Łatwe ciasto ze śliwkami. Warstwowe ciasto śliwkowe

Łatwe ciasto ze śliwkami . W tym placku zmieści się dużo śliwek. Każdy lubi, kiedy jest dużo owoców:) Jest tu ich jeszcze raz tyle niż w zwyczajnym placku, gdzie układa się je tylko na wierzchu. Zwykle nie zaleca się dawania ich zbyt wiele,  bo nadmiar soku lubi spowodować powstanie zakalca. Ale jest na to sposób. Wystarczy wyłożyć do blaszki połowę ciasta, przykryć owocami i wstawić do piekarnika na piętnaście minut. Potem  dajemy resztę plus śliwki i mamy warstwy. Łatwe! Kto chce, do drugiej części daje kakao. Kto nie – zostawia jasne. Warstwy owoców nadal pozostaną dwie i bez zakalca 🙂

łatwe ciasto ze śliwkami

 

P.S. Piekłam rano. Bohatersko, w ten upał, choć piekarnika obiecałam sobie nie dotykać. Nad rzeką było jak znalazł 🙂

łatwe ciasto ze śliwkami – składniki ( na blaszkę ok. 20 x30 cm) 

– 5 jajek
– szklanka cukru
– 10 łyżek gorącej wody
– 10 łyżek oleju
– 2 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki kakao
– 1 kg śliwek

cukier puder do posypania

Łatwe ciasto ze śliwkami – przepis

Piekarnik ustawić na 180 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Żółtka oddzielić dokładnie od białek. W dużej misce ubić żółtka z cukrem. Kiedy masa stanie się jasna, dodawać po łyżce oleju i wody. Gdy się połączą – porcjami, mąkę z proszkiem. Wymieszać dokładnie łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. W osobnym naczyniu, czystymi łopatkami miksera ubić białka, dodając szczyptę soli. Pianę wmieszać w ciasto przy pomocy łyżki. Połowę ciasta przelać do formy, na wierzchu ułożyć skórką do dołu pokrojone na ćwiartki śliwki. Wstawić ciasto na 15 minut do nagrzanego piekarnika. Do pozostałego ciasta dodać kakao i wymieszać. Wyjąć podpieczone ciasto z pieca i na wierzchu wykładać łyżką kropki czekoladowego ciasta. Lekko, delikatnie i niezbyt dokładnie rozsmarować. Nie chodzi o  otrzymanie idealnie równej powierzchni. Na wierzchu ułożyć pozostałe owoce pokrojone w ćwiartki ( skórką do dołu, rzecz jasna). Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 25 minut. Wyjąć z piekarnika i posypać przez sitko cukrem pudrem.

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    13 sierpnia, 2015, 8:07 am

    pysznie wygląda 🙂

  2. Kinga
    13 sierpnia, 2015, 8:15 am

    Wygląda smacznie 🙂

  3. megii013
    13 sierpnia, 2015, 10:51 am

    Pyszności)))

  4. Madlenka
    13 sierpnia, 2015, 11:11 am

    Piękne!

  5. kociołek-pyszności
    13 sierpnia, 2015, 12:17 pm

    Super pomysł z tymi warstwami 🙂 Z dużą ilością śliwek to są właśnie moje smaki.

  6. Martha
    13 sierpnia, 2015, 1:32 pm

    Prześliczne ciasto! : )
    Świetny pomysł, śliwki super pasują do ciast! *.*

  7. Aguś kulinarnie
    14 sierpnia, 2015, 8:40 am

    Dużo owocków,musi być pyszne:)

  8. Asia Kurek
    14 sierpnia, 2015, 2:21 pm

    Szczyt bohaterstwa? Upiec w tym upale ciasto 🙂 jeszcze chwila i idzie druga warstwa 🙂

    1. opalanka
      14 sierpnia, 2015, 5:30 pm

      😉

    2. Asia Kurek
      21 sierpnia, 2016, 2:39 pm

      I prawie rok później… idę znowu je piec 🙂 tym razem pada.

  9. monika jall
    15 sierpnia, 2015, 8:37 am

    Wyglada pysznie, zamarzylo mi sie takie teraz i natychmiast 🙂

  10. Kaka
    15 sierpnia, 2015, 6:08 pm

    Takiego ciacha jeszcze nie jadłam. Czas nadrobić :)Gratuluję bloga. Zaglądam i korzystam bardzo często. Pozdrawiam:)

    1. opalanka
      15 sierpnia, 2015, 7:47 pm

      Bardzo się cieszę i zapraszam:) Pozdrawiam:)

  11. Anonimowy
    18 sierpnia, 2015, 9:46 am

    Pieknie wyglada i smakuje pewnie tez. Mam pytanie czy moge uzyc sliwek z komporu dobrze odsaczonych? Mam duzo z zeszlego roku i chcialabym spozytkowac. Pozdrawiam

    1. opalanka
      18 sierpnia, 2015, 11:36 am

      Nie wiem. wydaje mi się, że mogą być zbyt mokre. I smakowo nie aż tak wyraźne. Trzeba spróbować, rady nie ma:)

  12. Anonimowy
    8 września, 2016, 12:02 pm

    Skorystalem z twojego przepisu na ciasto ze sliwkami bo wprawdzie mam kilka wyprobowanych kruche na masle twardym jak i z olejem praktycznie na wszystkie owoce ale tym razem maslo rozpuszcze jak wyjdzie jeszcze niewiem ale juz robie ciasto reszta juz czeka przygotowana….do dzieła Wawrzyn

  13. Unknown
    25 września, 2016, 3:51 pm

    Właśnie skończyłam piec ciasto z przepisu i nie wiem w czym zrobiłam błąd ale ciasto jest surowe 🙁 piekłam warstwami, pierwsza warstwa też była ciut surowa po 15 minutach (skoro robię według przepisu uznałam, że tak być musi), druga warstwa po 25 minutach też surowa… Pytanie co robię nie tak? Piekarnik ustawiony na termoobieg 180 stopni. teraz dopiekam, zobaczymy czy damy radę 🙂

    1. opalanka
      25 września, 2016, 4:11 pm

      Pierwsza warstwa może być nieco surowa, chodzi o to by zapiekły się w niej śliwki. A drugą trzeba piec aż będzie upieczona. Różnice między piekarnikami bywają znaczne. Da radę dopiec:) Tu mam wyjaśnienie na okoliczność traktowania przepisów kulinarnych. Pozdrawiam serdecznie i czekam na wieści 🙂 http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/czytelniku-bloga.html

  14. Justyna
    24 listopada, 2019, 9:33 am

    Ciasto robiłam już dwukrotnie. Bardzo smaczne, wilgotne, nie za słodkie – takie jak lubię. 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)