Najlepsze napoje na rozgrzanie. Grzańce z sokiem jabłkowym

Są takie momenty, że zimno dokucza. Albo nostalgia czy coś. Wtedy pomaga bieganie po schodach. Albo bieganie w ogóle. Albo odkurzanie. Albo odkurzanie schodów:) Po zimowym spacerze, kiedy wyszczypie człowieka we wszystko, dobrze jest sprawić sobie taką drobną, rozgrzewającą przyjemność. Specjalną herbatkę albo jakiś aromatyczny napój z przyprawami. Może być z alkoholem w ilości dowolnej albo bez. I do tego koc w kratkę. I świeczki. Gdyby nie było w pobliżu jakiegoś kominka, a jak jest – to jeszcze lepiej. Uwielbiam to. Do przygotowania takiego napoju na rozgrzanie, koniecznie należy użyć świeżo wyciskanego/tłoczonego soku z jabłek. Nie tego klarownego z kartonu, oj nie. Te prawdziwe są teraz dostępne wszędzie, jeśli ktoś nie ma wyciskarki, żaden kłopot. Ja nie mam. I radzę sobie przy pomocy wyrobów dobrych producentów. No bardzo polecam.

napój na rozgrzanie

 

  szarlotka na gorąco:

składniki (na dwie duże szklanki) : 
– 400 ml soku jabłkowego tłoczonego
– 2 laski cynamonu
– 5 goździków
– 2-3 plastry suszonych jabłek pokrojonych w kostkę
– żubrówka (ok. 160 g)

Wszystkie składniki umieścić w niewielkim garnku, mocno podgrzać, nie gotować. Pić od razu.

Malibu Hot Apple: 

składniki (na dwie duże szklanki): 
– 360 ml soku jabłkowego
– 12 goździków
120 ml Malibu
– 40 g czystej wódki
– duża szczypta cynamonu

Sok mocno podgrzać (nie gotować) z goździkami, przelać do szklanek, dodać Malibu i wódkę, wymieszać. Posypać cynamonem. Podawać natychmiast.

 




Mulled cider 
składniki (na dwie duże szklanki lub kubki: 
– 400 ml soku jabłkowego
– 2 laski cynamonu
– 4 goździki
– 4 kulki ziela angielskiego
– 2 łyżki brązowego cukru
– 150 ml calvadosu lub applejacka

Sok jabłkowy przelać do emaliowanego garnka. Połamane laski cynamonu, goździki i ziele angielskie włożyć do soku (można je zawiązać w woreczku z gazy), dodać cukier, całość podgrzewać na najmniejszym ogniu mieszając przez 10 minut. Należy nie dopuszczać do zagotowania. Przecedzić przez sitko, dodać alkohol, podawać od razu.
Grzaniec jabłkowy z imbirem: 
 – 500 ml soku jabłkowego:
– ok. 2 cm świeżego kłącza imbiru
– laska wanilii
– 2 łyżki miodu
– 2, 3 goździki
– szczypta startej gałki muszkatołowej
– 100 ml rumu
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Sok przelać do emaliowanego garnka, dodać pokrojony w cienkie plastry imbir, miód, wanilię, goździki i gałkę muszkatołową. Podgrzewać aż będzie gorący ok. minut,  nie dopuszczając do zagotowania. Zestawić z ognia, przykryć i zostawić na 5- 10 minut. Wlać rum i podawać.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    6 stycznia, 2016, 1:12 pm

    Przydałby się kubek z takim grzańcem 🙂

  2. Salvador Dali
    7 stycznia, 2016, 6:17 pm

    uwielbiam grzane napoje, niekoniecznie standardową herbatę 😉
    Świetny przepis 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)