Pieczarki faszerowane. Pieczarki zapiekane z serem

Pieczarki na przekąskę. Przepis na romantyczną kolację we dwoje. Z sałatą – na obiad. Pieczarki faszerowane banalne, ale bardzo dobre. Kto lubi – dodaje kieliszek ulubionego wina do popicia. Sery można  podmieniać i wykorzystywać te co w lodówce, a nawet kupić specjalnie. Najlepsze są mieszanki. W tym przepisie występuje rokpol, ser feta a nawet trochę mozzarelli. Te z niebieską pleśnią duuużo wnoszą, choć nie trzeba ich dawać w wielkiej ilości. Najprościej bywa najlepiej 🙂

pieczarki faszerowane

 

pieczarki zapiekane z serem

składniki: 

– kilkanaście średniej wielkości pieczarek
– ok. 10 dag sera z niebieską pleśnią ( gorgonzola, błękitny lazur, rokpol)
– ok. 10 dag sera feta
– ok. 5 dag mozarell
– cebula
– kilka orzechów włoskich
– ew. łyżka stopionego masła do posmarowania grzybów
– sól, pieprz, słodka/ostra papryka

do dekoracji orzechy i listki pietruszki lub kolendry

Pieczarki oczyścić, wyciąć dość głęboko ogonki. Cebulę i nóżki grzybów pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżeczce masła aż lekko zmiękną. Przełożyć do miseczki, wymieszać z pokrojonymi w kostkę serami i posiekanymi orzechami. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Kapelusze grzybów lekko osolić i posmarować stopionym masłem. Wypełnić farszem. Wstawić na 10 minut do piekarnika z włączonym termoobiegiem, 15 – bez. Po upieczeniu każdą sztukę posypać szczyptą papryki i udekorować cząstką orzecha lub listkiem pietruszki.

pieczarki faszerowane serem
pieczarki zapiekane

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    21 czerwca, 2015, 12:22 pm

    Świetna przystawka, do tego pięknie wyglądająca:)

  2. Aguś kulinarnie
    21 czerwca, 2015, 3:58 pm

    Cudne i smaczne:)ja jednak wciąż nie mogę się za takie zabrać,by zrobić:)

  3. Ania – Kto ugości moich gości?
    21 czerwca, 2015, 5:21 pm

    Pięknie wyglądają!

  4. Urszula – Proste potrawy
    21 czerwca, 2015, 6:31 pm

    Smaczna przystawka:)

  5. Urszula – Proste potrawy
    21 czerwca, 2015, 6:34 pm

    Smaczna przystawka:)

  6. poproszedokladke.pl
    21 czerwca, 2015, 7:25 pm

    uwielbiam pieczarki w takim wydaniu, no coś pysznego po prostu 🙂

  7. Alexandra
    21 czerwca, 2015, 8:16 pm

    Niebo! 😉 zajadałabym!

  8. kama
    21 czerwca, 2015, 8:19 pm

    Pychotka!!! Pisałam tyle razy i moje komentarze się nie wyświetlają a mam kilka pytań.

  9. kama
    21 czerwca, 2015, 8:24 pm

    o teraz poszło! Chciałam zrobić bułki z ziarnami, ale z innej mąki np. orkiszowej, żytniej. Czy taka zamiana jest możliwa? Zrobiłam Twoją mielonkę. Postępowałam wg przepisu ale chyba coś nie tak wyszło bo w słoiku mam wodę :P. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

    1. opalanka
      21 czerwca, 2015, 8:33 pm

      Zamiana mąki na orkiszową – tak. Żytnia – nie. Ile masz tej wody? Trochę? Jak trochę – to ok. Czasem robi się z niej galaretka. Niektórzy dodają wody więcej i odrobinę rozpuszczonej żelatyny. A gdzie pisałaś?

  10. Słodkie okruszki
    21 czerwca, 2015, 9:22 pm

    Bardzo lubię pieczarki. W tej postaci wyglądają świetnie.
    Pozdrawiam

  11. serwis wózków widłowych gdynia
    23 czerwca, 2015, 1:12 pm

    Tradycyjna przystawka, u mnie na imprezach obowiązkowa. Pieczarka świetnie się komponuje z pietruszką 🙂

  12. Łukasz Majchrowski
    24 czerwca, 2015, 1:44 pm

    Przepyszna propozycja! Choć bardzo często przyrządzam pieczone pieczarki, to nigdy nie przyszło mi do głowy by je tak fajnie nafaszerować. Zapisuję do zrobienia 🙂

  13. Ola Wilczek
    25 czerwca, 2015, 11:29 am

    Zjadłabym całą blachę 🙂

  14. Anonimowy
    19 października, 2015, 9:33 am

    Rozumiem, że przystawkę podaje się na ciepło? Pozdrawiam

    1. opalanka
      19 października, 2015, 4:35 pm

      tak, pozdrawiam

  15. Lampka
    18 lutego, 2017, 2:32 pm

    Ale ja jestem głupia. Pieczarki mam te wielkie, brązowe z Lidla. Nie posoliłam ich ani nie wysmarowałam masłem. Mają dużo miąższu, którego noe wybrałam… Paprykę czerwoną wymieszałam z farszem. No wszystko zrobiłam na odwrót! Opalanko jak taz podejść do upieczenia ich? 3 duże pieczary, farsz z przepisu (gramatura się zgadza) zmieścił się we wszystkich.

    1. opalanka
      18 lutego, 2017, 7:45 pm

      Pewnie już podeszłaś:) No zwyczajnie, osól z wierzchu, skrop olejem z wierzchu albo ułóż wiórki masła i będzie dobrze:)

    2. Lampka
      19 lutego, 2017, 10:28 am

      Taak, na oko, pyszne! Pyszne, pyszne, pyszne.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)