Najlepsze napoje na rozgrzanie. Grzańce z sokiem jabłkowym

Są takie momenty, że zimno dokucza. Albo nostalgia czy coś. Wtedy pomaga bieganie po schodach. Albo bieganie w ogóle. Albo odkurzanie. Albo odkurzanie schodów:) Po zimowym spacerze, kiedy wyszczypie człowieka we wszystko, dobrze jest sprawić sobie taką drobną, rozgrzewającą przyjemność. Specjalną herbatkę albo jakiś aromatyczny napój z przyprawami. Może być z alkoholem w ilości dowolnej albo bez. I do tego koc w kratkę. I świeczki. Gdyby nie było w pobliżu jakiegoś kominka, a jak jest – to jeszcze lepiej. Uwielbiam to. Do przygotowania takiego napoju na rozgrzanie, koniecznie należy użyć świeżo wyciskanego/tłoczonego soku z jabłek. Nie tego klarownego z kartonu, oj nie. Te prawdziwe są teraz dostępne wszędzie, jeśli ktoś nie ma wyciskarki, żaden kłopot. Ja nie mam. I radzę sobie przy pomocy wyrobów dobrych producentów. No bardzo polecam.

napój na rozgrzanie

 

  szarlotka na gorąco:

składniki (na dwie duże szklanki) : 
– 400 ml soku jabłkowego tłoczonego
– 2 laski cynamonu
– 5 goździków
– 2-3 plastry suszonych jabłek pokrojonych w kostkę
– żubrówka (ok. 160 g)

Wszystkie składniki umieścić w niewielkim garnku, mocno podgrzać, nie gotować. Pić od razu.

Malibu Hot Apple: 

składniki (na dwie duże szklanki): 
– 360 ml soku jabłkowego
– 12 goździków
120 ml Malibu
– 40 g czystej wódki
– duża szczypta cynamonu

Sok mocno podgrzać (nie gotować) z goździkami, przelać do szklanek, dodać Malibu i wódkę, wymieszać. Posypać cynamonem. Podawać natychmiast.

 




Mulled cider 
składniki (na dwie duże szklanki lub kubki: 
– 400 ml soku jabłkowego
– 2 laski cynamonu
– 4 goździki
– 4 kulki ziela angielskiego
– 2 łyżki brązowego cukru
– 150 ml calvadosu lub applejacka

Sok jabłkowy przelać do emaliowanego garnka. Połamane laski cynamonu, goździki i ziele angielskie włożyć do soku (można je zawiązać w woreczku z gazy), dodać cukier, całość podgrzewać na najmniejszym ogniu mieszając przez 10 minut. Należy nie dopuszczać do zagotowania. Przecedzić przez sitko, dodać alkohol, podawać od razu.
Grzaniec jabłkowy z imbirem: 
 – 500 ml soku jabłkowego:
– ok. 2 cm świeżego kłącza imbiru
– laska wanilii
– 2 łyżki miodu
– 2, 3 goździki
– szczypta startej gałki muszkatołowej
– 100 ml rumu
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Sok przelać do emaliowanego garnka, dodać pokrojony w cienkie plastry imbir, miód, wanilię, goździki i gałkę muszkatołową. Podgrzewać aż będzie gorący ok. minut,  nie dopuszczając do zagotowania. Zestawić z ognia, przykryć i zostawić na 5- 10 minut. Wlać rum i podawać.

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    6 stycznia, 2016, 1:12 pm

    Przydałby się kubek z takim grzańcem 🙂

  2. Salvador Dali
    7 stycznia, 2016, 6:17 pm

    uwielbiam grzane napoje, niekoniecznie standardową herbatę 😉
    Świetny przepis 😉

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)