Biała kiełbasa na Wielkanoc. Kiełbasa pieczona na warzywach
Biała kiełbasa pieczona, jedna z propozycji do podania na świątecznym stole. Najważniejsze, żeby kupić możliwie najlepszą białą kiełbasę z możliwie pewnego źródła. Najlepiej lekko szaro-różową w kolorze (po przygotowaniu powinna zrobić się całkiem szara), nie parzoną, z jakiejś małej, lokalnej masarni. Niska cena w marketach oznacza często niską jakość. Nastrzykiwane solą fizjologiczną mięso więcej waży i mniej kosztuje. Warto wydać parę złotych więcej za lepszy smak. I należy czytać etykiety. Zawartość mięsa 80-95 procent jest ok, poniżej – zupełnie nie warto kupować. Unikać należy też kiełbas z dodatkiem mięsa drobiowego, które często jest nie najlepszej jakości i do tradycyjnej białej kiełbasy zupełnie nie pasuje.
Kiełbasy białej nie należy gotować, należy ją tylko parzyć, co oznacza, że wodę trzeba podgrzać w garnku do temperatury ok. 70-80 stopni, czyli do takiej, kiedy jeszcze nie pojawiają się w niej duże bąble powietrza, jedynie małe kulki, jak wodzie mineralnej. Wtedy można przestawić garnek na mały palnik, zmniejszyć ogień do minimum. Nie dopuszczając do zagotowania, trzymać kiełbasę tak podgrzewaną pod przykryciem ok. dwudziestu minut, do pół godziny. Każdą z kiełbasek można nakłuć w jednym, dwóch miejscach by nie popękała w trakcie parzenia, jednak nie gęściej, pobawimy ją wtedy soczystości i naturalnego smaku. Biała kiełbasa z chrzanem, biała kiełbasa z ćwikłą, biała kiełbasa z sosem chrzanowym, biała kiełbasa pieczona, no święta…:)
Biała kiełbasa pieczona – składniki:
– 6 kawałków białej kiełbasy
– 4 duże cebule
– główka czosnku
– 25 dag pieczarek
– ćwiartka włoskiej kapusty (można pominąć, ja lubię)
– marchewka
– łyżka majeranku
– pół łyżeczki tymianku
– 1/4 łyżeczki pieprzu
Kiełbasę włożyć do osolonej (ok. łyżką soli ) gorącej wody. Nie dopuszczając do zagotowania parzyć ok. 10 minut. Przełożyć na talerz. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Cebule pokroić w półkrążki, czosnek obrać, ząbki pokroić na połówki,
marchewkę obrać i pokroić w cienkie plastry, kapustę pokroić w małe
paski i zalać wrzątkiem na kilka minut, odlać wodę. Wszystkie warzywa przełożyć
do miski, zalać łyżką oleju, osolić łyżeczką soli, dodać połowę przypraw, wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego lub natłuszczonej olejem blaszki, dodać kilka łyżek wody z parzenia kiełbasy. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową, wstawić do piekarnika na pół godziny. Kiedy warzywa się podduszą, zdjąć przykrycie położyć na wierzchu kiełbasę, oprószyć pozostałymi przyprawami i piec jeszcze pół godziny lub chwilę dłużej, aż kiełbasa ładnie się przyrumieni.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
U mnie na święta biała kiełbasa ląduje tylko w barszczu, ale myślę,że taki przepis śmiało by się przyjął w moim domu:)
Nienawidziłam białej kiełbasy kiedyś, ale odkąd zmieniłam swoje nawyki żywieniowe zmieniły mi się moje upodobania kulinarne. O tym, że owa kiełbasa mi jednak smakuje dowiedziałam się ostatnio kiedy podkradłam kęsa mojemu chłopakowi. Także w te święta obowiązkowo zjem.
Dobrze, że napisałaś jak ją przygotowywać – byłam zupełnie nieświadoma, że się ją parzy a nie gotuje.
bardzo rzadko jem kiełbasę, bo średnio za nią przepadam, ale raz do roku na Święta to aż miło 🙂 Twoja propozycja bardzo apetyczna 🙂
Po bardzo złych doświadczeniach z kupną kiełbasą postanowiłam, że nigdy więcej nie tknę kupnej i od tego czasu sama ją robię i nie jest to trudne a smak o niebo lepszy…I piekę ją również, choć najczęściej w piwie 😉 Wersja z warzywami też zapowiada się nieźle 🙂
Przymierzam się do zrobienia 🙂
Będę musiała taką zrobić, tylko zamiast oleju chciałabym użyć olej kokosowy bio planet 🙂
Co robimy z pieczarkami?Pominełas je w opisie.:)
jeśli małe, dajemy w całości, duże kroimy na ćwiartki lub połówki i dajemy z warzywami.