Dobra i szybka zupa z soczewicy

Szybka zupa z soczewicy, gęsta, pożywna i bardzo smaczna.

Czerwona soczewica gotuje się ok.15-20 minut, zielona nieco dłużej. Dlatego przepis jest bardzo łatwy. Nie ma potrzeby robić wywaru, a dodatek mięsa nie jest konieczny. Soczewica znakomicie zastępuje białko zwierzęce, ma dużo wapnia, żelaza i potasu, a także kwasu foliowego. Ta zupa może być zatem zupełnie bezmięsna, choć dodatek plasterka usmażonego na chrupko bekonu może być dodatkowym wabikiem dla sceptycznie nastawionych do zdrowszej żywności, a i smak podniesie, że ho,ho. Jest gęsta, bardzo pożywna, wystarczy za dwa dania. Nada się na szybki obiad i kolację z gośćmi. Baaardzo dobra. Kto chce, może przyprawić zupę curry lub inną ulubioną, orientalną mieszanką. Kto nie lubi – pozostaje w polskich klimatach. Zupę należy osolić pod koniec gotowania, w przeciwnym razie ziarna mogą pozostać twardawe.

zupa z soczewicy

zupa z soczewicy –  składniki: 

– 2 duże cebule
– 1-2 cm świeżego imbiru
– dwie marchewki
– pietruszka lub dwie
– kawałek obranego selera
– łyżka masła lub 3-4 łyżki oliwy do podsmażenia warzyw
– łyżeczka słodkiej papryki
– 2 ząbki czosnku
– 5 ziemniaków lub 3-4 łyżki wypłukanej komosy ryżowej
– ok. 2 l wody
– 400 g czerwonej soczewicy
– puszka pomidorów lub słoik (250 ml) domowego przecieru
– ok. łyżeczka lub trochę więcej soli
– duża szczypta gałki muszkatołowej
– duża szczypta chili i czarnego pieprzu
– ew. łyżeczka śmietany lub jogurtu do zabielenia zupy na talerzu
– ew. siekana pietruszka lub kolendra do posypania

– ew. kilka plasterków bekonu podsmażonego na chrupko

zupa z soczewicy – przepis

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku podgrzać masło lub oliwę i wrzucić cebulę i starte warzywa, posypać łyżeczką słodkiej papryki. Podsmażać mieszając do lekkiego zrumienienia się cebuli. Dodać starty imbir i posiekany drobno czosnek, smażyć jeszcze pół minuty, nie dłużej, ponieważ szybko się przypalają i nabierają gorzkiego smaku. Wszystko zalać wodą, dodać soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok. 15 -20 minut, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodać pomidory i wszystko zagotować. Osolić, dodać pozostałe przyprawy. Jeśli ktoś woli zupę- krem, wystarczy zblendować składniki. Plasterek bekonu położyć na wierzchu każdej porcji.

 

zupa z soczewicy

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. Lena
    11 marca, 2016, 8:38 am

    Lubię soczewicę, szkoda,że nie mogę jej jeść teraz:(

  2. kocie-smaki
    11 marca, 2016, 10:06 am

    a właśnie z szafki zerka na mnie zapomniana soczewica.. już wiem co zrobimy 🙂

  3. Anonimowy
    11 marca, 2016, 10:39 am

    czy soczewica ma być z puszki? Inaczej chyba trzeba ją wcześniej namoczyć?

    1. opalanka
      11 marca, 2016, 12:48 pm

      Nie , soczewica z paczki ,sucha. Nie trzeba moczyć.

  4. Tijana Momcilovic
    11 marca, 2016, 3:28 pm

    awesome post 🙂
    Have a nice weekend! Kisses :

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

  5. amandaricci.butikzprzepisami
    11 marca, 2016, 4:24 pm

    Takiej zupki mi się dziś chce! 🙂 jaki piękny talerz 🙂

  6. iluminaro
    11 marca, 2016, 4:28 pm

    dzięki za ten wpis, pojawił się akurat jak myślałam: co na obiad 🙂 i proszę. Zupa wyszła bardzo dobra – smakowała nie tylko mi (a kucharką jestem średnią). Polecam ja i mój zadowolony brzuszek

  7. Janina
    18 marca, 2016, 1:22 pm

    Pierwszy raz jadłam zupę z soczewicy, bardzo mi smakowała.

  8. Anonimowy
    4 stycznia, 2017, 9:46 am

    a co z pomidorami? 🙂

  9. opalanka
    5 stycznia, 2017, 9:14 am

    A na końcu, po ugotowaniu ziemniaków. Dopisałam:)

  10. KarolinaSnowarska
    20 stycznia, 2017, 9:08 pm

    Takiej nie jadłam, ale prezentuje się wybornie:)))

    Pozdrawiam

  11. Ewa
    29 czerwca, 2020, 10:45 am

    Robię już kolejny raz i jestem zachwycona choć nigdy miłośniczką zup nie byłam.Dziekije za świetny przepis.

    1. Beata Królikiewicz
      30 czerwca, 2020, 5:27 pm

      pozdrowionka!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie