Dobra i szybka zupa z soczewicy

Szybka zupa z soczewicy, gęsta, pożywna i bardzo smaczna.

Czerwona soczewica gotuje się ok.15-20 minut, zielona nieco dłużej. Dlatego przepis jest bardzo łatwy. Nie ma potrzeby robić wywaru, a dodatek mięsa nie jest konieczny. Soczewica znakomicie zastępuje białko zwierzęce, ma dużo wapnia, żelaza i potasu, a także kwasu foliowego. Ta zupa może być zatem zupełnie bezmięsna, choć dodatek plasterka usmażonego na chrupko bekonu może być dodatkowym wabikiem dla sceptycznie nastawionych do zdrowszej żywności, a i smak podniesie, że ho,ho. Jest gęsta, bardzo pożywna, wystarczy za dwa dania. Nada się na szybki obiad i kolację z gośćmi. Baaardzo dobra. Kto chce, może przyprawić zupę curry lub inną ulubioną, orientalną mieszanką. Kto nie lubi – pozostaje w polskich klimatach. Zupę należy osolić pod koniec gotowania, w przeciwnym razie ziarna mogą pozostać twardawe.

zupa z soczewicy

zupa z soczewicy –  składniki: 

– 2 duże cebule
– 1-2 cm świeżego imbiru
– dwie marchewki
– pietruszka lub dwie
– kawałek obranego selera
– łyżka masła lub 3-4 łyżki oliwy do podsmażenia warzyw
– łyżeczka słodkiej papryki
– 2 ząbki czosnku
– 5 ziemniaków lub 3-4 łyżki wypłukanej komosy ryżowej
– ok. 2 l wody
– 400 g czerwonej soczewicy
– puszka pomidorów lub słoik (250 ml) domowego przecieru
– ok. łyżeczka lub trochę więcej soli
– duża szczypta gałki muszkatołowej
– duża szczypta chili i czarnego pieprzu
– ew. łyżeczka śmietany lub jogurtu do zabielenia zupy na talerzu
– ew. siekana pietruszka lub kolendra do posypania

– ew. kilka plasterków bekonu podsmażonego na chrupko

zupa z soczewicy – przepis

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku podgrzać masło lub oliwę i wrzucić cebulę i starte warzywa, posypać łyżeczką słodkiej papryki. Podsmażać mieszając do lekkiego zrumienienia się cebuli. Dodać starty imbir i posiekany drobno czosnek, smażyć jeszcze pół minuty, nie dłużej, ponieważ szybko się przypalają i nabierają gorzkiego smaku. Wszystko zalać wodą, dodać soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok. 15 -20 minut, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodać pomidory i wszystko zagotować. Osolić, dodać pozostałe przyprawy. Jeśli ktoś woli zupę- krem, wystarczy zblendować składniki. Plasterek bekonu położyć na wierzchu każdej porcji.

 

zupa z soczewicy

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz



  1. Lena
    11 marca, 2016, 8:38 am

    Lubię soczewicę, szkoda,że nie mogę jej jeść teraz:(

  2. kocie-smaki
    11 marca, 2016, 10:06 am

    a właśnie z szafki zerka na mnie zapomniana soczewica.. już wiem co zrobimy 🙂

  3. Anonimowy
    11 marca, 2016, 10:39 am

    czy soczewica ma być z puszki? Inaczej chyba trzeba ją wcześniej namoczyć?

    1. opalanka
      11 marca, 2016, 12:48 pm

      Nie , soczewica z paczki ,sucha. Nie trzeba moczyć.

  4. Tijana Momcilovic
    11 marca, 2016, 3:28 pm

    awesome post 🙂
    Have a nice weekend! Kisses :

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

  5. amandaricci.butikzprzepisami
    11 marca, 2016, 4:24 pm

    Takiej zupki mi się dziś chce! 🙂 jaki piękny talerz 🙂

  6. iluminaro
    11 marca, 2016, 4:28 pm

    dzięki za ten wpis, pojawił się akurat jak myślałam: co na obiad 🙂 i proszę. Zupa wyszła bardzo dobra – smakowała nie tylko mi (a kucharką jestem średnią). Polecam ja i mój zadowolony brzuszek

  7. Janina
    18 marca, 2016, 1:22 pm

    Pierwszy raz jadłam zupę z soczewicy, bardzo mi smakowała.

  8. Anonimowy
    4 stycznia, 2017, 9:46 am

    a co z pomidorami? 🙂

  9. opalanka
    5 stycznia, 2017, 9:14 am

    A na końcu, po ugotowaniu ziemniaków. Dopisałam:)

  10. KarolinaSnowarska
    20 stycznia, 2017, 9:08 pm

    Takiej nie jadłam, ale prezentuje się wybornie:)))

    Pozdrawiam

  11. Ewa
    29 czerwca, 2020, 10:45 am

    Robię już kolejny raz i jestem zachwycona choć nigdy miłośniczką zup nie byłam.Dziekije za świetny przepis.

    1. Beata Królikiewicz
      30 czerwca, 2020, 5:27 pm

      pozdrowionka!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)