Mazurek kokosowo-makowy. Łatwy mazurek z dżemem morelowym i migdałami
Mazurek kokosowo – makowy oraz jakikolwiek inny – jego sukces polega na właściwym doborze dodatków do upodobań biesiadników. Dlatego najlepiej wykonywać małe sztuki, w różnych wariantach. Chyba, że mamy pewność, sprawdzony już komplet, który wiadomo, że zjedzony zostanie na pniu. Kombinacji smakowych może być nieograniczona ilość. Jeśli wiadomo, że nikt w rodzinie nie ma nic przeciwko wiórkom kokosowym, można wykorzystać bardzo łatwy spód do mazurków z poprzedniego przepisu ( (klik – zobacz) i mieć również zupełnie inny smak i kolor za jednym pieczeniem. Nie mogłam go nie pokazać na blogu, mimo bliźniaczej podstawy, ponieważ smak jest kompletnie, zupełnie inny od różowego wariantu z konfiturą z róży. Najłatwiejszy mazurek kokosowo – makowy, bo składniki ciasta wystarczy zmieszać łyżką. Miłej zabawy:)
mazurek kokosowo – makowy- składniki ( na blaszkę (ok.23x32cm):
– 230 dag mąki
– 4 łyżki wiórków kokosowych
– 4 łyżki maku
– dwie łyżki cukru
– łyżeczka proszku do pieczenia
– dwa jajka
– pół szklanki mleka
– 80 g stopionego masła
do przełożenia
– kilka łyżek dżemu lub konfitury z moreli lub brzoskwiń
– 3-4 łyżki płatków migdałów do posypania
– ew. pół tabliczki białej czekolady rozpuszczonej nad gotującą się wodą z łyżką masła i mleka (niekoniecznie)
Piekarnik rozgrzać do 170 st. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki wymieszać w misce na jednolitą masę. Przelać do blaszki i piec ok. 30 minut. Wyjąć, lekko przestudzić. Okroić nierówne brzegi i posmarować całość dżemem morelowym. Posypać płatkami migdałów i ewentualnie polać strużkami rozpuszczonej z masłem i mlekiem białej czekolady.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
kokos, mak i morele-musi być pyszny tak skomponowany mazurek;)
makowy.. <3 wiedziałaś jak ugodzić w moje pobudki smakowe! <3
Ten jeszcze bardziej mnie oczarował!
Piękny! 🙂 Fajny pomysł na dwa mazurki w jednym – siostrzyczkę i braciszka! 🙂
Bardzo fajny pomysł na dodatek maku, świetnie wygląda!: )
wygląda pysznie 🙂
Wygląda apetycznie:)Jaki rozmiar blachy należy użyć?
ok. 23×32 cm, już dopisuję.
Dziękuję za przepis. Robię ten mazurek od kilku lat, jest rewelacyjny. Spód nadaje się do różnych dżemów. Dziś wersja jabłkowa z cynamonem, migdałami i czekoladą. Radosnych Świąt 🙂