Sałatka z pomidorków i polędwiczki. Polędwiczki na sałacie w sosie miodowo-balsamicznym

Sałatka z pomidorków i polędwiczki, która może być przystawką, obiadem lub kolacją. By polędwiczka była soczysta, należy ją krótko podsmażyć lub zgrillować i dopiero wtedy włożyć na 15- 20 minut do nagrzanego piekarnika. 15 minut pieczenia da lekko różowe mięso, po dwudziestu – dwudziestu pięciu- mięso będzie mocniej wypieczone. A polędwiczka może być wieprzowa lub wołowa. Warto ją wcześniej potrzymać przez trzy godziny w marynacie, by skruszała i przeszła aromatem przypraw. W zależności od upodobań, sałatkę można przygotować na samej rukoli lub na tzw. popularnym „mixie” rozmaitych odmian sałaty.
Prosta, bardzo smaczna sałatka z pomidorków i polędwiczki na wszelkie okoliczności.

dałatka z pomidorków

sałatka z pomidorków i polędwiczki – składniki ( na 2-3 porcje) :

marynata do polędwiczki: 

– 5 łyżek oliwy
– 3 gałązki estragonu ( niekoniecznie)
– łyżeczka czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
– łyżeczka utłuczonych ziaren kolendry
– pół łyżeczki ostrej papryki
– łyżeczka musztardy Dijon

 składniki:

– pół opakowania rukoli lub mieszanki sałat
– ok. 25- 30 dag polędwiczki wołowej lub wieprzowej
– ok. 10- 12 szt pomidorków koktajlowych ( mogą być w różnych kolorach)
– łyżka orzeszków piniowych lub pistacjowych
– 2 łyżki parmezanu startego w płatki lub wiórki

na sos: 

– 2 łyżki miodu
– 5 łyżek octu balsamicznego
– 2 łyżki oliwy
– duża szczypta soli, duża szczypta pieprzu

sałatka z pomidorków i polędwiczki – przepis

Zmieszać składniki marynaty i zalać nią polędwiczkę. Odstawić w szklanym naczyniu do lodówki na przynajmniej trzy godziny. W trakcie marynowania można ją odwrócić raz czy dwa. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Mięso wyjąć z marynaty i  obsmażyć krótko z każdej strony na mocno rozgrzanym grillu lub ryflowanej patelni. Włożyć do żaroodpornego naczynia ( bez pokrywy) lub brytfanny i piec od 15 (jeśli chcemy różowe mięso) do 25 minut. Wyłożyć na deskę i pokroić na cienkie plastry. Ułożyć na sałacie, udekorować połówkami pomidorków koktajlowych. Orzeszki posiekać na grube kawałki i podprażyć krótką chwilę na suchej patelni. Posypać sałatkę. Składniki sosu wymieszać w zakręconym słoiku lub zmiksować. Skropić nim całość a następnie posypać wszystko parmezanem.

sałatka z pomidorków i polędwiczki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Zapisz

Zapisz



  1. Poproszę Dokładkę
    30 lipca, 2015, 7:33 am

    ah marzy mi się taka sałatka, zapisuję 🙂

  2. Aguś kulinarnie
    30 lipca, 2015, 7:50 am

    To wręcz lekkie danie na letni obiad:)pycha:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)