Jajka faszerowane szpinakiem i serem

Jajka faszerowane szpinakiem, kolorowe, bardzo smaczne, dobrze wyglądające na stole pośród przekąsek.

Zjadamy podobno ok. 150 jajek rocznie. To wcale niedużo, Japończycy i Meksykanie jedzą na przykład dwa razy więcej. Nie jestem pewna, czy badanie uwzględniło okres Wielkanocy. I jak dobrze, że obalono mit o cholesterolu (tutaj można poczytać). Zatem osoby zdrowe, z prawidłową wagą ciała, jakkolwiek aktywne fizycznie nie muszą limitować ich spożycia. Sondowałam w zeszłym roku przy pomocy Fejsbuka i wyszło, że w okresie świąt, kulinarny czytelnik kupuje dla czteroosobowej rodziny ok. 40-50 sztuk. Do żurku, do ciast, do faszerowania, do malowania czy farbowania i jedzenia z chrzanem. Wychodzi sporo. I bardzo dobrze, to samo zdrowie. O ile mamy je od szczęśliwych, dobrze karmionych kur, rzecz jasna.

Najlepsze jaja nie pochodzą z masowej hodowli. A jeśli już jest konieczność takiego zakupu, to przynajmniej niech będą to te z oznaczeniem 0, ostatecznie 1 w sklepie. Dwójkę i trójkę omijajmy szerokim łukiem. Kupujmy te trzymane w lodówce i nie te, którym kończy się data ważności. Świeże jajko poznaje się po tym, że po rozbiciu białko nie rozlewa się, trzyma się zwięźle blisko żółtka. Jest przejrzyste i niemętne. Te, które trudno obrać ze skorupki jest świeższe. Przy takich, do gotowania dodaje się łyżkę soli i obiorą się bez problemu. Świeże jajko wrzucone do osolonej wody powinno utonąć. Pływające po powierzchni jest stare. Takie to mądrości ludowe:)
Bardzo dobre jajka faszerowane szpinakiem – przepis 🙂

jajka faszerowane szpinakiem

jajka faszerowane szpinakiem – składniki (na 8 faszerowanych połówek jaj): 


– 4 jajka
– nieduża cebula
– 2 ząbki czosnku
– ok. 15 dag świeżego lub ok. 1/4 opakowania mrożonego szpinaku w liściach
– ok. 3-5 dag sera (ja daję z niebieską pleśnią – rokpol czy gorgonzolę ale może to być starty ostry ser żółty a nawet ser feta)
– masło lub inny tłuszcz do smażenia (ok. 2-3 łyżeczki)
– sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
– kilka siekanych, włoskich orzechów

jajka faszerowane szpinakiem – przepis

Jajka zalać zimną wodą, gotować 10 minut (od zagotowania wody). Zalać zimną wodą, ostudzić. Obrać ze skorupek. Przekroić wzdłuż na pół. Żółtka wyjąć z białek, rozgnieść widelcem w misce.
Mrożony szpinak lekko rozmrozić. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażyć mieszając. Kiedy się zeszkli, dodać rozgnieciony czosnek i po krótkiej chwili szpinak. Mieszać kilka chwil aż zwiotczeje. Dodać pokruszony lub starty ser, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić z ognia i przestudzić. Masę wymieszać z rozgniecionymi żółtkami. Ja daję jeszcze kilka kropli soku z cytryny, ale nie jest to konieczne, jeśli masa jest wyraźna w smaku. Nakładać łyżeczką do połówek białek. Udekorować siekanymi orzechami, okruchami sera, ewentualnie siekanym koperkiem lub pietruszką.

jajka faszerowane szpinakiem

Mówię Wam -niebo na talerzu:)


Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    13 marca, 2016, 10:11 am

    U mnie 40 jajek się maluje, w sumie to chyba z 80 idzie,na 5 osób 😉 A takie faszerowane jajka to chętnie bym sobie dziś zjadła:)

  2. Angie
    15 marca, 2016, 7:12 am

    Biorę od razu parę sztuk!

  3. NiePieprz
    20 marca, 2016, 9:57 am

    Szpinak<3 przecudowne te jajka, wyglądają pysznie. Szpinak u mnie w domu uwielbiają także te jajka będą strzałem w 10 😀

  4. Zuza
    13 września, 2016, 6:50 am

    Wspaniały, przepyszny posiłek. I to nie tylko na Wielkanoc 🙂 Szpinak dodany do jajka zawsze dobrze mu zrobi…nie tylko smakowo, ale i zdrowotnie 🙂 http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/szpinak-warzywo-kt%C3%B3re-pomaga-schudn%C4%85%C4%87 – warto poczytać na jego temat. Nie bezcelowo wciska się dzieciom szpinak…niestety trzeba go umieć przyrządzić i wiedzieć z czym podawac by smakował. ten jest genialny. 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)