Domowy schab bez pieczenia. Schab suszony. Schab według Czesława z Wilna

Schab suszony  to jeden z łatwiejszych sposobów na pyszną, domową wędlinę, bez specjalnego wysiłku i wędzenia. Smak jej jest wyborny i przypomina długodojrzewające wędliny. Moja babcia ( z wileńskich rejonów) specjalizowała się w tego rodzaju suszonych wyrobach. Były pyszne. Wisiały w studni cały rok. Wyjmowało się je od święta i kroiło w cieniutkie plasterki. Skrócona, siedmiodniowa wersja przypomina nieco tamte klimaty. Natarta czosnkiem i majerankiem – pycha. Na święta czy Nowy Rok – znakomita. Pod nazwą „schab według Czesława z Wilna” znalazłam ją na Agata Gotuje. Można też szukać jej jako „schab z pończochy”, bo to jeden ze sposobów na zawijanie mięsa przed powieszeniem w suchym, przewiewnym miejscu. Można również użyć siatki do wędlin. U Agaty znalazłam pomysł z bawełnianą gazą, wygląda przyjemniej, bardziej rustykalnie i stylowo. Nada się na kanapki, do sałatek i na ciepło, do makaronów. Koniecznie do zrobienia.

Schab suszony
Schab suszony

 

Schab suszony- składniki

Schabu  nie należy myć, ma się zachować jego naturalna flora bakteryjna.

– kawałek schabu, najlepiej powyżej 1 kg,  niezbyt szerokiego,

– ok. 150 g cukru
– ok. pół kg lub więcej soli, najlepiej niejodowanej gruboziarnistej
– pół główki czosnku
– dwie łyżki majeranku
– mielony pieprz
– arkusz gazy ok. 1m x1m kupionej w aptece

Schab suszony- przepis

Schab mocno opanierować w cukrze i odstawić w naczyniu do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Powstały syrop wylać, zgarnąć z mięsa ręką, nie myć. Do suchego naczynia wsypać grubą, ok. 2 cm warstwę soli i ułożyć na niej schab. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Zmienić sól na nową i ułożyć schab na drugiej stronie, pozostawić ponownie na taki sam czas w chłodnym miejscu. Zgarnąć ręką (bardzo porządnie i dokładnie) sól, natrzeć mięso roztartym czosnkiem, posypać pieprzem i majerankiem, zawinąć w gazę i zawiązać sznurkiem. Powiesić w suchym, przewiewnym miejscu o temperaturze pokojowej na 7 – 10 dni. Po ususzeniu przechowywać w lodówce. Kroić w możliwie najcieńsze plasterki. Warstwa gazy może być cieńsza niż na zdjęciach.

Schab suszony

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Agata
    16 grudnia, 2014, 9:06 am

    Wyszedł Ci elegancko, majeranek bardzo mu pasuje 🙂 Przechrzciłaś mnie na Anię i przypomniały mi się licealne czasy, gdy w jednej ławce siedziałam z moją przyjaciółką, Anią i często nas mylono 🙂 Pozdrawiam świątecznie

    1. opalanka
      16 grudnia, 2014, 9:43 am

      Ło matko, bardzo przepraszam. Zaraz to zmieniam. Pozdrawiam również.

    2. Agata
      16 grudnia, 2014, 1:44 pm

      Nic się nie stało 😉

  2. Lena
    16 grudnia, 2014, 9:35 am

    Mój tata jest Litwinem, świetnie znam smak wędlin z tamtego rejonu-są bajeczne 🙂

    1. opalanka
      16 grudnia, 2014, 10:06 am

      No patrz. Zrób mu na święta:)

  3. Anonimowy
    16 grudnia, 2014, 10:52 am

    Czy schab po wysuszeniu dużo się skurczy? bo chce zrobić na próbe ok 0,5 kg i jestem ciekawa czy jak wyschnie to cos mi z niego zostanie 🙂

    1. opalanka
      16 grudnia, 2014, 11:16 am

      kurczy się z grubości.Z porad wyczytałam, żeby raczej suszyć w kawałkach ok. kilogramowych i większych. Może przy małym ucierpi jego elastyczność i soczystość i wyschnie na wiórek? Nie sprawdzałam.

  4. Anonimowy
    16 grudnia, 2014, 1:08 pm

    Co to znaczy suche i przewiewne miejsce 😉 Gdzie suszyłaś swój schabik ?
    Agnieszka

    1. opalanka
      16 grudnia, 2014, 6:40 pm

      U mnie wisi w przedpokoju, na rurze od gazu, gdzie zwykle jest przeciąg:) Może być pod sufitem na karniszu, na klamce od górnej szafki kuchennej…

    2. Anonimowy
      17 grudnia, 2014, 10:50 am

      Dziękuję za odpowiedź:) Nie mam domu a mieszkanie i zastanawiałam się gdzie można go powiesić 🙂 Zawsze można zrobić lekki przeciąg 🙂

    3. opalanka
      17 grudnia, 2014, 11:48 am

      Wietrzenie raz dziennie powinno wystarczyć 🙂

  5. Anonimowy
    16 grudnia, 2014, 1:16 pm

    czy jest różnica w owinięciu gazą? w oryginale jest zwrocona uwaga na jedna warstwe, tymczasem tu wyglada to ładniej ale jest tez bardziej szczelne..?? a kolejne pytanie- co po 10 dniach suszenia?:) w sensie- czy ma wisiec dalej (max jak dlugo?) czy trzymac w lodowce czy co- w przypadku gdybym zrobila kilka na raz a zajela sie konsumpcja jednego:))

    1. opalanka
      16 grudnia, 2014, 6:43 pm

      Po dziesięciu dniach suszenia wkładasz do lodówki i zjadasz powoli. Ile poleży – nie wiem. Ale nie wygląda na takie co by się miało szybko zepsuć. Szczelność nie ma wielkiego znaczenia, zrób tak, jak CI się bardziej podoba:) Gaza jest dość przewiewna mimo kilku warstw.

  6. Angie
    16 grudnia, 2014, 3:02 pm

    Moja babcia byłaby zachwycona takim schabem; )

  7. poproszedokladke.pl
    16 grudnia, 2014, 9:42 pm

    uwielbiam Twoje przepisy na mięcha 🙂 muszę to zrobić, po prostu muszę :-)))

  8. Salvador Dali
    17 grudnia, 2014, 3:26 pm

    wow.. zrobienie takiej szynki to musi byc coś! Wygląda świetnie 🙂
    Gratuluję!

  9. Aguś kulinarnie
    17 grudnia, 2014, 5:05 pm

    Ciekawi mnie,jak smakuje:)

  10. Anonimowy
    20 września, 2015, 10:11 am

    Zrobiłam pierwszy i ostatni raz. Schab wygląda nieźle, ale jest bardzo, bardzo słony.

    1. opalanka
      16 grudnia, 2015, 10:22 am

      jeśli jest bardzo słony, to znaczy, że sól nie została dostatecznie mocno zgarnięta przed zawieszaniem do suszenia.

  11. Unknown
    3 grudnia, 2015, 9:58 pm

    Dlaczego nazywanie "wędliną" mięso, które nie jest wędzone? Wędliną, jak sama nazwa wskazuje, musi być wędzone, a do jest suszony schab.

    1. opalanka
      4 grudnia, 2015, 8:51 am

      Dlatego, że u nas jest duża dowolność w nazewnictwie i interpretacjach. Pozdrowionka:)

  12. Anonimowy
    16 grudnia, 2015, 10:45 am

    Już poszedł sms do męża, że wracając z pracy ma kupić schab 🙂

  13. Anonimowy
    16 grudnia, 2015, 6:07 pm

    Witam,
    czy moze byc zamista gazy pielucha tetrowa?

    1. opalanka
      16 grudnia, 2015, 7:35 pm

      Pojedynczą warstwą – może być:)

  14. Anonimowy
    26 czerwca, 2016, 7:40 am

    Schabik rewelacja, dzisiaj zrobiłam drugi raz i będzie u nas na stole gościł jak najczęściej.Mam tylko takie pytanko, czy ten czosnek zostawiasz na mięsie do suszenia czy tylko nim nacierasz i go ściągasz z mięsa ? Pozdrawiam serdecznie ! Iwona

    1. opalanka
      26 czerwca, 2016, 8:21 am

      Zostawiam na mięsie. Pozdrawiam serdecznie:)

    2. Anonimowy
      4 lipca, 2016, 7:04 pm

      Dziekuję za odpowiedź. Robiłam pierwszy raz i był przepyszny a dzisiaj po rozwinięciu gazy okazało się ,że spleśniał. Robiłam tak samo jak poprzednio a jednak cos wyszło nie tak. Jaka moze byc przyczyna trudno stwierdzić, ale szkoda, bo czekalismy aż bedzie gotowy a tu klapa. Pokryty biało-zieloną plesnią.Zdarzyło się to komuś ?

    3. opalanka
      4 lipca, 2016, 8:27 pm

      Mnie się zdarzyło, burzowa pogoda powoduje rozwój jakiś magicznych bakterii. A czasem schab prosto ze sklepu jest już w rozwoju jakiś żyjątek.

  15. Anonimowy
    11 stycznia, 2017, 1:38 pm

    Czy jest możliwość zamrożenie takiego ususzonego schabu Będzie się nadawał do jedzenia po odmrozeniu ?

    1. opalanka
      11 stycznia, 2017, 2:50 pm

      Wydaje mi się, że tak:)

  16. Przemek Domzala
    4 kwietnia, 2017, 4:19 am

    Czyli w bloku jest mozliwosc suszenia,tak? Teraz akurat zblizaja sie temperatury ok 15-18 stopni. Powiesze,jak napisalaś,w przedpokoju lub gdzies wyżej w kuchni żeby słońce bezpośrednio nie docierało.Chyba powinny starczyć takie warunki? Czaje się już jakiś czas do zrobienia takiego przysmaku, ale cały czas się boję że nie mam odpowiednich warunków 🙁

    1. opalanka
      4 kwietnia, 2017, 4:55 pm

      Nieee, na pewno masz, śmiało, w bloku się ususzy:)

  17. Kuba
    7 sierpnia, 2017, 11:10 pm

    – sheet gases approx. 1m X1M purchased from pharmacy ? What are these and how do you use them?

  18. Marcin
    2 grudnia, 2018, 8:59 pm

    Jak to jest z tą solą u Ciebie Opalanko jest 05,kg u Agata Gotuje aż 2 kg ?
    Czy takie 05,kg wystarczy, widziałem gdzieś przepis i komentarze że schab wychodził bardzo słony.

    1. Beata Królikiewicz
      3 grudnia, 2018, 8:11 am

      Mnie wystarcza 05, kg. To tyle, by mięso swobodnie leżało na grubszej warstwie, wysuszyło wilgoć. Można dać i 2 kg, ale wchłonie się tyle ile może i nie więcej. Trzeba przed powieszeniem mięsa z tej soli wytrzeć ręką. Sól jest konserwantem, schab musi być słony, to surowe mięso.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Administratorem danych pozyskanych za pośrednictwem formularza jest Fundacja Rozwoju Przedsiębiorczości „Twój StartUP”, dane będą upublicznione w serwisie w celu wyrażenia opinii na podst. wyrażonej zgody do czasu jej wycofania. Pełne informacje są dostępne tutaj.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)