Pełnoziarniste ciasteczka owsiane z czekoladą. Domowe ciasteczka digestive
Zdrowa wersja ciasteczek – ciasteczka owsiane z czekoladą – znacznie, znacznie smaczniejsza wersja od sklepowych. Świetna sprawa na drugie śniadanie i dobrą przekąskę do szkoły i pracy. Do ich wykonania używa się pełnoziarnistej mąki i niezbyt drobno zmielonych płatków owsianych.
Posiadacze malakserów nie maja prawie żadnej z nimi roboty, ponieważ w jednym urządzeniu można zmielić płatki, dodać pozostałe składniki, wymienić mieszadło i zagnieść ciasto. Płatki można też zblendować lub zmielić w młynku, dodać resztę składników, zagnieść i już. Przepis na zdrowe ciasteczka owsiane z czekoladą, które da się wykonać jedną ręką podczas niezbyt długiej rozmowy z przyjaciółką, sprawdziłam 🙂
P.S Pokruszone, domowe ciasteczka digestive dobrze sprawdzają się jako spód do serników.
pełnoziarniste ciasteczka owsiane z czekoladą – składniki (na ok. 25 szt.) :
-100 g płatków owsianych
-100 g mąki pszennej razowej (dałam graham pół na pół z żytnią razową)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 50 g brązowego/białego cukru (lub 40g ksylitolu)
– 100 g masła
– 2-3 łyżki mleka
– szczypta soli
do posmarowania:
– tabliczka gorzkiej czekolady
– 2-3 łyżki mleka
Płatki owsiane zmielić (malakserem, blenderem lub w młynku, nie na mąkę, troszkę grubiej). Zmieszać w jednej misce z mąką, proszkiem, i cukrem. Masło posiekać w kostkę, dodać do sypkich składników razem z mlekiem, zagnieść szybko ciasto. Odłożyć do lodówki na 15 minut.
Ciasto ułożyć na przeźroczystej folii spożywczej, przykryć drugim, dużym jej kawałkiem, przez folię rozgnieść lekko ręką na placek i rozwałkować go na grubość ok. 2 mm.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć ciasto z lodówki, odkleić wierzchnią folię i wykrawać kółka. Można użyć do tego kieliszka do wina.
Kiedy piekarnik będzie całkowicie rozgrzany, ułożyć kółka na blasze. Piec na drugiej półce od dołu, ok. 15 minut, do zrumienienia. Ciastka mogą wydawać się miękkie i surowe, nie należy ich przekładać zanim nie ostygną, zesztywnieją po 20-30 minutach.
Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą. Gdyby była bardzo gęsta, dodać łyżkę, dwie mleka. Rozpuszczoną, przy pomocy pędzelka lub noża posmarować spód ciastek, odstawić do ostygnięcia.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
takie cuda koniecznie zrobię:)
słodkie maleństwa 🙂
Przepyszne ciasteczka! 🙂 Same fajne składniki i najważniejsze, że nie ma z nimi dużo roboty – tak lubię! 🙂
Uwielbiam te ciastka. Twój przepis zapisuję. Jest zdecydowanie do wykorzystania!
Muszę wypróbować.Na pewno smaczne no i zdrowe.
Świetny przepis! Uda się jeśli masło zamienię na olej koko?
Tak.
wyglądają cudownie !
MNIAM! Ile kalorii może mieć jedno ciasteczko?
Na oko ok. 50 – 60.
ciasteczka super troszkę jednak rozsypywały mi się podczas wałkowania czy to wina użycia oleju kokosowego zamiast masła? były zdecydowanie mało plastyczne, troszkę zabawy podczas sklejania ale wynik zadowalający 🙂
Cudowne te ciasteczka!!! Zrobiłam z mąki pełnoziarnistej, dla dzieci z polewą z Kinder czekolady bo córeczka chciała ozdobę ? proste, genialne, następnym razem koniecznie z podwójnej porcji! 😉
świetnie:)