Puszyste pieczone pączki z białą czekoladą

Cudne, puszyste pieczone pączki, delikatne jak puch, które mimo zupełnie nietradycyjnej drogi wyrobu, biją się w naszym domu o miejsce na pączkowym podium. Od poprzednio pokazywanych różnią się wyłącznie zawartością środka, ale są tak dobre, że nie mogę czekać z pokazaniem ich do przyszłego roku. A przecież mogą się przydać na TEN Tłusty Czwartek.

Pieczone pączki to nieco zdrowsza od smażonych wersja drożdżowego ciastka, którego nieprzebrane ilości zjadamy w Polsce w karnawale. To bardzo lekkie drożdżówki bez smażenia, od których nie rosną te części ciała na których zmniejszaniu nam zależy:)

 

Pieczone pączki

 

Pieczone pączki

Pieczone pączki- składniki:

– 100 ml mleka
– 50 g świeżych drożdży
– 380 g pszennej mąki tortowej
– 80 g cukru
– 3 jajka
– 170 g miękkiego masła, bez oleju
– szczypta soli

do nadzienia: 

– 2 tabliczki białej czekolady 

lukier: 

szklanka cukru pudru wymieszana z sokiem z cytryny ( łyżką, dwiema, ma powstać niezbyt rzadka emulsja.

ew. smażona skórka pomarańczowa do dekoracji, papierowe papilotki, roztrzepane jajko do smarowania pączków po wyrośnięciu.

Pieczone pączki- przepis

Mleko lekko podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i mąki, dobrze wymieszać, odstawić na 10 – 15 minut w ciepłe miejsce by nieco podrosły. Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski, wymieszać z cukrem i solą. Wlać mleko z drożdżami, wbić jajka, i łyżką (najlepiej drewnianą) wymieszać ciasto. Dalej zagniatać ręką lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Ciasto będzie rzadkie, ale nie należy dosypywać mąki przynajmniej przez 10 minut wyrabiania. Po tym czasie dodać pokrojone na kawałeczki masło i wyrabiać kolejne 10 minut.

Jeśli i po tym czasie ciasto nie zagniotło się w luźną kulę, należy dodać nieco mąki, ale nie więcej niż 50, góra 100 g, zagniatać dalej i niezależnie od konsystencji odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, najlepiej pod przykryciem z plastikowej folii spożywczej. Ja wstawiam do nagrzanego do 50 st piekarnika, wyłączam temperaturę i włączam światełko. Po godzinie ciasto powinno być wyrośnięte. Należy je ponownie zagnieść. Dość mocno podsypać mąką blat i spłaszczyć ręką ciasto (z wierzchu też nieco podsypać mąką)  na placek grubości ok. 1 cm.

Przy pomocy kieliszka, słoika czy niedużej szklanki (ok. 8 cm) wykrawać krążki, nakładać po dwie kostki czekolady, sklejać, układać na papierowych, rozciągniętych i spłaszczonych nieco papilotkach, sklejeniem do dołu. Odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem ze ściereczki, do wyrośnięcia,  na ok. pół godziny.

Pieczone pączki

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ułożyć pączki w odległości ok. 3 cm od siebie, w trakcie pieczenia rosną i mogą się sklejać brzegami. Przy pomocy pędzelka posmarować ciastka roztrzepanym jajkiem. Z podanej porcji wychodzą dwie duże blaszki,  należy je piec pojedynczo, w całkowicie rozgrzanym piekarniku , ok. 13- 15 minut, do zrumienienia wierzchu. Od razu wyjąć z piekarnika i lukrować.

Pieczone pączki

 

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Amber
    Luty 3, 2015, 4:12 pm

    O boszszsz, co za pączusie!
    Wspaniałe, przepiękne!

  2. Maria Varia
    Luty 3, 2015, 4:49 pm

    Zagłosowałam i trzymam kciuki 🙂 Gdyby się dało jeszcze wprosić na te pączki… mmm… 🙂

    1. opalanka
      Luty 3, 2015, 7:07 pm

      Nosz przecie karmić – sama przyjemność, przyjeżdżaj:)

    2. Maria Varia
      Luty 3, 2015, 8:51 pm

      Już niedługo :-*

  3. Lena
    Luty 3, 2015, 6:43 pm

    Za samo zdjęcie pączka zagłosuję 🙂

    1. opalanka
      Luty 3, 2015, 7:10 pm

      Och, dzięki Lena, TY też przyjeżdżaj 🙂 !

  4. Emilia
    Luty 3, 2015, 8:37 pm

    Wyglądają cudownie 🙂

  5. Homemade stories
    Luty 3, 2015, 10:15 pm

    Wyglądają super i pewnie jeszcze lepiej smakuja!

    http://www.homemade-stories.blogspot.be

  6. poproszedokladke.pl
    Luty 4, 2015, 5:56 am

    jakoś nie mogę się przekonać do tych pieczonych, chyba po prostu muszę je wypróbować 🙂 a za bloga trzymam kciuki!

    1. opalanka
      Luty 4, 2015, 8:13 am

      nie przekonuj się zupełnie. Upiecz od niechcenia:) Dzięki za kciuki:)

  7. Marcela
    Luty 4, 2015, 9:33 am

    o rany! Pączki z czekoladą to niebo w gębie…. <3

  8. Dawid
    Luty 4, 2015, 4:59 pm

    Skoro tak pięknie prosisz to jak tylko jutro doładuję sobie konto – wysyłam na Ciebie smsa. Zasłużyłaś, nie tylko tymi pączkami… Chociaż przyznam, że przepis jest cudny. Pączki z czekoladą muszą być smakowite. No i jak fajnie się je przyrządza. Takie babeczko – pączuszki. Zrobię na tłusty czwartek

    1. opalanka
      Luty 4, 2015, 6:29 pm

      bardzo się cieszę i dziękuję:)

  9. Mysza Baranowska
    Luty 4, 2015, 7:04 pm

    Z przyjemnością na Ciebie zagłosuję (-: Powodzenia.
    A pączki? Boskie! Pozdrawiam cieplutko.

    1. opalanka
      Luty 4, 2015, 8:18 pm

      Ooo jak mi miło! Bardzo! Taka rekomendacja, to jest rekomendacja! 🙂

  10. Anonimowy
    Luty 4, 2015, 9:49 pm

    Zagłosowałam i jeszcze co najmniej 4 głosy będą od moich bliskich.Uwiodła nas Pani pamiętnym sernikiem,oraz wieloma innymi przepisami ,z których korzystam :} Pozdrawiam,fanka bloga Danka

    1. opalanka
      Luty 5, 2015, 2:50 pm

      Ojej, nie masz pojęcia jak się cieszę:)

  11. martute juocke
    Luty 5, 2015, 1:31 pm

    na moje glosy mozesz liczyc,blog zasluzyl by byc wyroznionym!blog sledze od dawna…pamietam,ze byl to przepis na poledwiczki od kiedy zajrzalam na blog pierwszy raz i od tego czsu nie zlicze juz ile przepisow wyprobowalam!moj ulubiony to sernik z kaszy jaglanej:)pozdrawiam serdecznie Marta

  12. martute juocke
    Luty 5, 2015, 1:32 pm

    na moje glosy mozesz liczyc,blog zasluzyl by byc wyroznionym!blog sledze od dawna…pamietam,ze byl to przepis na poledwiczki od kiedy zajrzalam na blog pierwszy raz i od tego czsu nie zlicze juz ile przepisow wyprobowalam!moj ulubiony to sernik z kaszy jaglanej:)pozdrawiam serdecznie Marta

    1. opalanka
      Luty 5, 2015, 2:50 pm

      Baaaaardzo, bardzo dziękuję:)

  13. Maria T.
    Luty 7, 2015, 12:14 am

    Upiekłam bardzo podobne, ale z konfiturą i z nutellą. Wygrywają z tradycyjnymi smażonymi. Są przepyszne. Próbowałam zagłosować, ale z zagranicy nie przyjmuje 🙁 . Trzymam więc kciuki. Pozdrawiam 🙂

    1. opalanka
      Luty 8, 2015, 4:49 pm

      Pozdrawiam również. Powalczę- namów znajomych z Polski by zagłosowali:)

  14. Kto ugości moich gości?
    Luty 7, 2015, 4:14 pm

    Wyglądają fantastycznie, nie przepadam za pączkami smażonymi a po taki chętnie bym sięgnęła!

  15. Elzbieta Filipkowska
    Luty 8, 2015, 12:38 pm

    Jestem tu po raz pierwszy ale nie ostatni.
    Dziękuje za smaczne pomysły.
    Sms wyslany, powodzenia

    1. opalanka
      Luty 8, 2015, 4:42 pm

      Baaardzo dziękuję i pozdrawiam:)

  16. Anonimowy
    Luty 10, 2015, 5:29 pm

    cudo pączusie wypróbowałam dzisiaj przed czwartkiem a w czwartek podwójna porcja bedzie:) szkoda ze tak pózno zobaczyłam ze głosowanie było na pewno bym zagłosowała bo przepisy rewelacyjne .Natępnym razem zagłosuje 2razy:)

    1. opalanka
      Luty 10, 2015, 8:53 pm

      Pozdrawiam 🙂

  17. Marta Kawinska
    Luty 11, 2015, 2:59 pm

    Ile pączków wyrośnie z tego przepisu?

    1. opalanka
      Luty 13, 2015, 8:46 pm

      Ponad 20 szt, jeśli krążki ciasta mają 1,5 cm grubości i średnicę ok. 7-8 cm.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie