Naleśniki z mąki gryczanej. Naleśniki gryczane. Naleśniki bezglutenowe
Naleśniki z mąki gryczanej mają nieco bardziej intensywny smak niż znane wszystkim, te mąki pszennej (tu przepis). Mąką gryczana nie posiada glutenu, dlatego wielu uznaje ją za zdrowszą i łatwiej przyswajalną. Ma także mniej kalorii oraz stanowi źródło żelaza, potasu, cynku, wapnia i witamin z grupy B. W dodatku podobno wyrównuje poziom cholesterolu, cukier po niej nie skacze, no samo dobro. Zatem jeśli mamy wybór i smak jest dla nas odpowiedni, lepiej wybrać naleśniki z mąki gryczanej. Można ją kupić w sklepie lub samodzielnie zmielić w młynku lub malakserze niepaloną kaszę gryczaną. Jeśli smak gryki jest zbyt mocny, 1/3 jej ilości należy wymienić na mąkę migdałową lub kukurydzianą.
Naleśniki z mąki gryczanej można faszerować zarówno wytrawnym i słodkim nadzieniem.
Należy użyć dobrej, nieporysowanej patelni z nieprzywierającą powłoką, najlepsze są cienkie, specjalne do smażenia naleśników.
naleśniki z mąki gryczanej – składniki (na 7-8 sztuk śr. 30 cm):
– szklanka (250 ml) mąki gryczanej
– 2 jajka
– szklanka mleka (roślinnego lub krowiego)
– szklanka wody mineralnej (lub zwykłej, z mineralną są bardziej puszyste, można też pominąć mleko i wykonać naleśniki na samej wodzie)
– 1/4 łyżeczki soli
– olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia
Składniki zmiksować i odstawić na 15-30 minut. Patelnię bardzo mocno rozgrzać (to ważne!), wlać kilka kropli oleju i rozprowadzić po całej powierzchni. Wylać możliwie cienką warstwę ciasta i szybko rozprowadzić ją poruszając patelnią. Jeśli ciasto rozpływa się wolno i opornie, należy dodać więcej wody lub mleka. Kiedy całe ciasto się zetnie, przewrócić naleśnik szeroką łopatką i smażyć ok. pół minuty. Przełożyć na talerz. Przed nalaniem następnej porcji ciasta należy masę ponownie dobrze wymieszać. Przy smażeniu drugiej sztuki można już nieco zmniejszyć ogień pod patelnią.
To mój smak dzieciństwa 😉 W rosyjskiej restauracji bywaliśmy raz w miesiącu i tam podawali takie naleśniki z jabłkowym musem. Muszę zrobić:)
Piękna sprawa:)
Pamiętam Twój przepis na bliny! 🙂 Ale naleśniki gryczane to dopiero mnie zaskoczyły – podajesz na słodko czy wytrawnie? 🙂
Dziś wytrawnie:)
Jeśli naleśniki to ja zawsze jestem chętna 🙂
Ahhh naleśniki! W weekend za mną chodziły 🙂 Już wiem, co zrobię niebawem 😀
Bardzo lubię naleśniki z mąki gryczanej, są banalne w wykonaniu a jakie pyszne!:)
Witam. Jak długo robi się naleśniki z tego przepisu? (tam mniej-więcej)
jakieś dwadzieścia -trzydzieści minut.
muszę bardzo podziękować za ten przepis, jest idealny, naleśniczki przepyszne, idealna konsystencja, bardzo latwe w smażeniu i przekręcaniu, po prostu obłędne. Już zapisuje je w moim bezglutenowym przepiśniku 🙂
Uwielbiam naleśniki i bardzo często pojawiają się na moim stole. Mało kiedy robię je na słono, bo najlepiej mi smakują z owocami. Przepis rewelacyjny, naleśniki się nie rozwalają i łatwo smażą. Dzięki za ten wspaniały przepis 🙂
Długo szukałam przepisu na idealne naleśniki inne niż pszenne- ale albo źle się smażyły, albo były niesmaczne. Aż w końcu znalazłam! Dziękuję. Są przepyszne! Już nie szukam:)
Super przepis, świetna alternatywa dla pszennych naleśników, praktycznie ta sama struktura, jedynie trochę inny posmak, ale słabo wyczuwalny (ja daje mąkę z niepalonej kaszy). I nie sprawiają problemu podczas smażenia. Dzięki!
na zdrowie:)
Mam pytanie. Czy przed każda porcją naleśnika należy na patelnię wlać kilka kropel oleju?
tak i za każdym razem mocno rozgrzać patelnię.