Szybkie ciasteczka czekoladowe. Łatwe ciasteczka na maślance
Szybkie ciasteczka czekoladowe z tych najłatwiejszych, których ciasto wystarczy zmieszać nawet bez pomocy miksera. Są miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Przypominając trochę wilgotne brownie. Bardzo wyraźne, mocno czekoladowe. By jeszcze bardziej podkreślić tę czekoladowość, warto dodać do nich szczyptę soli a nawet chilli. Zwolennicy łagodniejszych smaków mogą zmniejszyć o połowę ilość kakao, a gorzką czekoladę zastąpić mleczną. Dodatki – dowolne. Bakalie – rodzynki, siekane orzechy, pokrojone, suszone morele, czy żurawina lub nic. Dałam dwie garście orzechów włoskich. Nie należy ciastek piec zbyt długo. Po dziesięciu minutach wskazanych w przepisie wydaje się, że ten czas jest za krótki. Dłuższe trzymanie ciastek w piecyku pozbawi je wilgoci, wysuszy, zbytnio stwardnieją.
Informacja dla niektórych alergików – w przepisie nie ma jajek.
ciasteczka czekoladowe – składniki na ( na ok. 30 ciastek) :
– 100 g roztopionego masła
– 60 g kakao ( 3/4 szklanki)
– 2 szklanki mąki mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki sody
– 3/4 szklanki cukru
– 1/4 łyżeczki soli
– ew. szczypta chilli
– 2/3 szklanki maślanki
– tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
– dwie garście orzechów lub innych ulubionych bakalii
Piekarnik ustawić na 180 st. Do dużej miski wlać stopione masło, dodać kakao, cukier i maślankę. Wymieszać łyżką lub trzepaczką. Dodać mąkę przesianą przez sitko razem z sodą. Wymieszać razem z posiekanymi bakaliami i posiekaną na małe kawałki czekoladą. Masa będzie kleista. Dłońmi zwilżonymi olejem formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Piec 10 minut, na funkcji góra – dół lub jeśli nie zmieszczą się na jednej blaszce – z termoobiegiem, zmniejszając temperaturę o 10 st. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i dopiero przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia, wierzch lekko stwardnieje.
Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂
Wyglądają szalenie apetycznie 😉
Bardzo ciekawe! Z bakaliami to dla mnie strzał w 10!
Kurcze ja nie mogę po takich stronach wchodzić, ponieważ jestem na diecie. Kolejne przysmaki, które mnie wręcz kuszą, żeby je spróbować to z trudem się powstrzymuję, żeby tego nie zrobić. Mam nadzieję, że jak tylko zakończę swoją dietę to od razu wezmę się za ten przepis, ponieważ wygląda bajecznie, a jak musi smakować.
. Moja dieta uwzględnia ciastka. Oczywiście nie w dowolnych ilościach;) Zapraszamy po przepis:)
Z mleczną czekoladą i dużą ilością orzechów – rewelacja 🙂
O matko….bakalie, czekolada kakao…i jak tu być spokojnym człowiekiem:)))
Pierwsze skojarzenie miałem właśnie, że będą podobne do brownie 🙂 Bardzo apetycznie wyglądają, lubię takie ciasteczka, gdzie możemy dołożyć co mamy w szafkach. No i super są na wizytę niezapowiedzianych gości, te 10 minut pieczenia aż wydają się nieprawdopodobne 🙂 pozdrooowioneczka 😉
No ostatecznie 12 🙂 Wychodzi szybciej niż zakupy w sklepie 🙂
Muszą być przepyszne 🙂
ciastek na maślance chyba jeszcze nie jadłam, czas najwyższy 😉
Witam. Czy zamiast maślanki można dodać jogurt naturalny?
Tak.
Robię je już po raz kolejny. Przepyszne.
DIY balsam do ust – http://thisbloglikeyourliveisnotperfect.blogspot.com/
Dodałam tylko 3 łyżki kakao, jako dodatek rodzynki i jogurt naturalny zamiast maślanki, wyszły pyszne i zniknęły bardzo szybko 🙂 Dziękuję za świetny przepis, to już kolejny udany wypiek z Pani bloga 🙂
🙂 pozdrowionka:)
To jest naprawdę apetyczny .. Trzymaj dobrą robotę .. Proszę sprawdź moją ostatnią wiadomość na Tips and tricks