Łatwa i dobra zupa rybna

Dobra, zdrowa zupa rybna, do przygotowania w pół godziny. Jest łagodna w smaku, ma delikatny, przyjemny zapach oraz niezbyt dużo kalorii. Nada się na codzienny obiad, jest świetna następnego dnia po karnawałowej nocy albo na czas postu:) Nie wymaga gotowania wywaru, choć jeśli ktoś ma zamrożony bulion, najlepiej warzywny może śmiało dolać, będzie jeszcze pyszniej. Rybę należy dodać na końcu i gotować krótko, na małym ogniu, gdyż delikatne mięso łatwo się rozpada. Dietetyczna, lekka, aromatyczna zupa rybna, którą polubią dzieci.

 

Łatwa i dobra zupa rybna

składniki ( na ok. 1,5-2 l zupy): 

– łyżka masła
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– 2 cebule
– kawałek selera
– 4 ziemniaki (niekoniecznie)
– ok. 200 ml pomidorów z puszki, przecieru domowego lub ostatecznie  łyżka koncentratu pomidorowego, latem podsmażamy na odrobinie masła, na patelni 3 pokrojone pomidory bez skóry
– ok. 60 dag mrożonej lub świeżej, ulubionej, białej ryby – morszczuka, mintaja, miruny itd.
– 5 kulek ziela angielskiego
– 3 listki laurowe
– sól, pieprz, słodka i ostra, mielona papryka
– koperek lub natka pietruszki
– kolorowy, świeżo zmielony pieprz

Warzywa (oprócz ziemniaków) zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w cienkie zapałki. Masło rozgrzać na patelni, lub w garnku z grubym dnem, wrzucić warzyw i przyprawy i podsmażać do lekkiego zezłocenia cebuli. Wszystko zalać w garnku wodą lub bulionem (ok. 1,5 l). Dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Osolić do smaku (ok. 1 płaską łyżeczkę). Gotować ok. 15 minut aż zmiękną. Dodać pomidory, gotować chwilę. Rybę trochę rozmrozić jeśli mrożona, pokroić w dużą kostkę i delikatnie włożyć do garnka by się nie rozpadła. Gotować na małym ogniu (duże bulgotanie spowoduje rozpadanie się delikatnego mięsa) ok. 5-10 minut. Na talerzach posypać siekana natką pietruszki lub koperkiem.

zupa rybna

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    6 lutego, 2016, 10:09 am

    Wieki nie jadłam,wygląda pysznie:)

    1. Janciosik
      9 września, 2019, 10:13 am

      Bez kminku jest to, niestety, zupa jarzynowa z rybą.

  2. Katalog Smaków – wypromuj swojego bloga!
    6 lutego, 2016, 2:01 pm

    Hej. Promujemy przepisy bloggerów za pomocą social media. Może zechcesz dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków i zyskać nowych czytelników oraz mnóstwo odwiedzin? Serdecznie zapraszamy: katalogsmakow.pl

  3. rustykalna kuchnia
    8 lutego, 2016, 9:00 am

    Pamiętam zupę rybną z dzieciństwa – lubiłam, dopóki nie zajrzałam do garnka 🙂 Twoja pięknie wygląda nie tylko na talerzu, ale sądząc po recepturze, również w garnku musi prezentować się apetycznie. To dobry pomysł na odczarowanie rybnej zupy. Dziękuję i pozdrawiam 🙂
    Agnieszka

  4. Amber
    8 lutego, 2016, 1:23 pm

    Lubię rybne zupy od zawsze.
    Poczęstowałabym się Twoją z wielką chęcią.

  5. Naturalne metody
    9 lutego, 2016, 6:11 pm

    Ta zupa wygląda przesmacznie,muszę koniecznie wypróbowac przepis;)

  6. Rafał
    16 stycznia, 2019, 7:58 pm

    Ja zamiast ziemniaków daje grzanki robione na maśle domownicy uwielbiają

    1. Beata Królikiewicz
      17 stycznia, 2019, 7:31 am

      Dobry pomysł.

  7. Monika
    14 maja, 2019, 11:32 pm

    też wieki nie jadłam rybnej 🙁

  8. Magdalena
    21 listopada, 2020, 1:04 pm

    Poprzednio wszystkim smakowała więc robię ponownie:) dziękuję za przepis:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)