Szybka zapiekanka z kaszy jaglanej i konkurs. Czytelniczko, Czytelniku!

Odważam się kolejny raz wziąć udział w konkursie na Blog Roku. To bardzo proste niby. Powiem Wam jak to jest. Zgłaszam blog Niebo Na Talerzu, proszę czytelników o wysyłanie smsów i czekam.
A w międzyczasie… obgryzam paluchy ze zdenerwowania. Ilość myśli niepotrzebnych jest ogromna, znacie to, prawda? Każdy brał udział w jakimś ważnym konkursie przecież:)
I sprawdzam codziennie ile jest tych smsów, wszyscy je widzą, porównują, na liście głosowania stoi jak wół. Kiedy jest mało, frustruję się jak nie wiem co. Kiedy wysyłacie smsy jest super i skaczę do góry, że się udaje i to co robię, choć raz Ci się przydało! By wygrać potrzeba tych smsów kilkaset. A codziennie odwiedza stronę ok. 30 000 czytelników. Gdyby tak każdy… To wygrałam:)

Czytelniczko!Czytelniku! 
Przy każdym gotowaniu zupy, zagniataniu drożdżówki, przy rolowaniu świątecznego makowca i krojeniu niedzielnego kurczaka myślę o Tobie z czułością. To tak, jakbyś był w mojej kuchni. Masz kawałek swojej energii w każdym starannie robionym dla Ciebie zdjęciu. Wyszukuję, mieszam i próbuję, by było Ci jak najmilej, jak najłatwiej i najprzyjemniej gotować ze mną. Bardzo to lubię i gotuję z wielką przyjemnością. A teraz serdecznie proszę, wyślij sms. Da Ci radość, a ja się jeszcze bardziej się postaram, bo mnie zmotywujesz do lepszego działania przecież! Jeśli masz dwa, trzy telefony, co Ci szkodzi – wyślij z każdego, niech rodzina i przyjaciele też skorzystają z Nieba:)

Zatem sms o treści A11167 na numer 7124 . Nie rób spacji i kropek. Z jednego telefonu można wysłać jeden sms, jeśli chcesz kilka, wyślij z telefonów znajomych. Wysłanie jest bezpieczne i nie powoduje żadnych skutków ubocznych w postaci zaproszeń do gier i takich tam. W dodatku, kwota  wpada na konto fundacji „Fantazja” pomagającej chorym dzieciom. Jeśli masz zablokowane wysyłanie sms na numery specjalne, odblokuj na chwilę w punkcie obsługi operatora. Potem możesz zablokować ponownie. I zdaje się że nawet czytelnicy zza granicy mogą wysyłać smsy. Będzie tu jeszcze piękniej, bardziej kolorowo i podsuwać Ci będę coraz więcej pomysłów, zobaczysz:) Głosować można do 1 marca. Twój sms jest bardzo ważny.  

No to teraz zapiekanka z kaszy jaglanej. Zdrowa i bardzo łatwa do zrobienia, bo takie przepisy lubię najbardziej. Bo kasza jaglana to najlepsze dobro jedzeniowe. A zapiekanka smaczna jak nie wiem co. Podała ją jedna moja znajoma na ważnym obiedzie i wszyscy się zajadali (inspirację znalazła tutaj). Do zapiekanki można dodać ulubione warzywa, świeże lub z mrożonki i mięso, jeśli ktoś lubi. Może to być resztka pieczonego kurczaka lub innej pieczeni z poprzedniego obiadu albo zupełnie świeże mięso drobiowe lub wieprzowe.
To o sms jeszcze raz proszę serdecznie! 🙂

szybka zapiekanka z kaszy jaglanej

składniki ( na 3-4 porcje) :

 – 3/4 szklanki kaszy jaglanej
– ok. 30 dag pokrojonych w grubą kostkę warzyw, świeżych lub z mrożonki (u mnie mrożona fasolka szparagowa i pół puszki kukurydzy)
– ok. 30 dag ulubionego mięsa (np. indyka, kurczaka, schabu, karkówki)
– szklanka gorącego mleka lub rosołu
– dwie łyżeczki masła

3/4 łyżeczki soli, łyżeczka curry, płaska łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki mielonej ząbek rozgniecionego czosnku, ew. łyżka
siekanej drobno natki pietruszki lub kolendry
– łyżka lub dwie startego, twardego, żółtego sera (u mnie parmezan)

Kaszę wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i podprażać krótko aż zacznie wydzielać przyjemny, orzechowy zapach. Przepłukać wodą na sicie. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Piekarnik ustawić na 180 stopni. Dodać warzywa i pokrojone w kostkę mięso. Mleko lub wywar wymieszać z masłem i przyprawami. Sos wymieszać z kaszą, warzywami i ewentualnie pokrojonym w kostkę mięsem – surowym lub pieczonym czy smażonym. Jeśli mamy mięso surowe, nie ma potrzeby podsmażać go wcześniej. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 60-70 minut. Naczynie należy przykryć pokrywą lub folią aluminiową. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę, posypać całość startym serem.

zapiekanka z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 



  1. Lena
    23 lutego, 2016, 7:02 pm

    Pyszna zapiekanka, i oczywiście zagłosuję:)

  2. Monika Pie
    23 lutego, 2016, 7:24 pm

    jak też zagłosuję nie moze być inaczej 🙂

  3. opalanka
    23 lutego, 2016, 7:30 pm

    Bardzo serdecznie dziękuję:)

  4. Anonimowy
    23 lutego, 2016, 10:39 pm

    ode mnie przed chwilką poszło,nie mogło być inaczej,w końcu jesteś moim kulinarnym idolem
    POZDRAWIAM MAŁGOSIA z LUBLINA.

    1. opalanka
      24 lutego, 2016, 9:38 am

      Bardzo dziękuję:)

  5. Katarzyna Duda
    24 lutego, 2016, 9:45 am

    Także z miłą chęcią zagłosowałem ?

    1. opalanka
      3 marca, 2016, 3:51 pm

      Dziękuję:)

  6. Ala Jereczek
    24 lutego, 2016, 12:48 pm

    Super, bezglutenowa zdaje się ?

    1. opalanka
      24 lutego, 2016, 3:32 pm

      O. Widzisz.

  7. Anonimowy
    24 lutego, 2016, 1:25 pm

    Głos oddany, a zapiekankę zrobię w sobotę na obiad.

    1. opalanka
      24 lutego, 2016, 3:32 pm

      Bardzo dziękuję!

  8. Angie
    25 lutego, 2016, 3:24 pm

    Bardzo smakowicie wygląda;) I oczywiście życzę powodzenia;)

  9. Katarzyna Wachel
    3 marca, 2016, 1:31 pm

    Mam pytanie: a co jeśli dysponujemy surowym mięsem? Najpierw podsmażamy czy takie surowe do piekarnika?

    1. opalanka
      3 marca, 2016, 3:51 pm

      Surowe. Pokrojone w kostkę , ewentualnie posypane lekko przyprawami. Ale niekoniecznie, bo sos załatwia sprawę smaku.

    2. Katarzyna Wachel
      4 marca, 2016, 9:27 am

      Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź! Pierwszy raz robiłam (i jadłam!) kaszę jaglaną. Wrażenia: mięso i warzywa bardzo dobre. Cóż – kasza przypomina w smaku wióry – być może popełniłam jakiś błąd (?) albo tak ma być i ten smak trzeba pokochać 😉 Wypróbuję inne przepisy z tą kaszą. Pozdrawiam!

    3. opalanka
      4 marca, 2016, 4:02 pm

      Wygląda na to,że kasz wypiła szybko cały płyn. Może w takim razie następnym razem należałoby dać więcej. Bo wióry, nieee! Za kaszą Też nie przepadam, ale tu akurat daje radę:) Możliwe, że pokrywa czy folia ni były szczelne?

    4. Katarzyna Wachel
      4 marca, 2016, 6:43 pm

      To pewnie za mało wody. A z pokrywą wszystko możliwe 😉 to zwykłe naczynie żaroodporne więc nie wiem jak szczelne 🙂 Dam drugą szansę tej zapiekance bo robi się ją bardzo szybko 😀

  10. Rubia Chica
    6 marca, 2016, 4:19 pm

    Po prostu pychota i niebo na talerzu! 🙂 Coraz bardziej przekonuję się do kaszy jaglanej. Niepotrzebnie tylko podsmażyłam mrożone warzywa na patelni, następnym razem dodam zamrożone. P.S. Świetny blog i super przepisy. Na pewno jeszcze nie raz tu zajrzę 😉

  11. Karolina Karpińska
    23 kwietnia, 2017, 2:48 pm

    Pyszna zapiekanka i jaka szybka! Jeśli chodzi o warzywa to dałam mieszankę brokuł, kalafior, marchewka a poza tym dodałam trochę kukurydzy i czerwonej papryki. Gotową polałam sosem czosnkowym własnej roboty. Na pewno będę wracać do tego przepisu 🙂

  12. Beata
    11 sierpnia, 2018, 12:30 pm

    Pyszna zapiekanka!
    Czy mozna do przepisu dodać tag „kasza jaglana”? Zawsze mam problem z wyszukaniem go.

    1. Beata Królikiewicz
      11 sierpnia, 2018, 8:22 pm

      Zrobione, daj znak czy działa.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)