Domowy schab bez pieczenia. Schab suszony. Schab według Czesława z Wilna

Schab suszony  to jeden z łatwiejszych sposobów na pyszną, domową wędlinę, bez specjalnego wysiłku i wędzenia. Smak jej jest wyborny i przypomina długodojrzewające wędliny. Moja babcia ( z wileńskich rejonów) specjalizowała się w tego rodzaju suszonych wyrobach. Były pyszne. Wisiały w studni cały rok. Wyjmowało się je od święta i kroiło w cieniutkie plasterki. Skrócona, siedmiodniowa wersja przypomina nieco tamte klimaty. Natarta czosnkiem i majerankiem – pycha. Na święta czy Nowy Rok – znakomita. Pod nazwą „schab według Czesława z Wilna” znalazłam ją na Agata Gotuje. Można też szukać jej jako „schab z pończochy”, bo to jeden ze sposobów na zawijanie mięsa przed powieszeniem w suchym, przewiewnym miejscu. Można również użyć siatki do wędlin. U Agaty znalazłam pomysł z bawełnianą gazą, wygląda przyjemniej, bardziej rustykalnie i stylowo. Nada się na kanapki, do sałatek i na ciepło, do makaronów. Koniecznie do zrobienia.

Schab suszony
Schab suszony

 

Schab suszony- składniki

Schabu  nie należy myć, ma się zachować jego naturalna flora bakteryjna.

– kawałek schabu, najlepiej powyżej 1 kg,  niezbyt szerokiego,

– ok. 150 g cukru
– ok. pół kg lub więcej soli, najlepiej niejodowanej gruboziarnistej
– pół główki czosnku
– dwie łyżki majeranku
– mielony pieprz
– arkusz gazy ok. 1m x1m kupionej w aptece

Schab suszony- przepis

Schab mocno opanierować w cukrze i odstawić w naczyniu do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Powstały syrop wylać, zgarnąć z mięsa ręką, nie myć. Do suchego naczynia wsypać grubą, ok. 2 cm warstwę soli i ułożyć na niej schab. Odstawić do lodówki na 12 godzin. Zmienić sól na nową i ułożyć schab na drugiej stronie, pozostawić ponownie na taki sam czas w chłodnym miejscu. Zgarnąć ręką (bardzo porządnie i dokładnie) sól, natrzeć mięso roztartym czosnkiem, posypać pieprzem i majerankiem, zawinąć w gazę i zawiązać sznurkiem. Powiesić w suchym, przewiewnym miejscu o temperaturze pokojowej na 7 – 10 dni. Po ususzeniu przechowywać w lodówce. Kroić w możliwie najcieńsze plasterki. Warstwa gazy może być cieńsza niż na zdjęciach.

Schab suszony

Mówię Wam – niebo na talerzu:)

Zapisz

Zapisz



  1. Agata
    16 grudnia, 2014, 9:06 am

    Wyszedł Ci elegancko, majeranek bardzo mu pasuje 🙂 Przechrzciłaś mnie na Anię i przypomniały mi się licealne czasy, gdy w jednej ławce siedziałam z moją przyjaciółką, Anią i często nas mylono 🙂 Pozdrawiam świątecznie

    1. opalanka
      16 grudnia, 2014, 9:43 am

      Ło matko, bardzo przepraszam. Zaraz to zmieniam. Pozdrawiam również.

    2. Agata
      16 grudnia, 2014, 1:44 pm

      Nic się nie stało 😉

  2. Lena
    16 grudnia, 2014, 9:35 am

    Mój tata jest Litwinem, świetnie znam smak wędlin z tamtego rejonu-są bajeczne 🙂

    1. opalanka
      16 grudnia, 2014, 10:06 am

      No patrz. Zrób mu na święta:)

  3. Anonimowy
    16 grudnia, 2014, 10:52 am

    Czy schab po wysuszeniu dużo się skurczy? bo chce zrobić na próbe ok 0,5 kg i jestem ciekawa czy jak wyschnie to cos mi z niego zostanie 🙂

    1. opalanka
      16 grudnia, 2014, 11:16 am

      kurczy się z grubości.Z porad wyczytałam, żeby raczej suszyć w kawałkach ok. kilogramowych i większych. Może przy małym ucierpi jego elastyczność i soczystość i wyschnie na wiórek? Nie sprawdzałam.

  4. Anonimowy
    16 grudnia, 2014, 1:08 pm

    Co to znaczy suche i przewiewne miejsce 😉 Gdzie suszyłaś swój schabik ?
    Agnieszka

    1. opalanka
      16 grudnia, 2014, 6:40 pm

      U mnie wisi w przedpokoju, na rurze od gazu, gdzie zwykle jest przeciąg:) Może być pod sufitem na karniszu, na klamce od górnej szafki kuchennej…

    2. Anonimowy
      17 grudnia, 2014, 10:50 am

      Dziękuję za odpowiedź:) Nie mam domu a mieszkanie i zastanawiałam się gdzie można go powiesić 🙂 Zawsze można zrobić lekki przeciąg 🙂

    3. opalanka
      17 grudnia, 2014, 11:48 am

      Wietrzenie raz dziennie powinno wystarczyć 🙂

  5. Anonimowy
    16 grudnia, 2014, 1:16 pm

    czy jest różnica w owinięciu gazą? w oryginale jest zwrocona uwaga na jedna warstwe, tymczasem tu wyglada to ładniej ale jest tez bardziej szczelne..?? a kolejne pytanie- co po 10 dniach suszenia?:) w sensie- czy ma wisiec dalej (max jak dlugo?) czy trzymac w lodowce czy co- w przypadku gdybym zrobila kilka na raz a zajela sie konsumpcja jednego:))

    1. opalanka
      16 grudnia, 2014, 6:43 pm

      Po dziesięciu dniach suszenia wkładasz do lodówki i zjadasz powoli. Ile poleży – nie wiem. Ale nie wygląda na takie co by się miało szybko zepsuć. Szczelność nie ma wielkiego znaczenia, zrób tak, jak CI się bardziej podoba:) Gaza jest dość przewiewna mimo kilku warstw.

  6. Angie
    16 grudnia, 2014, 3:02 pm

    Moja babcia byłaby zachwycona takim schabem; )

  7. poproszedokladke.pl
    16 grudnia, 2014, 9:42 pm

    uwielbiam Twoje przepisy na mięcha 🙂 muszę to zrobić, po prostu muszę :-)))

  8. Salvador Dali
    17 grudnia, 2014, 3:26 pm

    wow.. zrobienie takiej szynki to musi byc coś! Wygląda świetnie 🙂
    Gratuluję!

  9. Aguś kulinarnie
    17 grudnia, 2014, 5:05 pm

    Ciekawi mnie,jak smakuje:)

  10. Anonimowy
    20 września, 2015, 10:11 am

    Zrobiłam pierwszy i ostatni raz. Schab wygląda nieźle, ale jest bardzo, bardzo słony.

    1. opalanka
      16 grudnia, 2015, 10:22 am

      jeśli jest bardzo słony, to znaczy, że sól nie została dostatecznie mocno zgarnięta przed zawieszaniem do suszenia.

  11. Unknown
    3 grudnia, 2015, 9:58 pm

    Dlaczego nazywanie "wędliną" mięso, które nie jest wędzone? Wędliną, jak sama nazwa wskazuje, musi być wędzone, a do jest suszony schab.

    1. opalanka
      4 grudnia, 2015, 8:51 am

      Dlatego, że u nas jest duża dowolność w nazewnictwie i interpretacjach. Pozdrowionka:)

  12. Anonimowy
    16 grudnia, 2015, 10:45 am

    Już poszedł sms do męża, że wracając z pracy ma kupić schab 🙂

  13. Anonimowy
    16 grudnia, 2015, 6:07 pm

    Witam,
    czy moze byc zamista gazy pielucha tetrowa?

    1. opalanka
      16 grudnia, 2015, 7:35 pm

      Pojedynczą warstwą – może być:)

  14. Anonimowy
    26 czerwca, 2016, 7:40 am

    Schabik rewelacja, dzisiaj zrobiłam drugi raz i będzie u nas na stole gościł jak najczęściej.Mam tylko takie pytanko, czy ten czosnek zostawiasz na mięsie do suszenia czy tylko nim nacierasz i go ściągasz z mięsa ? Pozdrawiam serdecznie ! Iwona

    1. opalanka
      26 czerwca, 2016, 8:21 am

      Zostawiam na mięsie. Pozdrawiam serdecznie:)

    2. Anonimowy
      4 lipca, 2016, 7:04 pm

      Dziekuję za odpowiedź. Robiłam pierwszy raz i był przepyszny a dzisiaj po rozwinięciu gazy okazało się ,że spleśniał. Robiłam tak samo jak poprzednio a jednak cos wyszło nie tak. Jaka moze byc przyczyna trudno stwierdzić, ale szkoda, bo czekalismy aż bedzie gotowy a tu klapa. Pokryty biało-zieloną plesnią.Zdarzyło się to komuś ?

    3. opalanka
      4 lipca, 2016, 8:27 pm

      Mnie się zdarzyło, burzowa pogoda powoduje rozwój jakiś magicznych bakterii. A czasem schab prosto ze sklepu jest już w rozwoju jakiś żyjątek.

  15. Anonimowy
    11 stycznia, 2017, 1:38 pm

    Czy jest możliwość zamrożenie takiego ususzonego schabu Będzie się nadawał do jedzenia po odmrozeniu ?

    1. opalanka
      11 stycznia, 2017, 2:50 pm

      Wydaje mi się, że tak:)

  16. Przemek Domzala
    4 kwietnia, 2017, 4:19 am

    Czyli w bloku jest mozliwosc suszenia,tak? Teraz akurat zblizaja sie temperatury ok 15-18 stopni. Powiesze,jak napisalaś,w przedpokoju lub gdzies wyżej w kuchni żeby słońce bezpośrednio nie docierało.Chyba powinny starczyć takie warunki? Czaje się już jakiś czas do zrobienia takiego przysmaku, ale cały czas się boję że nie mam odpowiednich warunków 🙁

    1. opalanka
      4 kwietnia, 2017, 4:55 pm

      Nieee, na pewno masz, śmiało, w bloku się ususzy:)

  17. Kuba
    7 sierpnia, 2017, 11:10 pm

    – sheet gases approx. 1m X1M purchased from pharmacy ? What are these and how do you use them?

  18. Marcin
    2 grudnia, 2018, 8:59 pm

    Jak to jest z tą solą u Ciebie Opalanko jest 05,kg u Agata Gotuje aż 2 kg ?
    Czy takie 05,kg wystarczy, widziałem gdzieś przepis i komentarze że schab wychodził bardzo słony.

    1. Beata Królikiewicz
      3 grudnia, 2018, 8:11 am

      Mnie wystarcza 05, kg. To tyle, by mięso swobodnie leżało na grubszej warstwie, wysuszyło wilgoć. Można dać i 2 kg, ale wchłonie się tyle ile może i nie więcej. Trzeba przed powieszeniem mięsa z tej soli wytrzeć ręką. Sól jest konserwantem, schab musi być słony, to surowe mięso.

Dodaj komentarz

Zostaw komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Twoje dane będą przetwarzane zgodnie z polityką prywatności.

Optionally add an image (JPEG only)

Dodaj komentarz

Zostaw odpowiedź na komentarz

Wstaw zdjęcie Dodaj zdjęcie

Optionally add an image (JPEG only)