Łatwe ciasto. Kokosowe ciasto z czekoladą.
Łatwe kokosowe ciasto z czekoladą. Są takie ciasta, w których nie sposób zepsuć nic podczas wykonywania. I to właśnie – należy do takich. Zupełnie niekłopotliwe, łatwe kokosowe ciasto, w którym miesza się składniki. Kremowe, nieprzesłodzone, po całkowitym ostudzeniu bez problemu daje się pokroić w dowolnej wielkości porcje, nawet takie, które zmieszczą się na małych papilotkach i będą udawać pralinki. Białą, kokosową masę wypełniającą środek, urozmaiciłam żurawiną. Można dodać posiekane orzechy, rodzynki, migdały, kolorową suszoną papaję, według fantazji i własnych widzkimisiów.
kokosowe ciasto z czekoladą – składniki (na blaszkę ok. 23x 30 cm):
ciasto:
– dwie szklanki mąki
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki kakao
– 3/4 szklanki cukru
– pół szklanki stopionego masła lub oleju
– szklanka mleka
– 3 jajka
biała masa kokosowa
– 3 szklanki mleka 3,2 %
– 7 łyżek kaszy manny
– 150 g wiórków kokosowych
– nieco więcej niż pół szklanki cukru (dla słodyczolubów – szklanka cukru, ok. 190g)
– kilka garści siekanej żurawiny lub innych ulubionych bakalii
polewa:
– tabliczka gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 50%)
– łyżeczka cukru
– łyżeczka masła
– dwie łyżki (lub nieco więcej, gdyby masa była mocno gęsta) wody
kokosowe ciasto z czekoladą – przepis
Piekarnik ustawić na 170 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Suche składniki ciasta wymieszać w misce, mokre zmieszać w osobnej. Przelać mokre do suchych i wymieszać niezbyt porządnie łyżką. Nie należy używać miksera, by zbytnio nie napowietrzyć ciasta.
3/4 powstałej, czekoladowej masy wlać do blaszki i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut. W tym czasie należy przygotować kokosową masę. Do zimnego mleka wsypać kaszę mannę, cukier, wiórki kokosowe i gotować mieszając aż mleko zawrze i masa zgęstnieje. Ciasto wyjąć z piekarnika, wylać ugotowany, gorący, kokosowy krem a na niego pozostałe, ciemne ciasto. Blaszkę ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut. Wyjąć ciasto i całkowicie ostudzić.
Składniki polewy rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą, mieszać aż masa stanie się jednolita. Gęstość regulować ilością dodanego płynu.
Polać w całości lub pokrojone w porcje ciasto.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
bardzo ciekawy pomysł, podoba mi się:)
A czy masę kokosową trzeba ostudzić przed wylaniem na ciasto?
Nie, ostudzona steżeje i nie da się wylać na ciasto.
Zatem robię jutro 🙂 Dziękuję 🙂
Daj znać jak poszło:)
Ciasto stygnie 🙂 jeszcze polewa a degustacja wieczorem 🙂 jak dotąd poszło gładko 🙂
Pycha! Dziękuję za kolejną inspirację. Rzeczywiście łatwe, cudownie czekoladowe i kokosowe. Moje ulubione połączenie smaków 🙂
No to się cieszę bardzo:)
ROBIŁAM TO CIASTO W LIPCU JAK BYLAM W KANADZIE,KANADOLOM SMAKOWAŁO ..BYLI ZACHWYCENI,A JA DZIEKI TEMU ZYSKALAM SUUPER OPINIE ,ZE UMIE PIEC…BARDZO DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS…POZDRAWIAM
Zapisuję przepis, brzmi pysznie:)
Mega pyszne ciasto:)
zapisuję ten przepis, zdecydowanie muszę zrobić ten przepis , ciasto wygląda smacznie i nie jest trudne do zrobienia:)
pysznie wygląda! no i ten kokos… 🙂
Rewelka! Skoro nie da się nic zepsuć to powinnam spróbować!
Rewelka! Skoro nie da się nic zepsuć to powinnam spróbować!
Wygląda świetnie, a masa kokosowa mnie bardzo kusi: )
Ale cudo-zapisuję!
Jestem bardzo ciekawa smaku! Wygląda świetnie!
Jak dużą blachę trzeba użyć na taką ilość składników?
Ok 20×30 cm.
Bardzo dziękuję. Wygląda bardzo apetycznie. Już kompletuję wszystkie składniki.
Cudo! A że kokosowe łakocie ubóstwiam, więc tym bardziej jestem zachwycony 😀
Piękne.. i na pewno przepyszne
Pozdrawiam
No. Moje oczy już się napatrzyły. Otarłam ślinę i idę zjeść jabłko 😉
A czy mozna zastapic czyms kasze manne? Chcialam zrobic to ciasto ale w wersji bezglutenowej
Niestety nie mam pomysłu na zastępstwo 🙂
Ciasto wyśmienite! Wpisuję je na stałe do swojego słodkiego repertuaru. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Zapraszam też do mnie http://skarbnica-smakow.blogspot.com
Pyszne ciasto! Smakiem przypomina mi moje ulubione batony Bounty… już poleciłam przepis siostrze (piekła do pracy i wszystkich oczarowała). Sama znów się szykuje na jego pieczenie w ten weekend po raz kolejny i napewno nie ostatni!
🙂 Pozdrawiam i smacznego życzę;)
Bardzo lubię kokos, więc to ciasto jest dla mnie rewelacyjne ☺na pewno wypróbuję
pyszne! udalo mi się ! mam 13 lat i kocham piec!!!
Gratulacje!!! Pozdrowionka:)
A mi nie wyszło. Beznadziejny przepis
A może jeżeli Tobie nie wyszło a wszystkim innym wyszło to nie “beznadziejny przepis” tylko beznadziejny wykonawca :p
naprawde proste i pyszne zapisuję przepis
wczoraj zrobiłam i faktycznie-proste,szybkie i przepyszne,Dziekuje za przepis,a ciasto będę polecać znajomym:)
Ja również zrobiłam na moje urodziny .Naprawdę warte polecenia i łatwe w przygotowaniu. Niestety smakowało również psu mojej i zjadł nam pół blachy. Pozdrawiam.
Nie wiem czy się cieszyć:) Mam nadzieję, że mu nie zaszkodziło:)
Czy polewa wg Pani przepisy całkowicie zastygnie, czy będzie miękka. Czy lepiej zastosować zwykłą polewę żeby nie "brudziła" tak? 🙂
będzie miękka. To miękkie ciasto i ta akurat dobrze się tu komponuje. Ale można zrobić dowolną.
Dzień dobry,
ciasto już czeka na konsumentów. Wczoraj upieczone – przyznaję, bułeczka z masłem, nawet dla kulinarnych dyletantów. Polewa zrobiona dziś, przed chwilą, i wygląda na to, że księżycowa pełnia domorosłym kucharzom nie służy – wyszedł matowy gęścior, który nie chciał się rozlać na cieście, by się stać szklistą powierzchnią, podobną do tej, w której tak pięknie odbija się różowy kwiateczek ze zdjęć powyżej. Gdzie przyczyna, czyja wina?
Pozdrowienia z Suwalszczyzny 🙂
Gęstość regulujemy płynem. W zależności od rodzaju czekolady – więcej mniej, aż będzie smarownie. Można to w każdej chwili podgrzać i tego płynu dać więcej. Mleko, śmietanka , woda – bez wielkich różnic. Pozdrowionka:)
A w tej masie kokosowej nie jest przypadkiem za dużo mleka? Bo mi jakos ta masa nie chciala stezec a mleko już wrzało.
Nie, nie jest , trzeba dać możliwość pogotowania się chwilę, kasza musi napęcznieć. Czego nie zrobi w garnku nadrobi w piekarniku.
Czy pół szklanki roztopionego masła to mniej więcej połowa kostki 200 gramowej? Pozdrawiam serdecznie 🙂
Tak, pozdrawiam również:)
Fantastyczny przepis! Uwielbiam ciasta kokosowe. Akurat popsuł mi się mikser i szukam prostego przepisu na ciasto bez jego użycia. Czy bakalie dodać do kaszy manny i mleka przed zagotowaniem czy po? Czy ma to znaczenie?
Pozdrawiam 😉
Nie ma znaczenia.
Pozdrawiam:)
Niestety ciasto jest nie za dobre. Wcale nie jest słodkie!!! Mdłe, jakieś bez smaku. Koło Bounty to raczej nawet nie stało…
Kotuś, wybierz inny przepis albo daj więcej cukru. A bounty jest bounty.A to jest ciasto domowe.
To prawda… Niestety byłam degustatorem tego ciasta – wyglądało tak fajnie… a w smaku/// :/ musieliśmy dosładzać cukrem pudrem….. Naprawdę szkoda…..
Kasza manna blyskawiczna? Można posypać wierzch skórką pomarańczową-będzie to "pasować" ?I pieczemy w termoobiegu?
Skórka będzie pasować. A kasza – zwykła albo błyskawiczna. Pieczemy bez termoobiegu – wysusza.
Robiłam to ciasto. Dobre ale nic specjalnego. Masa kokosowa mało słodka.
Przepyszne ?
Czy ten spód z ciasta na który kładzie się mase powinien być upieczony czy tylko lekko podpieczony?