Sałatka z łososiem
Sałatka z łososiem nada się na obiad albo kolację. Świeżego łososia można ugotować na parze, upiec w folii lub usmażyć. Żeby było szybciej, dzielę rybę na cząstki i smażę w kawałkach na niewielkiej ilości tłuszczu. Albo dzielę na kawałki, wkładam do żaroodpornego naczynia i piekę ok. 13 minut. Niby nie ma tu bardzo wyszukanych składników i wielkiej fantazji ale sałatka naprawdę jest bardzo smaczna. Zdarza mi się jeść trzy dni pod rząd, no lubię bardzo. Taka prosta sałatka z łososiem, że zastanawiałam się, czy przepis podawać.
sałatka z łososiem – składniki (na dwie osoby) :
– ulubiona sałata (u mnie mieszanka ok. 100 g)
– ok. 15 dag łososia
– pomidor pokrojony w cząstki lub kilka pomidorków koktajlowych
– kilka rzodkiewek lub wiórki z obranej, startej marchewki
– garść ziaren słonecznika
sos:
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
– dwie łyżeczki soku z limonki lub cytryny
– łyżeczka miodu
– szczypta soli i pieprzu
– łyżka posiekanego koperku
sałatka z łososiem – przepis
Łososia oprószyć lekko solą, podzielić na ok. centymetrowej wielkości cząstki. Usmażyć lub upiec w piekarniku, w temperaturze ok. 180 st, 13 minut od całkowitego rozgrzania pieca. Słonecznik podprażyć chwilę na suchej patelni, by stał się lekko chrupki. Składniki sosu zmieszać. Na sałatę wyłożyć warzywa i rybę. Zalać sosem i całość posypać słonecznikiem ( na zdjęciu nie ma, zapomniałam Renatko, dobrze, że jesteś:)
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Wygląda przepysznie:)
dosłownie.. robiłam prawie identyczną ostatnio! 🙂
Jak dla mnie – idealna!