Łatwy sernik kokosowy z ananasem. Sernik pina colada

Sernik kokosowy z ananasem, bardzo łatwy do zrobienia, kremowy. Białe, zmielone sery wiaderkowe ułatwiają i znacznie przyśpieszają sprawę. Nie da się przy nich zbytnio napracować. Bo zmieszać składniki – kto by nie potrafił. A tu jak raz – tylko tyle. Wyjątek od tej reguły stanowią serniki puszyste, gdzie ubija się jajka, ale i to przecież żadna filozofia. A taki sernik kokosowy z ananasem jak ten nie urośnie i nie opadnie. Pozostanie sobie w takiej samej formie, równy jak stół. Gładki i kremowy sernik, w sam raz zamiast śniadania 🙂 By uzyskać konsystencję idealną, można (w tym przypadku niekoniecznie trzeba) piec sernik na grillowej kratce z wyposażenia piekarnika, a pod nią umieścić szeroki garnek lub formę z wrzątkiem. O tych sposobach pisałam w poście jak upiec dobry sernik. Tym, którym nie chce się tam zajrzeć przypominam, że sernik po ostudzeniu najlepiej schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Wtedy dopiero zyskuje właściwą konsystencję. To najtrudniejsze, prawda? 🙂 Dlatego zwykle piekę sernik w przeddzień podania. Schłodzony sernik, również kokosowy z ananasem smakuje najlepiej.

sernik kokosowy z ananasem

 

sernik kokosowy

By wybrać najulubieńszy ze smaków, zajrzyj do zakładki serniki.

sernik kokosowy z ananasem – składniki ( na tortownicę 26 cm)

na spód i boki: 

– ok. 350 g herbatników (kokosowych lub pełnoziarnistych lub zwykłych typu petitki), użyłam sezamowych, pełnoziarnistych, chrupiących ( dostępne tutaj)
– 100 g stopionego masła
– 100 g wiórków kokosowych

na sernik :

– 1 kg zmielonego/zblendowanego, białego sera ( może być gotowy „wiaderkowy”)
– 250 ml sera mascarpone
– pół puszki skondensowanego niesłodzonego mleka ( lub słodzonego, wtedy pomijamy cukier puder, drugą połowę puszki damy do polewy)
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 4 jajka
– 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
– pół puszki mleka kokosowego (można pominąć)
– puszka ananasa ( ok. 400g) (nie nadaje się świeży)

polewa: 

– 200 ml jogurtu greckiego
– pół puszki mleka skondensowanego
– łyżka cukru pudru ( jeśli mleko było słodkie nie dajemy)

do posypania:

– wiórki kokosowe

Ciasteczka mocno pokruszyć w malakserze lub w plastikowym woreczku przy pomocy wałka lub dłoni. Wsypać do miski i zalać stopionym masłem. Wymieszać na mokry „piasek”. Wysypać nim spód tortownicy, docisnąć i wykleić boki. Wstawić do lodówki na ok. pół godziny lub dłużej.

Piekarnik ustawić na 180 st. Ananasa wyjąć z syropu i zblendować na mus. Ser przełożyć do miski, dodać wszystkie składniki, zmiksować do połączenia, krótko, by zbytnio nie napowietrzyć masy.    Wlać do formy wyklejonej ciasteczkami.
Na spód piekarnika wstawić formę lub płaski garnek z wrzątkiem. Na drugiej półce od dołu ustawić kratkę grillową. Wstawić ciasto do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 130-140 stopni i piec jeszcze godzinę i 15 minut. Zmieszać składniki polewy, wylać na ciasto i piec jeszcze 15 minut. Pozostawić w piekarniku do całkowitego ostudzenia a następnie wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki.

sernik kokosowy

 

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

Zapisz

Zapisz



  1. Aguś kulinarnie
    28 lipca, 2015, 7:49 am

    Udany,jak zawsze u Ciebie:)

  2. Ania – Kto ugości moich gości?
    28 lipca, 2015, 8:16 am

    Uwielbiam, po prostu uwielbiam serniki – Twój wygląda idealnie, tak jak lubię! I cieszę się że nie tylko ja potrafię jeść sernik na śniadanie 😉 Przepis zapisuję!

  3. Anonimowy
    28 lipca, 2015, 8:25 am

    Do polewy użyć mleka skondensowanego słodzonego czy nie? 🙂 Następny ssernik to będzie ten 🙂

    1. opalanka
      28 lipca, 2015, 10:54 am

      Niesłodzonego, tego co zostało z masy sernikowej.

  4. Kuchcik gotuje
    28 lipca, 2015, 9:15 am

    Super serniczek, fajnie połączone smaki kokosa i ananasa. Pozycja do wypróbowania. Pozdrawiam 🙂

    1. opalanka
      28 lipca, 2015, 10:54 am

      Pozdrawiam również:)

  5. Zuza
    28 lipca, 2015, 10:37 am

    wygląda świetnie 🙂

  6. Anonimowy
    28 lipca, 2015, 1:21 pm

    Mam pytanko czy trzeba uzyc mleka skonsensowanego ? Tu gdzie mieszkam nie ma 🙁 moze mozna sie bez niego obyc ?!

    1. opalanka
      28 lipca, 2015, 2:48 pm

      Można. Daj dwa mascarpone i wyjdzie dobrze.

  7. Angie
    28 lipca, 2015, 7:58 pm

    O tak, poproszę zdecydowanie<3

  8. Ania S
    29 lipca, 2015, 7:23 am

    Strukturę ma niesamowitą 🙂 Musiał smakować świetnie z dodatkiem mleka kokosowego; )

  9. Magda Głowacka
    29 lipca, 2015, 2:27 pm

    Uwielbiam wszystkie serniki. Kokosowego z ananasem nie jadłam, a wygląda wyśmienicie (:

  10. poproszedokladke.pl
    29 lipca, 2015, 2:34 pm

    oj ależ on musi być smaczny! moje smaki 🙂

  11. Katsiaryna Kazlova
    1 sierpnia, 2015, 8:09 pm

    W piekarniku już się pieczę 🙂 mam pytanko, po co jest woda w garnku w piekarniku?

    1. opalanka
      1 sierpnia, 2015, 9:12 pm

      Para wodna powoduje, że sernik zyskuje bardziej aksamitną konsystencję i nie wyrasta po to by zaraz opaść.

  12. Snejkusiowe przepisy
    10 sierpnia, 2015, 11:01 am

    o jezu. uwielbiam kokosa i uwielbiam ananasa. sernik z ich połaczenia musi być idealny.. walić dietę – w weekend będzie wyżerka 🙂

  13. Anonimowy
    19 września, 2015, 8:15 am

    Witam, mam pytanie, do sernika dajemy całą puszkę mleka skondensowanego czy pół bo komuś odpowiedziałaś że to co zostanie z sernika bierzemy na polewę? bo jak wezmę całą puszkę na sernik to nic mi nie zostanie na polewe…
    Pozdrawiam serdecznie

    1. opalanka
      19 września, 2015, 3:49 pm

      Pół do sernika, pół do polewy. Już poprawiłam:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)