Łatwe ciasto. Kokosowe ciasto z czekoladą.

Łatwe kokosowe ciasto z czekoladą. Są takie ciasta, w których nie sposób zepsuć nic podczas wykonywania. I to właśnie – należy do takich. Zupełnie niekłopotliwe, łatwe kokosowe ciasto, w którym miesza się składniki. Kremowe, nieprzesłodzone,  po całkowitym ostudzeniu bez problemu daje się pokroić w dowolnej wielkości porcje, nawet takie, które zmieszczą się na małych papilotkach i będą udawać pralinki. Białą, kokosową masę wypełniającą środek, urozmaiciłam żurawiną. Można dodać posiekane orzechy, rodzynki, migdały, kolorową suszoną papaję, według fantazji i własnych widzkimisiów.

kokosowe ciasto z czekoladą
kokosowe ciasto z czekoladą

kokosowe ciasto z czekoladą – składniki (na blaszkę ok. 23x 30 cm):

ciasto: 
– dwie szklanki mąki
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki kakao
– 3/4 szklanki cukru
– pół szklanki stopionego masła lub oleju
– szklanka mleka
– 3 jajka

biała masa kokosowa

– 3 szklanki mleka 3,2 %
– 7 łyżek kaszy manny
– 150 g wiórków kokosowych
– nieco więcej niż pół szklanki cukru (dla słodyczolubów – szklanka cukru, ok. 190g)
– kilka garści siekanej żurawiny lub innych ulubionych bakalii

polewa:

– tabliczka gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 50%)
– łyżeczka cukru
– łyżeczka masła
– dwie łyżki (lub nieco więcej, gdyby masa była mocno gęsta) wody

kokosowe ciasto z czekoladą – przepis

Piekarnik ustawić na 170 st. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Suche składniki ciasta wymieszać w misce, mokre zmieszać w osobnej. Przelać mokre do suchych i wymieszać niezbyt porządnie łyżką. Nie należy używać miksera, by zbytnio nie napowietrzyć ciasta.
3/4 powstałej, czekoladowej masy wlać do blaszki i wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Piec 20 minut. W tym czasie należy przygotować kokosową masę. Do zimnego mleka wsypać kaszę mannę, cukier, wiórki kokosowe i gotować mieszając aż mleko zawrze i masa zgęstnieje. Ciasto wyjąć z piekarnika, wylać ugotowany, gorący, kokosowy krem  a na niego pozostałe, ciemne ciasto. Blaszkę ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze ok. 20 minut. Wyjąć ciasto i całkowicie ostudzić.

Składniki polewy rozpuścić w rondelku nad gotującą się wodą, mieszać aż masa stanie się jednolita. Gęstość regulować ilością dodanego płynu.
Polać w całości lub pokrojone w porcje ciasto.

kokosowe ciasto z czekoladą

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Asa_6niebo
    18 kwietnia, 2015, 11:16 am

    bardzo ciekawy pomysł, podoba mi się:)

  2. Joanna
    18 kwietnia, 2015, 12:31 pm

    A czy masę kokosową trzeba ostudzić przed wylaniem na ciasto?

  3. opalanka
    18 kwietnia, 2015, 1:00 pm

    Nie, ostudzona steżeje i nie da się wylać na ciasto.

    1. Joanna
      18 kwietnia, 2015, 5:22 pm

      Zatem robię jutro 🙂 Dziękuję 🙂

    2. opalanka
      19 kwietnia, 2015, 8:12 am

      Daj znać jak poszło:)

    3. Joanna
      19 kwietnia, 2015, 1:26 pm

      Ciasto stygnie 🙂 jeszcze polewa a degustacja wieczorem 🙂 jak dotąd poszło gładko 🙂

    4. Joanna
      19 kwietnia, 2015, 6:34 pm

      Pycha! Dziękuję za kolejną inspirację. Rzeczywiście łatwe, cudownie czekoladowe i kokosowe. Moje ulubione połączenie smaków 🙂

    5. opalanka
      19 kwietnia, 2015, 7:46 pm

      No to się cieszę bardzo:)

    6. Anonimowy
      10 grudnia, 2016, 9:07 pm

      ROBIŁAM TO CIASTO W LIPCU JAK BYLAM W KANADZIE,KANADOLOM SMAKOWAŁO ..BYLI ZACHWYCENI,A JA DZIEKI TEMU ZYSKALAM SUUPER OPINIE ,ZE UMIE PIEC…BARDZO DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS…POZDRAWIAM

  4. Lena
    18 kwietnia, 2015, 1:00 pm

    Zapisuję przepis, brzmi pysznie:)

  5. wiosenka27
    18 kwietnia, 2015, 2:57 pm

    Mega pyszne ciasto:)

  6. Justyna Żak
    18 kwietnia, 2015, 4:34 pm

    zapisuję ten przepis, zdecydowanie muszę zrobić ten przepis , ciasto wygląda smacznie i nie jest trudne do zrobienia:)

  7. poproszedokladke.pl
    18 kwietnia, 2015, 8:43 pm

    pysznie wygląda! no i ten kokos… 🙂

  8. Alexandra
    19 kwietnia, 2015, 12:35 pm

    Rewelka! Skoro nie da się nic zepsuć to powinnam spróbować!

  9. Alexandra
    19 kwietnia, 2015, 12:35 pm

    Rewelka! Skoro nie da się nic zepsuć to powinnam spróbować!

  10. Angie
    19 kwietnia, 2015, 6:58 pm

    Wygląda świetnie, a masa kokosowa mnie bardzo kusi: )

  11. babka z rodzynkiem
    19 kwietnia, 2015, 7:42 pm

    Ale cudo-zapisuję!

  12. Ania – Kto ugości moich gości?
    19 kwietnia, 2015, 8:28 pm

    Jestem bardzo ciekawa smaku! Wygląda świetnie!

  13. Anonimowy
    20 kwietnia, 2015, 5:36 pm

    Jak dużą blachę trzeba użyć na taką ilość składników?

    1. opalanka
      20 kwietnia, 2015, 5:41 pm

      Ok 20×30 cm.

    2. Anonimowy
      22 kwietnia, 2015, 1:21 pm

      Bardzo dziękuję. Wygląda bardzo apetycznie. Już kompletuję wszystkie składniki.

  14. Łukasz Majchrowski
    21 kwietnia, 2015, 5:11 pm

    Cudo! A że kokosowe łakocie ubóstwiam, więc tym bardziej jestem zachwycony 😀

  15. matleen
    22 kwietnia, 2015, 10:43 pm

    Piękne.. i na pewno przepyszne
    Pozdrawiam

  16. Maria Varia
    23 kwietnia, 2015, 8:34 am

    No. Moje oczy już się napatrzyły. Otarłam ślinę i idę zjeść jabłko 😉

  17. Anonimowy
    1 maja, 2015, 11:44 am

    A czy mozna zastapic czyms kasze manne? Chcialam zrobic to ciasto ale w wersji bezglutenowej

    1. opalanka
      1 maja, 2015, 12:06 pm

      Niestety nie mam pomysłu na zastępstwo 🙂

  18. TheQualietta
    9 maja, 2015, 2:48 pm

    Ciasto wyśmienite! Wpisuję je na stałe do swojego słodkiego repertuaru. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
    Zapraszam też do mnie http://skarbnica-smakow.blogspot.com

  19. Andy
    22 maja, 2015, 9:57 am

    Pyszne ciasto! Smakiem przypomina mi moje ulubione batony Bounty… już poleciłam przepis siostrze (piekła do pracy i wszystkich oczarowała). Sama znów się szykuje na jego pieczenie w ten weekend po raz kolejny i napewno nie ostatni!

    1. opalanka
      22 maja, 2015, 1:43 pm

      🙂 Pozdrawiam i smacznego życzę;)

  20. Barbara Idzikowska
    24 lipca, 2015, 11:29 am

    Bardzo lubię kokos, więc to ciasto jest dla mnie rewelacyjne ☺na pewno wypróbuję

  21. Anonimowy
    6 sierpnia, 2015, 2:06 pm

    pyszne! udalo mi się ! mam 13 lat i kocham piec!!!

  22. opalanka
    7 sierpnia, 2015, 5:54 am

    Gratulacje!!! Pozdrowionka:)

  23. Anonimowy
    5 listopada, 2015, 12:08 pm

    A mi nie wyszło. Beznadziejny przepis

    1. Asirk
      18 stycznia, 2020, 6:57 pm

      A może jeżeli Tobie nie wyszło a wszystkim innym wyszło to nie „beznadziejny przepis” tylko beznadziejny wykonawca :p

  24. Anonimowy
    20 listopada, 2015, 9:50 am

    naprawde proste i pyszne zapisuję przepis

  25. Anonimowy
    24 listopada, 2015, 12:44 pm

    wczoraj zrobiłam i faktycznie-proste,szybkie i przepyszne,Dziekuje za przepis,a ciasto będę polecać znajomym:)

  26. Anonimowy
    27 listopada, 2015, 6:49 pm

    Ja również zrobiłam na moje urodziny .Naprawdę warte polecenia i łatwe w przygotowaniu. Niestety smakowało również psu mojej i zjadł nam pół blachy. Pozdrawiam.

    1. opalanka
      27 listopada, 2015, 7:00 pm

      Nie wiem czy się cieszyć:) Mam nadzieję, że mu nie zaszkodziło:)

  27. Anonimowy
    14 grudnia, 2015, 11:19 am

    Czy polewa wg Pani przepisy całkowicie zastygnie, czy będzie miękka. Czy lepiej zastosować zwykłą polewę żeby nie "brudziła" tak? 🙂

    1. opalanka
      14 grudnia, 2015, 3:33 pm

      będzie miękka. To miękkie ciasto i ta akurat dobrze się tu komponuje. Ale można zrobić dowolną.

  28. Anonimowy
    24 stycznia, 2016, 8:21 am

    Dzień dobry,
    ciasto już czeka na konsumentów. Wczoraj upieczone – przyznaję, bułeczka z masłem, nawet dla kulinarnych dyletantów. Polewa zrobiona dziś, przed chwilą, i wygląda na to, że księżycowa pełnia domorosłym kucharzom nie służy – wyszedł matowy gęścior, który nie chciał się rozlać na cieście, by się stać szklistą powierzchnią, podobną do tej, w której tak pięknie odbija się różowy kwiateczek ze zdjęć powyżej. Gdzie przyczyna, czyja wina?
    Pozdrowienia z Suwalszczyzny 🙂

    1. opalanka
      24 stycznia, 2016, 9:01 am

      Gęstość regulujemy płynem. W zależności od rodzaju czekolady – więcej mniej, aż będzie smarownie. Można to w każdej chwili podgrzać i tego płynu dać więcej. Mleko, śmietanka , woda – bez wielkich różnic. Pozdrowionka:)

  29. Unknown
    30 stycznia, 2016, 8:35 pm

    A w tej masie kokosowej nie jest przypadkiem za dużo mleka? Bo mi jakos ta masa nie chciala stezec a mleko już wrzało.

    1. opalanka
      30 stycznia, 2016, 9:27 pm

      Nie, nie jest , trzeba dać możliwość pogotowania się chwilę, kasza musi napęcznieć. Czego nie zrobi w garnku nadrobi w piekarniku.

  30. Myszeczka
    23 kwietnia, 2016, 10:01 am

    Czy pół szklanki roztopionego masła to mniej więcej połowa kostki 200 gramowej? Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. opalanka
      23 kwietnia, 2016, 1:09 pm

      Tak, pozdrawiam również:)

  31. Ewelina
    23 maja, 2016, 7:10 am

    Fantastyczny przepis! Uwielbiam ciasta kokosowe. Akurat popsuł mi się mikser i szukam prostego przepisu na ciasto bez jego użycia. Czy bakalie dodać do kaszy manny i mleka przed zagotowaniem czy po? Czy ma to znaczenie?
    Pozdrawiam 😉

    1. opalanka
      23 maja, 2016, 8:11 am

      Nie ma znaczenia.
      Pozdrawiam:)

  32. Anonimowy
    20 lutego, 2017, 12:44 pm

    Niestety ciasto jest nie za dobre. Wcale nie jest słodkie!!! Mdłe, jakieś bez smaku. Koło Bounty to raczej nawet nie stało…

    1. opalanka
      20 lutego, 2017, 6:48 pm

      Kotuś, wybierz inny przepis albo daj więcej cukru. A bounty jest bounty.A to jest ciasto domowe.

    2. Anonimowy
      21 lutego, 2017, 3:32 pm

      To prawda… Niestety byłam degustatorem tego ciasta – wyglądało tak fajnie… a w smaku/// :/ musieliśmy dosładzać cukrem pudrem….. Naprawdę szkoda…..

  33. Anonimowy
    2 września, 2017, 9:18 am

    Kasza manna blyskawiczna? Można posypać wierzch skórką pomarańczową-będzie to "pasować" ?I pieczemy w termoobiegu?

    1. opalanka
      3 września, 2017, 4:11 pm

      Skórka będzie pasować. A kasza – zwykła albo błyskawiczna. Pieczemy bez termoobiegu – wysusza.

  34. Aska
    18 lutego, 2018, 10:22 pm

    Robiłam to ciasto. Dobre ale nic specjalnego. Masa kokosowa mało słodka.

  35. Kasia
    7 marca, 2018, 5:16 pm

    Przepyszne ?

  36. Ola
    8 lutego, 2020, 11:45 am

    Czy ten spód z ciasta na który kładzie się mase powinien być upieczony czy tylko lekko podpieczony?

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)