Pieczarki faszerowane. Pieczarki zapiekane z serem
Pieczarki na przekąskę. Przepis na romantyczną kolację we dwoje. Z sałatą – na obiad. Pieczarki faszerowane banalne, ale bardzo dobre. Kto lubi – dodaje kieliszek ulubionego wina do popicia. Sery można podmieniać i wykorzystywać te co w lodówce, a nawet kupić specjalnie. Najlepsze są mieszanki. W tym przepisie występuje rokpol, ser feta a nawet trochę mozzarelli. Te z niebieską pleśnią duuużo wnoszą, choć nie trzeba ich dawać w wielkiej ilości. Najprościej bywa najlepiej 🙂
składniki:
– kilkanaście średniej wielkości pieczarek
– ok. 10 dag sera z niebieską pleśnią ( gorgonzola, błękitny lazur, rokpol)
– ok. 10 dag sera feta
– ok. 5 dag mozarell
– cebula
– kilka orzechów włoskich
– ew. łyżka stopionego masła do posmarowania grzybów
– sól, pieprz, słodka/ostra papryka
do dekoracji orzechy i listki pietruszki lub kolendry
Pieczarki oczyścić, wyciąć dość głęboko ogonki. Cebulę i nóżki grzybów pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na łyżeczce masła aż lekko zmiękną. Przełożyć do miseczki, wymieszać z pokrojonymi w kostkę serami i posiekanymi orzechami. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Kapelusze grzybów lekko osolić i posmarować stopionym masłem. Wypełnić farszem. Wstawić na 10 minut do piekarnika z włączonym termoobiegiem, 15 – bez. Po upieczeniu każdą sztukę posypać szczyptą papryki i udekorować cząstką orzecha lub listkiem pietruszki.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Świetna przystawka, do tego pięknie wyglądająca:)
Cudne i smaczne:)ja jednak wciąż nie mogę się za takie zabrać,by zrobić:)
Pięknie wyglądają!
Smaczna przystawka:)
Smaczna przystawka:)
uwielbiam pieczarki w takim wydaniu, no coś pysznego po prostu 🙂
Niebo! 😉 zajadałabym!
Pychotka!!! Pisałam tyle razy i moje komentarze się nie wyświetlają a mam kilka pytań.
o teraz poszło! Chciałam zrobić bułki z ziarnami, ale z innej mąki np. orkiszowej, żytniej. Czy taka zamiana jest możliwa? Zrobiłam Twoją mielonkę. Postępowałam wg przepisu ale chyba coś nie tak wyszło bo w słoiku mam wodę :P. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
Zamiana mąki na orkiszową – tak. Żytnia – nie. Ile masz tej wody? Trochę? Jak trochę – to ok. Czasem robi się z niej galaretka. Niektórzy dodają wody więcej i odrobinę rozpuszczonej żelatyny. A gdzie pisałaś?
Bardzo lubię pieczarki. W tej postaci wyglądają świetnie.
Pozdrawiam
Tradycyjna przystawka, u mnie na imprezach obowiązkowa. Pieczarka świetnie się komponuje z pietruszką 🙂
Przepyszna propozycja! Choć bardzo często przyrządzam pieczone pieczarki, to nigdy nie przyszło mi do głowy by je tak fajnie nafaszerować. Zapisuję do zrobienia 🙂
Zjadłabym całą blachę 🙂
Rozumiem, że przystawkę podaje się na ciepło? Pozdrawiam
tak, pozdrawiam
Ale ja jestem głupia. Pieczarki mam te wielkie, brązowe z Lidla. Nie posoliłam ich ani nie wysmarowałam masłem. Mają dużo miąższu, którego noe wybrałam… Paprykę czerwoną wymieszałam z farszem. No wszystko zrobiłam na odwrót! Opalanko jak taz podejść do upieczenia ich? 3 duże pieczary, farsz z przepisu (gramatura się zgadza) zmieścił się we wszystkich.
Pewnie już podeszłaś:) No zwyczajnie, osól z wierzchu, skrop olejem z wierzchu albo ułóż wiórki masła i będzie dobrze:)
Taak, na oko, pyszne! Pyszne, pyszne, pyszne.