Szybkie ciasteczka czekoladowe. Łatwe ciasteczka na maślance

Szybkie ciasteczka czekoladowe z tych najłatwiejszych, których ciasto wystarczy zmieszać nawet bez pomocy miksera. Są miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Przypominając trochę wilgotne brownie. Bardzo wyraźne, mocno czekoladowe. By jeszcze bardziej podkreślić tę czekoladowość, warto dodać do nich szczyptę soli a nawet chilli. Zwolennicy łagodniejszych smaków mogą zmniejszyć o połowę ilość kakao, a gorzką czekoladę zastąpić mleczną. Dodatki – dowolne. Bakalie – rodzynki, siekane orzechy, pokrojone, suszone morele, czy żurawina lub nic. Dałam dwie garście orzechów włoskich. Nie należy ciastek piec zbyt długo. Po dziesięciu minutach wskazanych w przepisie wydaje się, że ten czas jest za krótki. Dłuższe trzymanie ciastek w piecyku pozbawi je wilgoci, wysuszy, zbytnio stwardnieją.
Informacja dla niektórych alergików – w przepisie nie ma jajek.

ciasteczka czekoladowe

 

ciasteczka czekoladowe

 

ciasteczka czekoladowe – składniki na ( na ok. 30 ciastek) :

– 100 g roztopionego masła
– 60 g kakao ( 3/4 szklanki)
– 2 szklanki mąki mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki sody
– 3/4 szklanki cukru
– 1/4 łyżeczki soli
– ew. szczypta chilli
– 2/3 szklanki maślanki
– tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
– dwie garście orzechów lub innych ulubionych bakalii

Piekarnik ustawić na 180 st. Do dużej miski wlać stopione masło, dodać kakao, cukier i maślankę. Wymieszać łyżką lub trzepaczką. Dodać mąkę przesianą przez sitko razem z sodą. Wymieszać razem z posiekanymi bakaliami i posiekaną na małe kawałki czekoladą. Masa będzie kleista. Dłońmi zwilżonymi olejem formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Piec 10 minut, na funkcji góra – dół lub jeśli nie zmieszczą się na jednej blaszce – z termoobiegiem, zmniejszając temperaturę o 10 st. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i dopiero przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia, wierzch lekko stwardnieje.

ciasteczka czekoladowe

 

ciasteczka czekoladowe

inspiracja tutu

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Lena
    22 maja, 2015, 7:49 am

    Wyglądają szalenie apetycznie 😉

  2. Alexandra
    22 maja, 2015, 7:50 am

    Bardzo ciekawe! Z bakaliami to dla mnie strzał w 10!

  3. Arkadiusz
    22 maja, 2015, 9:49 am

    Kurcze ja nie mogę po takich stronach wchodzić, ponieważ jestem na diecie. Kolejne przysmaki, które mnie wręcz kuszą, żeby je spróbować to z trudem się powstrzymuję, żeby tego nie zrobić. Mam nadzieję, że jak tylko zakończę swoją dietę to od razu wezmę się za ten przepis, ponieważ wygląda bajecznie, a jak musi smakować.

    1. opalanka
      22 maja, 2015, 1:00 pm

      . Moja dieta uwzględnia ciastka. Oczywiście nie w dowolnych ilościach;) Zapraszamy po przepis:)

  4. Ania – Kto ugości moich gości?
    22 maja, 2015, 6:02 pm

    Z mleczną czekoladą i dużą ilością orzechów – rewelacja 🙂

  5. Elżbieta Dziurkowska
    24 maja, 2015, 6:24 am

    O matko….bakalie, czekolada kakao…i jak tu być spokojnym człowiekiem:)))

  6. Marcin
    24 maja, 2015, 8:57 am

    Pierwsze skojarzenie miałem właśnie, że będą podobne do brownie 🙂 Bardzo apetycznie wyglądają, lubię takie ciasteczka, gdzie możemy dołożyć co mamy w szafkach. No i super są na wizytę niezapowiedzianych gości, te 10 minut pieczenia aż wydają się nieprawdopodobne 🙂 pozdrooowioneczka 😉

    1. opalanka
      24 maja, 2015, 10:59 am

      No ostatecznie 12 🙂 Wychodzi szybciej niż zakupy w sklepie 🙂

  7. Alina Urbańska
    24 maja, 2015, 2:31 pm

    Muszą być przepyszne 🙂

  8. poproszedokladke.pl
    25 maja, 2015, 5:42 pm

    ciastek na maślance chyba jeszcze nie jadłam, czas najwyższy 😉

  9. Darkness
    11 czerwca, 2015, 8:19 pm

    Witam. Czy zamiast maślanki można dodać jogurt naturalny?

    1. opalanka
      11 czerwca, 2015, 8:48 pm

      Tak.

  10. Marysia
    23 czerwca, 2016, 12:11 pm

    Robię je już po raz kolejny. Przepyszne.

    DIY balsam do ust – http://thisbloglikeyourliveisnotperfect.blogspot.com/

  11. Anonimowy
    17 marca, 2017, 2:38 pm

    Dodałam tylko 3 łyżki kakao, jako dodatek rodzynki i jogurt naturalny zamiast maślanki, wyszły pyszne i zniknęły bardzo szybko 🙂 Dziękuję za świetny przepis, to już kolejny udany wypiek z Pani bloga 🙂

    1. opalanka
      18 marca, 2017, 3:39 pm

      🙂 pozdrowionka:)

  12. Wesharethis Tech
    25 czerwca, 2017, 9:02 pm

    To jest naprawdę apetyczny .. Trzymaj dobrą robotę .. Proszę sprawdź moją ostatnią wiadomość na Tips and tricks

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)