Owsianka z jagodami

Owsianka z jagodami, bardzo łatwa i zdrowa. Owsianka na śniadanie albo na deser. Nie wymaga specjalnych zabiegów ani wielkiego zachodu. Za to jak wygląda! Smakuje mistrzowsko, bez żadnego kombinowania. Dodałam cynamon i migdałowe płatki. Kto nie lubi – pomija. Boska.

Owsianka z jagodami do przygotowania ze świeżych i mrożonych owoców.

owsianka z jagodami

 

owsianka z jagodami

owsianka z jagodami – składniki

na jedną porcję

– dwie czubate łyżki płatków owsianych
– ok. pół szklanki wody lub mleka ( krowiego lub roślinnego)
– 3-4 łyżki jagód
– ok. dwie łyżeczki miodu/ksylitolu lub cukru
– duża szczypta cynamonu
– łyżeczka płatków z migdałów

owsianka z jagodami – przepis

Płatki zalać wrzącą wodą lub mlekiem, osłodzić do smaku. Odstawić na kilka- kilkanaście minut aż płatki zgęstnieją. Można zalać je poprzedniego dnia wieczorem, będę mieć niższy IG. Dodać połowę jagód, ewentualnie cynamon i zdjąć z ognia. Drugą połowę owoców rozgnieść widelcem. Nakładać do przeźroczystych miseczek lub pucharków do lodów, na zmianę owsianka- rozgniecione owoce. Całość posypać płatkami migdałów.

owsianka z jagodami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    14 lipca, 2015, 8:37 am

    Cóż za boski kolor i ten jagodowy smak:)

  2. Ania – Kto ugości moich gości?
    14 lipca, 2015, 8:37 am

    Choć nie lubię owsianki to na taką bym się skusiła 🙂

  3. Natalie
    14 lipca, 2015, 8:43 am

    Owsianka w wydaniu deserowym? To lubię! Pysznie 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  4. kociołek-pyszności
    14 lipca, 2015, 9:16 am

    Kocham owsiankę i bardzo często jem ją na śniadanie w połączeniu z jagodami to dopiero pyszności 🙂

  5. Anna (Kulinarne różności – okiem i dłońmi.)
    14 lipca, 2015, 11:17 am

    Ostatnio codziennie zaczynamy dzień od owsianki. Zawsze zalewamy je mlekiem poprzedniego dnia. Taka wersja to będzie poranna rozpusta. 🙂
    Pozdrawiamy 🙂

  6. Ula
    14 lipca, 2015, 2:59 pm

    Znając hasło mojego doktora;"Pij mleko, będziesz kaleką";-) ugotuję z wodą, bo wygląda wyśmienicie.
    Pozdrawiam:)

  7. Magdalena Kuchaja
    14 lipca, 2015, 5:22 pm

    pyszna owsianka!

  8. poproszedokladke.pl
    14 lipca, 2015, 5:27 pm

    najlepsze śniadanie 🙂

  9. Izabela
    16 lipca, 2015, 7:52 am

    świetny pomysł na zdrowy początek dnia – wygląda bosko!

  10. Alexandra
    16 lipca, 2015, 7:16 pm

    Strzał w 10!

  11. Słodkie okruszki
    11 lipca, 2016, 3:01 pm

    Wspaniała owsianka i ten boski kolor… Nic tylko jeść

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)