Kurczak w sosie szpinakowo-serowym. Szybki kurczak ze szpinakiem
Proste i smaczne jak nie wiem co. Można podać przy poniedziałku i z okazji niedzielnego świętowania. Na to świętowanie zostaje wtedy dużo czasu, bo przygotowanie obiadu to kwestia pół godziny. Z gotowaniem ryżu, ziemniaków czy makaronu. Kurczak w sosie szpinakowo-serowym pachnie świetnie i wszystkie ślinianki pracują wtedy jak należy. Jeśli użyjemy udek, mięso będzie bardzo soczyste. Przy piersi – ograniczymy ilość tłuszczu, jeśli damy minimalną ilość śmietanki i sera albo śmietankę wymieszamy pół na pół z jogurtem. Wyjdzie nieco dietetyczniej, choć jak najbardziej przyjemnie. Bardzo dobry i łatwy obiad.
składniki na (4 osoby) :
– mięso z 4 udek kurczaka pozbawionych kości lub dwie duże pojedyncze piersi (ok. 600g)
– mała cebula
– ok. 150 g szpinaku w liściach (może być mrożony)
– 3 ząbki czosnku
– 200 ml śmietanki (12, 18 lub 30 %)
– łyżka pokruszonego sera z niebieską pleśnią
– łyżeczka tartego parmezanu
– sól (ok. 1 płaska łyżeczka)
– duża szczypta czarnego pieprzu
– duża szczypta estragonu
– szczypta gałki muszkatołowej
– łyżeczka dwie sosu worcester (niekoniecznie)
– łyżeczka soku z cytryny (przy użyciu śmietanki 30 %)
– łyżka, dwie klarowanego masła lub dwie, trzy łyżki oleju do smażenia
Szpinak rozmrozić. Mięso pokroić w cienkie plastry lub paski, oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i sosem worcester. Odstawić na 15 minut lub nieco więcej. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, na dużej patelni. Kiedy lekko się zrumieni, dodać mięso i przez dłuższa chwilę ( ok minuty) powstrzymać się od mieszania, ma się krótko przyrumienić. Przewrócić na druga stronę, smażyć minutę dwie. Jeśli mamy zbyt małą patelnię, nie należy smażyć całego mięsa na raz, duża porcja obniży temperaturę tłuszczu i mięso nie zrumieni się właściwie. Należy podzielić całość na dwie trzy porcje i smażyć po kolei, przekładając poprzednią na talerz. Odsunąć trochę mięso na bok, na patelnię wrzucić rozgnieciony czosnek i po 30 sekundach smażenia dodać szpinak i wszystko lekko razem przemieszać. Wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i estragonem. Dodać pokruszony ser. Gotować wszystko 2-3 minuty bez przykrycia by sos lekko zgęstniał.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Ależ to musi być smaczne 🙂
chyba trochę za mało czasu smażenia dla udek
Bardzo pachnaco, palce lizac.
Hej, mam pytanie 🙂 na blogu jest przepis na pierniczki bezglutenowe, jednak zastanawiam się kiedy je zrobić? czy są od razu miękkie, czy muszą poleżeć? i jeszcze, czy mąka z amarantusa może być zastąpiona ryżową? serdecznie pozdrawiam :*
Nie piekłam z mąką ryżową, nie wiem. Piecz krócej, niż w przepisie, jest większa szansa że będą miękkie. Z twardością kiedy- nie pamiętam.
okej, dziękuję za odpowiedź 🙂
HEJ NWM CO RB PLIS POMOZ XDDDDD POZDRO POLISH TRANSTER
Ale co?
Podoba mi się prostota przepisu, na pewno wypróbuje 🙂
Bardzo smaczne danie! Polecam 🙂
Przepyszne! Polecam!!!
Zrobiłam, absolutnie przepyszne!!!
pominęłam gałkę i estragon, zrobiłam na śmietanie 18 %.
dzięki!
Wypróbowałam przepis ijest mega.Polecam
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Jak dla mnie to mięso z udek będzie surowe. Za krótki czas gotowania.
Bardzo dobre. Smakowało mi.
Wygląda super, ale czy właśnie nie za krótko się gotuje?
Nie, tylko tyle by białko się ścięło – wystarczy.
W przepisie piszesz by mięso pokroić a na zdjęciu udka są w całości i o ile pierś smaży się szybko to czy udka po kilku min smażenia nie będą surowe wciąż?
Przepis fajny i danie pięknie się prezentuje mam ochotę zrobić, proszę o odp
Są pozbawione kości i pokrojone na plastry. Można je również pokroić w cienkie paski. Jeśli tak zrobisz, nie będą surowe.
Dzień dobry. Czy ser pleśniowy mogę zastąpić zwykłym żółtym serem?
to niestety nie będzie to samo:)