Puszysty sernik z czekoladą. Sernik z ciastem czekoladowym brownie i owocami

Puszysty sernik z zatopionymi w nim kostkami czekoladowego ciasta – brownie.
Przepisy na serniki są zazwyczaj bardzo proste i osobiście uważam, że to łatwy wypiek. Trzeba znać kilka zasad, a sernik najczęściej wychodzi równy jak stół. O ich upodobaniach pisałam kiedyś tutaj.
Mimo tego, że poniższy przepis wymaga dodatkowego przygotowania ciasta brownie, nie zajmuje to specjalnie więcej czasu niż zwykle. Ten czekoladowy wypiek powstaje przez zmieszanie składników, zatem nie ma tu skomplikowanych czynności. Warto, bo puszysty sernik z kawałkami brownie wmieszanymi w masę wygląda bardzo efektownie.
Deser smakuje najlepiej po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.
Bogaty w smaki, bardzo dobry, puszysty sernik na rodzinne uroczystości i długie weekendy 🙂

puszysty sernik

 

puszysty sernik

puszysty sernik z czekoladą – składniki (na tortownicę 22 cm): 

na spód: 

– 200 g zwykłych, dowolnych herbatników
– 40 g masła

na kostki czekoladowego ciasta brownie (do wymieszania z sernikiem) : 

– 100 g gorzkiej czekolady
– 70 g masła
– 1/3 szklanki cukru pudru
– 1/3 szklanki mąki
– 2 jajka

– łyżeczka ekstraktu z wanilii

na masę serową: 

– 1 kg trzykrotnie zmielonego sera (może być dobrej jakości gotowy, zmielony fabrycznie „na serniki”)
– 200 g sera mascarpone
– łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 4 jajka
– 3/4 szklanki cukru
– 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniu waniliowego lub śmietankowego
– 100 ml słodkiej śmietanki 30 %

do dekoracji

owoce, jadalne kwiaty (bez forsycja, fiołki, dzika róża)  i 50 g stopionej nad gotująca się wodą czekoladą

Herbatniki pokruszyć na pył. Można to zrobić blenderem albo włożyć do foliowego woreczka i rozkruszyć je przy pomocy kuchennego wałka.
Wymieszać herbatniki z rozpuszczonym masłem. Wyspać do formy i ugnieść np. dnem szklanki. Odstawić. na czas przygotowania brownie.

Czekoladę rozpuścić z masłem i cukrem pudrem w rondelku ustawionym nad drugim z gotującą się, parującą wodą. Mieszać tylko do połączenia składników. Zdjąć z ognia i krótko przestudzić, nie musi być całkowicie zimne.
Dodać jajka, mąkę i całość dobrze wymieszać. Ciasto przelać do małej formy keksowej albo tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 20 cm).
Obie formy – ze spodem z herbatników i z ciastem brownie wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Spód jest gotowy po 10 minutach i można go wyjąć.
Ciasto brownie należy piec ok 15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia. Kiedy będzie  nie będzie już gorące – pokroić w kostkę ok.2×2 cm.
Piekarnik ustawić na 160 st. Kratkę grillową z wyposażenia piekarnika ustawić na drugiej półce od dołu.
Na dnie piecyka ustawić duże naczynie (blaszkę lub żaroodporne) z ok. 1,5 l wrzątku.

Jajka ubić mikserem z cukrem na jasną masę. Kiedy będą puszyste, nie odkładając miksera dodawać po łyżce ser mascarpone, biały ser, ekstrakt z wanilii, skrobię, a na końcu śmietankę.
Odłożyć mikser, dodać kawałki pokrojonego brownie i wmieszać je łyżką do masy.
Wlać do tortownicy z podpieczonym spodem.
Ustawić na kratce grillowej w całkowicie nagrzanym piekarniku. Piec godzinę i 20 minut, wierzch deseru powinien lekko się zrumienić na brzegach. Pozostawić w zamkniętym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Okroić brzeg wzdłuż rantu ostrym, najlepiej cienkim nożem. Należy robić to zdecydowanymi ruchami. Rozpiąć tortownicę, przełożyć sernik na podkładkę lub talerz.
Udekorować owocami i stopioną czekoladą. Gdyby była zbyt gęsta podczas rozpuszczania, dodać do niej 3-4 łyżki wody, mleka lub śmietanki.

puszysty sernik

inspiracja – tutaj

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz



  1. Lena
    12 maja, 2016, 8:59 am

    jestem w niebie, wspaniały:)

  2. amandaricci.butikzprzepisami
    12 maja, 2016, 12:57 pm

    Fajny pomysł z tymi kostkami brownie! 🙂 Na uroczystości rodzinne idealny, ale mnie najbardziej smakuje sernik tak bez okazji, tak po prostu z kawką 🙂

  3. Angie
    13 maja, 2016, 10:10 am

    Ale te kostki mnie kuszą w tym serniku<3

  4. Poproszę Dokładkę
    14 maja, 2016, 7:21 am

    piękne to ciasto i jak cudownie przyozdobione!

  5. Fińskie smaki
    16 maja, 2016, 7:09 am

    Bosko wygląda! Moja ogromna niechęć do serników chyba powoli mija… a jak patrzę na ten okaz, to aż chce mi się piec 😉

  6. Ewa W
    18 maja, 2016, 9:14 am

    uwielbiam serniki,a tu w dodatku z czekoladą <3

  7. AZgotuj!
    18 maja, 2016, 11:07 am

    Wygląda fantastycznie, jest piękny!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)