![](https://niebonatalerzu.pl/wp-content/uploads/2016/04/nalesniki-bezglutenowe.jpg)
Naleśniki z mąki gryczanej. Naleśniki gryczane. Naleśniki bezglutenowe
Naleśniki z mąki gryczanej mają nieco bardziej intensywny smak niż znane wszystkim, te mąki pszennej (tu przepis). Mąką gryczana nie posiada glutenu, dlatego wielu uznaje ją za zdrowszą i łatwiej przyswajalną. Ma także mniej kalorii oraz stanowi źródło żelaza, potasu, cynku, wapnia i witamin z grupy B. W dodatku podobno wyrównuje poziom cholesterolu, cukier po niej nie skacze, no samo dobro. Zatem jeśli mamy wybór i smak jest dla nas odpowiedni, lepiej wybrać naleśniki z mąki gryczanej. Można ją kupić w sklepie lub samodzielnie zmielić w młynku lub malakserze niepaloną kaszę gryczaną. Jeśli smak gryki jest zbyt mocny, 1/3 jej ilości należy wymienić na mąkę migdałową lub kukurydzianą.
Naleśniki z mąki gryczanej można faszerować zarówno wytrawnym i słodkim nadzieniem.
Należy użyć dobrej, nieporysowanej patelni z nieprzywierającą powłoką, najlepsze są cienkie, specjalne do smażenia naleśników.
naleśniki z mąki gryczanej – składniki (na 7-8 sztuk śr. 30 cm):
– szklanka (250 ml) mąki gryczanej
– 2 jajka
– szklanka mleka (roślinnego lub krowiego)
– szklanka wody mineralnej (lub zwykłej, z mineralną są bardziej puszyste, można też pominąć mleko i wykonać naleśniki na samej wodzie)
– 1/4 łyżeczki soli
– olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
Składniki zmiksować i odstawić na 15-30 minut. Patelnię bardzo mocno rozgrzać (to ważne!), wlać kilka kropli oleju i rozprowadzić po całej powierzchni. Wylać możliwie cienką warstwę ciasta i szybko rozprowadzić ją poruszając patelnią. Jeśli ciasto rozpływa się wolno i opornie, należy dodać więcej wody lub mleka. Kiedy całe ciasto się zetnie, przewrócić naleśnik szeroką łopatką i smażyć ok. pół minuty. Przełożyć na talerz. Przed nalaniem następnej porcji ciasta należy masę ponownie dobrze wymieszać. Przy smażeniu drugiej sztuki można już nieco zmniejszyć ogień pod patelnią.
![Dodaj komentarz](https://niebonatalerzu.pl/wp-content/themes/niebonatalerzu/images/person.png)
To mój smak dzieciństwa 😉 W rosyjskiej restauracji bywaliśmy raz w miesiącu i tam podawali takie naleśniki z jabłkowym musem. Muszę zrobić:)
Piękna sprawa:)
Pamiętam Twój przepis na bliny! 🙂 Ale naleśniki gryczane to dopiero mnie zaskoczyły – podajesz na słodko czy wytrawnie? 🙂
Dziś wytrawnie:)
Jeśli naleśniki to ja zawsze jestem chętna 🙂
Ahhh naleśniki! W weekend za mną chodziły 🙂 Już wiem, co zrobię niebawem 😀
Bardzo lubię naleśniki z mąki gryczanej, są banalne w wykonaniu a jakie pyszne!:)
Witam. Jak długo robi się naleśniki z tego przepisu? (tam mniej-więcej)
jakieś dwadzieścia -trzydzieści minut.
muszę bardzo podziękować za ten przepis, jest idealny, naleśniczki przepyszne, idealna konsystencja, bardzo latwe w smażeniu i przekręcaniu, po prostu obłędne. Już zapisuje je w moim bezglutenowym przepiśniku 🙂
Uwielbiam naleśniki i bardzo często pojawiają się na moim stole. Mało kiedy robię je na słono, bo najlepiej mi smakują z owocami. Przepis rewelacyjny, naleśniki się nie rozwalają i łatwo smażą. Dzięki za ten wspaniały przepis 🙂
Długo szukałam przepisu na idealne naleśniki inne niż pszenne- ale albo źle się smażyły, albo były niesmaczne. Aż w końcu znalazłam! Dziękuję. Są przepyszne! Już nie szukam:)
Super przepis, świetna alternatywa dla pszennych naleśników, praktycznie ta sama struktura, jedynie trochę inny posmak, ale słabo wyczuwalny (ja daje mąkę z niepalonej kaszy). I nie sprawiają problemu podczas smażenia. Dzięki!
na zdrowie:)
Mam pytanie. Czy przed każda porcją naleśnika należy na patelnię wlać kilka kropel oleju?
tak i za każdym razem mocno rozgrzać patelnię.