Ciasteczka z masą krówkową. Ciasteczka Alfajores z Argentyny
Ciasteczka alfajores – kruche i delikatne ciasteczka maślane, składane po dwa, sklejone dulce de leche czyli naszą masą krówkową. Jednym ze składników ciasta jest mąką kukurydziana. To dzięki niej ciastka mają charakterystyczny smak i są kruche właśnie. Alfajores (czyt. alfachores), argentyński specjał przywiozła Olcia, nasz rodzinny obywatel świata, dla której zupełnie nie istnieją granice. Przemieszcza się to tu to tam i rozdaje opowieści, zdjęcia, czasem pęto kiełbas i alfachores. Mówi, że w Argentynie od rana do popołudnia jedzą ciastka, a wieczorem mięso z grilla. Sera, nabiału i domowej kuchni raczej nie mieli. Bardzo ciekawe.
Ciasteczka alfajores robi się łatwo i bezproblemowo. Składniki szybko dały się zagnieść elastyczną kulę. Po upieczeniu ciastka można posypać cukrem pudrem a kto lubi – obtoczyć brzegi w wiórkach kokosowych. Do spróbowania koniecznie.
ciasteczka alfajores – składniki (na ok. dwadzieścia parę sztuk złożonych ciasteczek):
– 100 g masła
– 2 żółtka
– szklanka pszennej mąki (150 g)
– 3/4 szklanki mąki kukurydzianej (115g)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/3 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru (60 g)
– szczypta soli
– kilka kropli ekstraktu z wanilii lub łyżka cukru waniliowego lub łyżka likieru Cointreau
– ok.1/2 puszki masy krówkowej do przełożenia ciastek
– cukier puder do posypania
– ewentualnie wiórki kokosowe do obtoczenia boków
Piekarnik ustawić na 170 stopni. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto można wymieszać malakserem, mikserem lub zagnieść ręcznie. Przy zagniataniu ręcznym, należy dodać wszystkie składniki (masło pokroić wcześniej w kostkę) i zagnieść ciasto.
Przy użyciu miksera lub malaksera:
Masło pokroić w kostkę, utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, ucierać chwilę, a następnie wsypać pozostałe składniki. Jeśli jest zbyt suche, dodać łyżkę, dwie bardzo zimnej wody, jeśli za rzadkie – trochę pszennej mąki.
Blat lub stolnicę podsypać mocno pszenną mąką, rozwałkować ciasto na grubość ok. 3 mm. Wykrawać kieliszkiem kółka o średnicy ok. 4-5 cm. Układać na blaszkach. Piec ok. 7 minut z termoobiegiem, obie blaszki na raz, lub bez termoobiegu, po jednej blaszce ok. 8-9 minut. Ciastka nie powinny się rumienić, lepiej by pozostały jasne. Będą miękkie, zesztywnieją dopiero po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestygnięciu. Ostudzić. Przełożyć łyżeczką, dwiema masy krówkowej, sklejać po dwa. Oprószyć cukrem pudrem a brzegi ewentualnie obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Podkradam kilka sztuk,no dobrze,kilkanaście:)
Oj, zdecydowanie by mi posmakowały:)
ulala, cóż za kochane ciasteczka! 🙂 zjadłabym kilka do kawy.. 🙂
Powodzenia! Trzymam kciuki! 🙂
Boskie, aż ślinka cieknie…
Przepyszne 🙂
Czy zamiast kukurydzianej moze byc maka pszenna?? pozdrawiam serdecznie! glos oddany:-)
Bardzo dziękuję:) Może, wyjdą smaczne, kruche ciastka. Można ciasto przed pieczeniem wtedy zapakować do lodówki na pół godziny.
Wspaniałe ciasteczka 🙂 porywam kilka 🙂
Hi! Greetings from Argentina, that is a lovely version of our Alfajores, Im going to give it a try, mine are a bit thicker than the ones you made, but then yours look so delicious Im going to try them! can’t wait to start baking 😀
How nice you write to me. Try them and tell me about it. Greetings from Poland:)
Hej, czy jeśli w przepisie jest mąka kukurydziana to chodzi konkretnie o taką mąkę czy o skrobię kukurydzianą (np. maizena)?
Obie są ok.