Błyskawiczne ciasteczka maślane

Błyskawiczne ciasteczka maślane, łatwe herbatniki do zrobienia w mgnieniu oka. Masło, mąka i żółtka. Trochę mleka, tu – skondensowanego. Nada się też karmelowe, czyli masa krówkowa, jeśli ktoś lubi. Goście zapowiedzieli się na wizytę. Zaraz. I prawie od ręki ciasteczka maślane wjechały do piekarnika. Piętnaście minut później na stół. I mogliśmy spokojnie raczyć się kawą z domowym herbatnikiem. Ciasteczka są dość miękkie, w smaku maślane lub jeśli dodamy wanilii czy karmelu – waniliowe lub karmelowe. Można je z wierzchu posypać sezamem albo grubym czy zwykłym cukrem. Dodać siekane orzechy albo słonecznik. Tylko zagnieść ciasto i utoczyć kulki. Ciasteczka maślane dobre do zabawy z dziećmi.

ciasteczka maślane

 

ciasteczka masśane

błyskawiczne ciasteczka maślane – składniki (na ok. 25 ciastek): 

– 130 g masła
– dwie szklanki mąki
– łyżeczka proszku do pieczenia
– pół szklanki cukru ( może być zwykły lub trzcinowy)
– dwa żółtka
– 1/4 szklanki skondensowanego, niesłodzonego mleka ( przy słodzonym lub karmelowym należy zmniejszyć trochę ilość cukru
– łyżka cukru waniliowego

błyskawiczne ciasteczka maślane – przepis

Piekarnik ustawić na 170 st. Masło pokroić w kostkę, przełożyć do miski, dodać resztę składników i zagnieść ręką ciasto. Dużą, płaską blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta toczyć kulki wielkości orzecha włoskiego. Każde kłaść na talerzyku z cukrem lub sezamem i lekko spłaszczyć. Układać na blaszce cukrem czy sezamem na wierzch. Piec w całkowicie nagrzanym piekarniku, ok. 10 – 15 minut. Ciasteczka są dość miękkie, lekko twardnieją przy stygnięciu.

ciasteczka maślane

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    3 sierpnia, 2015, 6:56 am

    Pochrupałabym z chęcią;)

  2. Monika Pie
    3 sierpnia, 2015, 7:43 am

    uwielbiam takie szybkie łatwe cisteczka mniam

  3. Marzena
    3 sierpnia, 2015, 9:28 am

    Takie expressowe ciastka fajnie zrobić na drugie śniadanie dla dziecka do szkoły:-) Już zapisuję:-)

  4. ola in the kitchen
    3 sierpnia, 2015, 7:22 pm

    Smakowite ciasteczka do pochrupania 😀

  5. poproszedokladke.pl
    4 sierpnia, 2015, 9:23 am

    moje ukochane, ja bym posypała słonecznikiem :-))

  6. gin
    4 sierpnia, 2015, 12:17 pm

    Idealne do tej ślicznej puszki 🙂

  7. Marshmallove
    4 sierpnia, 2015, 1:39 pm

    Ciastka wyglądają pysznie, muszę przyznać, że jeszcze nigdy nie robiłam z mlekiem skondensowanym. Założę się, że nadaje im ono niepowtarzalny smak :))
    http://marshmallove-blog-pl.blogspot.com

  8. Anonimowy
    4 sierpnia, 2015, 6:20 pm

    Ciasteczka super 🙂 kruchutkie i pachnące . Ja dałam mleczko słodkie i nie dodałam już cukru jak dla mnie są wystarczająco słodkie .Pozdrawiam Mela

  9. Anonimowy
    4 sierpnia, 2015, 6:23 pm

    zapomniałam wspomnieć że moje ciasteczka piekły się 20 min 🙂

    1. opalanka
      4 sierpnia, 2015, 8:04 pm

      Ja piekłam krócej i zesztywniały już po upieczeniu:)

  10. Mamy się
    13 sierpnia, 2015, 9:24 pm

    Uwielbiam tego bloga 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)