Sernik ze śliwkami. Sernik z musem śliwkowym

Sernik ze śliwkami, bo sezon i serniki uwielbiam za prostotę w wykonaniu. Jak już się wie jak upiec sernik żeby nie opadł, sprawa jest banalna, mieszamy i już. Są pewne puszyste wyjątki, ale  te opisałam w poście wskazanym w linku powyżej. Tutaj składniki zostały błyskawicznie zmieszane energicznie łyżką, bez udziału miksera. Upieczone. A po ostudzeniu dodałam warstwę z musu śliwkowego na zimno, która z dodatkiem żelatyny stężała w lodówce. Sernik nie rośnie. I nie opada. Efekt pyszny – sernik ze śliwkami – mistrzostwo świata.

P.S. Sezon na śliwki uwielbiam i na kuchni nieustająco „pykają” najlepsze powidła bez mieszania. Owoce do musu zdjęłam delikatnie z ich wierzchu, zatem gdyby ktoś chciał upiec sernik, może kupić więcej śliwek i łatwym sposobem mieć też powidła:)

A tu przepisy na 30 innych serników 🙂

sernik ze śliwkami

 

sernik ze śliwkami

sernik ze śliwkami – składniki ( na tortownicę 24 cm): 

na spód: 
– ok. 30 dag zwykłych herbatników
– 100 g masła
– 10 dag siekanych orzechów włoskich lub laskowych (niekoniecznie)

 na sernik:
– 1 kg sera  (3 razy zmielonego lub gotowego „wiaderkowego”)
– 200 ml śmietanki  36%
– wnętrze wyskrobane z laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
– 3/4 szklanki cukru
– 5 jajek
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– czubata łyżka kaszy manny
na mus śliwkowy: 
– 30 dag śliwek
– 3 łyżki cukru
– 400 ml słodkiej, zimnej śmietanki 30- 36%
– 2,5 łyżki żelatyny

– płatki migdałów do dekoracji

Herbatniki bardzo drobno pokruszyć ( dłonią w mocnej torebce foliowej lub malakserem), dodać orzechy, stopione masło,wymieszać i uciskając mokrą dłonią wykleić dno tortownicy. Piekarnik ustawić na 180 st.
W większej misce zmieszać energicznie łyżką lub na najmniejszych obrotach miksera ser, śmietankę, cukier, dodawać po jednym jajku, na końcu wmieszać mąkę i kaszę.
Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne lub blaszkę wypełnioną ok. 1,5 litra wrzątku. Zamiast półki , na drugim lub trzecim poziomie od dołu wstawić kratkę grillową z wyposażenia piekarnika.
Masę przelać do wyklejonej herbatnikami formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego pieca. Po dziesięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec jeszcze 90 minut. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Śliwki pozbawić pestek. Na dno rondelka wsypać cukier, włączyć średni ogień i wrzucić śliwki. Mieszając podgrzewać kilka minut aż zaczną się rozpadać. Gorące zblendować na mus. Do owoców dodać żelatynę, dobrze wymieszać i ostudzić ( np. w rondelku z zimną wodą)..W tym czasie ubić na sztywno śmietankę. Do ubitej dodawać po łyżce śliwkowego musu. Całość wylać na sernik i odstawić do stężenia w lodówce. Migdały krótko (minutę, przypalają się) podprażyć na suchej patelni. Udekorować nimi wierzch ciasta.

sernik ze śliwkami

 

Zapisz



  1. Lena
    23 września, 2015, 8:53 am

    Warty zrobienia:)

  2. megii013
    23 września, 2015, 10:46 am

    Piękny serniczek )))

  3. Poproszę Dokładkę
    23 września, 2015, 1:11 pm

    ser i śliwki to dooobreee połączenie, oj dobre 🙂

  4. Monika Pie
    23 września, 2015, 4:55 pm

    ale piękny a polączenie wymarzone 🙂

  5. Krystyna W
    23 września, 2015, 7:52 pm

    Zostało mi jeszcze troszkę śliwek i na pewno zrobię, bo wygląda pięknie;)

  6. Martha
    23 września, 2015, 8:32 pm

    Pyszności! *.*
    Ten sernik wygląda mistrzowsko! 🙂

  7. Ania – Kto ugości moich gości?
    23 września, 2015, 9:42 pm

    Robiłam podobny serniczek i zakochałam się w nim! Nie przypuszczałam, że mus ze śliwek może być takie pyszny!

  8. Ula
    24 września, 2015, 6:12 am

    Bajecznie wygląda a nie przypuszczałam, że śliwki w serniku takie pyszności;-)
    Słonecznie pozdrawiam.

  9. Angie
    24 września, 2015, 8:50 am

    Świetnie wygląda ten sernik, ten mus musi być cudny:)

  10. Kuchcik gotuje
    27 września, 2015, 12:46 pm

    Świetne połączenie smaku sera ze śliwkami, wygląda pysznie 🙂

  11. Salvador Dali
    27 września, 2015, 5:39 pm

    ten sernik musiał być genialny!

  12. Unknown
    29 września, 2015, 3:38 pm

    Noszę się z zamiarem zrobienia tego serniczka, tylko nie mam opcji zmniejszenia temp. do 130st. tylko najmniejsza jest 150 st. Czy mi wyjdzie? Pozdrawiam

    1. opalanka
      29 września, 2015, 5:01 pm

      Tak. Można skrócić nieco czas pieczenia do 60 minut.

  13. piotrwwy
    12 października, 2015, 5:12 pm

    Czy żelatynę rozrabiamy zgorącą wodą zgodnie z opakowaniem?

    1. opalanka
      12 października, 2015, 8:29 pm

      Nie, wystarczy gorący sok ze śliwek.

  14. opalanka
    21 grudnia, 2015, 6:16 pm

    Uda się.

  15. Anonimowy
    17 sierpnia, 2016, 7:01 pm

    Jaki można by tutaj zrobić kruchy spód pieczony? Pozdrawiam

    1. opalanka
      17 sierpnia, 2016, 8:22 pm

      szklanka mąki, 100 g masła, jajko, łyżka cukru pudru, pół łyżeczki proszku – zagnieść. Rozwałkować, wyłożyć blachę, nakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego do 200 st piekarnika na 15 minut.
      pozdrawiam:)

    2. Anonimowy
      19 sierpnia, 2016, 1:08 pm

      Dzięki, jutro robię 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)