Przepis na biszkopt z kremem z kaszy jaglanej. Ciasto bezglutenowe

Dobry przepis na biszkopt z kremem z kaszy jaglanej, bez glutenu przyda się każdemu, nie tylko tym, którzy muszą go omijać szerokim łukiem z powodu wskazań lekarskich.  Zamiast pszennej mąki użyłam drobno zmielonych migdałów, czyli mąki migdałowej, uznanej podobno za jedną z najzdrowszych na świecie. Reszta składników jak w tradycyjnym biszkopcie: dobrze ubite, usztywnione słodzidłem białka jaj, żółtka i skrobia ziemniaczana. Kto uważa, że cukier warto podmienić na zdrowszy zamiennik, powinien użyć ksylitolu – on również dobrze podtrzyma delikatną strukturę ciasta.

Biszkopt z kremem z kaszy jaglanej na zdrowych produktach wyszedł puszysty i wilgotny. Wierzch ciasta po ostygnięciu lekko opadł ale zupełnie niewiele. Smak jest pyszny i wynagradza całkowicie tę drobną niedoskonałość. Nie widać nic a nic. Znów udało się bez proszku do pieczenia:) Jest dobre, bezglutenowe ciasto bez środków spulchniających.

Do przełożenia tortu użyłam kremu z brzoskwiniami z kaszą jaglaną, bo jego delikatny smak bardzo lubię. To dobry jaglany “przemyt”. Krem można zastąpić każdą inną masą do tortów i deserów np. z tego linku.

Produkty do przygotowania ciasta zamówiłam w internetowych, ekologicznych delikatesach Dr Pelc. Pokażę na zdjęciu ich firmowe opakowania, bardzo mocne, szczelne i z suwakiem zip, nic się nie wysypuje i nie pęka. O istnieniu dużej części ich towarów nie miałam pojęcia. Na przykład, mają czarną albo kolorową komosę ryżową znacie? Białą odkryłam zupełnie niedawno i polubiłam od pierwszego spróbowania. Zdrowa i pyszna. A czarna komosa wygląda nieziemsko, ugotuję i  pokażę niebawem jakiś łatwy przepis do robienia wrażenia na gościach:) Odkryłam też erytrol do słodzenia, który nie ma prawie zupełnie żadnych kalorii i jest dobry dla diabetyków. I podobnie jak ksylitol daje się ubijać z jajkami. Jest czarna soja i sól nigari, wodorosty arame i inulina z agawy dla odchudzających się, ha! I tysiąc innych, znanych i zdrowych eko-produktów i superfoods do gotowania i pieczenia.

Ostatkiem woli powstrzymałam się przed wyjedzeniem do cna orzeszków piniowych z dekoracji tortu. Szczerze mówiąc, nie spotkałam takich nigdzie, jest jakość i smak. DrPelc to intrygujące miejsce, czytam z wielką przyjemnością opisy produktów i cieszę się, że jest taka różnorodność w kulinarnym świecie.
Po wpisaniu kodu niebonatalerzu, do 5 maja możecie możecie u nich otrzymać 5% rabatu.

By biszkopt łatwiej się kroił, najlepiej upiec go w przeddzień składania ciasta. Biszkopt migdałowy z kremem jaglanym. Pycha!

biszkopt z kremem z kaszy jaglanej

 

biszkopt z kaszy jaglanej

składniki: 

na biszkopt (na tortownicę 21 cm) :

– 8 jajek
– 160 g ksylitolu lub 180 g cukru
– 80 g mąki z migdałów
– 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

do nasączenia

– szklanka przegotowanej wody z łyżką cukru/ksylitolu i sokiem z połowy cytryny
(ew. kieliszkiem ulubionego alkoholu, u mnie Amaretto)

na krem z kaszy jaglanej: 

– szklanka surowej kaszy jaglanej
– puszka brzoskwiń (450g)
– 3 łyżki żelatyny (lub agar agar)
– 250 ml mocno schłodzonej słodkiej śmietanki 30 – 36% lub puszka śmietanki
kokosowej
– 4 łyżki cukru lub ksylitolu

biszkopt

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 170 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić w dużym naczyniu (dodamy do niego resztę składników) ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać dwie łyżki cukru lub ksylitolu i ubijać dalej aż piana będzie lekko lśniąca. Żółtka ubić osobno na jasną masę z pozostałym cukrem lub ksylitolem. Do piany z białek dodawać po łyżce ubite żółtka, po każdej porcji delikatnie i wolno mieszać całość łopatką. Wymieszać mąki i wsiewać przez sito partiami do masy. Nie należy dodawać składników dużymi porcjami, by piana nie straciła powietrza i nie opadła. Mała porcja, zamieszaj, kolejna – zamieszaj itd.
Masę przełożyć do formy i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika.

biszkopt z kaszy jaglanej

Piec ok. 45 minut, aż patyczek wyjęty z ciasta wyjdzie nieoklejony. Gdyby wierzch mocno się rumienił, można okryć formę arkuszem papieru do pieczenia lub folią aluminiową. Biszkopt wyjąć z piekarnika, upuścić na blat lub podłogę z wysokości ok. 50-60 cm. Ten zabieg sprawi, że biszkopt będzie równiejszy i mniej opadnie. Wstawić do wyłączonego piekarnika, pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kroić na dwie, trzy warstwy, najłatwiej wychodzi na drugi dzień po upieczeniu.

krem

Kaszę przepłukać wrzątkiem. Zalać wodą ok. 2-3 cm powyżej powierzchni, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem ok. 15- 20 minut. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Sok z brzoskwiń mocno podgrzać w osobnym garnku (nie gotować), zdjąć z ognia, wsypać żelatynę, dobrze wymieszać.
Kaszę rozluźnić widelcem by nie powstały grudki, przemieszać. Dodać sok z żelatyną i pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie. Wstawić do lodówki na ok. 10-15 minut by masa się lekko się ścięła, tylko troszkę. Gdyby związała za bardzo, można ją krótko podgrzać (w rondelku na kuchence albo w mikrofali, mieszając co chwila).
Ubić na sztywno śmietankę (z kokosowej trzeba odlać płyn), pod koniec ubijania dodając po łyżce cukru lub ksylitolu.
Kiedy jest gotowa, dajemy do niej po łyżce jaglano-brzoskwiniową masę (łyżką, nie mikserem), mieszając po każdej porcji delikatnie, by piana nie opadła.

Biszkopt odwrócić do góry nogami, by spodnia warstwa stanowiła wierzch.
Przekroić ostrym nożem na trzy warstwy.

biszkopt bez glutenu

Ułożyć pierwszy blat w zapiętej formie w której piekł się biszkopt. Skropić go częścią ponczu. Wyłożyć część kremu, przykryć kolejnym blatem, skropić go ponczem. Dać krem (zostawić trochę do posmarowania wierzchu) i ostatni spodni blat, nasączyć. Wierzch posmarować kremem. Odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia, najlepiej na kilka godzin albo całą noc. Przed wyjęciem z formy można zanurzyć tortownicę w misce z gorącą wodą. Albo przejechać wzdłuż rantu tortownicy ciepłym powietrzem suszarki do włosów. Wtedy łatwiej i równiej się odkleja. By usunąć spód tortownicy obracałam ciasto przy pomocy położonego na wierzchu płaskiego, dużego talerza. Udekorować orzeszkami lub migdałami.

biszkopt z kremem z kaszy jaglanej

Sponsorem wpisu są Delikatesy Ekologiczne  DrPelc

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    22 kwietnia, 2016, 6:47 am

    ale wspaniale wygląda i jaki zdrowy krem:)

  2. amandaricci.butikzprzepisami
    22 kwietnia, 2016, 7:14 am

    Ciasto wygląda niezwykle delikatnie! 🙂 Na liście składników same pyszne i zdrowe rzeczy – mąka migdałowa to zawsze dobry pomysł, amaretto – ekstra, a orzeszki piniowe – też bym się nie mogła powstrzymać przed podjadaniem! 🙂

  3. Marzena Szkodzińska
    22 kwietnia, 2016, 7:22 am

    Cudowne ciasto. Bardzo lubię kremy z kaszy jaglanej, smakują rewelacyjnie 🙂

  4. Marzena Szkodzińska
    22 kwietnia, 2016, 7:22 am

    Cudowne ciasto. Bardzo lubię kremy z kaszy jaglanej, smakują rewelacyjnie 🙂

  5. Asa_6niebo
    22 kwietnia, 2016, 6:34 pm

    ciekawy pomysł, taki torcik musi być pyszny

  6. Angie
    23 kwietnia, 2016, 5:57 am

    Ale ten biszkopt piękny jest! Jaki żółty<3

  7. Amber
    24 kwietnia, 2016, 8:15 pm

    Wspaniały biszkopt!

  8. Amber
    24 kwietnia, 2016, 8:15 pm

    Wspaniały biszkopt!

  9. ekoway.eu
    4 maja, 2016, 11:00 am

    Ciasto na zdjęciach prezentuje się przepięknie! Mąka migdałowa to super zdrowy składnik, który chyba często jest niedoceniony, tym bardziej więc doceniam przepis.

  10. Jarek
    11 maja, 2016, 6:39 am

    Wygląda bardzo apetycznie. Może by w weekend przyrządzić?

  11. Anonimowy
    26 października, 2016, 7:51 am

    A jaka wielkość tortownicy? I jakby z błędów kaszę po ugotowaniu?

  12. ALICJA
    3 lutego, 2020, 9:13 pm

    czy ksylol można zastąpić erytrolem? i proszę podać wielkość tortownicy. Czy ktoś piekł już ten torcik?

    1. Beata Królikiewicz
      10 lutego, 2020, 9:51 pm

      Tortownica 21 cm, podaję zwykle przy składnikach. Ksylitol można zastąpić erytrolem.

  13. Bambi
    21 kwietnia, 2024, 8:27 am

    Jaką inną mąką można zastąpić mąkę migdałową tak aby była bezglutenowa? Jestem alergiczna na m.in. migdały. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    1. Beata Królikiewicz
      23 kwietnia, 2024, 3:54 pm

      90 g mąki ryżowej · 40 g mąki ziemniaczanej · 25 g mąki kukurydzianej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – zmieszać. To mieszanka na 5 jajek. Są tez gotowe mieszanki “do ciasta” bez mąki migdałowej.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie