Szybkie ciasteczka czekoladowe. Łatwe ciasteczka na maślance

Szybkie ciasteczka czekoladowe z tych najłatwiejszych, których ciasto wystarczy zmieszać nawet bez pomocy miksera. Są miękkie w środku, z chrupiącą skórką. Przypominając trochę wilgotne brownie. Bardzo wyraźne, mocno czekoladowe. By jeszcze bardziej podkreślić tę czekoladowość, warto dodać do nich szczyptę soli a nawet chilli. Zwolennicy łagodniejszych smaków mogą zmniejszyć o połowę ilość kakao, a gorzką czekoladę zastąpić mleczną. Dodatki – dowolne. Bakalie – rodzynki, siekane orzechy, pokrojone, suszone morele, czy żurawina lub nic. Dałam dwie garście orzechów włoskich. Nie należy ciastek piec zbyt długo. Po dziesięciu minutach wskazanych w przepisie wydaje się, że ten czas jest za krótki. Dłuższe trzymanie ciastek w piecyku pozbawi je wilgoci, wysuszy, zbytnio stwardnieją.
Informacja dla niektórych alergików – w przepisie nie ma jajek.

ciasteczka czekoladowe

 

ciasteczka czekoladowe

 

ciasteczka czekoladowe – składniki na ( na ok. 30 ciastek) :

– 100 g roztopionego masła
– 60 g kakao ( 3/4 szklanki)
– 2 szklanki mąki mąki pszennej
– 1/2 łyżeczki sody
– 3/4 szklanki cukru
– 1/4 łyżeczki soli
– ew. szczypta chilli
– 2/3 szklanki maślanki
– tabliczka gorzkiej czekolady (100 g)
– dwie garście orzechów lub innych ulubionych bakalii

Piekarnik ustawić na 180 st. Do dużej miski wlać stopione masło, dodać kakao, cukier i maślankę. Wymieszać łyżką lub trzepaczką. Dodać mąkę przesianą przez sitko razem z sodą. Wymieszać razem z posiekanymi bakaliami i posiekaną na małe kawałki czekoladą. Masa będzie kleista. Dłońmi zwilżonymi olejem formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć. Piec 10 minut, na funkcji góra – dół lub jeśli nie zmieszczą się na jednej blaszce – z termoobiegiem, zmniejszając temperaturę o 10 st. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić i dopiero przełożyć na kratkę do całkowitego ostygnięcia, wierzch lekko stwardnieje.

ciasteczka czekoladowe

 

ciasteczka czekoladowe

inspiracja tutu

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Lena
    22 maja, 2015, 7:49 am

    Wyglądają szalenie apetycznie 😉

  2. Alexandra
    22 maja, 2015, 7:50 am

    Bardzo ciekawe! Z bakaliami to dla mnie strzał w 10!

  3. Arkadiusz
    22 maja, 2015, 9:49 am

    Kurcze ja nie mogę po takich stronach wchodzić, ponieważ jestem na diecie. Kolejne przysmaki, które mnie wręcz kuszą, żeby je spróbować to z trudem się powstrzymuję, żeby tego nie zrobić. Mam nadzieję, że jak tylko zakończę swoją dietę to od razu wezmę się za ten przepis, ponieważ wygląda bajecznie, a jak musi smakować.

    1. opalanka
      22 maja, 2015, 1:00 pm

      . Moja dieta uwzględnia ciastka. Oczywiście nie w dowolnych ilościach;) Zapraszamy po przepis:)

  4. Ania – Kto ugości moich gości?
    22 maja, 2015, 6:02 pm

    Z mleczną czekoladą i dużą ilością orzechów – rewelacja 🙂

  5. Elżbieta Dziurkowska
    24 maja, 2015, 6:24 am

    O matko….bakalie, czekolada kakao…i jak tu być spokojnym człowiekiem:)))

  6. Marcin
    24 maja, 2015, 8:57 am

    Pierwsze skojarzenie miałem właśnie, że będą podobne do brownie 🙂 Bardzo apetycznie wyglądają, lubię takie ciasteczka, gdzie możemy dołożyć co mamy w szafkach. No i super są na wizytę niezapowiedzianych gości, te 10 minut pieczenia aż wydają się nieprawdopodobne 🙂 pozdrooowioneczka 😉

    1. opalanka
      24 maja, 2015, 10:59 am

      No ostatecznie 12 🙂 Wychodzi szybciej niż zakupy w sklepie 🙂

  7. Alina Urbańska
    24 maja, 2015, 2:31 pm

    Muszą być przepyszne 🙂

  8. poproszedokladke.pl
    25 maja, 2015, 5:42 pm

    ciastek na maślance chyba jeszcze nie jadłam, czas najwyższy 😉

  9. Darkness
    11 czerwca, 2015, 8:19 pm

    Witam. Czy zamiast maślanki można dodać jogurt naturalny?

    1. opalanka
      11 czerwca, 2015, 8:48 pm

      Tak.

  10. Marysia
    23 czerwca, 2016, 12:11 pm

    Robię je już po raz kolejny. Przepyszne.

    DIY balsam do ust – http://thisbloglikeyourliveisnotperfect.blogspot.com/

  11. Anonimowy
    17 marca, 2017, 2:38 pm

    Dodałam tylko 3 łyżki kakao, jako dodatek rodzynki i jogurt naturalny zamiast maślanki, wyszły pyszne i zniknęły bardzo szybko 🙂 Dziękuję za świetny przepis, to już kolejny udany wypiek z Pani bloga 🙂

    1. opalanka
      18 marca, 2017, 3:39 pm

      🙂 pozdrowionka:)

  12. Wesharethis Tech
    25 czerwca, 2017, 9:02 pm

    To jest naprawdę apetyczny .. Trzymaj dobrą robotę .. Proszę sprawdź moją ostatnią wiadomość na Tips and tricks

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)