Sernik ze śliwkami. Sernik z musem śliwkowym
Sernik ze śliwkami, bo sezon i serniki uwielbiam za prostotę w wykonaniu. Jak już się wie jak upiec sernik żeby nie opadł, sprawa jest banalna, mieszamy i już. Są pewne puszyste wyjątki, ale te opisałam w poście wskazanym w linku powyżej. Tutaj składniki zostały błyskawicznie zmieszane energicznie łyżką, bez udziału miksera. Upieczone. A po ostudzeniu dodałam warstwę z musu śliwkowego na zimno, która z dodatkiem żelatyny stężała w lodówce. Sernik nie rośnie. I nie opada. Efekt pyszny – sernik ze śliwkami – mistrzostwo świata.
P.S. Sezon na śliwki uwielbiam i na kuchni nieustająco “pykają” najlepsze powidła bez mieszania. Owoce do musu zdjęłam delikatnie z ich wierzchu, zatem gdyby ktoś chciał upiec sernik, może kupić więcej śliwek i łatwym sposobem mieć też powidła:)
A tu przepisy na 30 innych serników 🙂
sernik ze śliwkami – składniki ( na tortownicę 24 cm):
na spód:
– ok. 30 dag zwykłych herbatników
– 100 g masła
– 10 dag siekanych orzechów włoskich lub laskowych (niekoniecznie)
na sernik:
– 1 kg sera (3 razy zmielonego lub gotowego “wiaderkowego”)
– 200 ml śmietanki 36%
– wnętrze wyskrobane z laski wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
– 3/4 szklanki cukru
– 5 jajek
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej
– czubata łyżka kaszy manny
na mus śliwkowy:
– 30 dag śliwek
– 3 łyżki cukru
– 400 ml słodkiej, zimnej śmietanki 30- 36%
– 2,5 łyżki żelatyny
– płatki migdałów do dekoracji
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć ( dłonią w mocnej torebce foliowej lub malakserem), dodać orzechy, stopione masło,wymieszać i uciskając mokrą dłonią wykleić dno tortownicy. Piekarnik ustawić na 180 st.
W większej misce zmieszać energicznie łyżką lub na najmniejszych obrotach miksera ser, śmietankę, cukier, dodawać po jednym jajku, na końcu wmieszać mąkę i kaszę.
Na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne lub blaszkę wypełnioną ok. 1,5 litra wrzątku. Zamiast półki , na drugim lub trzecim poziomie od dołu wstawić kratkę grillową z wyposażenia piekarnika.
Masę przelać do wyklejonej herbatnikami formy i wstawić do całkowicie rozgrzanego pieca. Po dziesięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec jeszcze 90 minut. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Śliwki pozbawić pestek. Na dno rondelka wsypać cukier, włączyć średni ogień i wrzucić śliwki. Mieszając podgrzewać kilka minut aż zaczną się rozpadać. Gorące zblendować na mus. Do owoców dodać żelatynę, dobrze wymieszać i ostudzić ( np. w rondelku z zimną wodą)..W tym czasie ubić na sztywno śmietankę. Do ubitej dodawać po łyżce śliwkowego musu. Całość wylać na sernik i odstawić do stężenia w lodówce. Migdały krótko (minutę, przypalają się) podprażyć na suchej patelni. Udekorować nimi wierzch ciasta.
Warty zrobienia:)
Piękny serniczek )))
ser i śliwki to dooobreee połączenie, oj dobre 🙂
ale piękny a polączenie wymarzone 🙂
Zostało mi jeszcze troszkę śliwek i na pewno zrobię, bo wygląda pięknie;)
Pyszności! *.*
Ten sernik wygląda mistrzowsko! 🙂
Robiłam podobny serniczek i zakochałam się w nim! Nie przypuszczałam, że mus ze śliwek może być takie pyszny!
Bajecznie wygląda a nie przypuszczałam, że śliwki w serniku takie pyszności;-)
Słonecznie pozdrawiam.
Świetnie wygląda ten sernik, ten mus musi być cudny:)
Świetne połączenie smaku sera ze śliwkami, wygląda pysznie 🙂
ten sernik musiał być genialny!
Noszę się z zamiarem zrobienia tego serniczka, tylko nie mam opcji zmniejszenia temp. do 130st. tylko najmniejsza jest 150 st. Czy mi wyjdzie? Pozdrawiam
Tak. Można skrócić nieco czas pieczenia do 60 minut.
Czy żelatynę rozrabiamy zgorącą wodą zgodnie z opakowaniem?
Nie, wystarczy gorący sok ze śliwek.
Uda się.
Jaki można by tutaj zrobić kruchy spód pieczony? Pozdrawiam
szklanka mąki, 100 g masła, jajko, łyżka cukru pudru, pół łyżeczki proszku – zagnieść. Rozwałkować, wyłożyć blachę, nakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego do 200 st piekarnika na 15 minut.
pozdrawiam:)
Dzięki, jutro robię 🙂