Ciasteczka cytrynowe. Popękane ciasteczka cytrynowe

 Te ciasteczka cytrynowe są miękkie w środku, lekko chrupiące z zewnątrz. By podczas pieczenia popękały, ciasto trzeba mocno schłodzić. Masa musi spędzić w lodówce przynajmniej godzinę. Można zagnieść ciasto poprzedniego dnia przed pieczeniem, będzie chłodzić się do czasu, aż nadarzy się odpowiedni czas na wypieki. Nie należy jednak czekać dłużej niż dwa dni:) Szybkie rośnięcie ciastek i gwałtowna zmiana temperatury powodują pękanie powierzchni, lubię ten efekt. Ciasteczka cytrynowe z pięknie popękaną, kruchą skórką – idealne do popołudniowej kawy.
Przepis na ciastka w wersji czekoladowej można znaleźć tutaj.

 

 ciasteczka cytrynowe

 

 ciasteczka cytrynowe


 ciasteczka cytrynowe- składniki ( na ok 25 szt)  :

– tabliczka białej czekolady ( 100g)
– pół kostki masła ( 100g)
– 2 jajka
– nieco więcej niż pół szklanki cukru ( ok. 120 g)
– 2,5 szklanki mąki  (ok. 380 g)
– czubata łyżeczka proszku do pieczenia
– łyżka soku z cytryny
– skórka (żółta część) otarta z wyszorowanej i sparzonej cytryny
– cukier puder do obtoczenia ciastek

 ciasteczka cytrynowe- przepis

Czekoladę połamać i rozpuścić z masłem w rondelku nad parującą wodą. Ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem na jasny puch. Dodać sok i skórkę z cytryny, wlać masę z masła i czekolady, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować lub zagnieść ręką kulę z ciasta. Odstawić pod przykryciem do lodówki na przynajmniej godzinę. Piekarnik rozgrzać do 170 st. Z ciasta odrywać kulki wielkości orzecha włoskiego ( ciasto stwardnieje), obtaczać porządnie w cukrze pudrze i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w całkowicie nagrzanym piekarniku ok. 10-14 minut, dłużej pieczone twardnieją, choć dalej są smaczne:)

 ciasteczka cytrynowe

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Ervisha
    12 marca, 2015, 11:07 am

    Z wielką chęcią bym spóbowała 😉

  2. wedelka
    12 marca, 2015, 11:11 am

    Urocze 🙂 Muszę je wypróbować z moją trzylatką 🙂

    1. opalanka
      12 marca, 2015, 2:01 pm

      Wedelko, masa trochę zbyt ścisła dla trzylatki. Dodaj jajko więcej albo wybierz bardziej miękkie 🙂

  3. Lena
    12 marca, 2015, 11:20 am

    Lubię popękane ciasteczka, wersji cytrynowej nie znałam, jak mi się podobają;)

  4. Ela
    12 marca, 2015, 11:31 am

    A ile proszku do pieczenia?

    1. opalanka
      12 marca, 2015, 2:44 pm

      czubata łyżeczka, już dopisałam:)

    2. Ela
      12 marca, 2015, 4:44 pm

      Dzięki! 🙂

  5. Anonimowy
    12 marca, 2015, 2:17 pm

    Mniam,piekłam czekoladowe ,upiekę też te,to fantastyczne ,popękane ciasteczka !Pozdrawiam ,Danka :]

  6. poproszedokladke.pl
    12 marca, 2015, 3:10 pm

    ahh wyglądają lepiej niż czekoladowe!

  7. Salvador Dali
    12 marca, 2015, 3:16 pm

    Powiem Ci.. boskie!

  8. Karolina Smyk
    12 marca, 2015, 4:03 pm

    FAJNY POMYSŁ!
    😉

    Zapraszam na smykwkuchni.blogspot.com 😉
    Miłego Dnia!

  9. Anonimowy
    12 marca, 2015, 8:30 pm

    Beatko,czy na pewno 3 szkl.mąki to 390g.tak pytm bo wydaje mi się,że to trochę więcej.Pozdrawiam Małgosia.

    1. opalanka
      13 marca, 2015, 9:02 am

      Nie na pewno. Internety podają różnie, a ja powtarzam jak gapa. Zważyłam rano z ciekawości. Moja szklanka mąki – 250 ml waży 150 g. Zmieniam:) Pozdrowionka

  10. Angie
    12 marca, 2015, 8:37 pm

    Bardzo podoba mi się ten ich popękany wierzch!:)

  11. Elea 82
    14 marca, 2015, 9:06 am

    Obłędne 😉

  12. Kamila
    18 marca, 2015, 9:01 am

    Wyglądają obłędnie , muszę spróbować !

  13. Aleksandra Demczuk
    10 kwietnia, 2015, 6:16 am

    robiłam te cytrynowe i czekoladowe – obie wersje przepyszne
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7f63b0d8b669b2b6.html

    1. opalanka
      10 kwietnia, 2015, 2:49 pm

      Mistrzowskie! 🙂

  14. Anonimowy
    21 grudnia, 2015, 11:16 am

    Można zastąpić biały cukier brązowym?

  15. Unknown
    20 stycznia, 2017, 2:21 pm

    u mnie masa wyszła za luźna czy taka ma być płynna ?

  16. Ewa
    4 lutego, 2018, 5:34 pm

    przed chwilą wyciągnęłam z pieca , wyszły pyszne , wyrosły , na wierzchu są chrupiące w środku mięciutko-puszyste , piekłam z termoobiegiem 11 minut 170 stopni , ciasto trzymałam w zamrażalniku ok 20 minut ( nie mogłam się doczekać – stąd ten zamrażalnik ,ale wyszło super)
    dodam ,że ciasteczka świetnie się „kula” , bo ciasto nie przywiera do rąk , bez problemu wychodzą kuleczki , a więc szybko , łatwo i pysznie
    Dziękuję za przepis i polecam

  17. Jola
    18 grudnia, 2019, 9:00 pm

    Robię je drugi raz , za pierwszym razem świetnie popękały. Za drugim razem niestety prawie nie popękały. Jaka może być przyczyna?

    1. Beata Królikiewicz
      19 grudnia, 2019, 4:00 pm

      Muszą być mocno schłodzone i od razu do całkowicie nagrzanego piekarnika. Może czekały na blacie? To różnica temperatur powoduje pękanie.

  18. Basia
    2 grudnia, 2020, 2:26 pm

    Właśnie je upiekłam są obłędne ,dałam tylko 2 szklanki mąki i pół szklanki płatków migdałowych ,polecam- nie wiem czy dotrwają do jutra .

    1. Beata Królikiewicz
      2 grudnia, 2020, 5:15 pm

      super! Dobry pomysł z płatkami:)

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)