Kurczak po meksykańsku. Szybki kurczak w pomidorowym sosie

Kurczak po meksykańsku – pyszny obiad lub kolacja do przygotowania w bardzo krótkim czasie.
Puszkę fasoli i kukurydzy oraz filety z kurczaka lub udka, prawie zawsze mam w kuchni „na stanie”, by w razie braku pomysłu, w ciągu  piętnastu, dwudziestu minut dobry obiad mógł jednak wjechać na stół.
Brak przyprawy czy dodatku nie wyklucza możliwości przygotowania dania. Szczypta kuminu daje charakterystyczne „coś” jak w chilli con carne, ale nic się nie stanie jeśli akurat nie ma go pod ręką, podobnie rzecz ma się z natką pietruszki, kolendrą lub papryką. Pomysł na szybki, niekłopotliwy i bardzo smaczny obiad.

 

kurczak po meksykańsku

składniki ( na 4-6 osób): 

– 2-3 udka z kurczaka lub piersi, ok. 0,60 dag
– pieprz, sól, słodka papryka (ok. łyżeczki), szczypta ostrej papryki
– 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
– łyżeczka skórki otartej z limonki lub cytryny
– 3 duże, świeże sezonowe pomidory lub ok. 1/2 l domowego przecieru lub 250 g pomidorów w puszce
– duża cebula
– czerwona papryka
– 2 ząbki czosnku

– puszka kukurydzy
– puszka czerwonej fasoli
– szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego), szczypta cukru, szczypta mielonej kolendry
– olej do smażenia
-do posypania – liście posiekanej kolendry, natka pietruszki

Mięso pokroić w kostkę. Osolić, oprószyć pieprzem, dodać suszoną paprykę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Jeśli mamy możliwość – odstawić do lodówki na 30 minut. Jeśli nie – można przygotować danie od razu.
Cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na mocno rozgrzany na patelni olej. Podsmażać chwilę mieszając. Po 3-4 minutach odsunąć warzywa na bok patelni i wrzucić mięso Smażyć na ostrym ogniu krótko, tylko do zrumienienia. Dodać rozgnieciony czosnek, zaczekać 30 sekund, wsypać przepłukaną na sicie czerwoną fasolę i odsączoną kukurydzę, wymieszać. Dorzucić pokrojone w drobną kostkę pomidory bez skóry, przecier lub pomidory z puszki. Mieszając podgrzewać kilka minut, posypać kuminem, szczyptą cukru, wymieszać. Przed podaniem udekorować wszystko siekaną kolendrą. Można podawać np. z pieczywem czy ryżem na sypko.

kurczak po meksykańsku

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    30 maja, 2016, 9:49 am

    takie obiady bardzo lubię:)

  2. Salvador Dali
    30 maja, 2016, 3:13 pm

    uwielbiam! Albo z mielonym mięsem, mniej sosu i do naleśnika, mmmmm 🙂
    Aż mi się zachciało takiego obiadu 😀

  3. Angie
    31 maja, 2016, 11:30 am

    Takie kurczaka to bym zjadła!

  4. Anonimowy
    31 maja, 2016, 11:43 am

    U nas dziś na obiad? pychotka?

  5. Jaga A
    2 czerwca, 2016, 1:37 pm

    Lubię dania na wzór kuchni meksykańskiej

  6. Anonimowy
    13 czerwca, 2016, 5:05 pm

    Hm.. po składnikach wygląda smakowicie spróbuję. 🙂

  7. Mariolciaaa150
    5 lipca, 2016, 8:40 pm

    własnie robię;) zaraz testuję ,ale wygląda megaa;)

  8. Dh Fiona
    18 grudnia, 2016, 2:44 pm

    Cudowny! <3 Naprawdę wygląda tak jak smakuje, idealny do świeżych rogali z makiem.

  9. Kama
    21 listopada, 2017, 4:10 pm

    Świetny pomysł na ciepłą kolację po całym dniu pracy. Bardzo szybko i bardzo smacznie ?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)