Kurczak w sosie szpinakowo-serowym. Szybki kurczak ze szpinakiem

Proste i smaczne jak nie wiem co. Można podać przy poniedziałku i z okazji niedzielnego świętowania. Na to świętowanie zostaje wtedy dużo czasu, bo przygotowanie obiadu to kwestia pół godziny. Z gotowaniem ryżu, ziemniaków czy makaronu. Kurczak w sosie szpinakowo-serowym pachnie świetnie i wszystkie ślinianki pracują wtedy jak należy. Jeśli użyjemy udek, mięso będzie bardzo soczyste. Przy piersi – ograniczymy ilość tłuszczu, jeśli damy minimalną ilość śmietanki i sera albo śmietankę wymieszamy pół na pół z jogurtem. Wyjdzie nieco dietetyczniej, choć jak najbardziej przyjemnie. Bardzo dobry i łatwy obiad.

kurczak w sosie szpinakowo-serowym

składniki na (4 osoby) : 

– mięso z 4 udek kurczaka pozbawionych kości lub dwie duże pojedyncze piersi (ok. 600g)
– mała cebula
– ok. 150 g szpinaku w liściach (może być mrożony)
– 3 ząbki czosnku
– 200 ml śmietanki (12, 18 lub 30 %)
– łyżka pokruszonego sera z niebieską pleśnią
– łyżeczka tartego parmezanu
– sól (ok. 1 płaska łyżeczka)
– duża szczypta czarnego pieprzu
– duża szczypta estragonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– łyżeczka dwie sosu worcester (niekoniecznie)
– łyżeczka soku z cytryny (przy użyciu śmietanki 30 %)
– łyżka, dwie klarowanego masła lub dwie, trzy łyżki oleju do smażenia

Szpinak rozmrozić. Mięso pokroić w cienkie plastry lub paski, oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i sosem worcester. Odstawić na 15 minut lub nieco więcej. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na dużej patelni. Kiedy lekko się zrumieni, dodać mięso i przez dłuższa chwilę ( ok minuty)  powstrzymać się od mieszania, ma się krótko przyrumienić. Przewrócić na druga stronę, smażyć minutę dwie. Jeśli mamy zbyt małą patelnię, nie należy smażyć całego mięsa na raz, duża porcja obniży temperaturę tłuszczu i mięso nie zrumieni się właściwie. Należy podzielić całość na dwie trzy porcje i smażyć po kolei, przekładając poprzednią na talerz. Odsunąć trochę mięso na bok, na patelnię wrzucić rozgnieciony czosnek i po 30 sekundach smażenia dodać szpinak i wszystko lekko razem przemieszać. Wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i estragonem. Dodać pokruszony ser. Gotować wszystko 2-3 minuty bez przykrycia by sos lekko zgęstniał.

szybki kurczak ze szpinakiem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    30 listopada, 2015, 7:35 am

    Ależ to musi być smaczne 🙂

  2. Magda K
    30 listopada, 2015, 8:08 am

    chyba trochę za mało czasu smażenia dla udek

  3. monika jall
    30 listopada, 2015, 9:12 am

    Bardzo pachnaco, palce lizac.

  4. Adrianna Plato
    30 listopada, 2015, 8:28 pm

    Hej, mam pytanie 🙂 na blogu jest przepis na pierniczki bezglutenowe, jednak zastanawiam się kiedy je zrobić? czy są od razu miękkie, czy muszą poleżeć? i jeszcze, czy mąka z amarantusa może być zastąpiona ryżową? serdecznie pozdrawiam :*

    1. opalanka
      30 listopada, 2015, 9:59 pm

      Nie piekłam z mąką ryżową, nie wiem. Piecz krócej, niż w przepisie, jest większa szansa że będą miękkie. Z twardością kiedy- nie pamiętam.

    2. Adrianna Plato
      30 listopada, 2015, 11:41 pm

      okej, dziękuję za odpowiedź 🙂

    3. izabela kopianica
      25 listopada, 2017, 11:47 am

      HEJ NWM CO RB PLIS POMOZ XDDDDD POZDRO POLISH TRANSTER

      1. Beata Królikiewicz
        26 listopada, 2017, 9:06 pm

        Ale co?

  5. Pieruńskie maszkety
    1 grudnia, 2015, 12:54 pm

    Podoba mi się prostota przepisu, na pewno wypróbuje 🙂

  6. Almer Almer
    13 stycznia, 2016, 2:36 pm

    Bardzo smaczne danie! Polecam 🙂

  7. Kuchnia domowa Ani
    1 kwietnia, 2016, 8:31 pm

    Przepyszne! Polecam!!!

  8. Anonimowy
    27 czerwca, 2016, 5:51 pm

    Zrobiłam, absolutnie przepyszne!!!
    pominęłam gałkę i estragon, zrobiłam na śmietanie 18 %.

    dzięki!

  9. Anonimowy
    13 września, 2016, 10:30 am

    Wypróbowałam przepis ijest mega.Polecam

  10. Arkadiusz
    23 października, 2016, 10:13 am

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂

  11. elew1
    8 lutego, 2017, 9:52 pm

    Jak dla mnie to mięso z udek będzie surowe. Za krótki czas gotowania.

  12. Szymon
    18 listopada, 2017, 2:10 pm

    Bardzo dobre. Smakowało mi.

  13. Honey
    7 lutego, 2018, 2:55 pm

    Wygląda super, ale czy właśnie nie za krótko się gotuje?

    1. Beata Królikiewicz
      8 lutego, 2018, 6:20 am

      Nie, tylko tyle by białko się ścięło – wystarczy.

  14. Joasia
    16 sierpnia, 2020, 8:20 am

    W przepisie piszesz by mięso pokroić a na zdjęciu udka są w całości i o ile pierś smaży się szybko to czy udka po kilku min smażenia nie będą surowe wciąż?
    Przepis fajny i danie pięknie się prezentuje mam ochotę zrobić, proszę o odp

    1. Beata Królikiewicz
      16 sierpnia, 2020, 9:23 am

      Są pozbawione kości i pokrojone na plastry. Można je również pokroić w cienkie paski. Jeśli tak zrobisz, nie będą surowe.

  15. Jola
    23 sierpnia, 2020, 6:32 am

    Dzień dobry. Czy ser pleśniowy mogę zastąpić zwykłym żółtym serem?

    1. Beata Królikiewicz
      24 sierpnia, 2020, 7:33 am

      to niestety nie będzie to samo:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)