Napój odchudzający. Mikstura z imbirem na odchudzanie

Gdyby tak ktoś uznał, że na brzuchu, biodrach czy innych częściach ciała ma trochę niepotrzebnego tłuszczu, może spróbować działania tego naparu. Kilka moich koleżanek stosuje napój odchudzający z naprawdę dobrym skutkiem. Przy pomocy przypraw można bowiem podkręcić tempo przemiany materii, to sprawa znana. Dodatkowe działanie rozgrzewające naparu, w obecnych temperaturach powinno dobrze zadziałać na zmarźlaków i kichających z przeziębienia oraz dodatkowo wzmocnić odporność. Imbir z cynamonem podkręcą tempo metabolizmu, ułatwią trawienie, pobudzą wydzielanie soków żołądkowych i zmniejszą apetyt. A mniszek lekarski pomoże oczyścić wątrobę, nerki, ureguluje poziom cukru. W przeciwieństwie do wielu mikstur o niezbyt przyjaznym smaku – ten jest całkiem przyjemną w smaku herbatką. Wszystkie składniki są do dostania bez trudu w sklepach zielarskich.

P.S. Napar mogą stosować osoby zdrowe, niewskazany jest dla tych z przewlekłymi dolegliwościami układu pokarmowego, kobiet w ciąży i karmiących mam. Ewentualne wątpliwości co do stosowania w przypadku konkretnych schorzeń musi rozstrzygnąć lekarz.

napój odchudzający

składniki: 

– 1 łyżka stołowa korzenia mniszka lekarskiego
– 1 łyżka stołowa świeżego, posiekanego imbiru
– 1 laseczka cynamonu
– szczypta pieprzu cayenne ( niekonieczna acz wskazana)
– 1,5 szklanki wody
– 2 łyżki miodu

Imbir pokroić na plastry, cynamon połamać na części lub pozostawić w całości. Wszystkie składniki oprócz miodu zalać wodą i zagotować. Odstawić na 10 minut. Przecedzić, dodać miód, wymieszać. Stosować co drugi dzień, trzy razy dziennie po pół szklanki, w temperaturze pokojowej – rano po przebudzeniu, przed śniadaniem, przed obiadem i przed pójściem spać.

napój odchudzający z imbirem

 

Zapisz



  1. Lena
    17 listopada, 2015, 9:54 am

    Ja na odwrót, powinnam przytyć:) Ale wszystko co ma imbir bardzo lubię:)

  2. INKA
    17 listopada, 2015, 12:33 pm

    Rozgrzewająco- odchudzająco herbatka, czyli coś co się przyda na zimne, jesienne dni 😉 Dzięki za przepis .

  3. gooner
    17 listopada, 2015, 8:52 pm

    Witam, bardzo lubię tego bloga za przepisy, które się sprawdzają, okrasę w postaci estetycznych zdjęć i pióro autorki. Jednak nie bywam tutaj tak często jak bym sobie tego życzył. Już tłumaczę dlaczego. Przepisów nie szukam via google, ale mam/miałem kilka (zwykle nie więcej niż 3) ulubionych stron, którymi posiłkuję się, gdy nie mam pomysłu na obiad. Po prostu lecę wszystko po kolei od danego kucharza.
    Niestety tutaj jest to może nie niemożliwe ale bardzo mocno utrudnione – tagi/kategorie to jakiś ponury żart :/ Wciskam OBIAD i dostaję jajka w koszulkach czy sałatkę z łososia… Pewnie, można to zjeść na obiad, wszystko można zjeść, ale w tej kategorii spodziewałbym się konkretnej michy – "stejki a nie kanapeczki", jak mawia pewien litewski kulturysta. O, albo surówka z marchwi czy sałatka z ogórka – tu by pasowało raczej DO obiadu zamiast NA.
    Żeby choć pojawiał sie spis nagłówków zawartych w danej kategorii, a tak to trzeba się srogo naklikać i naprzewijać, żeby znaleść jakiś konkret, gdy samemu nie wie się, czego się szuka.
    Pozdrawiam

    1. opalanka
      17 listopada, 2015, 9:02 pm

      Uwagę biorę i przemyślę. Jednakowoż nie ośmieliłabym się żartować z czytelnika:) Bardzo często ja, córka i moje koleżanki jemy na obiad sałatkę z łososiem. Albo jajko w koszulce. Nie da się wrzucić wszystkich do jednego worka. O elastyczność upraszam zatem. Proszę wybrać tag – mięso i wyjdzie zawsze mięso:) Być może niebawem strona wyjdzie z szablonu na którym się znajduje i wtedy się zmieni na inaczej. Ale jak – jeszcze nie wiem. Pozdrawiam, życzę i zapraszam tak często jak cierpliwość na to pozwoli:)

  4. Salvador Dali
    18 listopada, 2015, 6:42 am

    ooo.. intrygujące, może i ja z ciekawości się pokuszę? kurcze.. ciekawi 😀

  5. Poproszę Dokładkę
    19 listopada, 2015, 6:44 pm

    rozgrzewająco! super 🙂

  6. monika jall
    19 listopada, 2015, 6:53 pm

    Cos dla mnie i na rozgrzanie i na tluszcz 🙂 Ciekawa jestem czy bez miodu tez bedzie pijalne?

    1. opalanka
      19 listopada, 2015, 8:54 pm

      Możliwe do wypicia 🙂

  7. Fitnesowiec
    21 listopada, 2015, 2:15 am

    Również dla zdrowia warto wzbogacić ten przepis w cytrynę. Sok z wyciśniętej cytryny i prawie że mamy miksturę maksymalnej jesiennej odporności 🙂

    1. opalanka
      21 listopada, 2015, 8:24 am

      Tu mi brzęczy w jednym uchu o działaniu wychładzającym cytryny, zatem będzie działać odwrotnie chyba niż spalająco 🙂

  8. Anonimowy
    3 lutego, 2016, 1:21 pm

    Gdzie znaleźć, kupić korzeń mniszka lekarskiego, a może, można to zastąpić miodkiem z mniszka???

    1. opalanka
      3 lutego, 2016, 9:08 pm

      Nie, miodek to inna historia. Korzeń można kupić w sklepach zielarskich.

  9. Biobrain Żywność ekologiczna
    4 maja, 2017, 6:27 pm

    Świetny przepis, imbir i cynamon to doskonałe połączenie na sezon jesienno-zimowy 🙂

  10. Anna
    15 października, 2021, 12:27 pm

    Proszę mi dokładnie napisać jak pić tą miksture bo piszę Pani że 3 razy dziennie po czym pisze : po przebudzeniu, przed śniadaniem, przed obiadem i przed pójściem spać

    1. Beata Królikiewicz
      15 października, 2021, 10:41 pm

      po przebudzeniu, zanim zje się śniadanie.

      1. Anna
        21 października, 2021, 5:46 am

        Dziękuję

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)