Jogurtowiec. Ciasto bez pieczenia. Tort z galaretek

Łatwe, efektowne ciasto bez pieczenia, bez piekarnika. Nie rośnie, nie opada i smakuje jak sernik na zimno. Galaretki najlepiej przygotować poprzedniego dnia, muszą mieć czas zastygnąć, choć moje zalewałam rano i biegałam co chwilę sprawdzać czy już są gotowe. W upały nawet temperatura w lodówce jest wyższa. W marketach jest teraz taki wybór kolorów, że ho, ho. Kto by kiedyś pomyślał, że będzie można przebierać w ametystach i szafirach z torebki. I nawet od razu dwukolorowe są! Coś podobnego.
Łatwe ciasto bez pieczenia, które sprawdzi się również jako tort dla dzieci. I jesienią i zimą w akademiku. I na lato, i na upały:)

ciasto bez pieczenia
łatwe ciasto bez pieczenia

jogurtowiec – ciasto bez pieczenia – składniki (na tortownicę 24 cm) 

na spód – duża paczka okrągłych biszkoptów (pominęłam) 

– 5 różnokolorowych galaretek
– 400 ml jogurtu naturalnego
– 0,5 l mleka
– 200 ml słodkiej śmietanki 30 – 36%
– 3/4 szklanki cukru lub mniej (zwykły, brązowy lub ksylitol)
– 50 g żelatyny
– owoce do dekoracji – jagody, winogrona, maliny, truskawki itp.

 jogurtowiec – ciasto bez pieczenia – przepis

Galaretki przygotować w osobnych, płaskich naczyniach, np. plastikowych pojemnikach. Należy użyć ok. 25- 30 % mniej wody niż zaleca przepis na opakowaniu. Zwykle zamiast 0,5 l należy dać 0,3 l. Odstawić do lodówki do stężenia.
Kiedy galaretki będą prawie zastygnięte, mocno podgrzać mleko (nie gotować), dodać cukier i żelatynę, dobrze wymieszać, dodać śmietankę. Wymieszać, wlać do garnka i ponownie zamieszać całość. Odstawić do ostygnięcia a później na chwilę do lodówki. Kiedy leciutko zacznie tężeć, dodać jogurt i zmiksować lub porządnie wymieszać łyżką.
Galaretki pokroić nożem w kostki ( ok. 2×2 cm). Jedną zostawić do dekoracji wierzchu. Pozostałe delikatnie wmieszać w jogurtową masę.
Tortownicę wyłożyć przeźroczystą folią spożywczą. Na dnie ułożyć biszkopty. Można lekko je skropić osłodzona herbatą z cytryną. Wyłożyć na nie masę z galaretkami, lekko dociskając zwilżoną dłonią by wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Można nakryć tortownicę dużym talerzem i odwrócić ją do góry dnem a następnie zdjąć obręcz i folię. Gdy nie ma spodu z biszkoptów – zostawić, gdy jest, nakryć ciasto drugim talerzem i znów odwrócić. Dół powinien znaleźć się wtedy na właściwym miejscu:)  Udekorować deser pozostawioną galaretką i owocami.

 

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Zapisz



  1. Magdalena Kuchaja
    11 sierpnia, 2015, 7:42 am

    Na upaly rewelacja!

  2. Lena
    11 sierpnia, 2015, 8:29 am

    Świetne letnie ciasto:)

  3. poprosze dokladke
    11 sierpnia, 2015, 9:21 am

    świetny deser na lato – lekki, pyszny no i łatwy :-))

  4. Mama w Dużym Domu
    11 sierpnia, 2015, 1:27 pm

    Jak zawsze cudo :O)

  5. Kuchcik gotuje
    12 sierpnia, 2015, 8:16 am

    Świetny deser, sam widok daje odrobinę chłodu w ten upał 🙂

  6. Łukasz Majchrowski
    12 sierpnia, 2015, 8:21 am

    Mega świetny pomysł! Kolorowo, owocowo, lekko i ze smakiem 😉

  7. Angie
    12 sierpnia, 2015, 1:30 pm

    Smak dzieciństwa mojej mamy, uwielbiała ten deser, kiedy była małym brzdącem, ale w sumie zostało jej to do dziś; )

  8. kasia
    13 sierpnia, 2015, 12:03 pm

    lubię takie lekkie słodkości 😉

  9. Alexandra
    14 sierpnia, 2015, 7:04 am

    Idealny na upały. Czy dodaatek śmietany to konieczność?

    1. opalanka
      14 sierpnia, 2015, 9:08 pm

      Nie. Ale jak masło – odrobina w potrawie daje to"coś" 🙂

  10. Marzena
    11 maja, 2018, 4:37 pm

    Torcik wychodzi pyszny. 1\3 szkl cukru w zupełności wystarczy, bo galaretki są przecież bardzo słodkie. Mleko musi być naprawdę ciepłe żeby żelatyna się rozpuściła. Ja tylko delikatnie podgrzałam, a po dodaniu śmietanki temperatura płynu jeszcze spadła i miałam problem z rozpuszczeniem żelatyny. Może lepiej byłoby najpierw wymieszać żelatynę z gorącym mlekiem a dopiero potem dodać śmietankę…

    1. Beata Królikiewicz
      11 maja, 2018, 8:23 pm

      Słusznie. Zmieniłam. Dziękulski.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)