Naleśniki czekoladowe. Czekoladowe naleśniki z serem i truskawkami

Naleśniki czekoladowe z serem i truskawkami do których potrzebna jest gorzka lub mleczna czekolada i nieco kakao. Trochę masła, i dalej jak w zwykłych naleśnikach – jajka, mąka, mleko lub woda mineralna. Są bardzo intensywne w smaku i dobrze pasują do truskawek. Polane zblendowanym, powstałym z nich musem – proste i genialne.
Smaży się je łatwo, o ile mamy gładką, nieprzywierającą patelnię oraz szeroką łopatkę. Przewrót na drugą stronę wymaga lekkiej wprawy i jest odrobinę trudniej niż przy klasycznych plackach, ale do wytrzymania. Po pierwszym idzie znacznie lepiej. Przy smażeniu naleśników czekoladowych – pierwszej strony, ciasto wymaga minimalnie dłuższego czasu niż tradycyjnie. Po drugiej -wystarczy kilka sekund i hop go na talerz. Na deser, śniadanie czy kolację
– pycha, bardzo dobry przepis na naleśniki czekoladowe.

naleśniki czekoladowe

 

naleśniki czekoladowe

naleśniki czekoladowe – składniki (na 8 sztuk ok. 24 cm) :

– 50 g masła
– 50 g czekolady ( gorzkiej lub deserowej)
– szklanka mleka ( 250 g)
– łyżka kakao
– 2 jajka
– 3 łyżki cukru
– szklanka  mąki  (150 g)
– 1/3 szklanki mineralnej wody gazowanej lub zwykłej

– ok. 40 dag kremowego sera białego (może być homogenizowany lub mielony, do serników lub zblendowany ze śmietanką lub mlekiem zwykły, biały ser)
– dwie, trzy łyżki cukru, miodu czy ksylitolu ( lub więcej, jeśli lubimy bardziej słodkie smaki)
– wnętrze wyskrobane z przeciętej wzdłuż laski wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego

olej kokosowy lub klarowane masło do smażenia

– ok. 50 dag truskawek

Masło, połamaną na kostki czekoladę, mleko i kakao podgrzać w rondelku na małym ogniu tylko do rozpuszczenia składników, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać jajka i całość wymieszać kuchenną rózgą lub mikserem. Dodać przesianą mąkę. Odstawić masę na ok. 15- 20 minut. Dodać wodę mineralną i ponownie wymieszać.

Patelnię mocno rozgrzać z połową łyżeczki oleju lub masła.
Wlać porcję ciasta i rozprowadzić ją poruszając patelnią, by rozpłynęło się możliwie równo, cienką warstwą.
Smażyć ok. 1,5-2 minuty i przewrócić naleśnik na drugą stronę. Po kilku sekundach przełożyć go na talerz
Przy następnym naleśniku może udać się smażyć bez tłuszczu, patelnia jest lepiej rozgrzana.

Ser wymieszać z cukrem i wanilią. Kilka truskawek pokroić w plasterki.
Naleśniki smarować serem i układać na nich po kilka plasterków truskawek.
Resztę owoców zblendować z łyżką cukru na mus.
Naleśniki  składać na koperty lub zwijać rulony. Polać naleśniki.

 

naleśniki czekoladowe

 

Mówię wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    9 czerwca, 2016, 7:41 am

    jakie apetyczne 🙂

  2. kociolek-pysznosci
    9 czerwca, 2016, 9:03 am

    Uwielbiam takie naleśniki. Pychotka.

  3. Justa Konowrocka
    9 czerwca, 2016, 9:28 am

    Aaa jakie super! Na pewno zrobię ?

  4. amandaricci.butikzprzepisami
    9 czerwca, 2016, 1:30 pm

    Ale mi narobiłaś chęci na takie naleśniki – jakie muszą być pyszne – sto lat nie jadłam! 🙂

  5. Angie
    11 czerwca, 2016, 6:22 am

    Takie to bym zjadła<3

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)