Łatwe ciasto. Kokosowe ciasto z czekoladą.

Łatwe kokosowe ciasto z czekoladą. Są takie ciasta, w których nie sposób zepsuć nic podczas wykonywania. I to właśnie – należy do takich. Zupełnie niekłopotliwe, łatwe kokosowe ciasto, w którym miesza się składniki. Kremowe, nieprzesłodzone,  po całkowitym ostudzeniu bez problemu daje się pokroić w dowolnej wielkości porcje, nawet takie, które zmieszczą się na małych papilotkach i będą udawać pralinki. Białą, kokosową masę wypełniającą środek, urozmaiciłam żurawiną. Można dodać posiekane orzechy, rodzynki, migdały, kolorową suszoną papaję, według fantazji i własnych widzkimisiów.

kokosowe ciasto z czekoladą
kokosowe ciasto z czekoladą

kokosowe ciasto z czekoladą – składniki (na blaszkę ok. 23x 30 cm):

ciasto: 
– dwie szklanki mąki
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki kakao
– 3/4 szklanki cukru
– pół szklanki stopionego masła lub oleju
– szklanka mleka
– 3 jajka

biała masa kokosowa

– 3 szklanki mleka 3,2 %
– 7 łyżek kaszy manny
– 150 g wiórków kokosowych
– nieco więcej niż pół szklanki cukru (dla słodyczolubów – szklanka cukru, ok. 190g)
– kilka garści siekanej żurawiny lub innych ulubionych bakalii

polewa:

– tabliczka gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 50%)
– łyżeczka cukru
– łyżeczka masła
– dwie łyżki (lub nieco więcej, gdyby masa była mocno gęsta) wody

kokosowe ciasto z czekoladą – przepis

Piekarnik ustawić na 170 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Suche składniki ciasta wymieszać w misce, mokre zmieszać w osobnej. Przelać mokre do suchych i wymieszać niezbyt porządnie łyżką. Nie należy używać miksera, by zbytnio nie napowietrzyć ciasta.
3/4 powstałej, czekoladowej masy wlać do blaszki i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut. W tym czasie należy przygotować kokosową masę. Do zimnego mleka wsypać kaszę mannę, cukier, wiórki kokosowe i gotować mieszając aż mleko zawrze i masa zgęstnieje. Ciasto wyjąć z piekarnika, wylać ugotowany, gorący, kokosowy krem  a na niego pozostałe, ciemne ciasto. Blaszkę ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut. Wyjąć ciasto i całkowicie ostudzić.

Składniki polewy rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą, mieszać aż masa stanie się jednolita. Gęstość regulować ilością dodanego płynu.
Polać w całości lub pokrojone w porcje ciasto.

kokosowe ciasto z czekoladą

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Asa_6niebo
    18 kwietnia, 2015, 11:16 am

    bardzo ciekawy pomysł, podoba mi się:)

  2. Joanna
    18 kwietnia, 2015, 12:31 pm

    A czy masę kokosową trzeba ostudzić przed wylaniem na ciasto?

  3. opalanka
    18 kwietnia, 2015, 1:00 pm

    Nie, ostudzona steżeje i nie da się wylać na ciasto.

    1. Joanna
      18 kwietnia, 2015, 5:22 pm

      Zatem robię jutro 🙂 Dziękuję 🙂

    2. opalanka
      19 kwietnia, 2015, 8:12 am

      Daj znać jak poszło:)

    3. Joanna
      19 kwietnia, 2015, 1:26 pm

      Ciasto stygnie 🙂 jeszcze polewa a degustacja wieczorem 🙂 jak dotąd poszło gładko 🙂

    4. Joanna
      19 kwietnia, 2015, 6:34 pm

      Pycha! Dziękuję za kolejną inspirację. Rzeczywiście łatwe, cudownie czekoladowe i kokosowe. Moje ulubione połączenie smaków 🙂

    5. opalanka
      19 kwietnia, 2015, 7:46 pm

      No to się cieszę bardzo:)

    6. Anonimowy
      10 grudnia, 2016, 9:07 pm

      ROBIŁAM TO CIASTO W LIPCU JAK BYLAM W KANADZIE,KANADOLOM SMAKOWAŁO ..BYLI ZACHWYCENI,A JA DZIEKI TEMU ZYSKALAM SUUPER OPINIE ,ZE UMIE PIEC…BARDZO DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS…POZDRAWIAM

  4. Lena
    18 kwietnia, 2015, 1:00 pm

    Zapisuję przepis, brzmi pysznie:)

  5. wiosenka27
    18 kwietnia, 2015, 2:57 pm

    Mega pyszne ciasto:)

  6. Justyna Żak
    18 kwietnia, 2015, 4:34 pm

    zapisuję ten przepis, zdecydowanie muszę zrobić ten przepis , ciasto wygląda smacznie i nie jest trudne do zrobienia:)

  7. poproszedokladke.pl
    18 kwietnia, 2015, 8:43 pm

    pysznie wygląda! no i ten kokos… 🙂

  8. Alexandra
    19 kwietnia, 2015, 12:35 pm

    Rewelka! Skoro nie da się nic zepsuć to powinnam spróbować!

  9. Alexandra
    19 kwietnia, 2015, 12:35 pm

    Rewelka! Skoro nie da się nic zepsuć to powinnam spróbować!

  10. Angie
    19 kwietnia, 2015, 6:58 pm

    Wygląda świetnie, a masa kokosowa mnie bardzo kusi: )

  11. babka z rodzynkiem
    19 kwietnia, 2015, 7:42 pm

    Ale cudo-zapisuję!

  12. Ania – Kto ugości moich gości?
    19 kwietnia, 2015, 8:28 pm

    Jestem bardzo ciekawa smaku! Wygląda świetnie!

  13. Anonimowy
    20 kwietnia, 2015, 5:36 pm

    Jak dużą blachę trzeba użyć na taką ilość składników?

    1. opalanka
      20 kwietnia, 2015, 5:41 pm

      Ok 20×30 cm.

    2. Anonimowy
      22 kwietnia, 2015, 1:21 pm

      Bardzo dziękuję. Wygląda bardzo apetycznie. Już kompletuję wszystkie składniki.

  14. Łukasz Majchrowski
    21 kwietnia, 2015, 5:11 pm

    Cudo! A że kokosowe łakocie ubóstwiam, więc tym bardziej jestem zachwycony 😀

  15. matleen
    22 kwietnia, 2015, 10:43 pm

    Piękne.. i na pewno przepyszne
    Pozdrawiam

  16. Maria Varia
    23 kwietnia, 2015, 8:34 am

    No. Moje oczy już się napatrzyły. Otarłam ślinę i idę zjeść jabłko 😉

  17. Anonimowy
    1 maja, 2015, 11:44 am

    A czy mozna zastapic czyms kasze manne? Chcialam zrobic to ciasto ale w wersji bezglutenowej

    1. opalanka
      1 maja, 2015, 12:06 pm

      Niestety nie mam pomysłu na zastępstwo 🙂

  18. TheQualietta
    9 maja, 2015, 2:48 pm

    Ciasto wyśmienite! Wpisuję je na stałe do swojego słodkiego repertuaru. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
    Zapraszam też do mnie http://skarbnica-smakow.blogspot.com

  19. Andy
    22 maja, 2015, 9:57 am

    Pyszne ciasto! Smakiem przypomina mi moje ulubione batony Bounty… już poleciłam przepis siostrze (piekła do pracy i wszystkich oczarowała). Sama znów się szykuje na jego pieczenie w ten weekend po raz kolejny i napewno nie ostatni!

    1. opalanka
      22 maja, 2015, 1:43 pm

      🙂 Pozdrawiam i smacznego życzę;)

  20. Barbara Idzikowska
    24 lipca, 2015, 11:29 am

    Bardzo lubię kokos, więc to ciasto jest dla mnie rewelacyjne ☺na pewno wypróbuję

  21. Anonimowy
    6 sierpnia, 2015, 2:06 pm

    pyszne! udalo mi się ! mam 13 lat i kocham piec!!!

  22. opalanka
    7 sierpnia, 2015, 5:54 am

    Gratulacje!!! Pozdrowionka:)

  23. Anonimowy
    5 listopada, 2015, 12:08 pm

    A mi nie wyszło. Beznadziejny przepis

    1. Asirk
      18 stycznia, 2020, 6:57 pm

      A może jeżeli Tobie nie wyszło a wszystkim innym wyszło to nie „beznadziejny przepis” tylko beznadziejny wykonawca :p

  24. Anonimowy
    20 listopada, 2015, 9:50 am

    naprawde proste i pyszne zapisuję przepis

  25. Anonimowy
    24 listopada, 2015, 12:44 pm

    wczoraj zrobiłam i faktycznie-proste,szybkie i przepyszne,Dziekuje za przepis,a ciasto będę polecać znajomym:)

  26. Anonimowy
    27 listopada, 2015, 6:49 pm

    Ja również zrobiłam na moje urodziny .Naprawdę warte polecenia i łatwe w przygotowaniu. Niestety smakowało również psu mojej i zjadł nam pół blachy. Pozdrawiam.

    1. opalanka
      27 listopada, 2015, 7:00 pm

      Nie wiem czy się cieszyć:) Mam nadzieję, że mu nie zaszkodziło:)

  27. Anonimowy
    14 grudnia, 2015, 11:19 am

    Czy polewa wg Pani przepisy całkowicie zastygnie, czy będzie miękka. Czy lepiej zastosować zwykłą polewę żeby nie "brudziła" tak? 🙂

    1. opalanka
      14 grudnia, 2015, 3:33 pm

      będzie miękka. To miękkie ciasto i ta akurat dobrze się tu komponuje. Ale można zrobić dowolną.

  28. Anonimowy
    24 stycznia, 2016, 8:21 am

    Dzień dobry,
    ciasto już czeka na konsumentów. Wczoraj upieczone – przyznaję, bułeczka z masłem, nawet dla kulinarnych dyletantów. Polewa zrobiona dziś, przed chwilą, i wygląda na to, że księżycowa pełnia domorosłym kucharzom nie służy – wyszedł matowy gęścior, który nie chciał się rozlać na cieście, by się stać szklistą powierzchnią, podobną do tej, w której tak pięknie odbija się różowy kwiateczek ze zdjęć powyżej. Gdzie przyczyna, czyja wina?
    Pozdrowienia z Suwalszczyzny 🙂

    1. opalanka
      24 stycznia, 2016, 9:01 am

      Gęstość regulujemy płynem. W zależności od rodzaju czekolady – więcej mniej, aż będzie smarownie. Można to w każdej chwili podgrzać i tego płynu dać więcej. Mleko, śmietanka , woda – bez wielkich różnic. Pozdrowionka:)

  29. Unknown
    30 stycznia, 2016, 8:35 pm

    A w tej masie kokosowej nie jest przypadkiem za dużo mleka? Bo mi jakos ta masa nie chciala stezec a mleko już wrzało.

    1. opalanka
      30 stycznia, 2016, 9:27 pm

      Nie, nie jest , trzeba dać możliwość pogotowania się chwilę, kasza musi napęcznieć. Czego nie zrobi w garnku nadrobi w piekarniku.

  30. Myszeczka
    23 kwietnia, 2016, 10:01 am

    Czy pół szklanki roztopionego masła to mniej więcej połowa kostki 200 gramowej? Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. opalanka
      23 kwietnia, 2016, 1:09 pm

      Tak, pozdrawiam również:)

  31. Ewelina
    23 maja, 2016, 7:10 am

    Fantastyczny przepis! Uwielbiam ciasta kokosowe. Akurat popsuł mi się mikser i szukam prostego przepisu na ciasto bez jego użycia. Czy bakalie dodać do kaszy manny i mleka przed zagotowaniem czy po? Czy ma to znaczenie?
    Pozdrawiam 😉

    1. opalanka
      23 maja, 2016, 8:11 am

      Nie ma znaczenia.
      Pozdrawiam:)

  32. Anonimowy
    20 lutego, 2017, 12:44 pm

    Niestety ciasto jest nie za dobre. Wcale nie jest słodkie!!! Mdłe, jakieś bez smaku. Koło Bounty to raczej nawet nie stało…

    1. opalanka
      20 lutego, 2017, 6:48 pm

      Kotuś, wybierz inny przepis albo daj więcej cukru. A bounty jest bounty.A to jest ciasto domowe.

    2. Anonimowy
      21 lutego, 2017, 3:32 pm

      To prawda… Niestety byłam degustatorem tego ciasta – wyglądało tak fajnie… a w smaku/// :/ musieliśmy dosładzać cukrem pudrem….. Naprawdę szkoda…..

  33. Anonimowy
    2 września, 2017, 9:18 am

    Kasza manna blyskawiczna? Można posypać wierzch skórką pomarańczową-będzie to "pasować" ?I pieczemy w termoobiegu?

    1. opalanka
      3 września, 2017, 4:11 pm

      Skórka będzie pasować. A kasza – zwykła albo błyskawiczna. Pieczemy bez termoobiegu – wysusza.

  34. Aska
    18 lutego, 2018, 10:22 pm

    Robiłam to ciasto. Dobre ale nic specjalnego. Masa kokosowa mało słodka.

  35. Kasia
    7 marca, 2018, 5:16 pm

    Przepyszne ?

  36. Ola
    8 lutego, 2020, 11:45 am

    Czy ten spód z ciasta na który kładzie się mase powinien być upieczony czy tylko lekko podpieczony?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)