Kruche ciasto z owocami. Ciasto z budyniem i czereśniami
Kruche ciasto z owocami, delikatne ciasto z masą budyniową. Z czereśniami i kruszonką. Kto chce, może dodać do kremu i kruszonki wiórki kokosowe. Ciasto z owocami nie rośnie, zatem i nie opada, wypełnia sobie blaszkę i tak ma być:) Nie ma problemu z zakalcem. Przy wyjmowaniu z blaszki i porcjowaniu najlepiej posługiwać się szeroką łopatką, bo ciasto jest naprawdę mega kruche. Sezon na czereśnie trwa krótko, Pani Iwonka z naszego sklepiku mówi, że grzech nie korzystać. Voila 🙂
UWAGA – przepis jest na małą formę do ciasta, jeśli chcesz większą – możesz podwoić ilość składników.
składniki (na blaszkę ok. 23x 28 cm) :
– 150 g zimnego masła (bez oleju)
– 100 g mąki pszennej
– łyżka mąki ziemniaczanej
– 70 g cukru
– jajko
masa budyniowa:
– 700 ml mleka
– dwie czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
– łyżka mąki pszennej
– żółtko
– trzy łyżki cukru ( dwie, jeśli dodamy cukier waniliowy)
– wnętrze wyskrobane z laski wanilii, łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
– łyżka masła
lub
– 2 opakowania waniliowego, śmietankowego lub kokosowego budyniu ugotowanego z mniejszej o 30 % ilości mleka niż w przepisie na opakowaniu
kruszonka
– 100 g masła, tyle samo co zajmuje masło – mąki pszennej i cukru i łyżeczka mąki ziemniaczanej
– ok. 0,5 kg wydrylowanych czereśni , śliwek, brzoskwiń (skórką do dołu) lub innych owoców. Porzeczki, wiśnie można oprószyć małą ilością skrobi ziemniaczanej, by wchłonęła nadmiar soku.
Masło pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników i zagnieść szybko ciasto. Przykryć folią i wstawić na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 160 st.
Wykleić ciastem blaszkę. Można też najpierw rozwałkować ciasto między arkuszami papieru do pieczenia. Ponakłuwać ciasto gęsto widelcem, wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika na 25 minut. Wyjąć ciasto i lekko ostudzić, pozostawione w blaszce.
Połowę mleka zagotować z cukrem i masłem, resztę jeszcze zimnego wymieszać ze skrobią, mąką i żółtkiem. Mieszaninę wlać na gorące mleko intensywnie mieszając. Kiedy zgęstnieje, odstawić z ognia. Wyłożyć budyń na ciasto, poukładać wydrylowane wiśnie.
Składniki kruszonki zagnieść palcami i pokruszyć na owocach.
Ciasto wstawić ponownie do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec jeszcze 30 minut.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
oj tak, czereśnie są niestety bardzo krótko, więc najchętniej jem je po prostu na surowo 🙂 A taki pacek chętnie zrobiłabym z truskawkami albo malinami :-)))
Ale fajne, kruchego z czereśniami nie jadłam jeszcze;)
Prawdziwe niebo na talerzu:)
Bardzo apetyczne, na pewno bym się skusiła na kawałek… no dobra, tylko 2! 🙂
Najlepsze! A czereśnie wprost ubóstwiam 🙂
Nigdy nie jadłam ciasta z czereśniami! Superowe 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ale pyszności! Już nie mogę się doczekać na czereśnie!
Ja się czeresinkami objadłam u teściowej jakieś dwa tygodnie temu. Niestety nie pomyślałam, żeby wziąć trochę "na później" bo u mnie głównie czereśnie idą na kompot. Do wypieków zawsze bardziej mi pasowały wiśnie. Ale porzeczki mam i z chęcią przepis wypróbuję bo prezentuje się znakomicie. Pozdrawiam
Cuuuudowne ciasto… Poproszę o kawałeczek! :))
Skusiłaś mnie. Dawno nie piekłam takiego ciasta z owocami. A teraz właśnie są truskawki, które świetnie się do tego nadają 🙂
właśnie jestem w trakcie pieczenia, mam nadzieję że będzie pyszny 🙂
Czy wiśnie w żelu ze słoika lub w jakiejs "kompotowej" formie tez sie nadadzą?
Tak, bez płynu, rzecz jasna:)
Upiekłam, pycha :), dziękuję za przepis 🙂
Czy ciasto zalewamy gorącym budyniem czy zimnym juz ?
Nie gorącym. Ale nie trzeba studzić go całkowicie.
Ciasto rewelacja !! Polecam wszystkim. W moim wydaniu zamiast czereśni dodałam agresto-pozeczke. Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
Najgorszy przepis jaki mogłam znaleźć. Pomysł dobry ale cały przepis masakra. W składzie budyniu podane jest masło, później już w sposobie przyrządzania nie ma mowy o maśle. Nie ma informacji o tym by włożyć kruche ciasto do zamrażarki, co utrudnia bardzo prace. Poza tym robic dwa razy kruche ciasto przy jednym przepisie.. nie ma sensu. Przepis jest na malutka blaszkę, o czym tez nie znalazłam wzmianki. Inaczej budyniu jest bardzo malutko. Dla mnie strata czereśni, które tanie nie są. Moj błąd, ze zaufałam i nie przeczytałam całego przepisu ze zrozumieniem zanim się za nie zabrałam.
Wielkość blaszki podana jest przy składnikach, w każdym przepisie.
Informacja, że ciasto po zagnieceniu trzeba wstawić do lodówki – jest podana.
Kruszonka na wierzchu – pieczona później, bo inaczej ciasto na spodzie pod kremem nie upiekłoby się. No i nie byłoby kruche. Widzę tu sens.
Masło do kremu – dodać do mleka. Bez masła – krem też się uda. Będzie odrobinę mniej smaczny, bo masło jest nośnikiem smaku i po to go dodaję. Kiedy przeczytasz komentarze, zobaczysz, że przepis nie jest taki najgorszy:)