Mazurek kokosowo-makowy. Łatwy mazurek z dżemem morelowym i migdałami

Mazurek kokosowo – makowy oraz jakikolwiek inny – jego sukces polega na właściwym doborze dodatków do upodobań biesiadników. Dlatego najlepiej wykonywać małe sztuki, w różnych wariantach. Chyba, że mamy pewność, sprawdzony już komplet, który wiadomo, że zjedzony zostanie na pniu. Kombinacji smakowych może być nieograniczona ilość. Jeśli wiadomo, że nikt w rodzinie nie ma nic przeciwko wiórkom kokosowym, można wykorzystać bardzo łatwy spód do mazurków z poprzedniego przepisu ( (klik – zobacz)  i mieć również zupełnie inny smak i kolor za jednym pieczeniem. Nie mogłam go nie pokazać na blogu, mimo bliźniaczej podstawy, ponieważ smak jest kompletnie, zupełnie inny od różowego wariantu z konfiturą z róży. Najłatwiejszy mazurek kokosowo – makowy, bo składniki ciasta wystarczy zmieszać łyżką. Miłej zabawy:)

mazurek kokosowo - makowy

mazurek kokosowo – makowy- składniki ( na blaszkę (ok.23x32cm): 

230 dag mąki
– 4 łyżki wiórków kokosowych
– 4 łyżki maku
– dwie łyżki cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– dwa jajka
– pół szklanki mleka
– 80 g stopionego masła

do przełożenia

– kilka łyżek dżemu lub konfitury z moreli lub brzoskwiń
– 3-4 łyżki płatków migdałów do posypania
– ew. pół tabliczki białej czekolady rozpuszczonej nad gotującą się wodą z łyżką masła i mleka (niekoniecznie)

Piekarnik rozgrzać do 170 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki wymieszać w misce na jednolitą masę. Przelać do blaszki i piec ok. 30 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Okroić nierówne brzegi i posmarować całość dżemem morelowym. Posypać płatkami migdałów i ewentualnie polać strużkami rozpuszczonej z masłem i mlekiem białej czekolady.

mazurek kokosowo - makowy

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Lena
    1 kwietnia, 2015, 8:16 am

    kokos, mak i morele-musi być pyszny tak skomponowany mazurek;)

  2. Salvador Dali
    1 kwietnia, 2015, 9:19 am

    makowy.. <3 wiedziałaś jak ugodzić w moje pobudki smakowe! <3

  3. Alexandra
    1 kwietnia, 2015, 9:20 am

    Ten jeszcze bardziej mnie oczarował!

  4. amandaricci.butikzprzepisami
    1 kwietnia, 2015, 1:26 pm

    Piękny! 🙂 Fajny pomysł na dwa mazurki w jednym – siostrzyczkę i braciszka! 🙂

  5. Angie
    1 kwietnia, 2015, 6:19 pm

    Bardzo fajny pomysł na dodatek maku, świetnie wygląda!: )

  6. poproszedokladke.pl
    1 kwietnia, 2015, 8:53 pm

    wygląda pysznie 🙂

  7. Anonimowy
    1 kwietnia, 2015, 9:52 pm

    Wygląda apetycznie:)Jaki rozmiar blachy należy użyć?

    1. opalanka
      2 kwietnia, 2015, 7:38 am

      ok. 23×32 cm, już dopisuję.

  8. Patrycja
    11 kwietnia, 2020, 3:21 pm

    Dziękuję za przepis. Robię ten mazurek od kilku lat, jest rewelacyjny. Spód nadaje się do różnych dżemów. Dziś wersja jabłkowa z cynamonem, migdałami i czekoladą. Radosnych Świąt 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)