Sałatka z bakłażanem, pomidorami i serem feta

Sałatka z bakłażanem, prosta i bardzo smaczna w lekko greckim klimacie. Ważne, by ją odpowiednio doprawić ale w prostocie siła, to nic skomplikowanego, żadnych wyszukanych składników dressingu.  Kto ma mięsożerców w otoczeniu, może dodać zgrillowanego, podsmażonego lub upieczonego kurczaka. Ale gdyby tak ominąć – jest równie dobrze.
Robią coś teraz z bakłażanem, że nie posiada goryczki i często udaje się go przygotować bez wcześniejszego solenia i wycierania. Zauważyliście?

Sałatka z bakłażanem.

sałatka z bakłażanem
sałatka z bakłażanem

sałatka z bakłażanem – składniki ( dla 2 osób) : 

– pół główki sałaty lodowej lub dwie duże garście rukoli lub roszponki
– nieduży bakłażan
– 2- 3 pomidory
– trochę sera feta
– trzy ząbki czosnku
– oliwa (3 łyżki)
– sok z cytryny ( 2 łyżki)
– szczypta chilli
– sól
– odrobina lub nieco więcej chilli
– kilka listków świeżej bazylii

Sałatę porozrywać na kawałki, ułożyć na talerzu razem z pokrojonym w cząstki pomidorem. Bakłażana pokroić w plastry, posmarować pędzelkiem z oliwą i zgrillować na patelni lub grillu elektrycznym, po 2 – 3 minuty z każdej strony. Jeśli plastry są duże, przekroić na pół lub cztery części. Odłożyć na talerz. Drobno posiekać czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chilli i po 30 sekundach sok z cytryny. Sos lekko osolić (dużą szczyptą). Połową powstałego sosu polać bakłażana, lekko wymieszać. Drugą połową polać sałatę z pomidorem. Na sałacie układać plastry bakłażana, posypać kawałeczkami sera feta.

sałatka z bakłażanem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    29 sierpnia, 2015, 8:50 am

    Letnie smaki, pyszna sałatka:)

  2. Alexandra
    29 sierpnia, 2015, 9:24 am

    Grillowany baklażan! Pychota. Jeśli znajdę w osiedlowym sklepie to robię dziś na kolację!

  3. mopswkuchni
    3 września, 2015, 9:18 am

    Podobno są już inne odmiany niż kiedyś, bez goryczki. Uwielbiam bakłażany. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂

  4. Anonimowy
    13 września, 2015, 10:44 am

    A można zamiast bakłażana użyć młodej cukinii?

    1. opalanka
      13 września, 2015, 4:26 pm

      Tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)