Dobra i szybka zupa z soczewicy
Szybka zupa z soczewicy, gęsta, pożywna i bardzo smaczna.
Czerwona soczewica gotuje się ok.15-20 minut, zielona nieco dłużej. Dlatego przepis jest bardzo łatwy. Nie ma potrzeby robić wywaru, a dodatek mięsa nie jest konieczny. Soczewica znakomicie zastępuje białko zwierzęce, ma dużo wapnia, żelaza i potasu, a także kwasu foliowego. Ta zupa może być zatem zupełnie bezmięsna, choć dodatek plasterka usmażonego na chrupko bekonu może być dodatkowym wabikiem dla sceptycznie nastawionych do zdrowszej żywności, a i smak podniesie, że ho,ho. Jest gęsta, bardzo pożywna, wystarczy za dwa dania. Nada się na szybki obiad i kolację z gośćmi. Baaardzo dobra. Kto chce, może przyprawić zupę curry lub inną ulubioną, orientalną mieszanką. Kto nie lubi – pozostaje w polskich klimatach. Zupę należy osolić pod koniec gotowania, w przeciwnym razie ziarna mogą pozostać twardawe.
zupa z soczewicy – składniki:
– 2 duże cebule
– 1-2 cm świeżego imbiru
– dwie marchewki
– pietruszka lub dwie
– kawałek obranego selera
– łyżka masła lub 3-4 łyżki oliwy do podsmażenia warzyw
– łyżeczka słodkiej papryki
– 2 ząbki czosnku
– 5 ziemniaków lub 3-4 łyżki wypłukanej komosy ryżowej
– ok. 2 l wody
– 400 g czerwonej soczewicy
– puszka pomidorów lub słoik (250 ml) domowego przecieru
– ok. łyżeczka lub trochę więcej soli
– duża szczypta gałki muszkatołowej
– duża szczypta chili i czarnego pieprzu
– ew. łyżeczka śmietany lub jogurtu do zabielenia zupy na talerzu
– ew. siekana pietruszka lub kolendra do posypania
– ew. kilka plasterków bekonu podsmażonego na chrupko
zupa z soczewicy – przepis
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku podgrzać masło lub oliwę i wrzucić cebulę i starte warzywa, posypać łyżeczką słodkiej papryki. Podsmażać mieszając do lekkiego zrumienienia się cebuli. Dodać starty imbir i posiekany drobno czosnek, smażyć jeszcze pół minuty, nie dłużej, ponieważ szybko się przypalają i nabierają gorzkiego smaku. Wszystko zalać wodą, dodać soczewicę, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować ok. 15 -20 minut, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Na końcu dodać pomidory i wszystko zagotować. Osolić, dodać pozostałe przyprawy. Jeśli ktoś woli zupę- krem, wystarczy zblendować składniki. Plasterek bekonu położyć na wierzchu każdej porcji.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Lubię soczewicę, szkoda,że nie mogę jej jeść teraz:(
a właśnie z szafki zerka na mnie zapomniana soczewica.. już wiem co zrobimy 🙂
czy soczewica ma być z puszki? Inaczej chyba trzeba ją wcześniej namoczyć?
Nie , soczewica z paczki ,sucha. Nie trzeba moczyć.
awesome post 🙂
Have a nice weekend! Kisses :
http://itsmetijana.blogspot.rs/
Takiej zupki mi się dziś chce! 🙂 jaki piękny talerz 🙂
dzięki za ten wpis, pojawił się akurat jak myślałam: co na obiad 🙂 i proszę. Zupa wyszła bardzo dobra – smakowała nie tylko mi (a kucharką jestem średnią). Polecam ja i mój zadowolony brzuszek
Pierwszy raz jadłam zupę z soczewicy, bardzo mi smakowała.
a co z pomidorami? 🙂
A na końcu, po ugotowaniu ziemniaków. Dopisałam:)
Takiej nie jadłam, ale prezentuje się wybornie:)))
Pozdrawiam
Robię już kolejny raz i jestem zachwycona choć nigdy miłośniczką zup nie byłam.Dziekije za świetny przepis.
pozdrowionka!