Cytrynowa babka jogurtowa

Cytrynowa babka jogurtowa, puchata lub jak kto woli puszysta, wilgotna, bardzo dobra baba na Wielkanoc. Choć zdaniem moim, najlepsze na święta są tortyserniki 🙂 No ale zwyczaj jest zwyczaj i baba choć jedna na świątecznym stole podobno powinna zasiąść. Choćby dla dekoracji.

Cytrynowa babka jogurtowa ze względu na zawartość soku z cytryny lubi wystrzelić zakalcem. Bardzo ważne jest, by temperatura wszystkich składników była jednakowa, ciasto nie lubi długiego mieszania i pobytu na kuchennym blacie. Od razu siup go do pieca. To zmniejsza ryzyko jego powstania, choć czasem i tak, jak w każdym cieście – zdarzyć się może.
W sklepach szał zakupów, a ja do dziś pozostałam niewzruszona jak skała. Nie ulegnę, o nie, żadnych wariactw i nadmiarów. No ale jajek porządnych kupię… z 40? 60? Ile sztuk Wam potrzebne?:)

Cytrynowa babka jogurtowa

 

Cytrynowa babka jogurtowa – składniki ( na formę ok. 1,5 l):

Ważne! Składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę. Zwłaszcza jogurt i jajka, zimne- zwiększają ryzyko powstania zakalca. 

– 150 g masła
– 5 jajek
– nieco więcej pół szklanki cukru (110g)
– 2 i 1/3 szklanki mąki (360g)
– łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżeczka sody
– 250 ml jogurtu naturalnego
– skórka otarta z niewoskowanej cytryny( tylko żółta część)
– łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii

polewa:

– 4 łyżki cukru pudru
– sok z cytryny ( ok. łyżeczka, dwie)

do dekoracji

– posiekana żurawina i wiórki ze skórki otartej z cytryny

 

Cytrynowa babka jogurtowa- przepis

Ustawić temperaturę w piekarniku na 170 st.
Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Masło pokroić na małe kawałki, rozetrzeć dobrze w misce z cukrem, przy pomocy końcówki ucierającej lub ubijającej miksera (na zdjęciu po prawej lub zwykłymi do ubijania piany i żółtek).
Nie przestając ucierać, dodawać po jednym jajku. Masa może się zważyć, nie ma to znaczenia dla ostatecznego efektu. Dodać mąkę przesianą z proszkiem i cukier waniliowy lub ekstrakt.

Zmiksować krótko na wolnych obrotach miksera, wszystko razem z jogurtem. Na końcu dodać skórkę otartą z cytryny.
Wlać ciasto do formy i od razu wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika.
Piec ok. 45- 50 minut. Patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta powinien być suchy, nieoklejony.
Po wyjęciu z piekarnika, ciasto lekko ostudzić, nakryć formę talerzem i odwracając do góry nogami wyłożyć na niego ciasto.
Cukier puder rozmieszać dobrze z dodawanym po kropli sokiem z cytryny. Lukier nie powinien być zbyt rzadki.
Polać nim babkę i udekorować posiekaną żurawiną i skórką otartą z cytryny.

Cytrynowa babka jogurtowa

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Lena
    2 kwietnia, 2015, 6:01 am

    Cudowny kolor, śliczna baba;)

  2. Lucyna P
    2 kwietnia, 2015, 7:30 am

    mmmmmm

  3. Siwa
    2 kwietnia, 2015, 7:53 am

    super pomysł z tą żurawiną!

  4. klaudyna148
    2 kwietnia, 2015, 10:07 am

    Bardzo piękna ta babka, super ten lukier i żurawiną.

  5. Olga Smolec-Kmoch
    2 kwietnia, 2015, 12:06 pm

    Pięknie wygląda!

  6. Martha
    2 kwietnia, 2015, 9:07 pm

    Wspaniała babeczka! 🙂
    Wygląda bardzo smakowicie! *.*

  7. Alexandra
    2 kwietnia, 2015, 9:23 pm

    Mniam! Właśnie taka cytrynowa to moja ulubiona! 40 jajek czeka i prosi się o przygotowanie 🙂

  8. Anonimowy
    3 kwietnia, 2015, 7:03 pm

    Czy ciasto nie wychodzi bardzo gęste?

  9. Anonimowy
    4 kwietnia, 2015, 12:18 pm

    zrobilam…….nie wyszla…….za to wyszedl zakalec 🙁
    Ciasto bylo bardzo geste, ze trudno bylo je przelozyc do formy. Wyglada mi na to, jak gdyby cos jest pominiete w przepisie np. mleko lub jakis inny plyn

    1. opalanka
      4 kwietnia, 2015, 3:06 pm

      Następnym razem daj jedno jajko więcej, różnią się wielkością. Można zajrzeć do tego artykułu i poszukac rozwiązania. http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html

  10. Anonimowy
    4 kwietnia, 2015, 2:29 pm

    mnie tez wyszedl zakalec…

    1. opalanka
      4 kwietnia, 2015, 3:04 pm

      http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html, może ten artykuł da rozwiązanie? J

  11. Anonimowy
    4 kwietnia, 2015, 3:39 pm

    i mnie wyszedł zakalec:(((

    1. opalanka
      4 kwietnia, 2015, 7:49 pm

      http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html, może ten opis pomoże znaleźć przyczynę?

  12. MamaAm
    12 marca, 2016, 4:42 pm

    Moja właśnie się piecze faktycznie ciasto dość gęste zobaczymy co wyjdzie☺

    1. opalanka
      12 marca, 2016, 5:18 pm

      Daj znać 🙂

  13. MamaAm
    12 marca, 2016, 8:15 pm

    Jakaś świnia jest w tym przepisie pomimo tego że wszystko było ok składniki ciepłe itp wyszedł zaklec beton.

    1. opalanka
      12 marca, 2016, 9:46 pm

      u. Niedobrze. Sprawdzić muszę.

  14. Małgorzata Noremberg
    17 listopada, 2016, 11:07 am

    No i co można już robić ciacho ? Sprawdzony przepis ?

    1. opalanka
      17 listopada, 2016, 9:43 pm

      A tak. Trzeba przeczytać ten wpis – http://niebonatalerzu.blogspot.com/p/blog-page_22.html i robić wg. wskazówek.

  15. Grazyna Nie.
    6 lipca, 2017, 1:30 pm

    Help! Poszukuję miksera właśnie z taką ślimakową końcówką. Czy ktoś mógłby pomóc ze znalezieniem takiego? Przekopałam cały internet, znalazłam tylko jeden, ale nigdzie niedostępny…

    1. opalanka
      8 lipca, 2017, 11:50 am

      Zelmer ma.

  16. magdalena
    26 marca, 2018, 11:03 am

    dzien dobry, zamiast jogurtu,moze byc np maslanka??

    1. Beata Królikiewicz
      26 marca, 2018, 1:36 pm

      Tak.

  17. Angelika
    1 kwietnia, 2018, 5:08 pm

    Mi babka wyszła, troszkę zbyt zarumieniona, ale nie było zakalca, a gościom bardzo smakowała. Jogurt, margarynę i jajka wyciągnęłam z lodówki 4 godz. przed pieczeniem. Przygotowałam formę do pieczenia, przesiałam mąkę z proszkiem i sodą. Nastawiłam piekarnik. Niestety z braku końcówki miksera, cukier z margaryną Kasią rozcierałam kulą do ucierania – nie wyszło idealnie, ale najwidoczniej nie musiało. Masa zważyła się. jajka wmieszałam pojedynczo króciutko blenderem. Wsypałam mąkę, wlałam jogurt cały czas mieszając łyżką, dosypałam pomarańczę kandyzowaną. Przelałam dość gęste ciasto do formy i upiekłam. Oto kolejny dobry przepis z tego bloga do wpisania w notesie pod hasłem Wielkanoc, dziękuję p. Beato 🙂

    1. Beata Królikiewicz
      1 kwietnia, 2018, 8:27 pm

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie