Proste ciasto piaskowe z truskawkami

Proste ciasto piaskowe z truskawkami, w którym trzeba ubić całe jajka z cukrem i wmieszać resztę składników. Łatwizna. Taki zwykły, domowy placek do kawy czy herbaty. Moja mama robiła go bardzo często, to jest TEN smak 🙂 O takich, w niektórych maminych książkach kucharskich pisano „placek na niedzielę”.
Ciasto piaskowe z truskawkami – do zrobienia w przerwach na reklamy w Polsacie, sprawdziłam:)
Truskawki nieco opadły na spód ciasta, można próbować temu zapobiegać i każdą oprószyć mąką.
Ale tym razem odrzucam koncepcję, że niby owoce konieczne powinny znajdować się na wierzchu ciasta. Niech sobie będą gdzie chcą.
Lepiej, by składniki miały pokojową temperaturę i by truskawek było tylko tyle ile podaje przepis, nadmiar może spowodować powstanie zakalca.
Piaskowe, wilgotne ciasto piaskowe z truskawkami.

ciasto piaskowe z truskawkami

 

składniki ( na formę ok. 20 cm, tortownicę, małą babkę z kominkiem lub małą prostokątną) : 

– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 2 szklanki mąki pszennej ( 150g )
– pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 90g)
– łyżka cukru waniliowego
– 200 g masła lub oleju
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– cukier puder do posypania ciasta

– ok. 70 dag truskawek – umytych, osuszonych z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym

Formę natłuścić masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia wsiać przez sito do masy jajecznej. Dodać cukier waniliowy. Masło doprowadzić włożyć do rondelka, rozgrzać mieszając na małym ogniu, zalać nim mąkę i szybko wszystko zmiksować. Przelać masę do formy.
Na wierzchu ciasta ułożyć osuszone truskawki.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 45 minut. Drewniany patyczek po wyjęciu z ciasta musi być nieoklejony.
Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wyjąć z formy, można nożykiem okroić brzegi by łatwiej się wyjmowało. Oprószyć cukrem pudrem.

ciasto piaskowe z truskawkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    27 maja, 2016, 8:34 am

    jak ja lubię takie ciasta:)

  2. Justyna
    27 maja, 2016, 9:52 am

    Dobre z tymi reklamami na polsacie 😉

  3. asiaprosto
    28 maja, 2016, 8:32 am

    No to się piecze 🙂

  4. Anonimowy
    9 czerwca, 2016, 6:38 pm

    Na jakim poziomie i w jakiej temperaturze piec dziękuję

    1. opalanka
      9 czerwca, 2016, 8:29 pm

      170 st. drugi poziom od dołu.

  5. Sandra
    12 grudnia, 2017, 4:00 pm

    Niestety zapomniałam dodac mąki ziemniaczanej. Czy uda mi się ciasto ?

    1. Beata Królikiewicz
      12 grudnia, 2017, 9:27 pm

      Uda, tylko nie będzie piaskowe.

  6. Dorota
    16 czerwca, 2019, 10:01 am

    Właśnie piekę. ?

  7. urszula
    22 maja, 2020, 7:49 pm

    2 szklanki mąki to będzie jakieś 320 gram,a nie 150 gram,to może chodzi o 1 szklankę?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)