Naleśniki czekoladowe. Czekoladowe naleśniki z serem i truskawkami

Naleśniki czekoladowe z serem i truskawkami do których potrzebna jest gorzka lub mleczna czekolada i nieco kakao. Trochę masła, i dalej jak w zwykłych naleśnikach – jajka, mąka, mleko lub woda mineralna. Są bardzo intensywne w smaku i dobrze pasują do truskawek. Polane zblendowanym, powstałym z nich musem – proste i genialne.
Smaży się je łatwo, o ile mamy gładką, nieprzywierającą patelnię oraz szeroką łopatkę. Przewrót na drugą stronę wymaga lekkiej wprawy i jest odrobinę trudniej niż przy klasycznych plackach, ale do wytrzymania. Po pierwszym idzie znacznie lepiej. Przy smażeniu naleśników czekoladowych – pierwszej strony, ciasto wymaga minimalnie dłuższego czasu niż tradycyjnie. Po drugiej -wystarczy kilka sekund i hop go na talerz. Na deser, śniadanie czy kolację
– pycha, bardzo dobry przepis na naleśniki czekoladowe.

naleśniki czekoladowe

 

naleśniki czekoladowe

naleśniki czekoladowe – składniki (na 8 sztuk ok. 24 cm) :

– 50 g masła
– 50 g czekolady ( gorzkiej lub deserowej)
– szklanka mleka ( 250 g)
– łyżka kakao
– 2 jajka
– 3 łyżki cukru
– szklanka  mąki  (150 g)
– 1/3 szklanki mineralnej wody gazowanej lub zwykłej

– ok. 40 dag kremowego sera białego (może być homogenizowany lub mielony, do serników lub zblendowany ze śmietanką lub mlekiem zwykły, biały ser)
– dwie, trzy łyżki cukru, miodu czy ksylitolu ( lub więcej, jeśli lubimy bardziej słodkie smaki)
– wnętrze wyskrobane z przeciętej wzdłuż laski wanilii lub łyżeczka cukru waniliowego

olej kokosowy lub klarowane masło do smażenia

– ok. 50 dag truskawek

Masło, połamaną na kostki czekoladę, mleko i kakao podgrzać w rondelku na małym ogniu tylko do rozpuszczenia składników, odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodać jajka i całość wymieszać kuchenną rózgą lub mikserem. Dodać przesianą mąkę. Odstawić masę na ok. 15- 20 minut. Dodać wodę mineralną i ponownie wymieszać.

Patelnię mocno rozgrzać z połową łyżeczki oleju lub masła.
Wlać porcję ciasta i rozprowadzić ją poruszając patelnią, by rozpłynęło się możliwie równo, cienką warstwą.
Smażyć ok. 1,5-2 minuty i przewrócić naleśnik na drugą stronę. Po kilku sekundach przełożyć go na talerz
Przy następnym naleśniku może udać się smażyć bez tłuszczu, patelnia jest lepiej rozgrzana.

Ser wymieszać z cukrem i wanilią. Kilka truskawek pokroić w plasterki.
Naleśniki smarować serem i układać na nich po kilka plasterków truskawek.
Resztę owoców zblendować z łyżką cukru na mus.
Naleśniki  składać na koperty lub zwijać rulony. Polać naleśniki.

 

naleśniki czekoladowe

 

Mówię wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    9 czerwca, 2016, 7:41 am

    jakie apetyczne 🙂

  2. kociolek-pysznosci
    9 czerwca, 2016, 9:03 am

    Uwielbiam takie naleśniki. Pychotka.

  3. Justa Konowrocka
    9 czerwca, 2016, 9:28 am

    Aaa jakie super! Na pewno zrobię ?

  4. amandaricci.butikzprzepisami
    9 czerwca, 2016, 1:30 pm

    Ale mi narobiłaś chęci na takie naleśniki – jakie muszą być pyszne – sto lat nie jadłam! 🙂

  5. Angie
    11 czerwca, 2016, 6:22 am

    Takie to bym zjadła<3

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)