Ciastka bez pieczenia z kaszą jaglaną. Ciastka na Walentynki. Bajaderki

Ciastka bez pieczenia, bo pod postem z innymi bajaderkami SabinaAnna napisała – “uratowałaś mój zakalec! ” Zakalcom poświęciłam osobną stronę na blogu, bo czasem zdarza się najlepszym (link tutaj) i nie ma się co martwić. W końcu to tylko zakalec! Na zakalce i resztki ciast najlepsze są właśnie bajaderki. Nada się wyschnięty sernik, murzynek, piernik, niezbyt świeże pączki, rozmaite ciastka i trochę dżemu lub powideł. Jeśli nie mamy sernika, sprawę załatwi biały ser albo jogurt czy śmietana. Małe kulki wychodzą za każdym razem o trochę innym smaku. Dodałam ulubionej żurawiny i tym razem obtoczyłam je w uprażonym na złoto, chrupiącym sezamie. Nie ma tu ścisłego, recepturowego  przepisu, ale zasada jest taka: masa zbyt rzadka – dodać tartej bułki, zbyt gęsta – odrobinę więcej mleka, śmietany czy jogurtu. No i jeszcze ugotowana, zblendowana kasza jaglana. Przemycone, niewyczuwalne, zdrowe dobro. I odrobina czerwonego barwnika, jeśli okazja jest walentynkowa i akurat mamy.

ciastka bez pieczenia z kaszą jaglaną
ciastka bez pieczenia z kaszą jaglaną

ciastka bez pieczenia z kaszą jaglaną, bajaderki – składniki (mniej więcej) :

– ok. 30 dag ciastek, herbatników, czerstwego ciasta lub ciasta z zakalcem ( bez kremu lub galaretki)
– 3 łyżki ugotowanej, zblendowanej z łyżką mleka na gładko kaszy jaglanej (jak ugotować kaszę – przepis tu)
– dwie łyżki białego sera (zwykłego lub zmielonego)
– trzy  łyżki powideł lub ulubionego dżemu

– żurawina, rodzynki, ew. siekane orzechy – razem ok. 3 – 4 łyżki
– 4 łyżki podprażonego chwilę na suchej patelni sezamu

Gdyby masa wyszła zbyt luźna – dodać tartej bułki lub pokruszonych herbatników, zbyt gęsta – trochę jogurtu, śmietany lub mleka

Ciasta i herbatniki pokruszyć jak najdrobniej, zblendować razem z kaszą, serem i dżemem. Dodać bakalie i wymieszać. By masa nie przyklejała się do dłoni, można posmarować je olejem lub zwilżyć wodą. Formować kulki wielkości dużych orzechów włoskich i panierować w uprażonym sezamie. Odstawić do lodówki do stężenia.

ciastka z kaszą jaglaną,bajaderki

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz



  1. Aleksandra
    12 lutego, 2015, 1:18 pm

    Lubię kombinować po swojemu z różnymi znalezionymi przepisami, szczególnie gdy są takie jak ten – daje wolną rękę, ale są podstawy które obowiązują, Zapraszam do mnie na porady z okazji tłustego czwartku 🙂

  2. Magdalena Kuchaja
    12 lutego, 2015, 7:09 pm

    uwielbiam takie słodkości!!!

  3. poproszedokladke.pl
    12 lutego, 2015, 9:07 pm

    pyszne i zdrowe, czyli idealne :-))

  4. Anonimowy
    2 marca, 2017, 9:35 pm

    A ser biały obojętnie jaki? Czy może być to serek naturalny Mój ulubiony? Bo takiego używam do serników 🙂

    1. opalanka
      3 marca, 2017, 8:05 am

      Tak, może być. Dowolny ser, trzeba tylko kontrolować gęstość, czasem wiaderkowe bywają rzadkie. Ale Mój Ulubiony jest gęsty.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)