Sałatka z pomidorków i polędwiczki. Polędwiczki na sałacie w sosie miodowo-balsamicznym
Sałatka z pomidorków i polędwiczki, która może być przystawką, obiadem lub kolacją. By polędwiczka była soczysta, należy ją krótko podsmażyć lub zgrillować i dopiero wtedy włożyć na 15- 20 minut do nagrzanego piekarnika. 15 minut pieczenia da lekko różowe mięso, po dwudziestu – dwudziestu pięciu- mięso będzie mocniej wypieczone. A polędwiczka może być wieprzowa lub wołowa. Warto ją wcześniej potrzymać przez trzy godziny w marynacie, by skruszała i przeszła aromatem przypraw. W zależności od upodobań, sałatkę można przygotować na samej rukoli lub na tzw. popularnym “mixie” rozmaitych odmian sałaty.
Prosta, bardzo smaczna sałatka z pomidorków i polędwiczki na wszelkie okoliczności.
sałatka z pomidorków i polędwiczki – składniki ( na 2-3 porcje) :
marynata do polędwiczki:
– 5 łyżek oliwy
– 3 gałązki estragonu ( niekoniecznie)
– łyżeczka czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
– łyżeczka utłuczonych ziaren kolendry
– pół łyżeczki ostrej papryki
– łyżeczka musztardy Dijon
składniki:
– pół opakowania rukoli lub mieszanki sałat
– ok. 25- 30 dag polędwiczki wołowej lub wieprzowej
– ok. 10- 12 szt pomidorków koktajlowych ( mogą być w różnych kolorach)
– łyżka orzeszków piniowych lub pistacjowych
– 2 łyżki parmezanu startego w płatki lub wiórki
na sos:
– 2 łyżki miodu
– 5 łyżek octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwy
– duża szczypta soli, duża szczypta pieprzu
sałatka z pomidorków i polędwiczki – przepis
Zmieszać składniki marynaty i zalać nią polędwiczkę. Odstawić w szklanym naczyniu do lodówki na przynajmniej trzy godziny. W trakcie marynowania można ją odwrócić raz czy dwa. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć krótko z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu lub ryflowanej patelni. Włożyć do żaroodpornego naczynia ( bez pokrywy) lub brytfanny i piec od 15 (jeśli chcemy różowe mięso) do 25 minut. Wyłożyć na deskę i pokroić na cienkie plastry. Ułożyć na sałacie, udekorować połówkami pomidorków koktajlowych. Orzeszki posiekać na grube kawałki i podprażyć krótką chwilę na suchej patelni. Posypać sałatkę. Składniki sosu wymieszać w zakręconym słoiku lub zmiksować. Skropić nim całość a następnie posypać wszystko parmezanem.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
ah marzy mi się taka sałatka, zapisuję 🙂
To wręcz lekkie danie na letni obiad:)pycha:)