Łatwa i dobra zupa rybna

Dobra, zdrowa zupa rybna, do przygotowania w pół godziny. Jest łagodna w smaku, ma delikatny, przyjemny zapach oraz niezbyt dużo kalorii. Nada się na codzienny obiad, jest świetna następnego dnia po karnawałowej nocy albo na czas postu:) Nie wymaga gotowania wywaru, choć jeśli ktoś ma zamrożony bulion, najlepiej warzywny może śmiało dolać, będzie jeszcze pyszniej. Rybę należy dodać na końcu i gotować krótko, na małym ogniu, gdyż delikatne mięso łatwo się rozpada. Dietetyczna, lekka, aromatyczna zupa rybna, którą polubią dzieci.

 

Łatwa i dobra zupa rybna

składniki ( na ok. 1,5-2 l zupy): 

– łyżka masła
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– 2 cebule
– kawałek selera
– 4 ziemniaki (niekoniecznie)
– ok. 200 ml pomidorów z puszki, przecieru domowego lub ostatecznie  łyżka koncentratu pomidorowego, latem podsmażamy na odrobinie masła, na patelni 3 pokrojone pomidory bez skóry
– ok. 60 dag mrożonej lub świeżej, ulubionej, białej ryby – morszczuka, mintaja, miruny itd.
– 5 kulek ziela angielskiego
– 3 listki laurowe
– sól, pieprz, słodka i ostra, mielona papryka
– koperek lub natka pietruszki
– kolorowy, świeżo zmielony pieprz

Warzywa (oprócz ziemniaków) zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w cienkie zapałki. Masło rozgrzać na patelni, lub w garnku z grubym dnem, wrzucić warzyw i przyprawy i podsmażać do lekkiego zezłocenia cebuli. Wszystko zalać w garnku wodą lub bulionem (ok. 1,5 l). Dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Osolić do smaku (ok. 1 płaską łyżeczkę). Gotować ok. 15 minut aż zmiękną. Dodać pomidory, gotować chwilę. Rybę trochę rozmrozić jeśli mrożona, pokroić w dużą kostkę i delikatnie włożyć do garnka by się nie rozpadła. Gotować na małym ogniu (duże bulgotanie spowoduje rozpadanie się delikatnego mięsa) ok. 5-10 minut. Na talerzach posypać siekana natką pietruszki lub koperkiem.

zupa rybna

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    6 lutego, 2016, 10:09 am

    Wieki nie jadłam,wygląda pysznie:)

    1. Janciosik
      9 września, 2019, 10:13 am

      Bez kminku jest to, niestety, zupa jarzynowa z rybą.

  2. Katalog Smaków – wypromuj swojego bloga!
    6 lutego, 2016, 2:01 pm

    Hej. Promujemy przepisy bloggerów za pomocą social media. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków i zyskać nowych czytelników oraz mnóstwo odwiedzin? Serdecznie zapraszamy: katalogsmakow.pl

  3. rustykalna kuchnia
    8 lutego, 2016, 9:00 am

    Pamiętam zupę rybną z dzieciństwa – lubiłam, dopóki nie zajrzałam do garnka 🙂 Twoja pięknie wygląda nie tylko na talerzu, ale sądząc po recepturze, również w garnku musi prezentować się apetycznie. To dobry pomysł na odczarowanie rybnej zupy. Dziękuję i pozdrawiam 🙂
    Agnieszka

  4. Amber
    8 lutego, 2016, 1:23 pm

    Lubię rybne zupy od zawsze.
    Poczęstowałabym się Twoją z wielką chęcią.

  5. Naturalne metody
    9 lutego, 2016, 6:11 pm

    Ta zupa wygląda przesmacznie,muszę koniecznie wypróbowac przepis;)

  6. Rafał
    16 stycznia, 2019, 7:58 pm

    Ja zamiast ziemniaków daje grzanki robione na maśle domownicy uwielbiają

    1. Beata Królikiewicz
      17 stycznia, 2019, 7:31 am

      Dobry pomysł.

  7. Monika
    14 maja, 2019, 11:32 pm

    też wieki nie jadłam rybnej 🙁

  8. Magdalena
    21 listopada, 2020, 1:04 pm

    Poprzednio wszystkim smakowała więc robię ponownie:) dziękuję za przepis:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie