Sernik z makiem. Sernik makowy na ziemniakach

To mój ulubiony przepis na sernik z makiem, korzystam z niego tak dawno, że ho, ho. Dodatek ziemniaków powoduje, że ciasto nabiera konkretniejszej konsystencji. A te makowe kule w połączeniu z serem wydają mi się bardziej fantazyjną kombinacją od zwykłego seromakowca. Taka to mieszanka, że już  chce się świąt. Ale w święta nie da się zjeść wszystkich ciast na świecie. Dawkuję zatem.

sernik z makiem

 

sernik makowy

składniki (na tortownicę 24 cm) :

masa makowa: 

– 300 g zmielonego maku (można kupić suchy mak zmielony, w torebkach)
– 60 g masła
– pół szklanki miodu
– 100 g orzechów
– 100 g rodzynek
-100 g skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
– sok z 1 cytryny
– 2 łyżki likieru amaretto, łyżka brandy lub rumu
lub zamiast – ok. 600 g gotowej masy makowej z puszki, najlepiej bez konserwantów i polepszaczy chemicznych

masa serowa: 

– 1 kg trzykrotnie zmielonego, tłustego lub półtłustego, białego sera ( jeśli wiaderkowy – lepiej gęsty)
– 5 jajek
– 100 g roztopionego masła
– 20 dag ugotowanych, utłuczonych porządnie ziemniaków
– 250 g cukru
– łyżka cukru waniliowego lub wyskrobane wnętrze laski wanilii czy kilka kropli ekstraktu
– 2 łyżki mąki kukurydzianej
– ok. 3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej lub rodzynek

do posypania – ok. 100 g płatków migdałowych

Mak zalać wrzątkiem i gotować ok. 30 minut. Odsączyć na gęstym sicie. Masło roztopić, dodać miód, nie gotować. Dodać posiekane bakalie, połowę soku z cytryny i alkohol. Wymieszać z makiem, sprawdzić, czy masa jest dostatecznie słodka, w razie potrzeby dosłodzić miodem lub cukrem. Gdyby była bardzo gęsta, dodać więcej soku z cytryny. Odstawić.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 st. Przygotować duże metalowe lub żaroodporne naczynie do nalania wrzątku i ustawienia go na dnie piekarnika

Masa serowa

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną masę. Wymieszać z serem, mikserem na niskich obrotach. Dodać ziemniaki, masło, wanilię, zmiksować. Wsypać mąkę kukurydzianą i bakalie, ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie łyżką w masę serową. Przelać do tortownicy.

Z maku uformować kule wielkości mandarynki, ok. 6-7 sztuk. Delikatnie włożyć je do masy serowej, możliwie symetrycznie. Metalowe lub żaroodporne naczynie wypełnić wrzątkiem, wstawić na dno piekarnika. Blaszkę z sernikiem ustawić na kratce grillowej z wyposażenia piekarnika, na drugiej lub trzeciej półce od dołu. Piec sernik ok. godziny. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
Płatki migdałów podprażyć krótka chwilę na rozgrzanej, suchej patelni aż staną się lekko rumiane, od razu przełożyć je  na talerz, lubią zbyt mocno zrumienić się pozostawione na gorącej patelni . Ostudzonymi płatkami posypać ciasto.

inspiracja tu.

sernik makowy na ziemniakach

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    20 listopada, 2015, 9:34 am

    Wpraszam się na solidny kawałek:)

  2. Kuchcik gotuje
    20 listopada, 2015, 10:46 am

    Smakowicie wygląda, uwielbiam połączenie sera z makiem. Pozdrawiam 🙂

  3. Karolina Smyk
    20 listopada, 2015, 10:48 am

    o WOW wyglada obłędnie!

  4. Anonimowy
    20 listopada, 2015, 11:01 am

    Ślinotok totalny 😉

  5. Salvador Dali
    20 listopada, 2015, 4:36 pm

    jaaa.. sernik idealny <3 koochana, gdybyś mi chociaż tak kawałek odstąpiła?! <3

  6. Lidia
    4 grudnia, 2015, 2:32 pm

    A maku się nie mieli???

    1. opalanka
      4 grudnia, 2015, 4:23 pm

      Mieli, jeśli się ma niezmielony. Napisałam:)

    2. Lidia
      6 grudnia, 2015, 11:55 am

      Faktycznie, przepraszam za moje niedopatrzenie:) sernik wygląda bardzo apetycznie, taki ciężki, śmietankowy, nie jakiś seropodobna masa.Lubie takie połączenia, to dwa w jednym, na małą ilość osób, np. dwie to fajna opcja bo ma się i serniki i makowiec częściowo:)
      Nie robisz spodu???

    3. opalanka
      6 grudnia, 2015, 2:05 pm

      Nie robię, bo mi psuje cały efekt sernika:) Zdaje się że tylko w kilku przepisach na blogu w serniku jest spód. Reszta – bezspodowa:)

  7. Anonimowy
    7 grudnia, 2015, 3:42 pm

    Jestem pod wielkim wrażeniem sernika, który nic nie opadł i prezentuje się wspaniale. Czy ser do kogla-mogla należy dodawać stopniowo np. po kilka łyżek, czy Pani mieszała porcje sera ręcznie czy mikserem? Czy można dodać gotową masę makową?
    Dziękuje serdecznie za porady:)

    1. opalanka
      7 grudnia, 2015, 4:12 pm

      Żaden z serników nie opada, tylko trzeba znac ich upodobania:)Te z ubijaniem żółtek czy piany lubią się piec w kąpieli wodnej i to załatwia sprawę. Reszty nie należy napowietrzać , tylko zmieszać składniki, wtedy nie urosną i nie opadną. Tu jest link http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/poradnik-kulinarny.html. W tym serniku mieszałam mikserem, na końcu pianę – łyżką, delikatnie.

  8. Anonimowy
    7 grudnia, 2015, 7:38 pm

    Dziękuję za cenne porady:) Czy do białek dodała Pani część cukru? Czy można użyć gotowej masy makowej z puszki?

    1. opalanka
      7 grudnia, 2015, 7:46 pm

      Można, nawet napisałam w przepisie:) Można dodać do białek część cukru.A żółtka utrzeć aż mocno pojaśnieją. 5 minut powinno wystarczyć.

  9. Anonimowy
    7 grudnia, 2015, 7:43 pm

    Jeszcze pytanie: jak długo ucierać żółtka z cukrem czy około 10 minut wystarczy, a może to zbyt długo? Czy formę z wrzącą wodą należy wyjąć po wyłączeniu piekarnika, czy może pozostać z sernikiem wewnątrz i powoli studzić się z sernikiem?
    Dziękuję:)

    1. opalanka
      7 grudnia, 2015, 8:05 pm

      Pozwolić studzić się z sernikiem. 3-5 minut wystarczy 🙂

  10. Lidia
    8 grudnia, 2015, 7:20 pm

    Witam, a czy zamiast mąki kukurydzianej może być np. budyń lub mąka ziemniaczana???Jeśli tak to również dwie łyżki????

    1. opalanka
      8 grudnia, 2015, 9:18 pm

      Tak. Czubate.

  11. Anonimowy
    18 grudnia, 2015, 8:52 am

    Czy w tym przepisie dodawała Pani ser od razu całość czy może po 2-3 łyżki? Potem, po dodaniu ziemniaków, należy wlać całe masło, wanilie i dopiero uruchomić mikser, czy w trakcie miksowania dodawać stopniowo ziemniaki, a potem masło? Jak długo miksować z masłem i na jakich obrotach?

    1. opalanka
      24 marca, 2016, 8:10 am

      Całość.

  12. Agnes
    23 marca, 2016, 9:18 pm

    Witam, czy mogę to ciasto zrobić jutro?będzie dobre w niedziele?

    1. opalanka
      24 marca, 2016, 8:09 am

      Tak.

  13. Anonimowy
    25 marca, 2016, 12:57 pm

    Ten przepis jest bezbłędny – idealny. Już kolejne święta z tym wypiekiem, moje najlepsze ciasto, dziękuję bardzo za przepis:)Wesołych Świąt:)

    1. opalanka
      25 marca, 2016, 1:10 pm

      Bardzo się cieszę , pozdrawiam i wesołych świąt:)

  14. Anonimowy
    29 marca, 2016, 4:01 pm

    Zrobiłam. Pychotka. Dziękuję za przepis, pozdrawiam

    1. opalanka
      29 marca, 2016, 6:02 pm

      Super, pozdrowionka:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)