Tort kawowy. Biszkopt z kremem.

Tort kawowy, w sam raz słodki, mocno nasączony, w kawowej równowadze, bez przesady.

Dostał go nastolatek, który lubi kawę, ale oficjalnie, jeszcze nie wolno mu jej pić 🙂 Ilość w sam raz zaspokaja potrzebę skosztowania aromatu w bezpieczny sposób, bez obawy o podwyższone ciśnienie i inne, uznane za niebezpieczne przez rodziców wodotryski. Dołożyłam wiśnie z konfitury, bo lubią je u nas wszyscy. Jednak Ci, którzy oczekują ortodoksyjnie kawowych doznań, mogą pominąć dodatkowe efekty. Tort kawowy  można dekorować  czym kto chce, nadadzą się nawet sklepowe czekoladki z likierem (pomysł Pana Mariana z naszego sklepiku:). Bardzo dobry, kawowy tort!

Tort kawowy  został przygotowany przy użyciu robota planetarnego  Creations marki Russell Hobbs. Wolne ręce przy ubijaniu, ucieraniu i zagniatanie drożdżowych ciast – cudna rzecz:)

PS Bardzo przydają się plastikowe czy sztywne, powlekane, kartonikowe podkładki pod ciasta, ułatwiają przekładanie tortów z talerzy i pater do pojemnika, do lodówki.  

Zamiast kawy rozpuszczalnej lepiej użyć zdrowego naparu espresso – Jak zrobić espresso w domu?

 tort kawowy

 

 tort kawowy

 tort kawowy – składniki ( na biszkopt 21 cm) :

składniki na biszkopt muszą mieć jednakową, pokojową temperaturę. Przed pieczeniem można przeczytać artykuł o tym co zrobić by biszkopt wyrósł i nie opadł . To bardzo łatwe. 

– 6 dużych jajek
– nieco więcej niż pół szklanki cukru (ok. 120g)
– 3/4 szklanki mąki pszennej
– 2 czubate łyżki kakao
– łyżka zmielonej, naturalnej kawy

na krem: 

– 400 ml  słodkiej, zimnej śmietanki 30 – 36 %
– 200 ml sera mascarpone
– łyżka kawy rozpuszczalnej

– trzy łyżki cukru

do nasączenia:

ok. 0,7 1 przegotowanej wody z trzema czubatymi łyżkami cukru, sokiem z jednej cytryny i ewentualnie kieliszkiem spirytusu lub ulubionego likieru ( u mnie – zazwyczaj wiśniówka lub amaretto)

ew. wiśnie z konfitury lub kilka łyżek ulubionego dżemu

polewa: 

– tabliczka gorzkiej czekolady
– 3 łyżki mleka
– łyżeczka masła
– łyżeczka cukru

ew. kolorowa posypka, czekoladki z likierem lub orzechy czy ziarenka kawy do dekoracji

tort kawowy – przepis

Piekarnik ustawić na 160 st. Dno tortownicy pokryć krążkiem wyciętym z papieru do pieczenia, boków niczym nie smarować. Białka wybić do dużej  miski. Dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, piana stanie się lśniąca. Odłożyć mikser i przy pomocy szerokiej łyżki czy szpatułki, wolno i delikatnie wmieszać po jednym żółtku. Następnie porcjami, przez sito, wsiewać w masę zmieszane- mąkę, kakao i kawę. Trzeba wsypywać je na kilka porcji, nie na raz.

Wmieszać delikatnie jedną, potem następne, uważając by piana zbytnio nie opadła. Masę przelać do tortownicy i wstawić do całkowicie nagrzanego piekarnika. Piec ok. 40 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z biszkoptu powinien być suchy. Wyjąć z piekarnika, upuścić z wysokości ok. 60 cm. na podłogę (by biszkopt wyrzucił z siebie parę wodną zanim się skropli i spowoduje zapadnięcie się ciasta). Wstawić ponownie do wyłączonego, lekko uchylonego piekarnika i całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu przekroić zaczynając od góry, na cztery możliwie równe krążki.

Składniki ponczu zmieszać, ostudzić.

Kawę rozpuścić w możliwie najmniejszej ilości wody ( ok. 2 łyżki).
Schłodzoną śmietanę ubić. Kiedy będzie sztywna dodać cukier, na końcu wmiksować również ser mascarpone. Krem podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Do większej wlać ostudzony napar z kawy, wymieszać.

Na talerzu lub paterze ułożyć skórką do dołu wierzchni krążek ciasta. Zapiąć na nim obręcz tortownicy w której piekł się biszkopt, składanie ciasta będzie łatwiejsze, tort równiejszy. Nasączyć przy pomocy łyżki lub pędzelka 1/4 ponczu (mocniej przy krawędziach). Wyłożyć na tę warstwę wiśnie lub dżem. Posmarować połową masy z kawą. Przykryć następnym krążkiem, nasączyć. Posmarować jasną masą. Przykryć krążkiem, nasączyć, wyłożyć kawowy krem, następny krążek, najlepiej spód biszkopta skórką do góry. Nasączyć. Rozpiąć i zdjąć delikatnie obręcz tortownicy. Obsypać posypką miejsca w których widać krem.

Składniki polewy rozpuścić mieszając w rondelku nad gotującą się wodą. Wylać na środek ciasta, rozprowadzić możliwie równo przy pomocy szerokiego noża. Udekorować czekoladkami z likierem, orzechami itp.

Tort kawowy.

 tort kawowy

 

 tort kawowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Martha
    11 kwietnia, 2015, 5:36 pm

    Wow, ten tort wygląda obłędnie! 🙂
    Świetny pomysł! *.*

  2. Lena
    11 kwietnia, 2015, 5:45 pm

    Cudowny tort 🙂

  3. Monika Pie
    11 kwietnia, 2015, 10:16 pm

    Zgadzam się ten tort wygląda obłędnie

  4. Angie
    12 kwietnia, 2015, 7:35 am

    Kawowe wypieki to ja uwielbiam<3

  5. Urszula – Proste potrawy
    12 kwietnia, 2015, 10:05 am

    Po świętach mam przesyt słodyczy, ale na kawałek takiego tortu dałabym się skusić…

  6. poproszedokladke.pl
    12 kwietnia, 2015, 11:14 am

    mimo iż uwielbiam kawę, wypieków kawowych nie lubię. Ale to ciasto wygląda tak apetycznie!

  7. ugotujmyto.pl
    13 kwietnia, 2015, 7:36 pm

    Wygląda bosko!

  8. Anonimowy
    20 czerwca, 2015, 9:56 am

    Czy 1 litr wody do nasączenia ciasta to nie za dużo?

     iż

    1. opalanka
      20 czerwca, 2015, 11:06 am

      Może trochę… Cztery warstwy ma , chyba dałam radę:)

  9. Unknown
    31 grudnia, 2015, 8:31 am

    wybrałam tort kawowy …może jeszcze zdążę zrobić przed Nowym Rokiem….który już za chwilę….wspaniałe ciasta i piękne zdjęcia …pozdrawiam noworocznie….Kama

  10. Flowy Flowy
    29 lipca, 2016, 1:50 pm

    Gdzie w ponczu jest informacja o kawie? ;/ Według przepisu: "Składniki ponczu zmieszać, ostudzić. Kawę rozpuścić w możliwie najmniejszej ilości wody ( ok. 2 łyżki). " Z kolei w składnikach jest: "ok. 0,7 1 przegotowanej wody z trzema czubatymi łyżkami cukru, sokiem z jednej cytryny i ewentualnie kieliszkiem spirytusu lub ulubionego likieru ( u mnie – zazwyczaj wiśniówka lub amaretto)"

    1. opalanka
      29 lipca, 2016, 3:53 pm

      Kawa jest w kremie, w następnych zdaniach przepisu.
      Nieczytelność wyniknęła ze źle ustawionej spacji. Już poprawiałam.

    2. Flowy Flowy
      31 lipca, 2016, 1:55 pm

      Dziękuję 🙂 z przepisu skorzystałam i nie żałuję! lekki tort kawowy wszystkim zasmakował 🙂 Minimalne modyfikacje: wyszły mi trzy warstwy biszkoptu, ale za to kremu było troszkę więcej. Poncz składał się z wody i likieru orzechowego – też pycha. Bardzo polecam! :)))

  11. Ancysia
    23 listopada, 2016, 3:56 pm

    Zrobiłam. Jest obłędny. wszyscy się zachwycali.

  12. kliknij tutaj
    13 marca, 2017, 6:56 pm

    Rzeczywiście świetny przepis! A czekoladki z ostatniej warstwy ciasta proponowałabym stopić by się zgrały z całością (niestety mi po podawaniu gościom ciągle wypadały) 🙂 Pozdrawiam

  13. Unknown
    14 kwietnia, 2017, 8:52 am

    200 ml mascarpone to ile na gramy?

  14. opalanka
    14 kwietnia, 2017, 3:28 pm

    Nie wiem, dałabym ok. 200 g. Nie ma tu znaczenia ilość co do grama.

  15. Jola
    25 lutego, 2019, 10:37 am

    A na tortownicę 27cm jakie ilości?

    1. Beata Królikiewicz
      26 lutego, 2019, 6:56 pm

      Tu jest przelicznik foremekhttps://niebonatalerzu.pl/przelicznik-foremek. NA oko – półtorej porcji.

  16. Monika
    10 lipca, 2021, 11:17 am

    Tort obłędny, polecam ?

  17. Ewa
    14 sierpnia, 2021, 6:11 pm

    Na którą stronę należy i puścić biszkopt czy na stronę ciasta czy od strony blachy dziekuje

  18. Ewa
    14 sierpnia, 2021, 6:13 pm

    Na którą stronę należy uderzyć biszkopt podloge czy na stronę ciasta czy od strony blachy dziekuje

    1. Beata Królikiewicz
      15 sierpnia, 2021, 8:10 am

      po prostu upuścić go na ziemię, górą do góry, tak jak stał w piekarniku.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie