Najłatwiejszy deser z kawą. Panna Cotta kawowa. Deser na upały

Panna Cotta kawowa. Jak zrobić deser, by się zbytnio nie napracować, a osiągnąć mistrzowski efekt wiedzieli Włosi. Najlepszy na czas upałów, gdy na samą myśl o otworzeniu piekarnika temperatura podskakuje o kilka stopni. Ale już otwarcie lodówki – proszszsz bardzo.
Z przyjemnością wielką. Panna cotta – deser w rodzaju mlecznej galaretki, zwykle na bazie śmietanki, w tym przepisie odchudzonej do jogurtowego poziomu. Za to z żółtkami, których zwykle inne panna cotty nie zawierają. Potrzebne będą małe filiżanki albo salaterki lub foremki do muffinek. Panna Cotta kawowa – pycha. Zajadamy z wielką przyjemnością i smakiem.

P.S. Warstwę galaretki kawowej, która się nieco schowała na zdjęciach można dać na spód salaterek, zostawić do zastygnięcia i wlać resztę. Będzie stanowić wtedy  wierzch deseru, do wyboru, do koloru:)

panna cotta kawowa
panna cotta kawowa

panna cotta kawowa – składniki ( na 3-4 porcje lub więcej w zależności od wielkości salaterek/filiżanek) : 

– 2 szklanki mleka
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 3 żółtka
– 2 łyżki cukru/ ksylitolu
– laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego ( niekoniecznie)
– 1,5 łyżki żelatyny

galaretka kawowa: 

– 3/4 szklanki kawy zaparzonej w ekspresie lub kawiarce lub rozpuszczalnej
– 2 łyżeczki cukru
– 1,5 łyżeczki żelatyny
– ew. łyżka rumu lub amaretto 

do dekoracji – wiórki czekolady, bita śmietana, owocowy sok lub owoce

panna cotta kawowa – przepis

Mleko podgrzać z cukrem by było gorące, nie gotować. Dodać wnętrze wyskrobane nożem z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać. Zarówno mleko jak i żelatynę ostudzić. Mleko wymieszać z jogurtem. Żółtka ubić z cukrem na biały puch. Wlać je do mleka, wymieszać a następnie dodać
rozpuszczoną żelatynę. Mieszać najlepiej przy
pomocy tzw. „rózgi”. Odstawić do ostudzenia a następnie przelać do salaterek lub małych filiżanek. Po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Kawę osłodzić, żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody, wymieszać z kawą. Ostudzić. Wylać na stężałą warstwę deseru z lodówki i odstawić do schłodzenia i zastygnięcia. Wyjmować na talerzyki . Salaterki można włożyć na krotką chwilę do naczynia z ciepłą wodą, ułatwi to przekładanie deseru. Udekorować bitą śmietaną lub wiórkami czekolady.

panna cotta

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Kinga
    9 sierpnia, 2015, 10:56 am

    Smacznie 🙂

  2. Natalia Pałac
    9 sierpnia, 2015, 12:00 pm

    Panna Cotta to jeden z moich ulubionych deserków, twoja wygląda przepysznie :3

    Pozdrawiam,
    http://healthy-dreams.blogspot.com/

  3. Angie
    9 sierpnia, 2015, 4:34 pm

    Prosty, ale jaki pyszny deser!: )

  4. Lena
    9 sierpnia, 2015, 7:17 pm

    o jejku, ależ kusisz! 🙂

  5. caffegaleria
    23 października, 2015, 3:08 pm

    heh nawet panna cotta jest ponad moje siły 🙂

  6. kawa palona
    15 marca, 2016, 4:55 pm

    Wspaniały blog! będę zaglądać tu częściej i bardzo pyszny pomysł na deser!

  7. agata
    7 października, 2016, 10:54 am

    Hmm… przeczytałam dwa razy i chyba zgubiłaś informację co z jogurtem. Jak go przygotować i w którym momencie dodać. Możesz zerknąć bo przepis zapowiada się fajnie.:)

    1. opalanka
      7 października, 2016, 4:23 pm

      Już dopisałam, dzięki:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)