Ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia. Sernik jaglany z rabarbarem

Ciasto z kaszy jaglanej to najprostszy z dobrych i zdrowych deserów, ugotowana kasza jaglana, zblendowana z jogurtem na krem. Z dodatkiem owoców czy bakalii zastępuje mi ulubiony budyń, przepis zamieściłam tu. Ciasto bez pieczenia, czy jaglany “sernik na zimno” to wariacja na jego temat. Kasza jaglana wiadomo – podnosi odporność, ma mega dużo witamin i minerałów, wymiata śmieci, odkwasza i czyni cuda dla urody. Jeść należy koniecznie. Bardzo polecam.
Deser z kaszy jaglanej można przygotować w szklanej czy plastikowej misce lub małej tortownicy. Łatwiej jest wyjmować zastygniętą masę, kiedy naczynie wyłoży się przeźroczystą folią spożywczą. Brzegi deseru będą wtedy miały charakterystyczne zagniecenia. Jeśli folii nie użyjemy, by było łatwiej wyjąć ciasto, można zanurzyć na chwilę naczynie w gorącej wodzie. Sposób pierwszy jest łatwiejszy i bezpieczniejszy.

ciasto z kaszy jaglanej

 

ciasto z kaszy jaglanej

 

ciasto z kaszy jaglanej – składniki (na formę o pojemności ok. 1,8- 2 l, tortownicę ok. 20 cm) : 

masa z kaszy jaglanej
– 3/4 szklanki kaszy jaglanej
– 2 szklanki mleka ( krowiego lub roślinnego)
– 400 ml jogurtu naturalnego
– nieco więcej niż pół szklanki cukru lub innego słodzidła ( ksylitol, syrop z agawy – do smaku)
– 2 łyżki żelatyny

mus z rabarbaru ( można zastąpić zblendowanymi truskawkami)
4 mocno różowe łodygi rabarbaru ( zielone części dają brzydki kolor)
– 4 łyżki cukru
– łyżka żelatyny
– 2 białka
polewa:
– pół tabliczki gorzkiej czekolady
– cztery łyżki mleka
do dekoracji:
– siekane orzechy, płatki migdałów lub świeże owoce

Surową kaszę prażyć kilka chwil na rozgrzanej, suchej patelni, przepłukać wrzątkiem na sicie. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem, dodać cukier i gotować mieszając ok. 20 minut. Zestawić z ognia, lekko przestudzić, dodać jogurt i zblendować na gładki krem. Spróbować, czy jest dostatecznie słodki, w razie potrzeby – dosłodzić. Żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody, wmiksować w jaglaną masę.

Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki, włożyć do rondla, zasypać połową cukru, podlać trzema łyżkami wody i gotować na małym ogniu mieszając aż zmięknie. Zblendować.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier. Dodawać masę po łyżce do zblendowanego rabarbaru. Żelatynę rozpuścić w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody. Wmiksować w rabarbarową pianę, wlewając ją cienką strużką pod łopatki miksera.

Naczynie wyłożyć plastikową folią spożywczą. Wyłożyć warstwę białej masy z kaszy, ok. 2 cm,  wyrównać, wyłożyć warstwę musu, na nią warstwę kaszy ( będzie dość gęsta, nie da się wyrównać idealnie, wystarczy nakładać porcje łyżką) i tak do wyczerpania obu mas. Wstawić deser na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Po całkowitym zastygnięciu, nakryć formę talerzem i odwrócić do góry nogami, jak babkę z piasku. Zdjąć folię.

W rondelku nad gotującą się wodą rozpuścić czekoladę z mlekiem. Powstałą polewą zalać deser. Udekorować owocami lub posypać płatkami migdałów.

 

ciasto z kaszy jaglanej

Mówię Wam – niebo na talerzu:)



  1. Ula
    14 maja, 2015, 8:07 am

    Prawdziwe cudeńko a odkąd piekę sernik z kaszy jaglanej wg Pani przepisu, moja rodzina tylko taki chce jeść;-)
    pozdrawiam cieplutko.

    1. opalanka
      14 maja, 2015, 9:01 am

      o, to bardzo się cieszę i pozdrawiam również:)

  2. Lena
    14 maja, 2015, 8:41 am

    Cudo kulinarne:)

  3. Marta
    14 maja, 2015, 9:02 am

    pysznie i zdrowo 🙂 a budyń jaglany chodzi za mną od jakiegoś czasu, zrobię dziś dzieciakom!

  4. Magdalena Kuchaja
    14 maja, 2015, 4:54 pm

    po prostu uwielbiam takie jaglane cuda!

  5. Marzena
    14 maja, 2015, 8:38 pm

    Pomysł rewelacyjny. Przy najbliższej okazji wypróbuję:-)

  6. poproszedokladke.pl
    15 maja, 2015, 3:19 am

    muszę w końcu wypróbować takiego deseru z kaszy jaglanej! i sprawdzić czy faktycznie jest taki smaczny :-)) bo wygląda obłędnie :-)))

  7. Alexandra
    15 maja, 2015, 2:44 pm

    Czemu ma służyć prażenie kaszy przed gotowaniem? Przepis bardzo kuszący, zapisuję.

    1. opalanka
      15 maja, 2015, 5:27 pm

      Prażenie kaszy przed gotowaniem ma służyć zmianie jej właściwości z wychładzających na rozgrzewające, a to póki co w naszym klimacie podobno dobre jest,dla ciała, tak mówią Chińczycy, ja im wierzę:) A dodatkowo pozbywa się z kaszy goryczki, co załatwia też płukanie wrzątkiem.

  8. krzywa kromeczka
    16 maja, 2015, 8:46 am

    Świetny pomysł. Wyprobuje 🙂

  9. Kuchcik gotuje
    16 maja, 2015, 10:59 am

    Pyszne połączenie rabarbaru z kaszą jaglaną. Smakowicie wygląda 🙂

  10. Anonimowy
    19 września, 2015, 11:30 pm

    Ile należy dać truskawek zamiast rabarbaru?

    1. opalanka
      20 września, 2015, 4:04 am

      ok. 30-40 dag.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie