Szybki obiad. Wieprzowina stir- fry

Wieprzowina stir – fry to najszybszy ze znanych mi sposobów przygotowania obiadu. Ponieważ mięso smaży się w pięć minut, ważna jest logistyka. Najpierw zabieramy się za przygotowanie talerzy i sztućców, wyciągamy wszystko co potrzebne, bo sam czas smażenia mięsa potrwa zaledwie chwilę. Jeśli myślimy o dodatku w postaci ryżu czy makaronu – również należy przygotować je wcześniej, przed smażeniem. Często robię taki obiad, kiedy mam w lodówce pozostałość ryżu (na przykład z wczorajszej pomidorowej). Wtedy wrzucam go na rozgrzaną z łyżką oleju patelnię, dodaję dwie łyżeczki curry i mam równie szybki dodatek. Albo kiedy w spiżarni zalega makaron ryżowy czy typu noodle. Mam je gotowe w trzy minuty.

Dla osiągnięcia pożądanego efektu przy wieprzowinie stir fry ważny jest rodzaj oleju. Chodzi o to, żeby mógł uzyskać bardzo wysoką temperaturę, na skraju dymienia. Najlepiej sprawdza się sojowy czy z orzeszków piniowych ale rzepakowy czy słonecznikowy, łatwiej dostępne, też się nadadzą. Jeśli planujemy wykonanie mięsa z warzywami, nie należy smażyć ich razem.

Mięso będzie miękkie i soczyste tylko wtedy, kiedy utrzymamy wysoką temperaturę, a dorzucenie warzyw znacznie ją obniży. Porcja mięsa na wok czy dużą patelnię nie powinna być większa niż 250, góra 300 g. Jeśli mamy więcej, należy zrobić je w dwóch turach, smażąc jedna po drugiej. Nie myjemy patelni, dolewamy trochę oleju, rozgrzewamy i dajemy następną porcję mięsa lub warzywa. Smaki cudnie się wymieszają. Nie znam mięsożercy, który z takiego obiadu nie byłby zadowolony. W ten sam sposób wyjdzie nam szybki kurczak, szybki indyk, szybka kaczka czy polędwica wołowa. Idealnie, jeśli mięso udało nam się zamarynować poprzedniego dnia lub choć piętnaście minut przed smażeniem, w czasie potrzebnym do przygotowania ryżu czy makaronu. Ale z tytułem – szybki obiad – ujdzie i będzie pysznie bez marynowania:)

p.s. Posypane siekaną kolendrą lub szczypiorkiem będzie jeszcze lepsze.

szybki obiad

szybki obiad. wieprzowina stir – fry – składniki ( na dwie osoby) :

– 300 g wieprzowej łopatki lub chudej karkówki lub polędwiczki
– 2 cebule dymki, dwie szalotki lub 1 zwykła cebula
– dwa posiekane ząbki czosnku
– dwie łyżki sosu sojowego
– łyżka sosu rybnego (niekoniecznie)
– dwie łyżki soku z limonki lub cytryny
– ew. łyżka oleju sezamowego ( jako przyprawa do smaku, nie do smażenia)
– sól, pieprz, szczypta chilli, łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki cukru
– 2-3 łyżki oleju do smażenia ( sojowy, z orzeszków piniowych, lub rzepakowy)

Mięso pokroić w cienkie, długie paseczki, najlepiej szerokości ok. 0,5 cm. Przełożyć do małego naczynia, zalać sosem sojowym, olejem sezamowym, posypać przyprawami, wymieszać, odstawić. Cebulę drobno pokroić. Olej mocno rozgrzać w woku lub na patelni. Na patelnię wrzucić posiekaną drobno cebulę, smażyć minutę mieszając, dodać czosnek i po krótkiej chwili mięso. Smażyć ok. 5-6 minut dalej mieszając, by straciło różowy kolor. Dłuższe smażenie spowoduje stwardnienie mięsa.

 

szybki obiad

Mówię Wam – niebo na talerzu 🙂

 

Zapisz



  1. Lena
    21 stycznia, 2015, 10:35 am

    Jeden z moich ulubionych obiadów;)

  2. Mateusz
    21 stycznia, 2015, 12:59 pm

    I coś takiego jest mi potrzebne po powrocie z pracy 🙂 szybkie i sycące 🙂 pozdrawiam!

  3. Kinga Łucja
    21 stycznia, 2015, 6:51 pm

    Smacznie 😉

  4. poproszedokladke.pl
    22 stycznia, 2015, 7:42 am

    stir fry to genialne danie, szybkie i niezwykle smaczne, bardzooo lubię :-))

  5. Anonimowy
    30 stycznia, 2015, 12:27 pm

    Ja dodaję do marynaty ciut mąki ziemniaczanej 🙂 i wychodzi coś na wzór chińszczyzny 🙂
    Pozdrawiam

  6. Agnieszka
    28 lipca, 2016, 12:28 pm

    Ja dodałam do tego jeszcze włoszczyzny i kardamonu, wyszło przepyszne 🙂

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)