Szybka zapiekanka z kaszy jaglanej i konkurs. Czytelniczko, Czytelniku!

Odważam się kolejny raz wziąć udział w konkursie na Blog Roku. To bardzo proste niby. Powiem Wam jak to jest. Zgłaszam blog Niebo Na Talerzu, proszę czytelników o wysyłanie smsów i czekam.
A w międzyczasie… obgryzam paluchy ze zdenerwowania. Ilość myśli niepotrzebnych jest ogromna, znacie to, prawda? Każdy brał udział w jakimś ważnym konkursie przecież:)
I sprawdzam codziennie ile jest tych smsów, wszyscy je widzą, porównują, na liście głosowania stoi jak wół. Kiedy jest mało, frustruję się jak nie wiem co. Kiedy wysyłacie smsy jest super i skaczę do góry, że się udaje i to co robię, choć raz Ci się przydało! By wygrać potrzeba tych smsów kilkaset. A codziennie odwiedza stronę ok. 30 000 czytelników. Gdyby tak każdy… To wygrałam:)

Czytelniczko!Czytelniku! 
Przy każdym gotowaniu zupy, zagniataniu drożdżówki, przy rolowaniu świątecznego makowca i krojeniu niedzielnego kurczaka myślę o Tobie z czułością. To tak, jakbyś był w mojej kuchni. Masz kawałek swojej energii w każdym starannie robionym dla Ciebie zdjęciu. Wyszukuję, mieszam i próbuję, by było Ci jak najmilej, jak najłatwiej i najprzyjemniej gotować ze mną. Bardzo to lubię i gotuję z wielką przyjemnością. A teraz serdecznie proszę, wyślij sms. Da Ci radość, a ja się jeszcze bardziej się postaram, bo mnie zmotywujesz do lepszego działania przecież! Jeśli masz dwa, trzy telefony, co Ci szkodzi – wyślij z każdego, niech rodzina i przyjaciele też skorzystają z Nieba:)

Zatem sms o treści A11167 na numer 7124 . Nie rób spacji i kropek. Z jednego telefonu można wysłać jeden sms, jeśli chcesz kilka, wyślij z telefonów znajomych. Wysłanie jest bezpieczne i nie powoduje żadnych skutków ubocznych w postaci zaproszeń do gier i takich tam. W dodatku, kwota  wpada na konto fundacji „Fantazja” pomagającej chorym dzieciom. Jeśli masz zablokowane wysyłanie sms na numery specjalne, odblokuj na chwilę w punkcie obsługi operatora. Potem możesz zablokować ponownie. I zdaje się że nawet czytelnicy zza granicy mogą wysyłać smsy. Będzie tu jeszcze piękniej, bardziej kolorowo i podsuwać Ci będę coraz więcej pomysłów, zobaczysz:) Głosować można do 1 marca. Twój sms jest bardzo ważny.  

No to teraz zapiekanka z kaszy jaglanej. Zdrowa i bardzo łatwa do zrobienia, bo takie przepisy lubię najbardziej. Bo kasza jaglana to najlepsze dobro jedzeniowe. A zapiekanka smaczna jak nie wiem co. Podała ją jedna moja znajoma na ważnym obiedzie i wszyscy się zajadali (inspirację znalazła tutaj). Do zapiekanki można dodać ulubione warzywa, świeże lub z mrożonki i mięso, jeśli ktoś lubi. Może to być resztka pieczonego kurczaka lub innej pieczeni z poprzedniego obiadu albo zupełnie świeże mięso drobiowe lub wieprzowe.
To o sms jeszcze raz proszę serdecznie! 🙂

szybka zapiekanka z kaszy jaglanej

składniki ( na 3-4 porcje) :

 – 3/4 szklanki kaszy jaglanej
– ok. 30 dag pokrojonych w grubą kostkę warzyw, świeżych lub z mrożonki (u mnie mrożona fasolka szparagowa i pół puszki kukurydzy)
– ok. 30 dag ulubionego mięsa (np. indyka, kurczaka, schabu, karkówki)
– szklanka gorącego mleka lub rosołu
– dwie łyżeczki masła

3/4 łyżeczki soli, łyżeczka curry, płaska łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki mielonej ząbek rozgniecionego czosnku, ew. łyżka
siekanej drobno natki pietruszki lub kolendry
– łyżka lub dwie startego, twardego, żółtego sera (u mnie parmezan)

Kaszę wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i podprażać krótko aż zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy zapach. Przepłukać wodą na sicie. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Dodać warzywa i pokrojone w kostkę mięso. Mleko lub wywar wymieszać z masłem i przyprawami. Sos wymieszać z kaszą, warzywami i ewentualnie pokrojonym w kostkę mięsem – surowym lub pieczonym czy smażonym. Jeśli mamy mięso surowe, nie ma potrzeby podsmażać go wcześniej. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 60-70 minut. Naczynie należy przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę, posypać całość startym serem.

zapiekanka z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Lena
    23 lutego, 2016, 7:02 pm

    Pyszna zapiekanka, i oczywiście zagłosuję:)

  2. Monika Pie
    23 lutego, 2016, 7:24 pm

    jak też zagłosuję nie moze być inaczej 🙂

  3. opalanka
    23 lutego, 2016, 7:30 pm

    Bardzo serdecznie dziękuję:)

  4. Anonimowy
    23 lutego, 2016, 10:39 pm

    ode mnie przed chwilką poszło,nie mogło być inaczej,w końcu jesteś moim kulinarnym idolem
    POZDRAWIAM MAŁGOSIA z LUBLINA.

    1. opalanka
      24 lutego, 2016, 9:38 am

      Bardzo dziękuję:)

  5. Katarzyna Duda
    24 lutego, 2016, 9:45 am

    Także z miłą chęcią zagłosowałem ?

    1. opalanka
      3 marca, 2016, 3:51 pm

      Dziękuję:)

  6. Ala Jereczek
    24 lutego, 2016, 12:48 pm

    Super, bezglutenowa zdaje się ?

    1. opalanka
      24 lutego, 2016, 3:32 pm

      O. Widzisz.

  7. Anonimowy
    24 lutego, 2016, 1:25 pm

    Głos oddany, a zapiekankę zrobię w sobotę na obiad.

    1. opalanka
      24 lutego, 2016, 3:32 pm

      Bardzo dziękuję!

  8. Angie
    25 lutego, 2016, 3:24 pm

    Bardzo smakowicie wygląda;) I oczywiście życzę powodzenia;)

  9. Katarzyna Wachel
    3 marca, 2016, 1:31 pm

    Mam pytanie: a co jeśli dysponujemy surowym mięsem? Najpierw podsmażamy czy takie surowe do piekarnika?

    1. opalanka
      3 marca, 2016, 3:51 pm

      Surowe. Pokrojone w kostkę , ewentualnie posypane lekko przyprawami. Ale niekoniecznie, bo sos załatwia sprawę smaku.

    2. Katarzyna Wachel
      4 marca, 2016, 9:27 am

      Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź! Pierwszy raz robiłam (i jadłam!) kaszę jaglaną. Wrażenia: mięso i warzywa bardzo dobre. Cóż – kasza przypomina w smaku wióry – być może popełniłam jakiś błąd (?) albo tak ma być i ten smak trzeba pokochać 😉 Wypróbuję inne przepisy z tą kaszą. Pozdrawiam!

    3. opalanka
      4 marca, 2016, 4:02 pm

      Wygląda na to,że kasz wypiła szybko cały płyn. Może w takim razie następnym razem należałoby dać więcej. Bo wióry, nieee! Za kaszą Też nie przepadam, ale tu akurat daje radę:) Możliwe, że pokrywa czy folia ni były szczelne?

    4. Katarzyna Wachel
      4 marca, 2016, 6:43 pm

      To pewnie za mało wody. A z pokrywą wszystko możliwe 😉 to zwykłe naczynie żaroodporne więc nie wiem jak szczelne 🙂 Dam drugą szansę tej zapiekance bo robi się ją bardzo szybko 😀

  10. Rubia Chica
    6 marca, 2016, 4:19 pm

    Po prostu pychota i niebo na talerzu! 🙂 Coraz bardziej przekonuję się do kaszy jaglanej. Niepotrzebnie tylko podsmażyłam mrożone warzywa na patelni, następnym razem dodam zamrożone. P.S. Świetny blog i super przepisy. Na pewno jeszcze nie raz tu zajrzę 😉

  11. Karolina Karpińska
    23 kwietnia, 2017, 2:48 pm

    Pyszna zapiekanka i jaka szybka! Jeśli chodzi o warzywa to dałam mieszankę brokuł, kalafior, marchewka a poza tym dodałam trochę kukurydzy i czerwonej papryki. Gotową polałam sosem czosnkowym własnej roboty. Na pewno będę wracać do tego przepisu 🙂

  12. Beata
    11 sierpnia, 2018, 12:30 pm

    Pyszna zapiekanka!
    Czy mozna do przepisu dodać tag „kasza jaglana”? Zawsze mam problem z wyszukaniem go.

    1. Beata Królikiewicz
      11 sierpnia, 2018, 8:22 pm

      Zrobione, daj znak czy działa.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)