Ciasto Poranna Rosa. Ciasto z serem

Ciasto poranna rosa, dwukolorowy, dość wilgotny spód i kule sernikowe w środku. Kto lubi wiórki kokosowe, dosypuje je do tej serowej masy. Wygląda intrygująco, prawda? I dla każdego coś dobrego, na wierzchu jest nawet bita śmietana. Do przygotowania ciasta najlepiej użyć zwykłego, białego sera. Mocno śmietankowe czy mielone gotowce mają zbyt luźną konsystencję i lepienie kul może nie być takie łatwe. Ciasto piecze się w niedużej formie, ok. 18×30 lub zbliżonej wielkością. Ale to solidna, podzielna porcja, przynajmniej dwanaście dużych, tortowych kawałków. Serowe kulki należy po utoczeniu pozostawić w lodówce na 30 minut, by lekko stężały. Potem hop na ciasto i do piekarnika. Skąd ta poetycka nazwa – poranna rosa – pojęcia nie mam:)

ciasto poranna rosa

 

Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Zmniejszamy tak ryzyko powstania zakalca:) 

ciasto poranna rosa – składniki: 

serowe kule
– 40 dag białego sera
– 4 łyżki cukru
– 30 g miękkiego masła (duża łyżka)
– 2 żółtka
– czubata łyżka kaszy manny
– łyżka skrobi ziemniaczanej
– 1 łyżka cukru waniliowego ( lub zwykłego i wnętrze wyskrobane ze środka laski wanilii lub parę kropli ekstraktu)
– 80 g wiórków kokosowych
Ser zblendować  tylko do uzyskania jednolitej masy, długie blendowanie może mocno rozrzedzić ser)  lub zmielić w maszynce. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Gdyby masa była zbyt rzadka – dodać nieco więcej kaszy. Utoczyć kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, odstawić na pół godziny do lodówki, do stężenia.

ciasto: 

– 200 g masła
– 2/3 szklanki cukru
– 4 jajka
– 2 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
– 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
– 150 g śmietany 18 %
– 3 łyżki kakao
– 3 łyżki mleka

na wierzch: 

– 200 ml słodkiej śmietanki 30-36 % (u mnie nieco więcej, bitej śmietany nigdy rodzinie dość:)
– 200 ml sera mascarpone
– 3 łyżki cukru

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na 180 st.

Masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Osobno wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ucierając, do maślanej masy dodawać po jednym jajku, następnie śmietanę i porcjami – mąkę z proszkiem. Połowę masy przełożyć do innego naczynia i wymieszać z kakao i mlekiem. Jasną masę wylać na spód blaszki, rozsmarować, wylać warstwę ciemną – rozsmarować delikatnie. Ułożyć kule lekko wciskając je w ciasto. Piec w całkowicie nagrzanym piekarniku ok. 45-50 minut. W połowie pieczenia przykryć lekko ciasto folią aluminiową, by wierzchnia warstwa nie wysychała.
Śmietanę ubić, kiedy zesztywnieje dodać cukier a następnie ser mascarpone. Wyłożyć na wierzch ciasta.
ciasto poranna rosa

Inspiracja – tutaj
Mówię Wam – niebo na talerzu:)

 

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    12 października, 2015, 8:37 am

    Wygląda przepięknie, warto upiec:)

  2. KrystynaW
    12 października, 2015, 9:50 am

    Piękne ciacho;) jak zwykle zresztą tutaj;))

  3. Aguś kulinarnie
    12 października, 2015, 9:55 am

    Ciasto "poranna rosa",gdy za oknem pada śnieg jest bardzo,bardzo wskazane:)

  4. An etka
    12 października, 2015, 10:52 am

    Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej, a co z kulkami, które wkładamy na 30 minut do lodówki ? Już nie będą mieć temperatury pokojowej. Czy to nie może spowodować zaklaca 🙂 ?

    1. opalanka
      12 października, 2015, 11:21 am

      Raczej nie. Struktury ciast się nie przenikają, kule pozostały kulami. Zakalec nie powstał.

    2. An etka
      12 października, 2015, 11:32 am

      Dziękuję :).

  5. Salvador Dali
    12 października, 2015, 11:37 am

    bez bitej na górze i kradnę pół blaszki <3
    nie spotkałam się jeszcze z takim ciastem, cudo! 😉

  6. Monika Pie
    12 października, 2015, 12:32 pm

    wyglada przecudnie normalnie obłed 🙂

  7. Paulina S.
    12 października, 2015, 3:53 pm

    Zjadłabym kawałek 🙂 wygląda bardzo smakowicie !

  8. megii013
    12 października, 2015, 4:34 pm

    Wow! czadersko wygląda)

  9. Ania – Kto ugości moich gości?
    12 października, 2015, 6:09 pm

    Przepięnie wygląda! Cudo!

  10. Słodko – Słony Świat Ilony
    12 października, 2015, 6:39 pm

    Fantastyczne ciasto! Zapisuję do zrobienia, koniecznie! Jeszcze takiego ciacha nie widziałam 🙂 Dziękuję za inspirację 🙂

  11. kociołek-pyszności
    12 października, 2015, 7:06 pm

    Pycha, pycha, pychotka 🙂
    Ciasto pierwsza klasa.

  12. Sia lala
    13 października, 2015, 8:33 am

    Wygląda przepysznie! Nigdy takiego nie robiłam, ale kiedyś muszę spróbować 🙂

  13. Kuchcik gotuje
    14 października, 2015, 8:19 am

    Śliczne ciacho, smakowicie wygląda 🙂

  14. Poproszę Dokładkę
    14 października, 2015, 6:47 pm

    świetnie wygląda!

  15. Anna Wajler
    17 października, 2015, 6:46 am

    Super ciacho ale mam pytanie czy do sera nie trzeba żółtka?

    1. opalanka
      17 października, 2015, 8:06 am

      Tak. Dwa. Dopisałam. Bez nich też powinno się udać ale będzie mniej żółto. Dzięki za uważność.

    2. Anna Wajler
      17 października, 2015, 10:15 am

      Dzięki za szybką odp. Właśnie ciacho się robi. 😉

    3. Anna Wajler
      17 października, 2015, 10:16 am

      Dzięki za szybką odp. Właśnie ciacho się robi. 😉

    4. opalanka
      17 października, 2015, 11:04 am

      Daj znać jak poszło:)

  16. Sylwia
    23 października, 2015, 5:54 pm

    Super ciacho właśnie dzisiaj piekłam….. Niebo w gębie :-)wyszło idealnie i te przenikajace kolory, już czuję że to będzie mój popisowy wypiek. Dziękuję za inspiracje ,zostanę na tej stronie na zawsze.

    1. opalanka
      24 października, 2015, 11:20 am

      Zapraszam jak najczęściej:)

  17. agnes834
    15 listopada, 2015, 12:55 pm

    Cudowne w smaku i efektowne. Dziękuję za przepis, pozdrawiam 🙂

  18. Mariola s
    16 listopada, 2015, 4:23 pm

    Trafiłam tu od Agnes:) U Ciebie ciacho także piękne:)

  19. Teresa Hossa-Chrzanowska
    17 września, 2016, 11:40 am

    Mi takze sie spodobalo i wlasnie siedzi w piekarniku;-) tylko robie bez bitej smietany

  20. Anonimowy
    19 listopada, 2016, 9:39 pm

    Co to znaczy "w całkowicie nagrzanym piekarniku"?

    1. Anonimowy
      19 listopada, 2016, 9:45 pm

      Dobra, już widzę, 180°:)

  21. Anonimowy
    19 listopada, 2016, 9:50 pm

    Kurczę, dałam zwykły ser biały, a masa była tak wodnista, że musiałam wpakować w nią jeszcze kupę kaszy. Dalej kleiła się do rąk, ale wpadłam na pomysł, żeby kłaść porcje już dość gęstej masy na talerz z kaszą manną i w ten sposób udało się formować kule. Widzę, że dodałam prawie 300gram kaszy. Ciekawa jestem (a raczej obawiam się) rezultatu:/ Co mogłam zrobić źle?
    Ewewelka

    1. opalanka
      19 listopada, 2016, 10:46 pm

      Spróbuj następnym razem z serem innego producenta. Klejenie się do rąk jest ok, po stężeniu w lodowce kule łapią twardość. Z tą ilością kaszy może być twardo.

    2. Anonimowy
      20 listopada, 2016, 8:21 am

      Ale to nie chodzi o samo klejenie się do rąk, masa była zbyt płynna, żeby cokolwiek ulepić. No niestety, nie wyszło. To znaczy samo ciasto jest pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach, ale te kule…. twarde, nie mają smaku sera i odchodzą od ciasta,lepiej je wyciągnąć i zjeść samo ciasto.
      Czy myślisz, że gdy następnym razem wyjdzie zbyt wodnista masa serowa to można pominąć robienie kul i zwyczaje kłaść łyżką serowe klasy na ciasto?
      Ewewelka

    3. Anonimowy
      20 listopada, 2016, 8:24 am

      Miało być "serowe kleksy". Dzisiaj chciałabym zrobić drugie podejście do tego ciacha, dziękuję za szybkie odpowiedzi 🙂
      Ewewelka

    4. Anonimowy
      20 listopada, 2016, 8:43 am

      I jeszcze jedno pytanie. Jak długo ciasto musi się chodzić w lodówce, żeby śmietana stężała?.
      Ewewelka

    5. opalanka
      20 listopada, 2016, 9:07 am

      Kochana, zmień twaróg. Użyj białego, tłustego sera na wagę. Mieliłaś go czy używałaś blendera? Blenderem można spowdować nadmierne rozdrobnienie i chudy ser zmieni konsystencję w podobna do serka homogenizowanego.Zatem blendujesz, ale nie nadmiernie długo. Nie dawałabym kleksów, bo jeśli ser będzie rzadki mogą rozpłynąć się w cieście i spowodować powstanie zakalca. Ser powinien być gęsty sam z siebie, a ilość kaszy podanej w przepisie tylko ma uchronić go przed rozpadnięciem się. Duża jej ilość spowoduje że ser stwardnieje na amen. Ubita śmietana z mascarpone będzie miała lekko kremową konsystencję ale nie zetnie się jak galaretka, pozostanie kremem i tylko lekko stężeje w lodówce w ciągu dwóch, trzech godzin.

    6. Anonimowy
      20 listopada, 2016, 12:35 pm

      Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź 🙂 Jednak nie zdecydowałam się dzisiaj na ponowną próbę. Wyciągnęłam kulki z ciasta i zjadamy je samo. Jest przepyszne, jednak dla gości niestety się nie nadaje. Faktycznie, za długo blendowałam ser, jeszcze byłam taka zadowolona z mojego miksera, że taki pięknie kremowy ser mi uczynił ;P Abstrahując od tych serowych kulek to samo ciasto piekło mi się 1godz.20min.,ciągle wyciągałam mokry patyczek i bałam się, że nic nie wyjdzie. Dziękuję za podpowiedź, co do tych kleksów, gdyby ciasto dzisiaj jeszcze raz mi nie wyszło to bym chyba oszalała. Marzy mi się spróbować je, jednak za miesiąc rodzę i nie starcza mi nerwów na kulinarne porażki.
      Serdecznie pozdrawiam :*
      Ewewelka

    7. opalanka
      20 listopada, 2016, 2:32 pm

      Najważniejsze ze już wiadomo w czym rzecz:) Życzę powodzenia i ściskam teraz i za miesiąc:)

  22. Anonimowy
    15 lipca, 2017, 1:06 pm

    Wszystko fajnie wyroslo a w srodku zakalec:-(((

  23. Gość
    19 lipca, 2018, 9:04 pm

    Czy może to być twaróg sernikowy- wtedy już bez blendowania?

  24. Basia
    8 stycznia, 2020, 10:25 am

    Pyszne ciasto, robiłam na święta 🙂

  25. Paulina
    26 października, 2020, 4:18 pm

    Witam. A gdyby ser taki np. klinek czy w kostce przetrzeć przez sito, będzie ok? Ostatnio robię tak z serem np. do naleśników, drożdżowej gwiazdy. Ser jest gładki, bez grudek.

    1. Beata Królikiewicz
      26 października, 2020, 4:36 pm

      Tak, powinno być ok.

  26. Paulina
    26 października, 2020, 4:54 pm

    A jeszcze jedno pytanie. Jakie wymiary blaszki, żeby ciasto ładnie się prezentowało, było wyrośnięte, a nie płaskie?? Mam 25×35 cm będzie dobre??
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    1. Beata Królikiewicz
      26 października, 2020, 9:54 pm

      25×35 za duża. Mniejsza, 21×28 lub podobna.

  27. Paulina
    22 sierpnia, 2024, 6:44 pm

    Ciasto pięknie wyrosło, a potem opadło i zakalec. Obawiam się że zimne kulki obciążyły ciasto. Szkoda, myślałam że to będzie fajne ciasto dla gości.
    Dobrze że zrobiłam jeszcze piernik. To chociaż jedno ciasto będzie dla gosci

    1. Beata Królikiewicz
      3 września, 2024, 11:04 am

      Napisz maila lub zadzwoń – pomogę by uniknąć takiej sytuacji.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie