Domowe lody śliwkowe. Lody bez maszynki

Lody śliwkowe, puszyste, gładkie, baaaardzo dobre lody o intensywnym smaku i zapachu śliwki. Lubię w nich kawałki skórki i owoców, jednak gdyby ktoś wolał uzyskać zupełnie gładki mus, może obrać owoce, przesmażyć a później je zblendować. Przepis na lody śliwkowe jest łatwy, wymaga tylko oddzielnego ubicia składników i podsmażenia owoców. Bez spulchniaczy, polepszaczy, środków konserwujących i innych śmieci o których można ( a czasem nawet nie) przeczytać na opakowaniach sklepowych 🙂 Pychota. Kto posiada maszynkę do robienia lodów – oczywiście może wykorzystać. Kto nie – musi przynajmniej dwa razy w pierwszych dwóch godzinach mrożenia  zmiksować lub dobrze wymieszać masę. Dzięki temu uzyskamy gładką konsystencję deseru, gdyż nie dopuścimy do wytworzenia się ostrych kryształków lodu. Lody śliwkowe – o jakie dobre.

lody śliwkowe
lody śliwkowe

lody śliwkowe – składniki ( na ok. 800 ml lodów) : 

–  ok. 20 dag śliwek
– 2 jajka
– 200 ml śmietanki 30 – 36%
–  3 łyżki cukru

Śliwki pozbawić pestek i razem ze skórką pokroić w kostkę.
Do małego rondelka wsypać łyżkę cukru i podgrzewać chwilkę. Wrzucić śliwki i mieszając gotować aż większość owoców się rozpadnie i sos zgęstnieje. Dwie- cztery łyżki odłożyć do innego naczynia – do wykorzystania jako polewę przy podaniu lodów.

Naszykować trzy naczynia do ubijania.
Żółtka oddzielić od białek. W pierwszej misce ubić białka, pod koniec ubijania dodając cukier.    W drugiej misce utrzeć żółtka z kolejną łyżką cukru. W trzeciej – ubić śmietankę. Przy pomocy łyżki wymieszać delikatnie ubite żółtka ze śmietanką. Następnie wmieszać porcjami ubite białka. A potem po łyżce przesmażonych owoców.
Pojemnik przykryć i wstawić do zamrażarki. Po pół godzinie masę zmiksować lub mocno przemieszać łyżką. Czynność można powtórzyć jeszcze dwa lub trzy razy co pół godziny. Ja z lenistwa przemieszałam raz. Nie było aż tak gładko ale przepysznie:)

 

lody śliwkowe

 

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    31 lipca, 2015, 10:08 am

    Śliwkowe to pewnie smakują nieziemsko,zrobić trzeba będzie:)

  2. poproszedokladke.pl
    31 lipca, 2015, 12:45 pm

    muszą smakować obłędnie 🙂

  3. Kuchcik gotuje
    31 lipca, 2015, 1:54 pm

    Pysznie wyglądają 🙂 Lodów śliwkowych jeszcze nie próbowałam.

  4. monika jall
    1 sierpnia, 2015, 6:43 pm

    Nigdy lodow sliwkowych nie jadlam, ale przepis brzmi bardzo zachecajaco.

  5. Anonimowy
    2 sierpnia, 2015, 8:48 pm

    Mam pytanie odnośnie jajek 🙂 Jakoś mam opór przed surowym jajkiem, mimo że mamy swoje kurki. Czy trzeba wcześniej sparzyć jajko, żeby było bezpiecznie? pozdrawiam 🙂

    1. opalanka
      2 sierpnia, 2015, 9:03 pm

      Sparz, na pewno nie zaszkodzi. Jemy tatara i surowe jajka w lodach. Często i od zawsze. Bo uważam, że większe niebezpieczeństwo czyha w basenach czy domowych klamkach, telefonach, gąbkach i w publicznych toaletach. Na banknotach. No wszędzie! Zazdroszczę prawdziwych jajek, pozdrowionka:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)