Najłatwiejszy deser z kawą. Panna Cotta kawowa. Deser na upały
Panna Cotta kawowa. Jak zrobić deser, by się zbytnio nie napracować, a osiągnąć mistrzowski efekt wiedzieli Włosi. Najlepszy na czas upałów, gdy na samą myśl o otworzeniu piekarnika temperatura podskakuje o kilka stopni. Ale już otwarcie lodówki – proszszsz bardzo.
Z przyjemnością wielką. Panna cotta – deser w rodzaju mlecznej galaretki, zwykle na bazie śmietanki, w tym przepisie odchudzonej do jogurtowego poziomu. Za to z żółtkami, których zwykle inne panna cotty nie zawierają. Potrzebne będą małe filiżanki albo salaterki lub foremki do muffinek. Panna Cotta kawowa – pycha. Zajadamy z wielką przyjemnością i smakiem.
P.S. Warstwę galaretki kawowej, która się nieco schowała na zdjęciach można dać na spód salaterek, zostawić do zastygnięcia i wlać resztę. Będzie stanowić wtedy wierzch deseru, do wyboru, do koloru:)
panna cotta kawowa – składniki ( na 3-4 porcje lub więcej w zależności od wielkości salaterek/filiżanek) :
– 2 szklanki mleka
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 3 żółtka
– 2 łyżki cukru/ ksylitolu
– laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego ( niekoniecznie)
– 1,5 łyżki żelatyny
galaretka kawowa:
– 3/4 szklanki kawy zaparzonej w ekspresie lub kawiarce lub rozpuszczalnej
– 2 łyżeczki cukru
– 1,5 łyżeczki żelatyny
– ew. łyżka rumu lub amaretto
do dekoracji – wiórki czekolady, bita śmietana, owocowy sok lub owoce
panna cotta kawowa – przepis
Mleko podgrzać z cukrem by było gorące, nie gotować. Dodać wnętrze wyskrobane nożem z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać. Zarówno mleko jak i żelatynę ostudzić. Mleko wymieszać z jogurtem. Żółtka ubić z cukrem na biały puch. Wlać je do mleka, wymieszać a następnie dodać
rozpuszczoną żelatynę. Mieszać najlepiej przy
pomocy tzw. “rózgi”. Odstawić do ostudzenia a następnie przelać do salaterek lub małych filiżanek. Po ostygnięciu wstawić do lodówki.
Kawę osłodzić, żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody, wymieszać z kawą. Ostudzić. Wylać na stężałą warstwę deseru z lodówki i odstawić do schłodzenia i zastygnięcia. Wyjmować na talerzyki . Salaterki można włożyć na krotką chwilę do naczynia z ciepłą wodą, ułatwi to przekładanie deseru. Udekorować bitą śmietaną lub wiórkami czekolady.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Smacznie 🙂
Panna Cotta to jeden z moich ulubionych deserków, twoja wygląda przepysznie :3
Pozdrawiam,
http://healthy-dreams.blogspot.com/
Prosty, ale jaki pyszny deser!: )
o jejku, ależ kusisz! 🙂
heh nawet panna cotta jest ponad moje siły 🙂
Wspaniały blog! będę zaglądać tu częściej i bardzo pyszny pomysł na deser!
Hmm… przeczytałam dwa razy i chyba zgubiłaś informację co z jogurtem. Jak go przygotować i w którym momencie dodać. Możesz zerknąć bo przepis zapowiada się fajnie.:)
Już dopisałam, dzięki:)