Szakszuka. Przepis na jajka w pomidorach

Szakszuka, bo jajka sadzone każdy zna. Polacy lubią zwykłe jajo z ziemniakami i kefirem. To takie oldschoolowe, popularne danie z akademika, dobre gdy brak pomysłów i innych składników w lodówce. Słowo „staromodne” nie oddaje tego o czym myślę, proszę się nie czepiać.
A szakszuka to arabska specjalność. Popularna i modna. I bardzo dobrze, bo pyszna. Oprócz pomidorów może zawierać bakłażany, paprykę i inne warzywa. Co kto chce. Klasycznie – pomidory, cebulę i nieco czosnku. Połączenie idealne. I baaardzo zdrowe. Dobre na śniadanie i obiad dla odchudzających się, bez pieczywa, rzecz jasna. Ale kto może, smaruje masłem pajdę razowca, albo wiejskiego chleba na zakwasie, robi szakszukę i będzie w niebie.

szakszuka

szakszuka – składniki (na dwie duże porcje) : 

– jajka (np. 4 szt. )
– cebula (plus ew. świeża papryka, marchewka, bakłażan itp.)
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 pomidory (zimą z puszki lub z domowy przecier z kawałkami warzyw)
– duża szczypta soli, pieprzu, słodkiej i ostrej papryki, ew. kuminu, cukru
– siekana kolendra lub szczypiorek do posypania
– olej do smażenia ( ok. 2 łyżki)

Cebulę i inne warzywa pokroić w kostkę, osolić. Olej dobrze rozgrzać. Wrzucić posiekaną cebulę , posolić, wymieszać. Zmniejszyć ogień i wszystko podsmażyć na małym ogniu, do zeszklenia. Zwykle zajmuje to ok. 10-15 minut. Kiedy zmięknie, dodać posiekany drobno czosnek, warzywa, przyprawy. Kiedy się delikatnie podsmażą, dodać pomidory razem z sokiem. Smażyć aż sok się zredukuje, czyli zmniejszy się jego ilość, ok. 10- 15 min. Krócej  w wypadku pomidorów z puszki, dłużej przy świeżych.  Wbić jajka, uważając by się nie rozlały. Świetnie, jeśli białko uda się wymieszać z powstałym sosem. Przykryć pokrywą i dusić na małym ogniu kolejne 3-4 minuty aż białka jajek się zetną.
Posypać siekaną kolendrą lub szczypiorkiem.

szakszuka

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Zapisz



  1. Lena
    26 lutego, 2016, 8:55 am

    Na pewno zrobię na niedzielne śniadanie:)

  2. Marzena Szkodzińska
    26 lutego, 2016, 9:51 am

    Uwielbiam to danie. Jest pyszne 🙂

  3. Krystian
    26 lutego, 2016, 5:09 pm

    Rzeczywiście pyszne. Ale przyznam, że poczekam na świeże pomidory, aby to przygotować (jakąś mam awersję do tych zimowych importowanych, za pomidorami z puszki też nie przepadam)

  4. Moje Bistro
    26 lutego, 2016, 8:44 pm

    Pychotka, jaja w pomidorach. Ostatnio bardzo popularne danie. Twoje wygląda znakomicie 🙂

  5. Justyna Sokal
    27 lutego, 2016, 6:26 pm

    Ja zrobilam z pieczarkami a zamiast pomidorow sos domowej roboty z papryki rewelacja

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)