Jak się robi surówkę z marchewki
Jak się robi surówkę z marchewki, która jest obecna w prawie każdym domowym i restauracyjnym “zestawie surówek”? Jedni lubią, inni pamiętają przedszkolne czasy z pomarańczową, pozostawianą na talerzu substancją.
Znalezienie równowagi pomiędzy kwaśnym i słodkim smakiem jest sprawą indywidualną i trzeba szukać, rady nie ma. Surówkę z marchewki najczęściej robi się z dodatkiem startego jabłka i śmietany lub jogurtu, czasem odrobiny majonezu. Kto lubi – może dodać do surówki dwie łyżki startego selera i trochę siekanej natki pietruszki. Sok z cytryny można zastąpić sokiem z pomarańczy.
surówka z marchewki – składniki:
– 2, 3 duże marchewki
– 1 obrane jabłko
– duża łyżka soku z cytryny
– łyżeczka cukru (trzcinowego, zwykłego lub cukru pudru)
-2 łyżki śmietany
– odrobina soli i pieprzu do smaku
Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Skropić cytryną i oprószyć cukrem, dodać szczyptę soli. Wymieszać całość ze śmietaną.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Ja ją uwielbiam, do przedszkola nie chodziłam to nie mam złych doświadczeń:)
To raczej nie jest odkrywcze danie..
Bardzo lubie Pani blog i czesto korzystam z przepisow ale jak zobaczylam enty przepis jagodowy czy kalafiorowy to rece opadly 🙂
Moze jakis przepisy na zapiekanki czy frittate?
;)))
Surówkę z marchewki lubię. Uwielbiam marchewkę na surowo, ale za to gotowanej nie ścierpię.
Surówkę z marchewki lubię. Uwielbiam marchewkę na surowo, ale za to gotowanej nie ścierpię.
przepadam! jest po prostu pyszna 🙂