Ciasteczka marchewkowe. Ciasteczka owsiane z marchewką

Przepis na ciasteczka marchewkowe, owsiane ciasteczka z marchewką: składniki zagnieść, schłodzić, ciasto pokroić i upiec. Łatwe:) Trzeba ciasto podsypywać dość mocno mąką, by nie przyklejało się do podłoża.
Ciastka są miękkie, o ile nie przesadzi się z czasem pieczenia. To częsty błąd przy wypiekaniu. Wydają się surowe, zatem na oko – trzeba je dłużej trzymać w piekarniku. Zazwyczaj wtedy szykuje się niezły poligon dla zębów. Zatem bez przesady:) W tym przypadku piętnaście minut bez termoobiegu jest w sam raz.

Ciasteczka marchewkowe, owsiane, proste zwykłe herbatniki, pod pogryzania z popołudniową herbatą.

 

ciasteczka marchewkowe

 

ciasteczka marchewkowe – składniki: 

– 100 g startej na drobnej tarce marchewki
– 150 g mąki pszennej
– 40 g płatków owsianych
– pół łyżeczki proszku do pieczenia
– 90 g cukru trzcinowego (ostatecznie zwykłego lub nieco mniej – ksylitolu)
– 120 g masła
– jajko
– pół łyżeczki cynamonu
– ew. dwie garści drobno posiekanych bakalii (rodzynki , orzechy, żurawina itp.)

ciasteczka marchewkowe – przepis

Masło pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub przy pomocy malaksera). Włożyć do lodówki na pół godziny. Piekarnik ustawić na 180 st. Ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować na mocno podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3-5 mm. Pokroić nożem lub radełkiem na kwadraty i prostokąty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut.

ciasteczka marchewkowe

Inspiracja tutaj


Mówię Wam – Niebo na Talerzu 🙂

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    29 lutego, 2016, 9:48 am

    Zdrowe,pyszne a jakie urocze:)

  2. Aguś kulinarnie
    29 lutego, 2016, 5:34 pm

    Porywam sobie ciacho 🙂

  3. Marzena
    2 marca, 2016, 11:29 am

    Akurat szukałam przepisu na ciastka 🙂 Te wyglądają przepysznie.

  4. Magda
    2 marca, 2016, 12:27 pm

    uwielbiam marchewkowe slodkosci 🙂

  5. Salvador Dali
    2 marca, 2016, 5:22 pm

    wyglądają bosko.. jak dobre, domowe ciacha.. 🙂 Musze się pokusić o ich uczynienie, bo ciekawi mnie dodatek marchewki 🙂

  6. nabiegunachArt Sylwia
    4 marca, 2016, 12:09 pm

    Dziękuję za przepis! Właśnie się nimi zajadamy, rzeczywiście: pycha! 🙂

  7. Mania
    8 marca, 2016, 10:23 am

    Uwielbiam marchewki, zwłaszcza ciasta marchewkowe. Na pewno zrobię takie ciasteczka, mój M. się ucieszy 🙂

  8. Magdalena Ch
    12 marca, 2016, 2:58 pm

    Jakie płatki owsiane? Błyskawiczne czy górskie?

    1. opalanka
      12 marca, 2016, 4:36 pm

      Bez różnicy.

  9. Anonimowy
    21 października, 2016, 4:34 pm

    Czy można pominąć albo zastąpić jajko jakimś innym składnikiem?

    1. opalanka
      21 października, 2016, 9:15 pm

      Można pominąć.

  10. Unknown
    9 listopada, 2016, 1:01 pm

    Jak długo można przechowywać ciasteczka?

    1. opalanka
      9 listopada, 2016, 9:43 pm

      w miarę przechowywania stają się twardsze. Można próbować trzymać je w puszce z pokrojonym jabłkiem (wymienianym co dwa dni)powinny nie twardnieć tak bardzo i wytrzymać nawet dwa tygodnie i więcej.

  11. Eli
    13 maja, 2019, 8:55 pm

    Jak je zrobic w wersji bezglutenowej? Czy w ogóle jest sens próbować?

    1. Beata Królikiewicz
      14 maja, 2019, 9:09 am

      Mąkę trzeba zamienić na mieszankę mąk bezglutenowych, płatki na bezglutenowe i powinno się udać.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)