Tort z kaszy. Jesienny obiad z cukinią

Tort z kaszy, choć można było napisać zwyczajnie – kasza z mięsem i cukinią. Ale czasem forma podania całkowicie zmienia postać rzeczy. I smak, smak nawet zmienia, który jest częściowo zależny od naszego nastawienia, często wywołanego przez pierwsze wrażenie. Jeśli damy do wyboru, pięciolatkowi na przykład, kaszę polaną sosem na talerzu i tort z kaszy, to rzecz jasna, jest dużo większe prawdopodobieństwo, że tort spodoba mu się bardziej. Pięćdziesięciolatek może się nie przyznać, ale wiadomym jest, tort to tort:) A to zupełnie łatwa sprawa, wystarczy całe danie zapakować do niedużej tortownicy i docisnąć, by złapało okrągłą formę. Przepis ze zdjęciami, nadesłała na konkurs z nagrodą od Tefala – Paulina Żoch ze Stargardu Szczecińskiego. Jeszcze raz gratuluję, garnki pojechały i mam nadzieję, są już w użyciu.
tort z kaszy
tort z kaszy

składniki (na tortownicę 18 cm), na cztery osoby :

– 2 torebki kaszy jęczmiennej ugotowanej wg. przepisu na opakowaniu
– 150 g parzonego, wędzonego, chudego boczku
– duża cebula lub dwie mniejsze
– 2 łyżeczki masła
– łyżka mielonej, słodkiej papryki
– cukinia (ok. 300-400 g)
– 400 g dobrej jakości mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego (najlepiej samemu w domu zmielić łopatkę, karczek wieprzowy czy mięso z udek kurczęcia)
– utarte w moździerzu – łyżeczka soli, łyżka oregano, łyżeczka ziaren kolendry, 1/4 łyżeczki ziarenek gorczycy, pół łyżeczki majeranku, dwa zmiażdżone ząbki czosnku, duża szczypta chilli. Można też wykorzystać gotową mieszankę „do wieprzowiny” bez polepszaczy
– 1/4 łyżeczki pieprzu
– ew. dodatkowa sól do smaku
– olej do smażenia
– natka pietruszki lub kolendry
Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i boczek, oprószyć nieco solą i łyżką papryki. Smażyć aż cebula lekko się zeszkli a boczek przyrumieni. Całość wymieszać z kaszą i dwiema łyżkami posiekanej natki pietruszki lub kolendry.
Cukinię umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Część odłożyć do dekoracji. Resztę bardzo lekko oprószyć solą i króciutko podsmażyć na łyżeczce masła lub krótko zgrillować. Piekarnik ustawić na 200 st.
Na tej samej patelni na której smażył się boczek i cebula, podsmażyć na łyżce rozgrzanego oleju, mięso z przyprawami.
Dno tortownicy wyłożyć pergaminem, założyć obręcz. Na spód wyłożyć połowę kaszy, lekko docisnąć, połowę podsmażonych plastrów cukinii i połowę mięsa. Czynności powtórzyć. Wierzch udekorować surowymi plastrami cukinii i wstawić do piekarnika na 10 minut, by lekko przyrumienić dekorację.
tort z kaszy

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    2 listopada, 2015, 9:51 am

    Obiadowy tort, w niedzielę zrobiłby furorę, spróbuję zrobić:)

  2. Angie
    2 listopada, 2015, 10:52 am

    Oryginalny przepis, tort wygląda bardzo smacznie!:)

  3. Salvador Dali
    2 listopada, 2015, 4:02 pm

    ej mega to jest! Forma mi się bardzo podoba! 🙂 Wręcz, mimo porównania do 5latka, ja uczyniłabym tak samo 😀

  4. Aguś kulinarnie
    3 listopada, 2015, 7:52 am

    No,no,wspaniale:)

  5. Mru-K
    3 listopada, 2015, 10:42 am

    pierwszy raz widzę tort z kaszy, a do tego z moją ulubioną cukinią. wygląda fantastycznie! (:

  6. Anonimowy
    3 listopada, 2015, 12:41 pm

    danie wybitnie "jednogarnkowe"! 😉

    1. opalanka
      9 listopada, 2015, 9:04 am

      Ktoś mówił, że miało być? 🙂

  7. Słodko – Słony Świat Ilony
    3 listopada, 2015, 3:45 pm

    Prosty, a jaki efektowny 🙂

  8. Artur
    4 listopada, 2015, 11:02 am

    Bardzo pyszne 🙂 i delikatne 🙂 mniam

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)