Kruche ciasto z owocami. Ciasto z budyniem i czereśniami

Bardzo kruche, delikatne ciasto z masą budyniową. Z czereśniami i kruszonką. Kto chce, może dodać do kremu i kruszonki wiórki kokosowe. Ciasto z owocami nie rośnie, zatem i nie opada, wypełnia sobie blaszkę  i tak ma być:) Nie ma problemu z zakalcem. Przy wyjmowaniu z blaszki i porcjowaniu najlepiej posługiwać się szeroką łopatką, bo ciasto jest naprawdę mega kruche. Sezon na czereśnie trwa krótko, Pani Iwonka z naszego sklepiku mówi, że grzech nie korzystać. Voila 🙂

kruche ciasto z owocami

 

ciasto z owocami

składniki ( na blaszkę ok. 23x 28 cm) : 

– 150 g zimnego  masła ( bez oleju)
– 100 g mąki pszennej
– łyżka mąki ziemniaczanej
– 70 g cukru
– jajko
masa budyniowa: 
– 700 ml mleka
– dwie czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
– łyżka mąki pszennej
– żółtko
– trzy łyżki cukru ( dwie, jeśli dodamy cukier waniliowy)
– wnętrze wyskrobane z laski wanilii, łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu waniliowego
– łyżka masła
lub
– 2 opakowania waniliowego, śmietankowego lub kokosowego budyniu ugotowanego z mniejszej o 30 % ilości mleka niż w przepisie na opakowaniu
kruszonka
– 100 g masła, tyle samo co zajmuje masło – mąki pszennej i cukru i łyżeczka mąki ziemniaczanej
– ok. 0,5 kg wydrylowanych czereśni , śliwek, brzoskwiń (skórką do dołu) lub innych owoców. Porzeczki, wiśnie można oprószyć małą ilością skrobi ziemniaczanej, by wchłonęła nadmiar soku.

Masło pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników i zagnieść szybko ciasto. Przykryć folią i wstawić na pół godziny do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Wykleić ciastem blaszkę. Można też najpierw rozwałkować ciasto między arkuszami papieru do pieczenia. Ponakłuwać ciasto gęsto widelcem, wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika na 25 minut. Wyjąć ciasto i lekko ostudzić, pozostawione w blaszce.
Połowę mleka zagotować z cukrem, resztę wymieszać ze skrobią, mąką i żółtkiem. Mieszaninę wlać na gorące mleko intensywnie mieszając. Kiedy zgęstnieje, odstawić z ognia. Wyłożyć budyń na ciasto, poukładać wydrylowane wiśnie.
Składniki kruszonki zagnieść palcami i pokruszyć na owocach. Ciasto wstawić ponownie do nagrzanego do 180 st piekarnika i piec jeszcze 30 minut.

ciasto z budyniem

 

kruche ciasto z budyniem i czereśniami

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. poproszedokladke.pl
    26 czerwca, 2015, 7:48 am

    oj tak, czereśnie są niestety bardzo krótko, więc najchętniej jem je po prostu na surowo 🙂 A taki pacek chętnie zrobiłabym z truskawkami albo malinami :-)))

  2. Lena
    26 czerwca, 2015, 7:55 am

    Ale fajne, kruchego z czereśniami nie jadłam jeszcze;)

  3. Aguś kulinarnie
    26 czerwca, 2015, 9:28 am

    Prawdziwe niebo na talerzu:)

  4. Alexandra
    26 czerwca, 2015, 12:00 pm

    Bardzo apetyczne, na pewno bym się skusiła na kawałek… no dobra, tylko 2! 🙂

  5. Babe czka
    26 czerwca, 2015, 6:28 pm

    Najlepsze! A czereśnie wprost ubóstwiam 🙂

  6. Natalie
    27 czerwca, 2015, 6:09 am

    Nigdy nie jadłam ciasta z czereśniami! Superowe 🙂
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

  7. Ania – Kto ugości moich gości?
    27 czerwca, 2015, 7:18 am

    Ale pyszności! Już nie mogę się doczekać na czereśnie!

  8. Dorota
    27 czerwca, 2015, 2:18 pm

    Ja się czeresinkami objadłam u teściowej jakieś dwa tygodnie temu. Niestety nie pomyślałam, żeby wziąć trochę "na później" bo u mnie głównie czereśnie idą na kompot. Do wypieków zawsze bardziej mi pasowały wiśnie. Ale porzeczki mam i z chęcią przepis wypróbuję bo prezentuje się znakomicie. Pozdrawiam

  9. Słodko – Słony Świat Ilony
    27 czerwca, 2015, 3:29 pm

    Cuuuudowne ciasto… Poproszę o kawałeczek! :))

  10. Krystyna Boner
    28 czerwca, 2015, 9:13 pm

    Skusiłaś mnie. Dawno nie piekłam takiego ciasta z owocami. A teraz właśnie są truskawki, które świetnie się do tego nadają 🙂

  11. Karolina
    10 lipca, 2015, 1:14 pm

    właśnie jestem w trakcie pieczenia, mam nadzieję że będzie pyszny 🙂

  12. Anonimowy
    27 grudnia, 2015, 9:21 pm

    Czy wiśnie w żelu ze słoika lub w jakiejs "kompotowej" formie tez sie nadadzą?

    1. opalanka
      28 grudnia, 2015, 8:51 am

      Tak, bez płynu, rzecz jasna:)

  13. Ela
    10 czerwca, 2018, 6:44 pm

    Upiekłam, pycha :), dziękuję za przepis 🙂

  14. Karolina
    7 lipca, 2018, 4:42 pm

    Czy ciasto zalewamy gorącym budyniem czy zimnym juz ?

    1. Beata Królikiewicz
      9 lipca, 2018, 7:11 am

      Nie gorącym. Ale nie trzeba studzić go całkowicie.

  15. Karolina
    11 lipca, 2018, 10:49 pm

    Ciasto rewelacja !! Polecam wszystkim. W moim wydaniu zamiast czereśni dodałam agresto-pozeczke. Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)