Łatwa i dobra zupa rybna
Dobra, zdrowa zupa rybna, do przygotowania w pół godziny. Jest łagodna w smaku, ma delikatny, przyjemny zapach oraz niezbyt dużo kalorii. Nada się na codzienny obiad, jest świetna następnego dnia po karnawałowej nocy albo na czas postu:) Nie wymaga gotowania wywaru, choć jeśli ktoś ma zamrożony bulion, najlepiej warzywny może śmiało dolać, będzie jeszcze pyszniej. Rybę należy dodać na końcu i gotować krótko, na małym ogniu, gdyż delikatne mięso łatwo się rozpada. Dietetyczna, lekka, aromatyczna zupa rybna, którą polubią dzieci.
składniki ( na ok. 1,5-2 l zupy):
– łyżka masła
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– 2 cebule
– kawałek selera
– 4 ziemniaki (niekoniecznie)
– ok. 200 ml pomidorów z puszki, przecieru domowego lub ostatecznie łyżka koncentratu pomidorowego, latem podsmażamy na odrobinie masła, na patelni 3 pokrojone pomidory bez skóry
– ok. 60 dag mrożonej lub świeżej, ulubionej, białej ryby – morszczuka, mintaja, miruny itd.
– 5 kulek ziela angielskiego
– 3 listki laurowe
– sól, pieprz, słodka i ostra, mielona papryka
– koperek lub natka pietruszki
– kolorowy, świeżo zmielony pieprz
Warzywa (oprócz ziemniaków) zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w cienkie zapałki. Masło rozgrzać na patelni, lub w garnku z grubym dnem, wrzucić warzyw i przyprawy i podsmażać do lekkiego zezłocenia cebuli. Wszystko zalać w garnku wodą lub bulionem (ok. 1,5 l). Dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Osolić do smaku (ok. 1 płaską łyżeczkę). Gotować ok. 15 minut aż zmiękną. Dodać pomidory, gotować chwilę. Rybę trochę rozmrozić jeśli mrożona, pokroić w dużą kostkę i delikatnie włożyć do garnka by się nie rozpadła. Gotować na małym ogniu (duże bulgotanie spowoduje rozpadanie się delikatnego mięsa) ok. 5-10 minut. Na talerzach posypać siekana natką pietruszki lub koperkiem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wieki nie jadłam,wygląda pysznie:)
Bez kminku jest to, niestety, zupa jarzynowa z rybą.
Hej. Promujemy przepisy bloggerów za pomocą social media. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków i zyskać nowych czytelników oraz mnóstwo odwiedzin? Serdecznie zapraszamy: katalogsmakow.pl
Pamiętam zupę rybną z dzieciństwa – lubiłam, dopóki nie zajrzałam do garnka 🙂 Twoja pięknie wygląda nie tylko na talerzu, ale sądząc po recepturze, również w garnku musi prezentować się apetycznie. To dobry pomysł na odczarowanie rybnej zupy. Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Agnieszka
Lubię rybne zupy od zawsze.
Poczęstowałabym się Twoją z wielką chęcią.
Ta zupa wygląda przesmacznie,muszę koniecznie wypróbowac przepis;)
Ja zamiast ziemniaków daje grzanki robione na maśle domownicy uwielbiają
Dobry pomysł.
też wieki nie jadłam rybnej 🙁
Poprzednio wszystkim smakowała więc robię ponownie:) dziękuję za przepis:)