Ciastka bez pieczenia z kaszą jaglaną. Ciastka na Walentynki. Bajaderki
Ciastka bez pieczenia, bo pod postem z innymi bajaderkami SabinaAnna napisała – “uratowałaś mój zakalec! ” Zakalcom poświęciłam osobną stronę na blogu, bo czasem zdarza się najlepszym (link tutaj) i nie ma się co martwić. W końcu to tylko zakalec! Na zakalce i resztki ciast najlepsze są właśnie bajaderki. Nada się wyschnięty sernik, murzynek, piernik, niezbyt świeże pączki, rozmaite ciastka i trochę dżemu lub powideł. Jeśli nie mamy sernika, sprawę załatwi biały ser albo jogurt czy śmietana. Małe kulki wychodzą za każdym razem o trochę innym smaku. Dodałam ulubionej żurawiny i tym razem obtoczyłam je w uprażonym na złoto, chrupiącym sezamie. Nie ma tu ścisłego, recepturowego przepisu, ale zasada jest taka: masa zbyt rzadka – dodać tartej bułki, zbyt gęsta – odrobinę więcej mleka, śmietany czy jogurtu. No i jeszcze ugotowana, zblendowana kasza jaglana. Przemycone, niewyczuwalne, zdrowe dobro. I odrobina czerwonego barwnika, jeśli okazja jest walentynkowa i akurat mamy.
ciastka bez pieczenia z kaszą jaglaną, bajaderki – składniki (mniej więcej) :
– ok. 30 dag ciastek, herbatników, czerstwego ciasta lub ciasta z zakalcem ( bez kremu lub galaretki)
– 3 łyżki ugotowanej, zblendowanej z łyżką mleka na gładko kaszy jaglanej (jak ugotować kaszę – przepis tu)
– dwie łyżki białego sera (zwykłego lub zmielonego)
– trzy łyżki powideł lub ulubionego dżemu
– żurawina, rodzynki, ew. siekane orzechy – razem ok. 3 – 4 łyżki
– 4 łyżki podprażonego chwilę na suchej patelni sezamu
Gdyby masa wyszła zbyt luźna – dodać tartej bułki lub pokruszonych herbatników, zbyt gęsta – trochę jogurtu, śmietany lub mleka
Ciasta i herbatniki pokruszyć jak najdrobniej, zblendować razem z kaszą, serem i dżemem. Dodać bakalie i wymieszać. By masa nie przyklejała się do dłoni, można posmarować je olejem lub zwilżyć wodą. Formować kulki wielkości dużych orzechów włoskich i panierować w uprażonym sezamie. Odstawić do lodówki do stężenia.
Mówię Wam – niebo na talerzu:)
Lubię kombinować po swojemu z różnymi znalezionymi przepisami, szczególnie gdy są takie jak ten – daje wolną rękę, ale są podstawy które obowiązują, Zapraszam do mnie na porady z okazji tłustego czwartku 🙂
uwielbiam takie słodkości!!!
pyszne i zdrowe, czyli idealne :-))
A ser biały obojętnie jaki? Czy może być to serek naturalny Mój ulubiony? Bo takiego używam do serników 🙂
Tak, może być. Dowolny ser, trzeba tylko kontrolować gęstość, czasem wiaderkowe bywają rzadkie. Ale Mój Ulubiony jest gęsty.