Drożdżówki z rabarbarem. Drożdżowe rożki z owocami

Domowe, świetne drożdżówki z rabarbarem, w sklepach i cukierniach dawno już takich nie ma. Bardzo puszyste, najlepsze zaraz po ostygnięciu. Można je nadziewać  rabarbarem, rabarbarem z jabłkami, nadadzą się też jagody, czy biały ser utarty lub zblendowany z żółtkiem, cukrem i łyżeczką mąki.

Drożdżówki z rabarbarem zmieściły się na jednej blaszce z wyposażenia piekarnika, choć nie było to całkiem łatwe, układałam po dwa trójkątne ciastka składając kwadraty. Można podzielić pieczenie na dwie tury, każda po 6-7 sztuk. Ponieważ rabarbar jest kwaśny jak nie wiem co, drożdżówki dobrze oprószyć cukrem pudrem.
Przy wykorzystaniu świeżych drożdży nie ma potrzeby sporządzania zaczynu, dodaje się ich trochę więcej.
To łatwy przepis, ciasto dość dobrze się formuje na mocno podsypanym mąką blacie lub stolnicy. By brzegi ciastek się nie rozklejały, można je smarować roztrzepanym białkiem. Do wykrawania ciasta w kwadraty, użyłam radełka do faworków, można tez wykorzystać nóż do pizzy lub zwykły, ostry, kuchenny.

drożdżowki z rabarbarem

 

drożdżowki z rabarbarem

drożdżówki z rabarbarem – składniki (na 12-13 sztuk) :

– 2,5 szklanki maki tortowej (375g)
– 12 g drożdży suchych lub 40 g świeżych
– 2 żółtka
– 5 łyżek cukru
– łyżka cukru waniliowego
– 3/4 szklanki ciepłego, niegorącego mleka (200ml)
– 80 g rozpuszczonego, niegorącego masła
– szczypta

do nadzienia:

– ok. 20 -30 dag rabarbaru
– 3 łyżki cukru

białko roztrzepane widelcem z łyżką wody do smarowania brzegów i wierzchów ciastek

 

cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki oprócz masła, wyrobić wszystko ręcznie lub mikserem z końcówkami haki. Zagniatanie może wymagać czasu, jeśli robimy to ręcznie, nawet 15 minut. Kiedy składniki dobrze się połączą, dodać stopione masło i zagniatać jeszcze chwilę aż całkowicie się wchłonie. Gdyby było bardzo luźne, lejące, dodać łyżkę, dwie mąki.

Ciasto odstawić pod przykryciem z folii spożywczej w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W chłodniejsze dni (poniżej 22 st.) zostawiam je w ustawionym na minimum piekarniku.
Rabarbar pokroić na półcentymetrowe kawałki i zasypać cukrem. Odstawić na czas rośnięcia ciasta.
Kiedy podwoi objętość, jest gotowe. Zwykle zajmuje to ok. 30 – 80 minut, w zależności od temperatury w której ciasto wyrasta.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Blat lub stolnicę mocno podsypać mąką.

 

Ciasto rozpłaszczyć dłonią na grubość ok.1 cm.
Przy pomocy noża wykrawać kwadraty ok. 10×10 cm. Na każdym z nich układać w pojedynczym lub lepiej – podwójnym rządku, po skosie, kawałki rabarbaru.
Brzegi kwadratów posmarować roztrzepanym z wodą białkiem.

Składać ciasto po skosie na pół, tworząc trójkąty. Gdyby przyklejały się do blatu, można pomóc sobie nożem. Same brzegi, które nie wyszły zbyt równo, przycięłam dodatkowo radełkiem, nie jest to konieczne.
Drożdżówki układać na blaszce i odstawić na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.
Ciastka posmarować białkiem z wodą i wstawić do całkowicie nagrzanego pieca, na drugą półkę od dołu, na ok. 18 minut. Rumiane – są gotowe.
Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na metalową kratkę do ostudzenia i posypać rożki cukrem – pudrem.

drożdżówki z rabarbarem

inspiracja – tutaj

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. Monica
    5 maja, 2016, 6:53 am

    Fajne! nigdy takich nie robiłam.

  2. Lena
    5 maja, 2016, 7:36 am

    nie wiem czemu nie robiłam jeszcze drożdżówek z rabarbarem, wyglądają pysznie:)

  3. Olga Pi
    5 maja, 2016, 8:11 am

    Jakie puszyste!

  4. Unknown
    5 maja, 2016, 5:08 pm

    Pyszne a znikają w mgnieniu oka ….

  5. Angie
    6 maja, 2016, 5:57 am

    Jak ja uwielbiam takie pyszności!

  6. Kobietapo30
    6 maja, 2016, 9:16 am

    NIgdy nie robilam drozdzowek z rabarbarem…Czas go odczarować w kuchni 🙂

  7. Iga Dietmap.pl
    11 maja, 2016, 11:38 am

    Jeżeli te buleczki wyjdą mi równie pysznie, jak te maślane, to od razu zabieram się do pracy! 🙂

    1. opalanka
      11 maja, 2016, 9:05 pm

      Daj znać.

  8. JD
    14 maja, 2016, 9:18 am

    To moja pierwsza drożdżówka w życiu 🙂 Wyszło całkiem nieźle, ale niestety przypaliło mi się od spodu (temperatura i czas były zgodne z przepisem). Zwykle piekę na wyższych półkach w piekarniku. Dlatego sugeruję pewną ostrożność z tą drugą półką od dołu.

    Dzięki za przepis! 🙂

    1. opalanka
      14 maja, 2016, 4:48 pm

      Co piekarnik to obyczaj:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie