Proste ciasto piaskowe z truskawkami

Proste ciasto piaskowe z truskawkami, w którym trzeba ubić całe jajka z cukrem i wmieszać resztę składników. Łatwizna. Taki zwykły, domowy placek do kawy czy herbaty. Moja mama robiła go bardzo często, to jest TEN smak 🙂 O takich, w niektórych maminych książkach kucharskich pisano “placek na niedzielę”.
Ciasto piaskowe z truskawkami – do zrobienia w przerwach na reklamy w Polsacie, sprawdziłam:)
Truskawki nieco opadły na spód ciasta, można próbować temu zapobiegać i każdą oprószyć mąką.
Ale tym razem odrzucam koncepcję, że niby owoce konieczne powinny znajdować się na wierzchu ciasta. Niech sobie będą gdzie chcą.
Lepiej, by składniki miały pokojową temperaturę i by truskawek było tylko tyle ile podaje przepis, nadmiar może spowodować powstanie zakalca.
Piaskowe, wilgotne ciasto piaskowe z truskawkami.

ciasto piaskowe z truskawkami

 

składniki ( na formę ok. 20 cm, tortownicę, małą babkę z kominkiem lub małą prostokątną) : 

– 5 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 2 szklanki mąki pszennej ( 150g )
– pół szklanki mąki ziemniaczanej (ok. 90g)
– łyżka cukru waniliowego
– 200 g masła lub oleju
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– cukier puder do posypania ciasta

– ok. 70 dag truskawek – umytych, osuszonych z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym

Formę natłuścić masłem i wysypać tartą bułką. Piekarnik ustawić na 170 stopni.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia wsiać przez sito do masy jajecznej. Dodać cukier waniliowy. Masło doprowadzić włożyć do rondelka, rozgrzać mieszając na małym ogniu, zalać nim mąkę i szybko wszystko zmiksować. Przelać masę do formy.
Na wierzchu ciasta ułożyć osuszone truskawki.
Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 45 minut. Drewniany patyczek po wyjęciu z ciasta musi być nieoklejony.
Ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wyjąć z formy, można nożykiem okroić brzegi by łatwiej się wyjmowało. Oprószyć cukrem pudrem.

ciasto piaskowe z truskawkami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    27 maja, 2016, 8:34 am

    jak ja lubię takie ciasta:)

  2. Justyna
    27 maja, 2016, 9:52 am

    Dobre z tymi reklamami na polsacie 😉

  3. asiaprosto
    28 maja, 2016, 8:32 am

    No to się piecze 🙂

  4. Anonimowy
    9 czerwca, 2016, 6:38 pm

    Na jakim poziomie i w jakiej temperaturze piec dziękuję

    1. opalanka
      9 czerwca, 2016, 8:29 pm

      170 st. drugi poziom od dołu.

  5. Sandra
    12 grudnia, 2017, 4:00 pm

    Niestety zapomniałam dodac mąki ziemniaczanej. Czy uda mi się ciasto ?

    1. Beata Królikiewicz
      12 grudnia, 2017, 9:27 pm

      Uda, tylko nie będzie piaskowe.

  6. Dorota
    16 czerwca, 2019, 10:01 am

    Właśnie piekę. ?

  7. urszula
    22 maja, 2020, 7:49 pm

    2 szklanki mąki to będzie jakieś 320 gram,a nie 150 gram,to może chodzi o 1 szklankę?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie