Pieczarki faszerowane. Pieczarki zapiekane z serem

Pieczarki na przekąskę. Przepis na romantyczną kolację we dwoje. Z sałatą – na obiad. Pieczarki faszerowane banalne, ale bardzo dobre. Kto lubi – dodaje kieliszek ulubionego wina do popicia. Sery można  podmieniać i wykorzystywać te co w lodówce, a nawet kupić specjalnie. Najlepsze są mieszanki. W tym przepisie występuje rokpol, ser feta a nawet trochę mozzarelli. Te z niebieską pleśnią duuużo wnoszą, choć nie trzeba ich dawać w wielkiej ilości. Najprościej bywa najlepiej 🙂

pieczarki faszerowane

 

pieczarki zapiekane z serem

składniki: 

– kilkanaście średniej wielkości pieczarek
– ok. 10 dag sera z niebieską pleśnią ( gorgonzola, błękitny lazur, rokpol)
– ok. 10 dag sera feta
– ok. 5 dag mozarell
– cebula
– kilka orzechów włoskich
– ew. łyżka stopionego masła do posmarowania grzybów
– sól, pieprz, słodka/ostra papryka

do dekoracji orzechy i listki pietruszki lub kolendry

Pieczarki oczyścić, wyciąć dość głęboko ogonki. Cebulę i nóżki grzybów pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżeczce masła aż lekko zmiękną. Przełożyć do miseczki, wymieszać z pokrojonymi w kostkę serami i posiekanymi orzechami. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Kapelusze grzybów lekko osolić i posmarować stopionym masłem. Wypełnić farszem. Wstawić na 10 minut do piekarnika z włączonym termoobiegiem, 15 – bez. Po upieczeniu każdą sztukę posypać szczyptą papryki i udekorować cząstką orzecha lub listkiem pietruszki.

pieczarki faszerowane serem
pieczarki zapiekane

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Lena
    21 czerwca, 2015, 12:22 pm

    Świetna przystawka, do tego pięknie wyglądająca:)

  2. Aguś kulinarnie
    21 czerwca, 2015, 3:58 pm

    Cudne i smaczne:)ja jednak wciąż nie mogę się za takie zabrać,by zrobić:)

  3. Ania – Kto ugości moich gości?
    21 czerwca, 2015, 5:21 pm

    Pięknie wyglądają!

  4. Urszula – Proste potrawy
    21 czerwca, 2015, 6:31 pm

    Smaczna przystawka:)

  5. Urszula – Proste potrawy
    21 czerwca, 2015, 6:34 pm

    Smaczna przystawka:)

  6. poproszedokladke.pl
    21 czerwca, 2015, 7:25 pm

    uwielbiam pieczarki w takim wydaniu, no coś pysznego po prostu 🙂

  7. Alexandra
    21 czerwca, 2015, 8:16 pm

    Niebo! 😉 zajadałabym!

  8. kama
    21 czerwca, 2015, 8:19 pm

    Pychotka!!! Pisałam tyle razy i moje komentarze się nie wyświetlają a mam kilka pytań.

  9. kama
    21 czerwca, 2015, 8:24 pm

    o teraz poszło! Chciałam zrobić bułki z ziarnami, ale z innej mąki np. orkiszowej, żytniej. Czy taka zamiana jest możliwa? Zrobiłam Twoją mielonkę. Postępowałam wg przepisu ale chyba coś nie tak wyszło bo w słoiku mam wodę :P. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

    1. opalanka
      21 czerwca, 2015, 8:33 pm

      Zamiana mąki na orkiszową – tak. Żytnia – nie. Ile masz tej wody? Trochę? Jak trochę – to ok. Czasem robi się z niej galaretka. Niektórzy dodają wody więcej i odrobinę rozpuszczonej żelatyny. A gdzie pisałaś?

  10. Słodkie okruszki
    21 czerwca, 2015, 9:22 pm

    Bardzo lubię pieczarki. W tej postaci wyglądają świetnie.
    Pozdrawiam

  11. serwis wózków widłowych gdynia
    23 czerwca, 2015, 1:12 pm

    Tradycyjna przystawka, u mnie na imprezach obowiązkowa. Pieczarka świetnie się komponuje z pietruszką 🙂

  12. Łukasz Majchrowski
    24 czerwca, 2015, 1:44 pm

    Przepyszna propozycja! Choć bardzo często przyrządzam pieczone pieczarki, to nigdy nie przyszło mi do głowy by je tak fajnie nafaszerować. Zapisuję do zrobienia 🙂

  13. Ola Wilczek
    25 czerwca, 2015, 11:29 am

    Zjadłabym całą blachę 🙂

  14. Anonimowy
    19 października, 2015, 9:33 am

    Rozumiem, że przystawkę podaje się na ciepło? Pozdrawiam

    1. opalanka
      19 października, 2015, 4:35 pm

      tak, pozdrawiam

  15. Lampka
    18 lutego, 2017, 2:32 pm

    Ale ja jestem głupia. Pieczarki mam te wielkie, brązowe z Lidla. Nie posoliłam ich ani nie wysmarowałam masłem. Mają dużo miąższu, którego noe wybrałam… Paprykę czerwoną wymieszałam z farszem. No wszystko zrobiłam na odwrót! Opalanko jak taz podejść do upieczenia ich? 3 duże pieczary, farsz z przepisu (gramatura się zgadza) zmieścił się we wszystkich.

    1. opalanka
      18 lutego, 2017, 7:45 pm

      Pewnie już podeszłaś:) No zwyczajnie, osól z wierzchu, skrop olejem z wierzchu albo ułóż wiórki masła i będzie dobrze:)

    2. Lampka
      19 lutego, 2017, 10:28 am

      Taak, na oko, pyszne! Pyszne, pyszne, pyszne.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)