Ciasteczka marchewkowe. Ciasteczka owsiane z marchewką
Przepis na ciasteczka marchewkowe, owsiane ciasteczka z marchewką: składniki zagnieść, schłodzić, ciasto pokroić i upiec. Łatwe:) Trzeba ciasto podsypywać dość mocno mąką, by nie przyklejało się do podłoża.
Ciastka są miękkie, o ile nie przesadzi się z czasem pieczenia. To częsty błąd przy wypiekaniu. Wydają się surowe, zatem na oko – trzeba je dłużej trzymać w piekarniku. Zazwyczaj wtedy szykuje się niezły poligon dla zębów. Zatem bez przesady:) W tym przypadku piętnaście minut bez termoobiegu jest w sam raz.
Ciasteczka marchewkowe, owsiane, proste zwykłe herbatniki, pod pogryzania z popołudniową herbatą.
ciasteczka marchewkowe – składniki:
– 100 g startej na drobnej tarce marchewki
– 150 g mąki pszennej
– 40 g płatków owsianych
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 90 g cukru trzcinowego (ostatecznie zwykłego lub nieco mniej – ksylitolu)
– 120 g masła
– jajko
– pół łyżeczki cynamonu
– ew. dwie garści drobno posiekanych bakalii (rodzynki , orzechy, żurawina itp.)
ciasteczka marchewkowe – przepis
Masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub przy pomocy malaksera). Włożyć do lodówki na pół godziny. Piekarnik ustawić na 180 st. Ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować na mocno podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3-5 mm. Pokroić nożem lub radełkiem na kwadraty i prostokąty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut.
Inspiracja tutaj
Mówię Wam – Niebo na Talerzu 🙂
Zdrowe,pyszne a jakie urocze:)
Porywam sobie ciacho 🙂
Akurat szukałam przepisu na ciastka 🙂 Te wyglądają przepysznie.
uwielbiam marchewkowe slodkosci 🙂
wyglądają bosko.. jak dobre, domowe ciacha.. 🙂 Musze się pokusić o ich uczynienie, bo ciekawi mnie dodatek marchewki 🙂
Dziękuję za przepis! Właśnie się nimi zajadamy, rzeczywiście: pycha! 🙂
Uwielbiam marchewki, zwłaszcza ciasta marchewkowe. Na pewno zrobię takie ciasteczka, mój M. się ucieszy 🙂
Jakie płatki owsiane? Błyskawiczne czy górskie?
Bez różnicy.
Czy można pominąć albo zastąpić jajko jakimś innym składnikiem?
Można pominąć.
Jak długo można przechowywać ciasteczka?
w miarę przechowywania stają się twardsze. Można próbować trzymać je w puszce z pokrojonym jabłkiem (wymienianym co dwa dni)powinny nie twardnieć tak bardzo i wytrzymać nawet dwa tygodnie i więcej.
Jak je zrobic w wersji bezglutenowej? Czy w ogóle jest sens próbować?
Mąkę trzeba zamienić na mieszankę mąk bezglutenowych, płatki na bezglutenowe i powinno się udać.