Kurczak po meksykańsku. Szybki kurczak w pomidorowym sosie

Kurczak po meksykańsku – pyszny obiad lub kolacja do przygotowania w bardzo krótkim czasie.
Puszkę fasoli i kukurydzy oraz filety z kurczaka lub udka, prawie zawsze mam w kuchni “na stanie”, by w razie braku pomysłu, w ciągu  piętnastu, dwudziestu minut dobry obiad mógł jednak wjechać na stół.
Brak przyprawy czy dodatku nie wyklucza możliwości przygotowania dania. Szczypta kuminu daje charakterystyczne “coś” jak w chilli con carne, ale nic się nie stanie jeśli akurat nie ma go pod ręką, podobnie rzecz ma się z natką pietruszki, kolendrą lub papryką. Pomysł na szybki, niekłopotliwy i bardzo smaczny obiad.

 

kurczak po meksykańsku

składniki ( na 4-6 osób): 

– 2-3 udka z kurczaka lub piersi, ok. 0,60 dag
– pieprz, sól, słodka papryka (ok. łyżeczki), szczypta ostrej papryki
– 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
– łyżeczka skórki otartej z limonki lub cytryny
– 3 duże, świeże sezonowe pomidory lub ok. 1/2 l domowego przecieru lub 250 g pomidorów w puszce
– duża cebula
– czerwona papryka
– 2 ząbki czosnku

– puszka kukurydzy
– puszka czerwonej fasoli
– szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego), szczypta cukru, szczypta mielonej kolendry
– olej do smażenia
-do posypania – liście posiekanej kolendry, natka pietruszki

Mięso pokroić w kostkę. Osolić, oprószyć pieprzem, dodać suszoną paprykę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Jeśli mamy możliwość – odstawić do lodówki na 30 minut. Jeśli nie – można przygotować danie od razu.
Cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na mocno rozgrzany na patelni olej. Podsmażać chwilę mieszając. Po 3-4 minutach odsunąć warzywa na bok patelni i wrzucić mięso Smażyć na ostrym ogniu krótko, tylko do zrumienienia. Dodać rozgnieciony czosnek, zaczekać 30 sekund, wsypać przepłukaną na sicie czerwoną fasolę i odsączoną kukurydzę, wymieszać. Dorzucić pokrojone w drobną kostkę pomidory bez skóry, przecier lub pomidory z puszki. Mieszając podgrzewać kilka minut, posypać kuminem, szczyptą cukru, wymieszać. Przed podaniem udekorować wszystko siekaną kolendrą. Można podawać np. z pieczywem czy ryżem na sypko.

kurczak po meksykańsku

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    30 maja, 2016, 9:49 am

    takie obiady bardzo lubię:)

  2. Salvador Dali
    30 maja, 2016, 3:13 pm

    uwielbiam! Albo z mielonym mięsem, mniej sosu i do naleśnika, mmmmm 🙂
    Aż mi się zachciało takiego obiadu 😀

  3. Angie
    31 maja, 2016, 11:30 am

    Takie kurczaka to bym zjadła!

  4. Anonimowy
    31 maja, 2016, 11:43 am

    U nas dziś na obiad? pychotka?

  5. Jaga A
    2 czerwca, 2016, 1:37 pm

    Lubię dania na wzór kuchni meksykańskiej

  6. Anonimowy
    13 czerwca, 2016, 5:05 pm

    Hm.. po składnikach wygląda smakowicie spróbuję. 🙂

  7. Mariolciaaa150
    5 lipca, 2016, 8:40 pm

    własnie robię;) zaraz testuję ,ale wygląda megaa;)

  8. Dh Fiona
    18 grudnia, 2016, 2:44 pm

    Cudowny! <3 Naprawdę wygląda tak jak smakuje, idealny do świeżych rogali z makiem.

  9. Kama
    21 listopada, 2017, 4:10 pm

    Świetny pomysł na ciepłą kolację po całym dniu pracy. Bardzo szybko i bardzo smacznie ?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie