Cebulowe ciasteczka do piwa i wina. Przekąska na imprezy
Cebulowe ciasteczka do wina i piwa, wytrawne w smaku, będą dobre na Euro 2016 i domowe na seanse z serialami:)
Wypiek w charakterze jest nieco podobny do krakersów, do chrupania przy okazji spotkań z przyjaciółmi i na domowego sylwestra.
By cebula była wyraźniejsza w smaku, przed dodaniem jej do ciasta można ją krótko podsmażyć. Kto lubi – dodatkowo dorzuca pod koniec smażenia 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku. Nie jest to jednak konieczne i idąc na skróty wystarczy cebulę zetrzeć na grubej tarce albo pokroić nożem w drobną kostkę.
Przyprawy i zioła do wyboru: słodka papryka i oregano (Pani Iwonka pomija 🙂 zmielony lub nie kminek albo ostre chili – co kto lubi. Można je podawać solo lub np. keczupem ( przepis) czy sosem czosnkowym.
składniki:
– 250 g cebuli (2 duże sztuki)
– 2-3 ząbki czosnku (niekoniecznie)
– 150 g zimnego masła
– 350 g mąki pszennej (może być razowa)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– czubata łyżeczka soli
– 1 jajko
– 100 g zblendowanego twarogu lub sklepowego twarożku kremowego do smarowania
– łyżeczka słodkiej, zmielonej papryki
– łyżeczka oregano
– łyżeczka bazylii
– łyżeczka cukru
ew. grubsza sól morska do posypania ciastek, wtedy można użyć nieco mniej soli do ciasta.
Cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na grubej tarce. Podsmażyć krótko na łyżce oleju, ewentualnie dodając na ostatnie 30 sekund – rozgnieciony czosnek. Smażenie można pominąć.
Masło pokroić w kostkę, przełożyć na stolnicę, do dużej miski lub malaksera, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia jajko, twaróg, sól i przyprawy. Zagnieść możliwie szybko jednolite ciasto.
Odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Duże blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować możliwie cienko na dobrze podsypanym mąką blacie lub bez mąki między arkuszami papieru do pieczenia. Wykrawać foremką lub kieliszkiem dowolnej wielkości ciasteczka i układać na blaszkach.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika na 10-15 minut. Piec z termoobiegiem dwie blaszki na raz, do zezłocenia lub bez termoobiegu , każdą porcję osobno.
Przechowywać z szczelnym słoiku lub pudełku.
znalezione – tutaj
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Done! Spałaszowane. Wałkowałem bez mąki. Wsadziłem ciasto pomiędzy papier do pieczenia. W taki sposób można rozwałkować ciasto na grubość czipsa:) No i ja rozwałkowałem niewiele grubiej. Wyszły mi 4 blachy cieniutkich ciasteczek. Rewelacja. Dziękuję.
Super!
W którym momencie dodać cebulę?