Najłatwiejszy deser z kawą. Panna Cotta kawowa. Deser na upały

Panna Cotta kawowa. Jak zrobić deser, by się zbytnio nie napracować, a osiągnąć mistrzowski efekt wiedzieli Włosi. Najlepszy na czas upałów, gdy na samą myśl o otworzeniu piekarnika temperatura podskakuje o kilka stopni. Ale już otwarcie lodówki – proszszsz bardzo.
Z przyjemnością wielką. Panna cotta – deser w rodzaju mlecznej galaretki, zwykle na bazie śmietanki, w tym przepisie odchudzonej do jogurtowego poziomu. Za to z żółtkami, których zwykle inne panna cotty nie zawierają. Potrzebne będą małe filiżanki albo salaterki lub foremki do muffinek. Panna Cotta kawowa – pycha. Zajadamy z wielką przyjemnością i smakiem.

P.S. Warstwę galaretki kawowej, która się nieco schowała na zdjęciach można dać na spód salaterek, zostawić do zastygnięcia i wlać resztę. Będzie stanowić wtedy  wierzch deseru, do wyboru, do koloru:)

panna cotta kawowa
panna cotta kawowa

panna cotta kawowa – składniki ( na 3-4 porcje lub więcej w zależności od wielkości salaterek/filiżanek) : 

– 2 szklanki mleka
– 200 ml jogurtu naturalnego
– 3 żółtka
– 2 łyżki cukru/ ksylitolu
– laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu waniliowego ( niekoniecznie)
– 1,5 łyżki żelatyny

galaretka kawowa: 

– 3/4 szklanki kawy zaparzonej w ekspresie lub kawiarce lub rozpuszczalnej
– 2 łyżeczki cukru
– 1,5 łyżeczki żelatyny
– ew. łyżka rumu lub amaretto 

do dekoracji – wiórki czekolady, bita śmietana, owocowy sok lub owoce

panna cotta kawowa – przepis

Mleko podgrzać z cukrem by było gorące, nie gotować. Dodać wnętrze wyskrobane nożem z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody, dobrze wymieszać. Zarówno mleko jak i żelatynę ostudzić. Mleko wymieszać z jogurtem. Żółtka ubić z cukrem na biały puch. Wlać je do mleka, wymieszać a następnie dodać
rozpuszczoną żelatynę. Mieszać najlepiej przy
pomocy tzw. „rózgi”. Odstawić do ostudzenia a następnie przelać do salaterek lub małych filiżanek. Po ostygnięciu wstawić do lodówki.

Kawę osłodzić, żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach gorącej wody, wymieszać z kawą. Ostudzić. Wylać na stężałą warstwę deseru z lodówki i odstawić do schłodzenia i zastygnięcia. Wyjmować na talerzyki . Salaterki można włożyć na krotką chwilę do naczynia z ciepłą wodą, ułatwi to przekładanie deseru. Udekorować bitą śmietaną lub wiórkami czekolady.

panna cotta

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Kinga
    9 sierpnia, 2015, 10:56 am

    Smacznie 🙂

  2. Natalia Pałac
    9 sierpnia, 2015, 12:00 pm

    Panna Cotta to jeden z moich ulubionych deserków, twoja wygląda przepysznie :3

    Pozdrawiam,
    http://healthy-dreams.blogspot.com/

  3. Angie
    9 sierpnia, 2015, 4:34 pm

    Prosty, ale jaki pyszny deser!: )

  4. Lena
    9 sierpnia, 2015, 7:17 pm

    o jejku, ależ kusisz! 🙂

  5. caffegaleria
    23 października, 2015, 3:08 pm

    heh nawet panna cotta jest ponad moje siły 🙂

  6. kawa palona
    15 marca, 2016, 4:55 pm

    Wspaniały blog! będę zaglądać tu częściej i bardzo pyszny pomysł na deser!

  7. agata
    7 października, 2016, 10:54 am

    Hmm… przeczytałam dwa razy i chyba zgubiłaś informację co z jogurtem. Jak go przygotować i w którym momencie dodać. Możesz zerknąć bo przepis zapowiada się fajnie.:)

    1. opalanka
      7 października, 2016, 4:23 pm

      Już dopisałam, dzięki:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)