Kurczak pieczony w musztardzie. Kurczak pieczony z pieczarkami

Kurczak pieczony to bardzo łatwe, zupełnie niekłopotliwe, a przepyszne danie na obiad czy kolację. Mięso jest mięciutkie, delikatne i smakuje niebiańsko.
Jeśli ktoś posiada w kuchence elektroniczne ustawianie czasu pracy piekarnika (bardzo wiele kuchenek ma, a właściciele nie korzystają, widziałam u znajomych ), to bardzo namawiam do przeczytania instrukcji obsługi. To jest najlepsza funkcja kuchenkowa na świecie. Wkłada się mięso do piekarnika, okrywa folią czy pokrywką na wszelki wypadek, by nie zrumieniło się zbytnio bez kontroli. Można wyjść do pracy, na zakupy, czy tam gdzie kto chce, a mięso będzie upieczone dokładnie o godzinie naszego powrotu. Kurczaka nasmarowałam marynatą z musztardy rano, wstawiłam do zimnego piekarnika. Wróciłam w porze obiadu, do cudnie pachnącej pieczenią kuchni, zdjęłam folię, dorzuciłam kilka pieczarek. W czasie kiedy szykowałam talerze i coś do picia, mięso się pięknie przyrumieniło, pieczarki upiekły. Mistrzostwo logistyczno- kulinarne, no bardzo polecam.

 kurczak pieczony w musztardzie

 

kurczak pieczony

 

kurczak pieczony w musztardzie składniki (na cztery osoby) : 

– cztery udka lub  ok. 1,2 kg skrzydełek czy podudzi z kurczaka
– 2 duże cebule

– 4 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy
– 4 łyżki innej, ulubionej musztardy np. dijon
– łyżka miodu
– sól, pieprz

– 250 g pieczarek

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Musztardy wymieszać z miodem, dodać cebulę, ok. pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu (lub mniej, czy wcale, jeśli ktoś nie lubi ostrych smaków). Powstałą mieszaninę wlać do miski z kurczakiem i porządnie całość wymieszać, by marynata pokryła kawałki mięsa. Odstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny lub nawet na całą noc.
Przełożyć do dużego, żaroodpornego naczynia lub blaszki. Piec ok. godzinę piętnaście minut, w temperaturze 200 st. pod niezbyt szczelnym przykryciem, np. z folii aluminiowej. A potem jeszcze piętnaście minut bez niej, by mięso nabrało rumieńców. W tym czasie należy też dorzucić pokrojone w ćwiartki pieczarki. W trakcie pieczenia można podlewać mięso powstałym sosem, ale nie jest to konieczne.

kurczak pieczony z pieczarkami

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂



  1. Anonimowy
    21 lutego, 2015, 10:33 am

    Wyglada bardzo smakowicie , czegoś takiego szukałam na obiad ,w jakiej temperaturze należy piec mieso? Pozdrawiam serdecznie.

    1. opalanka
      21 lutego, 2015, 11:10 am

      200 st, już dopisałam:) Pozdrawiam:)

  2. Lena
    21 lutego, 2015, 11:07 am

    Ale fajny pomysł na obiad, niby zwykły kurczak a jaki efekt:)

  3. Angie
    21 lutego, 2015, 12:42 pm

    I ta skórka- idealna<3

  4. Aleksandra Langiewicz
    21 lutego, 2015, 3:45 pm

    Mmm ale aromatycznie, musztarda i miód to genialne połączenie. Mam pierś z kurczaka na jutro, tak mi zrobiłaś ochotę, że zrobię w podobny wydaniu 🙂 Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

  5. Salvador Dali
    21 lutego, 2015, 8:06 pm

    w musztardzie?! kupuje w ciemno!

  6. Katarzyna Wachel
    22 lutego, 2015, 2:42 pm

    Termoobieg włączony? Czy lepiej bez?

    1. opalanka
      22 lutego, 2015, 6:26 pm

      Lepiej bez.

  7. Aguś kulinarnie
    22 lutego, 2015, 7:25 pm

    Ach ta skórka przypieczona…

  8. Anonimowy
    23 lutego, 2015, 5:34 pm

    a pieczarek do woli?

    1. opalanka
      23 lutego, 2015, 10:36 pm

      W zasadzie tak, byle nie przykryły mięsa, lepiej niech wypełnią przestrzenie pomiędzy. Tutaj, ok. 10 sztuk.

  9. Anonimowy
    1 marca, 2015, 4:32 pm

    Ja zawsze piekłam z termoobiegiem. Czy dlatego mięso często jest suche? To jak piec? Z dolną grzałką tylko?

    1. opalanka
      1 marca, 2015, 5:25 pm

      Tak. Póki jest przykryte, pokrywą czy dość szczelnie folią, to termoobieg może być. Przy odkrytym mięsie wysusza. Przykryj najpierw a pod koniec zdejmij przykrycie i piecz na funkcji góra-dół.

  10. Kaka
    20 września, 2015, 12:55 pm

    Przepis wypróbowany;) dzisiaj Pani kurczak był u nas na obiedzie. Bardzo smaczny;)

    1. opalanka
      20 września, 2015, 5:00 pm

      Bardzo się cieszę:)

  11. Lidia Podraza
    28 listopada, 2015, 7:22 pm

    Szukałam tego przepisu i jutro będzie to u mnie na obiad 🙂

  12. Lidia Podraza
    29 listopada, 2015, 8:08 pm

    Naprawde dobre danie i mało pracy przy nim . Na jutro jeszcze mi zostało 🙂

  13. Krystiana Sawicka
    16 grudnia, 2015, 3:14 pm

    A ja dorzucilam ziemniaczki 🙂 surowe cwiartki ziemniakow pokrylam resztka marynaty i pieklam w jednym naczyniu pod kurczaczkiem 🙂 pychotka 🙂

  14. robaczeeek
    30 stycznia, 2016, 5:46 pm

    Oczywiście do przepisu nic nie mam ale jak dla mnie zbyt słodkie to wydanie kurczaka – sos musztardowy się nie przydał bo mój P. go nie chciał zresztą dla mnie był za słodki 😉 sam kurczak bardzo dobry i jak dla mnie pozostaje nadal wersja solono, pieprzona i z odrobiną czerwonej papryki i gęsto obsypana czosnkiem swieżym 😉 pozostaje mi wypróbować kolejne przepisy.

  15. stateczna
    15 października, 2016, 3:48 pm

    Wygląda pysznie?.Właśnie czeka w marynacie na jutrzejszy obiad.Dam znać jaki był efekt.

    1. opalanka
      15 października, 2016, 4:15 pm

      czekamy:)

  16. Anonimowy
    22 marca, 2017, 7:58 pm

    robiłam jest pychota a pieczarki cudo!

  17. Anonimowy
    19 września, 2017, 8:30 pm

    Zrobiłam. Bardzo dobre.

  18. Gosia
    7 lutego, 2020, 10:41 am

    Hej, mam pytanie, ale ile pieczarek dajesz?

    1. Beata Królikiewicz
      7 lutego, 2020, 2:57 pm

      ok. 250 g, dopisałam 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)