Sałatka z bakłażanem, pomidorami i serem feta

Sałatka z bakłażanem, prosta i bardzo smaczna w lekko greckim klimacie. Ważne, by ją odpowiednio doprawić ale w prostocie siła, to nic skomplikowanego, żadnych wyszukanych składników dressingu.  Kto ma mięsożerców w otoczeniu, może dodać zgrillowanego, podsmażonego lub upieczonego kurczaka. Ale gdyby tak ominąć – jest równie dobrze.
Robią coś teraz z bakłażanem, że nie posiada goryczki i często udaje się go przygotować bez wcześniejszego solenia i wycierania. Zauważyliście?

Sałatka z bakłażanem.

sałatka z bakłażanem
sałatka z bakłażanem

sałatka z bakłażanem – składniki ( dla 2 osób) : 

– pół główki sałaty lodowej lub dwie duże garście rukoli lub roszponki
– nieduży bakłażan
– 2- 3 pomidory
– trochę sera feta
– trzy ząbki czosnku
– oliwa (3 łyżki)
– sok z cytryny ( 2 łyżki)
– szczypta chilli
– sól
– odrobina lub nieco więcej chilli
– kilka listków świeżej bazylii

Sałatę porozrywać na kawałki, ułożyć na talerzu razem z pokrojonym w cząstki pomidorem. Bakłażana pokroić w plastry, posmarować pędzelkiem z oliwą i zgrillować na patelni lub grillu elektrycznym, po 2 – 3 minuty z każdej strony. Jeśli plastry są duże, przekroić na pół lub cztery części. Odłożyć na talerz. Drobno posiekać czosnek. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, chilli i po 30 sekundach sok z cytryny. Sos lekko osolić (dużą szczyptą). Połową powstałego sosu polać bakłażana, lekko wymieszać. Drugą połową polać sałatę z pomidorem. Na sałacie układać plastry bakłażana, posypać kawałeczkami sera feta.

sałatka z bakłażanem

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    29 sierpnia, 2015, 8:50 am

    Letnie smaki, pyszna sałatka:)

  2. Alexandra
    29 sierpnia, 2015, 9:24 am

    Grillowany baklażan! Pychota. Jeśli znajdę w osiedlowym sklepie to robię dziś na kolację!

  3. mopswkuchni
    3 września, 2015, 9:18 am

    Podobno są już inne odmiany niż kiedyś, bez goryczki. Uwielbiam bakłażany. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂

  4. Anonimowy
    13 września, 2015, 10:44 am

    A można zamiast bakłażana użyć młodej cukinii?

    1. opalanka
      13 września, 2015, 4:26 pm

      Tak.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)