Mazurek kokosowo-makowy. Łatwy mazurek z dżemem morelowym i migdałami

Mazurek kokosowo – makowy oraz jakikolwiek inny – jego sukces polega na właściwym doborze dodatków do upodobań biesiadników. Dlatego najlepiej wykonywać małe sztuki, w różnych wariantach. Chyba, że mamy pewność, sprawdzony już komplet, który wiadomo, że zjedzony zostanie na pniu. Kombinacji smakowych może być nieograniczona ilość. Jeśli wiadomo, że nikt w rodzinie nie ma nic przeciwko wiórkom kokosowym, można wykorzystać bardzo łatwy spód do mazurków z poprzedniego przepisu ( (klik – zobacz)  i mieć również zupełnie inny smak i kolor za jednym pieczeniem. Nie mogłam go nie pokazać na blogu, mimo bliźniaczej podstawy, ponieważ smak jest kompletnie, zupełnie inny od różowego wariantu z konfiturą z róży. Najłatwiejszy mazurek kokosowo – makowy, bo składniki ciasta wystarczy zmieszać łyżką. Miłej zabawy:)

mazurek kokosowo - makowy

mazurek kokosowo – makowy- składniki ( na blaszkę (ok.23x32cm): 

230 dag mąki
– 4 łyżki wiórków kokosowych
– 4 łyżki maku
– dwie łyżki cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– dwa jajka
– pół szklanki mleka
– 80 g stopionego masła

do przełożenia

– kilka łyżek dżemu lub konfitury z moreli lub brzoskwiń
– 3-4 łyżki płatków migdałów do posypania
– ew. pół tabliczki białej czekolady rozpuszczonej nad gotującą się wodą z łyżką masła i mleka (niekoniecznie)

Piekarnik rozgrzać do 170 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki wymieszać w misce na jednolitą masę. Przelać do blaszki i piec ok. 30 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Okroić nierówne brzegi i posmarować całość dżemem morelowym. Posypać płatkami migdałów i ewentualnie polać strużkami rozpuszczonej z masłem i mlekiem białej czekolady.

mazurek kokosowo - makowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    1 kwietnia, 2015, 8:16 am

    kokos, mak i morele-musi być pyszny tak skomponowany mazurek;)

  2. Salvador Dali
    1 kwietnia, 2015, 9:19 am

    makowy.. <3 wiedziałaś jak ugodzić w moje pobudki smakowe! <3

  3. Alexandra
    1 kwietnia, 2015, 9:20 am

    Ten jeszcze bardziej mnie oczarował!

  4. amandaricci.butikzprzepisami
    1 kwietnia, 2015, 1:26 pm

    Piękny! 🙂 Fajny pomysł na dwa mazurki w jednym – siostrzyczkę i braciszka! 🙂

  5. Angie
    1 kwietnia, 2015, 6:19 pm

    Bardzo fajny pomysł na dodatek maku, świetnie wygląda!: )

  6. poproszedokladke.pl
    1 kwietnia, 2015, 8:53 pm

    wygląda pysznie 🙂

  7. Anonimowy
    1 kwietnia, 2015, 9:52 pm

    Wygląda apetycznie:)Jaki rozmiar blachy należy użyć?

    1. opalanka
      2 kwietnia, 2015, 7:38 am

      ok. 23×32 cm, już dopisuję.

  8. Patrycja
    11 kwietnia, 2020, 3:21 pm

    Dziękuję za przepis. Robię ten mazurek od kilku lat, jest rewelacyjny. Spód nadaje się do różnych dżemów. Dziś wersja jabłkowa z cynamonem, migdałami i czekoladą. Radosnych Świąt 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie