Kurczak po meksykańsku. Szybki kurczak w pomidorowym sosie
Kurczak po meksykańsku – pyszny obiad lub kolacja do przygotowania w bardzo krótkim czasie.
Puszkę fasoli i kukurydzy oraz filety z kurczaka lub udka, prawie zawsze mam w kuchni “na stanie”, by w razie braku pomysłu, w ciągu piętnastu, dwudziestu minut dobry obiad mógł jednak wjechać na stół.
Brak przyprawy czy dodatku nie wyklucza możliwości przygotowania dania. Szczypta kuminu daje charakterystyczne “coś” jak w chilli con carne, ale nic się nie stanie jeśli akurat nie ma go pod ręką, podobnie rzecz ma się z natką pietruszki, kolendrą lub papryką. Pomysł na szybki, niekłopotliwy i bardzo smaczny obiad.
składniki ( na 4-6 osób):
– 2-3 udka z kurczaka lub piersi, ok. 0,60 dag
– pieprz, sól, słodka papryka (ok. łyżeczki), szczypta ostrej papryki
– 2 łyżki soku z limonki lub cytryny
– łyżeczka skórki otartej z limonki lub cytryny
– 3 duże, świeże sezonowe pomidory lub ok. 1/2 l domowego przecieru lub 250 g pomidorów w puszce
– duża cebula
– czerwona papryka
– 2 ząbki czosnku
– puszka kukurydzy
– puszka czerwonej fasoli
– szczypta mielonego kuminu (kminu rzymskiego), szczypta cukru, szczypta mielonej kolendry
– olej do smażenia
-do posypania – liście posiekanej kolendry, natka pietruszki
Mięso pokroić w kostkę. Osolić, oprószyć pieprzem, dodać suszoną paprykę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Jeśli mamy możliwość – odstawić do lodówki na 30 minut. Jeśli nie – można przygotować danie od razu.
Cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę. Wrzucić na mocno rozgrzany na patelni olej. Podsmażać chwilę mieszając. Po 3-4 minutach odsunąć warzywa na bok patelni i wrzucić mięso Smażyć na ostrym ogniu krótko, tylko do zrumienienia. Dodać rozgnieciony czosnek, zaczekać 30 sekund, wsypać przepłukaną na sicie czerwoną fasolę i odsączoną kukurydzę, wymieszać. Dorzucić pokrojone w drobną kostkę pomidory bez skóry, przecier lub pomidory z puszki. Mieszając podgrzewać kilka minut, posypać kuminem, szczyptą cukru, wymieszać. Przed podaniem udekorować wszystko siekaną kolendrą. Można podawać np. z pieczywem czy ryżem na sypko.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
takie obiady bardzo lubię:)
uwielbiam! Albo z mielonym mięsem, mniej sosu i do naleśnika, mmmmm 🙂
Aż mi się zachciało takiego obiadu 😀
Takie kurczaka to bym zjadła!
U nas dziś na obiad? pychotka?
Lubię dania na wzór kuchni meksykańskiej
Hm.. po składnikach wygląda smakowicie spróbuję. 🙂
własnie robię;) zaraz testuję ,ale wygląda megaa;)
Cudowny! <3 Naprawdę wygląda tak jak smakuje, idealny do świeżych rogali z makiem.
Świetny pomysł na ciepłą kolację po całym dniu pracy. Bardzo szybko i bardzo smacznie ?