Kokosowe ciasto z kremem. Łatwy tort kokosowy
Wilgotne, łatwe kokosowe ciasto, które przygotowane bez kremu, może być zwyczajnym plackiem do kawy czy herbaty. W takiej wersji można na wierzchu ułożyć owoce – będzie pyszniej. Z kremem, jak na zdjęciach, zwykłe ciasto nabiera torcikowego wyglądu. Bita śmietana z dodatkiem serka waniliowego, trochę owoców do dekoracji i już. Dobre.
P.S. Do tortów i ciast z kremem w okrągłej formie, bardzo przydają się plastikowe lub tekturowe podkładki, dzięki którym łatwo można przenieść tort z patery do pojemnika wkładanego do lodówki.
składniki ( na tortownicę 22 cm) :
wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę
ciasto:
– 200 g masła
– 3/4 szklanki cukru
– 4 jajka
-półtorej szklanki mąki
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 2- 4 łyżki mleka
– 50 g wiórków kokosowych
krem:
– 200 ml schłodzonej śmietanki 30 – 36%
– 400 ml serka homogenizowanego o ulubionym smaku
– dwie łyżki cukru
– 2 dag żelatyny
do dekoracji – sezonowe owoce, wiórki białej/ciemnej czekolady
Dno tortownicy wyłożyć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia..Boków niczym nie smarować. Piekarnik ustawić na 160 st.
Masło rozetrzeć z cukrem w misce, płaską, ucierającą końcówką miksera ( można w makutrze- pałką). Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wmieszać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia a następnie wiórki kokosowe. Dodać dwie łyżki mleka. Jeśli masa będzie bardzo gęsta – kolejne dwie. Przelać ciasto do formy i piec 30 – 40 minut w całkowicie nagrzanym piekarniku, na drugiej półce od dołu, na funkcji góra-dół. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na kratkę. Kiedy ostygnie, przekroić na dwie warstwy. Gdyby ciasto urosło “z górką”, można je w celu wyrównania postawić do góry nogami, czyli górką do spodu.
Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości gorącej wody ( ok. 1/4 szklanki), lekko ostudzić. Śmietankę ubić, pod koniec dodając cukier. Serek homogenizowany ubijać na najwolniejszych obrotach miksera, dodawać porcjami śmietankę. Na końcu, pod łopatki miksera wlać cienką strużką żelatynę. Na kilka minut wstawić krem do lodówki, by lekko stężał.
Ułożyć pierwszą warstwę ciasta na talerzu lub paterze. Kto lubi mocno wilgotne ciasta, może go dodatkowo skropić lekko osłodzoną wodą z sokiem z cytryny ( kilka łyżek na jedną warstwę wystarczy). Na cieście zapiąć obręcz tortownicy i wyłożyć krem. Przykryć drugim blatem, (ewentualnie lekko nasączyć), docisnąć dłonią dla wyrównania. Wstawić na dwie, trzy godziny do lodówki.
Mówię Wam – niebo na talerzu;)
Ślinka cieknie! Uwielbiam takie ciasta 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Obłędny torcik:)
Mniam. Z kremem, ale jednak nie za ciężki, takie odniosłam wrażenie. 🙂 Perfect!
Wszystko, co kokosowe jest pyszne<3
Już je lubię:)
Bardzo mi się podobają Twoje przepisy, na pewno będę korzystać 🙂
pozdrawiam Dżasta
zapraszam serdecznie:)
Super przepis, tak jak pisze na obrazkach – niebo na talerzu – i ja całkowicie się z tym zgadzam. Ja wprost uwielbiam ciasta z kremem kokosowym, są takie delikatne, po prostu przepyszne. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis bo wart jest wypróbowania.
Uwielbiam wszystko co kokosowe, na pewno wypróbuję w najbliższym czasie 🙂 Zapraszam do mnie http://my-tasty-recipes.blogspot.com/ u mnie dopiero początki 😉